Воля и капацитет не достигат на зеления план на България

Воля и капацитет не достигат на зеления план на България

© Théodore Boermans, EC - Audiovisual ServiceЛипсата на политическа воля и на институционален капацитет за усвояване на европейското финансиране са основните пречки пред реализирането на Европейския зелен пакт в България. До този извод стига проучване на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), което анализира готовността на членките на ЕС да направят европейската икономика въглеродно неутрална.


Възможността да се получи финансиране по европейския план за възстановяване е направила българската климатична стратегия по-непоследователна. В последния вариант на Плана за възстановяване и устойчивост има по-амбициозни проекти за газифициране на регионите с европейски средства, увеличаване на възобновяемата енергия и за изграждане на нови ядрени мощности. Но запазването на въглищните централи, които произвеждат 90% от СО2 емисиите в България, за още 20-30 г. се ползва с твърд политически консенсус, се казва в анализа.


Съветът отчита, че дебатът за зелената икономика е бил потиснат от политиците преди изборите и че Европейският зелен пакт рядко се е обсъждал.


Правителство, медии и бизнес в България гледат на климата, като на поредната област, в която ЕС им се меси.
Основната опозиция срещу климатичните политики идва от минния сектор и от производителите на горива, както и от синдикатите. Подчертава се и енергийната зависимост от Русия, като експертите на ЕСВП смятат, че "геополитическите съображения засилват несигурността в България по отношение Европейския зелен пакт".

 • В същото време 85% от българите определят промените в климата като проблем, а над 60 на сто са готови да приемат мерки за намаляване на последствията от тях, които лично биха ги засегнали като забрана на вноса на стари дизелови автомобили или въвеждане на такса върху нерециклируемите опаковки. Тази подкрепа дава повече свобода на лидерите да правят зелени реформи, отколкото те предполагат, особено ако ги съчетават с европейското финансиране за смекчаване на социално-икономическите последици.


ЕСВП поставя България и сред страните, които нямат институционален капацитет да усвоят европейските средства и затова препоръчват ЕС да улесни достъпа им до финансиране чрез плана за възстановяване на Европа.


Еспертите смятат, че интегрирането на София в регионална група заедно с Гърция и Румъния, които са по-напред в климатичните политики, би било от полза за реализацията на зелените цели в България.

Софийският офис на ЕСВП организира днес от 11 до 12:30 ч. втора публична кръгла маса за очертаване на националните политики около Европейската зелена сделка с представители на бизнеса и публичния сектор. Събитието може да се гледа свободно във "Фейсбук" тук.


Лидерството на Гърция и Румъния


В другите две европейски членки на Балканите, климатичните политики имат подкрепа, констатира ЕСВП. В Румъния гражданите гледат на Зеления пакт като на възможност за по-екологична икономика, а правителството е готово да приложи програми в областта на климата. Енергийният пазар е динамичен и Румъния има амбиция да стане регионален играч, като поеме роля на лидер спрямо черноморските си съседи.


В Гърция над половината от 32-та млрд. евро по Плана за възстановяване и устойчивост са за проекти за зелен преход и цифровизация. Страната си поставая за цел да стане климатичен шампион и работи върху увеличаване дела на възобновяемата енергия. Партиите са постигнали компромис за необходимостта от климатични политики и има решение за затваряне на въглищните централи. Гърция би могла да оглави регионална група, която да стимулира България в климатичните ѝ цели и прехода ѝ към въглеродно неутрална икономика, заключава анализът на Съвета за външна политика.


Неминуем ли е успехът на Европейския зелен пакт?


Всички европейски държави подкрепят Зеления пакт, но са разделени по неговото прилагане и по ключови въпроси като ролята на ядрената енергия, преходът към въглеродно неутралната икономика, както и нейната социално-икономическа цена, заключават експертите от Европейския съвет за външна политика.


Според тях по различни теми държавите се групират в различни коалиции, което "прави прилагането на Европейския зелен пакт сложен, но постижим, пъзел, ако коалициите от държави се насърчават една друга да го изпълняват".

 • Двете най-належащи цели според изследването са смекчаване на социално-икономическите последици и силна външнополитическа стратегия за управление на геополитическото измерение на пакта.

Изследователите посочват, че най-честият повод за тревога сред еврочленките е социално-икономическата цена на зеления преход, като поне 19 от 27-те, поставят перспективата за увеличаване безработицата заради затварянето на въглеродно интензивени отрасли, като водещо притеснение. 15 държави се опасяват от увеличаване на разходите за енергия и горива, а 10 - от спада на жизнения стандарт, заради намаляване на потреблението или недостиг на електроенергия.


Кои са предизвикателствата пред зеления преход? Няма капацитет за използване на налични средства (тъмно синьо). Няма политическа воля в правителството (светло синьо). И двете (зелено). Нито едно (тъмно сиво). Франция, Латвия и Словения не са посочили икономически ползи от зеления преход.

Кои са предизвикателствата пред зеления преход? Няма капацитет за използване на налични средства (тъмно синьо). Няма политическа воля в правителството (светло синьо). И двете (зелено). Нито едно (тъмно сиво). Франция, Латвия и Словения не са посочили икономически ползи от зеления преход.


Властите в девет европейски държави смятат, че общественото недоволство от изпълнението на сделката ще доведе до политическа нестабилност. В 11 бизнесът се противопоставя на плановете за въглеродна неутралност, заради мащабните промени в начина на производство и инвестициите, необходими за извършване на прехода.


В 11 държави анализаторите установяват, че "липсата на политическа воля е пречка за зеления преход". В тази група България, Чехия, Словакия и Румъния са поставени сред по-слабо амбициозните членки на ЕС, за които се смята, че нямат институционален капацитет да използват наличните средства за екологизиране на икономиката и се нуждаят от допълнителна подкрепа.Според анализаторите тези опасения, няма да могат да се преодолеят само чрез компенсаторния Механизъм за справедлив преход, и ще е необходима промяна в начина на използване на средствата от бюджета на ЕС. Парите от Европейския социален фонд например могат да се пренасочат за обучение на работници за работни места, които са екологично и икономически устойчиви в дългосрочен план, предлагат от ЕСВП.


Страните, които се противопоставиха на европейската зелена сделка или бавно се справят с климатичните предизвикателства - България, Чехия, Полша, Румъния и Словакия - могат да станат по-амбициозни в изпълнението на Европейския зелен пакт, ако успеят да се възползват от възможностите, предоставени от него за модернизиране на индустриите, инфраструктурата и производството на енергия, се казва в анализа.


ЕС може да ги насърчи да се възползват от икономическите възможности, създадени от зеления пакт и от Механизма за възстановяване и устойчивост, като ги подкрепи да изградят капацитета си, за да използват наличното финансиране, опирайки се на обществената подкрепа за справянето с последиците от изменението на климата.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (125)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 158 Любопитно

  Зелената енергия е мноо ефективна и с нея окончателно ша цъфнем.А и Гретето ша ни дава като положителен пример,ако изпълняваме зеления план.Като бонус гласоподавателите ше получат зелен хайвер.🥳👍

  Много съм прост
 2. 2 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Проблемът с Ковида скоро свършва, но зеления проблем е вечен и няма да спре да ни притеснява цял живот. Благодарение на изключително мъдрото ръководство на ЕС ще се справим!

 3. 3 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Никакъв зелен преход не е нужен, страната и без това е максимално деиндустриализирана.

 4. 4 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1407 Весело

  Първите три коментара, получиха по минус от мен. Коментирайте писаното в статията моля, а не мненията си за зелената енергия.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 5. 5 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2898 Весело

  По скромното ми мнение най-голямата ни драма са силните синдикати в Мини Марица Изток и ТЕЦ Марица Изток 2 и оттам нежеланието на иначе смелия по телевизора Борисов за промяна в отрасъла. Той 20 човека като види замръзва, а миньорите не са 20 и ако дойдат в София....
  Втората голяма драма е нежеланието на Фандъкова и други кметове на големи градове да забранят отоплението на твърдо гориво и най-цапащите стари дизелови автомобили, отново по политически причини.
  Ако по тези две точки се справим, имаме някакви келяви шансове.

 6. 6 Профил на ymp07649615
  ymp07649615
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За каква сума става въпрос? Ако е от порядъка на 20+ млрд евра, най-правилно е да се изгради ударно една високоскоростна железница с продължение към съседните столици и Европа. Това ще даде силен тласък на икономиката и може да се аргументира пред ЕС с намалени парникови емисии - железницата ще замени полетите на къси разстояния и междуградските автобуси; ще ограничи и пътуванията с лични автомобили.

 7. 7 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Как не ви омръзна по три пъти на ден с евро-соросоидните пасквили бе.

 8. 8 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#5] от "boevbisser":

  Ами прав е борисов, в тази окаяна държава хората трябва да,имат работа. Това са националните,ни,интереси, а не фантазиите на брюкселските бюрократи.

 9. 9 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2898 Весело

  До коментар [#8] от "von_seeckt":

  Абе то работа имат да кажем 10 000 човека, а мините и държавния тец на година губят около 300 млн.лв. заради емисиите. Кой ги плаща загубите - данъкоплатецът ги плаща, не Борисов и не тези, които получават заплати. Много по-изгодно за държавата е тези хора до 2025 г. да спрат работа и да си получават заплатите още 2-3-5 години, отколкото да продължим да си затваряме очите и да се опъваме като магаре на мост. Схващаш ли?
  А че ТЕЦ Марица Изток 2 на фона на катастрофалното си финансово състояние издържа с 5-6 млн. лв. годишно и един отбор в А група си е бонус, откъдето и да го погледнеш.

 10. 10 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#9] от "boevbisser":

  Стига с това затваряне! Абе вие съвсем искате да я съсипите тази държава. В Германия не виждам никой да затватя тецове, наоротив строят нови.

 11. 11 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  До коментар [#9] от "boevbisser":

  В момента България изнася повече от двойно еленергия при два пъти и нещо по-висока цена от миналата година. 15% заради дъждовете са от ВЕЦ.
  Златни времена за НЕК.

 12. 12 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3275 Весело

  "Правителство, медии и бизнес в България гледат на климата, като на поредната област, в която ЕС им се меси."
  ==============
  Кое точно не е вярно?

  Еретик
 13. 13 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 158 Любопитно

  До коментар [#5] от "boevbisser":

  +++++++
  Вие имате прогресивно мислене,респект!Що се отнася до отоплението на българина,защо изобщо требе а се отоплява?🤡🥳🤡

  Много съм прост
 14. 14 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  "15 държави се опасяват от увеличаване на разходите за енергия и горива, а 10 - от спада на жизнения стандарт, заради намаляване на потреблението или недостиг на електроенергия"

  Ти му предлагаш по-скъпа енергия, изнасяне на производствата в Китай и обедняване, то се опъва. Да се чуди човек що се притесняват някои от Зелена сделка. 😂


 15. 15 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2898 Весело

  До коментар [#10] от "von_seeckt":

  За Германия не знам, тук старите ТЕЦ-ове цапат, а данъкоплатците плащаме. Иначе, чисто икономически, България не може да се справи без тока от Маришкия басейн - двата американски теца 1 и 3 и държавния Марица 2. Но не ток от въглища, тая свърши, а ток от газ и водород, или смесено. Дали има движение в тази посока - нееее, но пък направихме газопровод да стига газ до Сърбия. А 2025 г. наближава, тогава американците ще си бият камшика, а нашите управляващи ги е страх да излязат и да кажат, че ще спираме въгледобива.
  Сега разбираш ли?

 16. 16 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  ..Втората голяма драма е нежеланието на Фандъкова и други кметове на големи градове да забранят отоплението на твърдо гориво ..
  .
  —цитат от коментар 5 на boevbisser


  Те са го намислили хитро- твърдото гориво ще е в ТЕЦове!
  Както прави и Европа!

  wood burning in Europe accounted for nearly half of all Europe's ... generated by burning wood as a "carbon neutral" or "zero emissions"

  Under EU legislation, biomass is carbon neutral, based on the assumption that the carbon released when solid biomass is burned


  НАЙ_ГОЛЕМИЯТ ТЕЦ - Дракс - е въглеродно неутрален!

  This hefty sum in subsidies is more than Drax's 2012 pretax profit of 190 ..

  И ние ще сме тъй!
  --------------------------
  Близо 73 млн. лв. е субсидията, която ще получат за година производителите на електричество от биомаса – четем в решение на Комисията за енергийно и водно регулиране от юли 2020 г. Тази сума представлява разликата между пазарните цени на електроенергията и преференциалните цени, по които Националната електрическа компания изкупува тока от биомаса.

  Но това е само ордьовър. Според проекта за национална енергийна стратегия на Министерството на енергетиката, очаква се до 2025 г. капацитетът за производство на електроенергия от биомаса да се увеличи със 150 до 170 мегавата, а произведеното електричество да нарасне с 400%. Измерено в пари, при сегашната структура на цените, това означава нов енергиен подсектор с приходи от половин милиард лева, от които 360 млн. лв. субсидии.

  Европейската комисия приема, че емисиите при изгарянето на биомаса са равни на нула. Логиката е, че въглеродът, изпуснат в атмосферата например при горене на дърва, впоследствие се поглъща от растителността, изникнала на мястото на отсечената. За отпадъците се счита, че ако не бъдат оползотворени (най-често изгорени), те така или иначе ще се разложат на сметищата или по полето и ще изпуснат парникови газове, особено метан.

  Така биомасата се превръща в ключов инструмент за постигане на амбициозните климатични цели на ЕС. Според действащата рамка, колкото повече електричество се добива от биомаса, толкова по-нисковъглеродна ще изглежда икономиката на Съюза.

  натискът върху горските екосистеми в Европа рязко е нараснал, след като преди няколко години биомасата бе възприета като безвредна алтернатива на въглищата. Сателитни наблюдения говорят за стряскащо 69% увеличение на добитата биомаса от горите на ЕС в периода 2016–2018 г. спрямо периода 2011–2015 г., като експлоатираните площи в същото време са нараснали с 49%. Това залпово покачване на дърводобива се обяснява именно с енергийната стратегия на ЕС.

  В България, въздействието върху горите заради събиране на биомаса за производство на енергия тепърва се усилва. Засега по-широко разпространение има производството на енергия чрез изгаряне на отпадъци – български и вносни. На графиката долу е показана динамиката на вноса на отпадъци от ЕС в България. През 2018 г., откогато са най-новите данни на Евростат, сме внесли над 150 000 тона европейски отпадъци, като главни доставчици са Италия (59 хил. т) и Великобритания (45 хил. т). За последните пет години, вносът на отпадъци в България е скочил със 125%.

  Съдбата на този и на част от българския боклук е да бъде изгорен, на първо място в циментовите заводи като тези в Девня, Златна Панега, край Пловдив и на други места.
  ---------------------

  Та какво се шашкате?

  И ние сме по европейския път!
  Даваме дотации за изсичането на горите и изгарянето на нефосилните горива..

  В циментовите заводи, отдавна природният газ е заменен с изгаряне на стари гуми и всякакви алтернативни чудесии..

  https://www.dnevnik.bg/print/arhiv_pari/2011/08/15/1710819_kogato_boklukut_stane_gorivo/

  Намаляваме въглероден отпечатък!


  Даже имаме и успехи:

  България е сред лидерите в ЕС по спад на въглеродните емисии през 2018 г.

  https://www.dnevnik.bg/zelen/2019/05/09/3536574_bulgariia_e_sred_liderite_v_es_po_spad_na_vuglerodnite/

 17. 17 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#15] от "boevbisser":

  Ами нали не искате руски газ! Абе най добре всичко да затворим. Добре че твоите идейни другари никога няма да видят власт.

 18. 18 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  До коментар [#15] от "boevbisser":

  Сега що лъжеш?!
  Излезе планът за зелената енергетика. До 2025 година, което е скоро Мариците трябва да минат на газ.
  Освен това общините искат правителството в оставка да внесе до 30-и април планът за възстановяване в ЕС.
  Интересите на България и икономиката ни не са глупостите на Мая, Славчо и ДБ. Няма време.

 19. 19 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  "15 държави се опасяват от увеличаване на разходите за енергия и горива, а 10 - от спада на жизнения стандарт, заради намаляване на потреблението или недостиг на електроенергия"Ти му предлагаш по-скъпа енергия, изнасяне на производствата в Китай и обедняване, то се опъва. Да се чуди човек що се притесняват някои от Зелена сделка. 😂
  —цитат от коментар 14 на Котаракът на Шрьодингер


  От мекото кожено кресло в Брюксел всичко изглежда толкова лесно ..... тези търтеи с чугунени глави нямат грам досег с реалния живот и проблемите му. За тях всичко е толкова просто ....

 20. 20 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  Ако по тези две точки се справим, имаме някакви келяви шансове.
  —цитат от коментар 5 на boevbisser


  Имаме шансове!

  Зеленистите дават 350 милиона дотация, да се изсичат горите и да се горят!
  За РДФ в София - 670 млн. от програма Околна Среда.

  Така се прави!
  Пари има!

  А за да се горят повече боклуци - са го измислили хитро - хем дават дотация, хем слагат на природния газ 47 евро въглеродна квота!

  Ей как всички циментови заводи направиха инвестиция и се емнаха, да горят стари гуми и РДФ!
  https://www.dnevnik.bg/print/arhiv_pari/2011/08/15/1710819_kogato_boklukut_stane_gorivo/

  -------------------------
  Освен инсталация за твърдите отпадъци в завода в с. Бели Извор има още две инсталации - за горене на гуми и за горене на месокостно брашно. "Пазар на стари гуми в България към момента няма. Не мога да си обясня това", каза Овчаров. По думите му гумите, които се горят в завода, най-често идват от Гърция.
  --------------------------

  Гуми - за унижените и оскърбените! Гуми - за бъдещето на децата ни!
  Вземи огин - запали ги, направи ги пепел!

  Добра новина за българската природа!
  Добра новина за белите ни дробове!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin


  Зеленизъм, бабам , зеленизъм..!

 21. 21 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2898 Весело

  До коментар [#17] от "von_seeckt":

  Аз искам простички неща, в които виждам икономически смисъл.
  - да се спре въгледобива максимално бързо, щото пари получават 10 000, а загубите ги плащаме всички
  - да се инвестира в централи на газ и водород на мястото на Мариците - и частни инвестиции, и държавни
  - да се направят 7-ми и евентуално 8 блок в АЕЦ Козлодуй
  Като ги видиш тези 3 точки в програмата на някоя партия, те стават моите идейни другари, поне в област енергетика.
  България не може да се справи нито само с възобновяема енергия, нито без да замени поне част от базовите мощности в Марица, нито без ядрена централа.
  Коя партия е разписала това просто и ясно в програмата си? Ами никоя.

 22. 22 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#21] от "boevbisser":

  Най накрая нещо позитивно.

 23. 23 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  До коментар [#21] от "boevbisser":

  Ами то всичко това е разписание бе човек. Намери си планът за развитие на енергетиката от преди месец и чети. Аз го четох от Капитал, вашият вестник.

 24. 24 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  До коментар [#10] от "von_seeckt":За Германия не знам, тук старите ТЕЦ-ове цапат, а данъкоплатците плащаме. Иначе, чисто икономически, България не може да се справи без тока от Маришкия басейн - двата американски теца 1 и 3 и държавния Марица 2. Но не ток от въглища, тая свърши, а ток от газ и водород, или смесено.
  —цитат от коментар 15 на boevbisser


  Ми въглеродните квоти?
  47 евро, бако - квота!

  Кат искаш газ - плащаш .. !
  То ако ги нямаше теа квоти - циментовите заводи ШЯХА ЛИ ДА ДАВАТ ПО 300 МЛН. да си преоборудват производството?

  Щото с ГОРЕЛКА НА ГАЗ Е МНОГО ПО-ЕВТИНО И ПО-ТЕХНОЛОГИЧНО отколкото да се ползват всякакви чудесии, да се дробят в шредери и да се изсипват с дозатори ..

  Ми ей ти за газ:

  About 117 pounds of carbon dioxide are produced per million British thermal units (MMBtu)..

  117 паунда СО2 .. на милион имперски топлинни единици ..
  Да, газът има по-малко от въглища, ама има!

  кОЙ ГИ ПЛАЩА теа 47 евро, ако ТЕЦ мине на газ ?

 25. 25 Профил на Котаракът в чизми
  Котаракът в чизми
  Рейтинг: 80 Весело

  С премиер комунист и пожарникар, за който "Винету" е в два тома (3) - толкоз!

  Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят. /Ото фон Бисмарк/
 26. 26 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  До коментар [#21] от "boevbisser":

  Ето като изпишеш в Гугъл излиза и целият план от 300 страници. Отваряй и чети.

 27. 27 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2898 Весело

  До коментар [#22] от "von_seeckt":

  То мнението ми е такова поне от 12 години, въпросът е, че няма никакво движение, само тупане на топката. А междувременно България потроши още 1.5 млрд. за АЕЦ Белене, 1 млрд. за загуби от въгледобива и тока от въглища, въздухът ни продължава да е от най-мръсните в Европа..... Ето това е изнервящото за мен като български данъкоплатец, а ти говориш - всичко искате да затворите. Искам аз и шепа съветски учени, управляващите не искат и ни трошат парите без обяснения. Дано си разбрал.

 28. 28 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 74 Неутрално

  Протестите трябва да продължат до следващите Парламентарни Избори, пред Президенството и Народното Събрание.

  Това е безотговорно, не смятам че сънародниците ми са толкова безмислено безотговорни да изберат партия която няма платформа, но всичко това го казвам с уговорката че тези неща се случват на Балканите, статуквото има план и този план е повече от съсщото.

 29. 29 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Иначе, за волята са прави. Абсолютно никаква воля няма властта да се откаже от тлъстите комисионни за шкафчетата и да проведе честни търгове за капацитет за соларна и вятърна енергия. Например, през 2019 година Португалия проведе търг за 1.1 МВт капацитет и договорната цена е средно 2 евроцента за КВч, тоест бшизо 10 пъти по-евтино от цената по която изкупува НЕК енергията от фото волтаицитр у нас.
  Всеки да си прави сметката колко скъпо плащаме за корупцоята.

 30. 30 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  - да се инвестира в централи на газ и водород на мястото на Мариците - и частни инвестиции, и държавни.. .
  —цитат от коментар 21 на boevbisser


  Първо - ЩО ДА СА НА МЯСТОТО НА МАРИЦИТЕ?

  Мариците са там, просто защото да се мъкнат неизсушени лигнити с вагони по влак, до консуматорите итам да има ТЕЦ е идиотско ..

  А те ги копат - сушат ги от топлината на ТЕЦ - и ги горят на място ..
  За да се прехвърли енергията от Мариците до Пловдив и София имаме 10% - 12% загуби по жиците!

  С които загуби - йонизираме въздуха и произвеждаме азотни окиси!
  Та защо ТЕЦ на газ в Мариците??

  ТЕЦът може да е навсякъде из България..

  Второ - ко прайм с въглеродните квоти?
  Кой плаща по 47 евро?

  Трето - я се спри с водорода ..
  Първо - от къде го вземаме?


  Второ - той като изгаря ,е с температура 2400 градуса .. знаем, че при висока температура има много азотни окиси ..
  И като се смесят с водата - става азотна киселина ..

  И всичко отива към Бургас, ако ще сме на Мариците .
  Бургас да го местим, или що?

 31. 31 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  До коментар [#29] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Извинете, имах предвид капацитет 1,1 Гигавата.
  Тоест, колкото капацитета на ядрен реактор

 32. 32 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  До коментар [#31] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Никой не ти пречи да правиш ВЕИ-та в България от 2016 година. Оттам от 973 мегавата дето им ги изкупуват скъпо от 2009 година имаме вече 1600 Мегавата ВЕИ-та.
  Значи непрекъснато се правят.

 33. 33 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  До коментар [#21] от "boevbisser":Ами то всичко това е разписание бе човек. Намери си планът за развитие на енергетиката от преди месец и чети. Аз го четох от Капитал, вашият вестник.
  —цитат от коментар 23 на Да вярваме на истината


  Абсолютно!

  Па и не само Капитал ..
  АЗ как прочетох за 350-те милиона, дето ще са за зелената енергия от биомаса?


  И как разбрах, какво означава тоа зелен план - яка сеч на горите!
  И как чета и знам и за старите гуми от Гърция и всякакви екологични проекти!

  Иначе да се гори водород е предизвикателство - кво ще правим, аджеба с окисите??

  И що да е всичко, на мястото на Мариците?
  Нито е близо до консуматори, нито нищо ..

  Тайнствената сила на полето до Раднево?
  Там е благословено от Бога - да се добива енергия?
  Чудноватите зелени планове - дето са все до Марица Изток ..

  Ми няма нищо особено до Раднево май - просто лигнитът си е кал - и да се мъкне с влак, до консуматор е тъпо ..
  А природен газ можем да горим наверд из България - и в малки, и в големи количества и да добиваме даже и енергия и топлина зимата!

  Ама зеленистите като искат Раднево - ОК ..

 34. 34 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1108 Весело

  До коментар [#27] от "boevbisser":

  Що се хабиш рано сутрин да обясняваш такива работи на фон Зеект? Той вчера разбра, че танковете смениха конницата. Вероятно по Великден 2040 г. ще разбере, че последният германски ТЕЦ на въглища е затворил преди две години.

  CONTADOR GRATUITO!
 35. 35 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2898 Весело

  До коментар [#23] от "Да вярваме на истината":

  Ааааа, за разписано - разписано е, а какво е направено за последните 10 години - ами нищо, с изключение на едни големи пари от данъкоплатците потрошени междувременно. То има и план за борба с жертвите по пътя, и там едни чудесии, нови органи и т.н. - и пак 650 убити годишно. Някак си отдавна не вярвам на написано, а на направено, но ти вярвай.
  Успешен ден на всички, да поработим.

 36. 36 Профил на Ганьо фурийката на Балкана
  Ганьо фурийката на Балкана
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Капацатетааа...... капацатета го няма....

 37. 37 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  До коментар [#15] от "boevbisser":Сега що лъжеш?!Излезе планът за зелената енергетика.
  Няма време.
  —цитат от коментар 18 на Да вярваме на истината


  Планът е , общо взето - вземи гуми, запали ги, направи ги пепел!
  И заместваш изкопаеми горива и е щест!

  Ама то и в Европата такъв е планът..

 38. 38 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2898 Весело

  До коментар [#34] от "г-н Думанов":

  Фон Зеект ми е съученик, доволно информиран е и всичко му е кристално ясно, със сигурност не по-малко от на мен, просто се заяжда.
  Още веднъж - успешен ден на всички.

 39. 39 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  До коментар [#35] от "boevbisser":

  Е. Аз като най-голям противник на въглищните централи във форума отдавна даже съм против минаването им на газ. Ние ползваме едва 5% от възможностите си за ВЕЦ поради планините ни и паднете на водите за разлика от Австрия например. Можем първо да инвестираме там.

 40. 40 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Мдам, много пропуски имаме в зеления план у нас. Никъде не виждам борбата за опазването на лешоядчетата, разрушаването на лифтовете, дивото къмпиране, защита на всеки камънак по брега, както и 100% оползотворяване на яйца и риба с изтекла годност. Поне това са каузите на местните еколози.

 41. 41 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#5] от "boevbisser":
  З
  Отоплението на твърдо гориво е НЕВЪЗМОЖНО да се забрани. В България много хора живеят в къщи. За тях не е практично да имат централно парно, а термопомпи или газ са непосилно скъпи.
  Проблемът е ИКОНОМИЧЕСКИ и с брюкселски новоговор и заклинания/мантри не може да се реши.

 42. 42 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  До коментар [#29] от "Котаракът на Шрьодингер":

  У нас има сключени договори по преференциални цени за тока от ВЕИ. Затова беше и бързането на времето, когато Бойко рапортува, колко добре се справяме.

 43. 43 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 763 Неутрално

  А , и още нещо за младите заблудени зелени .
  Това, че някакви много богати и влиятелни хора са видели възможност посредством теорията за глобалното затопляне да ни променят икономиката, не означава, че въглеродният диоксид е причина за промяната в климата.
  Има алтернативна теория , според която промяната се дължи на изменение в наклона на земята ос спрямо слънцето. Въпросът е, че от тази последната теория пари не могат да се спечелят.

 44. 44 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  .. въздухът ни продължава да е от най-мръсните в Европа.....
  —цитат от коментар 27 на boevbisser


  И по-мръсен ще става .. баш заради зеленисто/затоплизма и ВЕИ ..

  Въглеродните емисии и мръсният въздух имат ясна връзка – между тях има почти идеална обратна корелация*.
  Ако някой смесва замърсяване на въздуха и въглеродни емисии, то този някой или лъже или няма представа за какво говори.

  На 12 декември новата шефка на Европейската комисия обявява Зелената сделка – Европа спешно ще става 100% климатично-неутрална и за целта цялата й икономика ще се движи от ВЕИ. Само седмица след това някакви си учени от Европейската агенция по околна среда твърдят, че преходът към ВЕИ в периода 2005-2018 г. е донесъл ръст на замърсяването с най-фин прах (ФПЧ2.5), който във водещите страни като Дания достига 210%.

  Те го те и докладът, на ЕС:

  https://www.eea.europa.eu/themes/energy/renewable-energy/renewable-energy-in-europe-key #tab-based-on-data

  Те я и ВЕИ енергията:

  https://www.sustainability.bg/wp-content/uploads/2020/02/biomass_primary_EU-1024x552.png

  Ми колко тона биомаса има изгорена?
  Кво чакате друго, освен ФПЧ?

 45. 45 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  До коментар [#35] от "boevbisser":Е. Аз като най-голям противник на въглищните централи във форума отдавна даже съм против минаването им на газ. Ние ползваме едва 5% от възможностите си за ВЕЦ поради планините ни и паднете на водите за разлика от Австрия например. Можем първо да инвестираме там.
  —цитат от коментар 39 на Да вярваме на истината


  Глупости, ама пълни ..

 46. 46 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3394 Весело

  О-хо, Йовке, и ти ли стана "зелена"?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 47. 47 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  До коментар [#5] от "boevbisser":
  Отоплението на твърдо гориво е НЕВЪЗМОЖНО да се забрани.
  —цитат от коментар 41 на Vassil Stoychev


  А каква е и логиката?

  Даваме 350 милиона ЗА ВЕИ ЕНЕРГИЯ от дърва, добивана в ТЕЦ, а ще забраним на човека, в градчето до ТЕЦа една печка ??


  ------------
  Близо 73 млн. лв. е субсидията, която ще получат за година производителите на електричество от биомаса – четем в решение на Комисията за енергийно и водно регулиране от юли 2020 г. Тази сума представлява разликата между пазарните цени на електроенергията и преференциалните цени, по които Националната електрическа компания изкупува тока от биомаса.

  Но това е само ордьовър. Според проекта за национална енергийна стратегия на Министерството на енергетиката, очаква се до 2025 г. капацитетът за производство на електроенергия от биомаса да се увеличи със 150 до 170 мегавата, а произведеното електричество да нарасне с 400%. Измерено в пари, при сегашната структура на цените, това означава нов енергиен подсектор с приходи от половин милиард лева, от които 360 млн. лв. субсидии.
  ------------------

  Като не искаме горене на биомаса - за какво ни е Зелената Сделка, па се и тръшкаме?

  Ако искаме - защо в ТЕЦовете може и трябва и даваме дотации, и освобождаваме от въглеродна квота - в печка , да не може??

 48. 48 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  ганчо ако беше в америка през 70те години и имаше 100 долара в джоба, щеше да купи акции в мина за силиций, вместо от интел или епъл. та и зеления ни план е пак така.

 49. 49 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  Зависещите от енергетиката в района на Стара Загора са доста повече от работещите в ТЕЦ-ове и рудници. Може да се каже, че от тях зависи повече от половината икономика в региона. Ако спрат без реална алтернатива, Стара Загора се превръща в Сливен.

 50. 50 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  А за какво точно сложихте минус?
  Че това дето пиша СА САМО ФАКТИ - ще се дават, тази година 75 милиона за биомаса..

  Лично аз не съм изразил никакво отношение - лошо ли е това, или е добре ..

  Вижда ви се сумата малка?
  Ми с минуси няма да я повишите..

  Вижда ви се голяма?
  Пак минусът не е пътят..

 51. 51 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  До коментар [#22] от "von_seeckt":То мнението ми е такова поне от 12 години, въпросът е, че няма никакво движение..
  —цитат от коментар 27 на boevbisser


  ------------------
  България е на второ място в Европейския съюз по спад на емисиите въглероден диоксид през 2018 г. Страната отчита намаление с 8.1% на въглеродните емисии спрямо 2017 г., като само Португалия е пред България. В иберийската държава спадът е с 9 на сто.

  Това показва анализ на европейската статистическа агенция Евростат. Докладът разглежда емисиите от въглероден диоксид, причинени от изгарянето на изкопаеми горива
  ------------------
  https://www.dnevnik.bg/zelen/2019/05/09/3536574_bulgariia_e_sred_liderite_v_es_po_spad_na_vuglerodnite/

 52. 52 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#34] от "г-н Думанов":

  Думанов, не се изказвай,неподготвен. Към 12 април 2021 в Германия са фукционирали 130 теца на,въглища.

 53. 53 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  До коментар [#8] от "von_seeckt":Абе то работа имат да кажем 10 000 човека, а мините и държавния тец на година губят около 300 млн.лв. заради емисиите. Кой ги плаща загубите - данъкоплатецът ги плаща.
  —цитат от коментар 9 на boevbisser


  Загубите - имаш пред вид въглеродните квоти?

  Ми хубаво - ама ето как ще е при любимият ти природен газ..

  Pounds of CO2 emitted per million British thermal units (Btu) of energy for various fuels

  Coal (anthracite) 228.6
  Coal (bituminous) 205.7
  Coal (lignite) 215.4
  Coal (subbituminous) 214.3
  Diesel fuel and heating oil 161.3
  Gasoline (without ethanol) 157.2
  Propane 139.0

  Вземаме лигнит, с 215 и сравняваме .. 1.54 по-малка ще е, ако отидем на газ , въглеродната квота .. това при сегашните цени от 46 евро за квота..

  А имаме харч за тръби, за преоборудване, за СКАДА , за буферни и резервни хранилища и т.н.

  И нищо не правим, в един момент квотите в ЕС ще станат и 50 евро, и 60 ..

 54. 54 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 943 Разстроено

  Капацитет може да се изгради, но с волята положението е доста по-сложно... особено като гледам мнозинството от коментарите... не е особено обнадеждаващо.... за съжаление!

 55. 55 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  Капацитет може да се изгради, но с волята положението е доста по-сложно... особено като гледам мнозинството от коментарите... не е особено обнадеждаващо.... за съжаление!
  —цитат от коментар 54 на selqnin


  Аз си те цитирам тебе и коментарът ми автоматично става обнадеждаващ!
  Много кефиш , за горенето на гумите в циментовите заводи!

  Добра новина за българската природа!
  Добра новина за белите ни дробове!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin  До коментар [#23] от "Да вярваме на истината":Ааааа, за разписано - разписано е, а какво е направено за последните 10 години - ами нищо..
  —цитат от коментар 35 на boevbisser

  ----------------
  България е на второ място в Европейския съюз по спад на емисиите въглероден диоксид през 2018 г. Страната отчита намаление с 8.1% на въглеродните емисии спрямо 2017 г., като само Португалия е пред България. В иберийската държава спадът е с 9 на сто.
  Това показва анализ на европейската статистическа агенция Евростат.
  -----------------

 56. 56 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  Капацитет може да се изгради, но с волята положението е доста по-сложно... особено като гледам мнозинството от коментарите... не е особено обнадеждаващо.... за съжаление!
  —цитат от коментар 54 на selqnin


  Аз си те цитирам тебе и коментарът ми автоматично става обнадеждаващ!
  Много кефиш , за горенето на гумите в циментовите заводи!

  Добра новина за българската природа!
  Добра новина за белите ни дробове!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin  До коментар [#23] от "Да вярваме на истината":Ааааа, за разписано - разписано е, а какво е направено за последните 10 години - ами нищо..
  —цитат от коментар 35 на boevbisser

  ----------------
  България е на второ място в Европейския съюз по спад на емисиите въглероден диоксид през 2018 г. Страната отчита намаление с 8.1% на въглеродните емисии спрямо 2017 г., като само Португалия е пред България. В иберийската държава спадът е с 9 на сто.
  Това показва анализ на европейската статистическа агенция Евростат.
  -----------------

 57. 57 Профил на cose
  cose
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Пак на Прокопиев опорките да кешира от повече ВЕИ-та за сметка на енергийната ни ефективност.
  Стара Загора най-малкото е с 2-рата икономика в България, така че тя, освен голям град, е и основен потребител на електроенергия за многобройните си индустриални съоръжения.
  Относно внесен газ от чужбина, освен да си влошим търговския баланс и да плащаме прескъпо на авторитетни режими, друга полза няма да има.
  Да не говорим за програмите в ход за улавяне на въпросния CO2 преди излизане в атмосферата, така че опорката за невъглеродно неутрална централа на въглища също пада на вода.

 58. 58 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#5] от "boevbisser":

  Винаги ме е възхищавала смелостта на жълтопаветниците - събират се 20 човека на орлов мост и искат да наложат техните си претенции на цялата държава. И са ужасно обидени като Борисов веднъж не им угоди. Но щом се касае за десетки хиляди работници и семействата им, няма никакъв проблем да се игнорира мнението им, те все пак не са умни и красиви и не заслужават да живеят. Пък и са на някаква майна, не са родени на жълтите павета.

 59. 59 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#39] от "Да вярваме на истината":

  Е да бе, нали всеки зелен ще изкочи моментално на орлов мост.

 60. 60 Профил на d
  d
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Западният Свят като цяло отдавна е постигнал доста по намаляването на емисиите. Да вземат либерално-десните да натиснат Китай, защото там е страшно. Колите са най-малкият проблем в случая - по-скоро да се насочат към тежката индустрия и горенето на въглища. Между другото, Япония започна строеж на нови централи на въглища, защото са "умни" и си затвориха АЕЦ. Същевременно Германците правят подобни глупости. А САЩ наливат пари в развитието на АЕЦ, работещи с употребено гориво. Познайте кой печели битката за устойчиво бъдеще.

 61. 61 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  До коментар [#11] от "Да вярваме на истината":

  ше изнася зер.
  то у назе няма потребление , щото нема големи консуматори , производство, туй-онуй...
  само търговия и услуги ...
  толкоз

 62. 62 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  ----------------
  В същото време 85% от българите определят промените в климата като проблем, а над 60 на сто са готови да приемат мерки за намаляване на последствията от тях, които лично биха ги засегнали като забрана на вноса на стари дизелови автомобили
  -----------------
  Абе , а кой ви е писал статията?

  Това е ТОЧНО ОБРАТНОТО!
  Дизелите имат от 15% до 30% ПО-МАЛКА ЕМИСИЯ СО2..

  Защо, според вас в Европа ,има парк от почти 30% дизелови леки автомобили??
  Ми защото, от едно 30 години тука за кола ИМА ДАНЪК за СО2!

  Те ви те графика, Редакцията на продажбите на дизели :

  https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/127510/pub_5d90d853aad43600adece3fc_5d90d8da6d29c100acf2659d/scale_1200

  Те го те Автомотор на руски, обяснява човека:

  -------------------
  Киотский протокол 1997 года, согласно которому страны должны были ограничить выбросы CO2, дал дополнительный импульс в распространении дизеля. Все дело в том, что в процессе работы дизельного мотора выделяется куда меньше диоксида углерода, чем во время работы бензинового.
  Европейские страны, прежде всего Германия, стали вкладывать огромные деньги в субсидирование дизельного топлива и налоговые льготы для дизельных автомобилей. Это дало результаты, по данным ACEA (ассоциации европейских производителей автомобилей) с 13% в 1990-ом году доля легковых автомобилей с дизельным мотором достигла 49% в 2005-ом.
  ---------------------

  Та да се върнем на приказката - намаляване на СО2 , нулева въглеродност и чист въздух са две коренно различни неща ..
  И са свързани, да .. ама колкото повече неутралност - толкова по-мръсен въздух!

  А дизелите СА С ПО-МАЛКО СО2 , за това и до скоро им даваха дотации и данъчни облекчения и за това в Германия, по едно време бяха 49% , така че, ако се е притеснил Българинът от дизелното тракане - да олаби!

 63. 63 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 660 Неутрално

  В Българияима воля и капацитет единствено за кражби. Интересното е, че местното население проявява разбиране към това, и възприема кражбите на десетки милиарди годишно за нещо нормално и полагащо се на првите партийни и държавни ръководители.
  Желение за промяна няма, единствено се очаква някой да дойде "да ни оправи".

 64. 64 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До 8:"von_seeckt"...":Ами прав е борисов, в тази окаяна държава хората трябва да,имат работа. Това са националните,ни,интереси, а не фантазиите на брюкселските бюрократи...."

  Като гледам точно при Борисов държавата ни "цъфна и върза" - докато румъния и Гърция тичат напред, в България упорито копаем дупката!

 65. 65 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2634 Неутрално


  ----------------В същото време 85% от българите определят промените в климата като проблем, а над 60 на сто са готови да приемат мерки за намаляване на последствията от тях, които лично биха ги засегнали като забрана на вноса на стари дизелови автомобили-----------------
  Абе , а кой ви е писал статията?
  Това е ТОЧНО ОБРАТНОТО

  !Те ви те графика, Редакцията , на продажбите на дизели :https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/127510/pub_5d90d853aad43600adece3fc_5d90d8da6d29c100acf2659d/scale_1200 Т
  .. дизелите СА С ПО-МАЛКО СО2 , за това и до скоро им даваха дотации и данъчни облекчения и за това в Германия, по едно време бяха 49% , така че, ако се е притеснил Българинът от дизелното тракане - да олаби!
  —цитат от коментар 62 на sim4o


  Тукана КОЕ НЕ Е ВЯРНО?

  Паркът дизели, в Европа си беше 14% - 15% , както по света ..

  СЛОЖИХА данък СО2 - и нещата се промениха!
  Дизелите станаха 49%..
  Отворете бе, Редакцията, отворете графиката ..!

  Цветно е , шарено, ще ви е интересно!
  https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/127510/pub_5d90d853aad43600adece3fc_5d90d8da6d29c100acf2659d/scale_1200
  А в Япония, САЩ, по света - си останаха дизелите 10% - 15% ..

  А Българинът, като е притеснен точно за СО2 и идването на дизели - да олаби ..
  Баш дизелите са с по-малко СО2 !

  Иначе, при условие, че се гори яко РДФ, стари гуми, биомаса и кво ли не - заради същото това намаляване на СО2 .. как така дизелите и дали нямало било да се увелияи СО2 са му най-големият проблем, ми е чудно..

  Няма, няма да се увеличи - спете спокойно, по-малко ще е !

 66. 66 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 676 Неутрално

  ....Но щом се касае за десетки хиляди работници и семействата им, няма никакъв проблем да се игнорира мнението им, те все пак не са умни и красиви и не заслужават да живеят. Пък и са на някаква майна, не са родени на жълтите павета.
  —цитат от коментар 58 на m17

  Хилядите работници (не са десетки) заслужават да живеят, но нека това да е за сметка на здравето на другите? Само че има едни мръсници, които не им предлагат алтернатива на мините и кюмура, а ги плашат с помощи в бюрата по труда и безработица. Е, проблемът е в мръсниците, които май са им и работодатели!

 67. 67 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2634 Неутрално


  ---------------
  В същото време 85% от българите определят промените в климата като проблем, а над 60 на сто са готови да приемат мерки за намаляване на последствията от тях, които лично биха ги засегнали като забрана на вноса на стари дизелови автомобили
  -----------------
  —цитат от коментар 65 на sim4o


  Пак минуси, а?
  Абе тъпи ли сте, не разбирате ли?

  ПРОМЕНИТЕ в климата и въглеродният отпечатък , принципно са по-малки при дизели!
  Ако в парка леки коли, бензиновите са повече, а дизеловите по-малко .. имаме и СО2 повече ..

  И щом на Българинът - основният му проблем била СО2 емисията - би трябвало, да се не шашка ..

  И това са ФАКТИ..
  Колкото и минуси да сложите - не можете, да ги промените!

 68. 68 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#66] от "historama":

  И добре ще е някой да попита от името на работниците ЗАЩО гломети инвеститори ни заобикалят, и тичат все я към Турция, я към Румъния, я към Сърбия!
  И друго - защо управляващите в София не виждат никаква перспектива в дунавските и черноморските пристанища? Отде ги намираме все такива мозъци?

 69. 69 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#66] от "historama":

  И добре ще е някой да попита от името на работниците ЗАЩО гломети инвеститори ни заобикалят, и тичат все я към Турция, я към Румъния, я към Сърбия!
  И друго - защо управляващите в София не виждат никаква перспектива в дунавските и черноморските пристанища? Отде ги намираме все такива мозъци?

 70. 70 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  Само че има едни мръсници, които не им предлагат алтернатива на мините и кюмура, а ги плашат с помощи в бюрата по труда и безработица. Е, проблемът е в мръсниците, които май са им и работодатели!
  —цитат от коментар 66 на historama


  Алтернативата е ясна..

  ВЕИ ТЕЦове ..!
  Ама теа спират Ковачки ..

 71. 71 Профил на toff
  toff
  Рейтинг: 919 Неутрално

  "Неминуем ли е успехът на Европейския зелен пакт?"

  Неминуем е успехът на Китай с такива продажни политици и журналисти.

 72. 72 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  До коментар [#66] от "historama":И добре ще е някой да попита от името на работниците ЗАЩО гломети инвеститори ни заобикалят, и тичат все я към Турция, я към Румъния, я към Сърбия!И друго - защо управляващите в София не виждат никаква перспектива в дунавските и черноморските пристанища? Отде ги намираме все такива мозъци?
  —цитат от коментар 69 на historama


  Защото нямаме ускорен Зелен План !
  Това са биомасата - ОК, ама трябва и още ..

 73. 73 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  България иска парите, но не иска никой да и казва, как ще ги харчи. Ами да бяхме погледнали, как действат съседите-Гърция и Румъния. Така ще си стоим на опашката, защото българина акъл от никого не иска. той се е родил научен.

 74. 74 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 746 Неутрално

  В плана за възстановяване на Италия е включена и съдебна реформа.

 75. 75 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  Може би единственото решение за региона на Стара Загора е инвестиция в технологии за улавяне и съхраняване на въглерода. Така може да откарат още 15-20 години, в които да се търси активно преструктуриране на икономиката.

 76. 76 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 5992 Разстроено

  Зелена сделка за Германия да, ама ние българите нямаме висок стандарт и "сделката" е просешка тояга за нас!

  ДБ: Време е да спечелим България
 77. 77 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  брейййй, българина много отворен бе - само 14 % викали ''не знам'', а в германия- 21% викали ''не знам''

 78. 78 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 5992 Разстроено

  България иска парите, но не иска никой да и казва, как ще ги харчи. Ами да бяхме погледнали, как действат съседите-Гърция и Румъния. Така ще си стоим на опашката, защото българина акъл от никого не иска. той се е родил научен.
  —цитат от коментар 73 на Роси


  Това са наши пари, които плащаме на Брюксел и после те ни диктуват къде да ги харчим? Или на теб ти е все едно?

  ДБ: Време е да спечелим България
 79. 79 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  Докато спорите за глупости, умните ще си сложат перките и панелите, ще си имат безплатен ток, ще си имат чист въздух, а тук ще е като с двата глиста от вица - "родина сине".

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 80. 80 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Това са националните,ни,интереси, а не фантазиите на брюкселските бюрократи.

  До коментар [#8] от "von_seeckt":

  Абе не е важно бъдещето на природата и здравето на децата . Банковите сметки и бизнесите на мафиота Ковачки и мутро-синдикатите са ти “националния интерес” и на 100 тулупа-миньори , които осмърдяват цялата планета, щото не могат да отворят jobs.bg требва да ги дондуркат още 50 години

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 81. 81 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  Докато спорите за глупости, умните ще си сложат перките и панелите, ще си имат безплатен ток, ще си имат чист въздух, а тук ще е като с двата глиста от вица - "родина сине".
  —цитат от коментар 79 на fpyyh


  "Безплатен ток" ??! ..... по-голяма смехория отдавна не бях чел. Аре па за ""зеления"" ток ....

 82. 82 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#66] от "historama":

  Някои много държат България да запази мръсните производства. А след това обвиняват Брюксел, че българите бягали....

 83. 83 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2898 Весело

  До коментар [#58] от "m17":

  Как си личат тунеядците от 5 километра. Видимо не плащаш данъци, какво ти е, че държавата троши пари за глупости. Да ти го преведа и малко по- разбираемо. Същото прави и Фандъкова - вместо да вземе непопулярни мерки, примерно да вдигне данъци и да спре дизеляците тегли дълг, за да не дразни избирателите, а следващите да му мислят. Анадънму?

 84. 84 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  До коментар [#81] от "Alex Ivanov":

  Защо, ще плащаш вятъра или слънцето на някого ли?

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 85. 85 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  "Неминуем ли е успехът на Европейския зелен пакт?"
  ахахаха, неминуем е НЕУСПЕХЪТ на тази простотия! За съжаление ще ни струва прекалено скъпо. Даже Европейските държави може да загубят суверенитет след 20-30 години. Такива вреди ще нанесе!

 86. 86 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#70] от "sim4o":

  Алтернативи много, някой би казал лесно е да се критикува, но да дадеш смислена идея е трудно. Така е, но получаващите пари за смислени идеи са без 2 г мозък, и неспособни да родят идея, освен ако не става дума за крадене. Един форумист спомена за Италия идея за "съдебна реформа", у нас и дума да не се каже против съдопроизводството, прокуратура, калпавите закони. Баш мозъкът пропиля милиарди за саниране с 5 и 7 см стиропор, а соларните и фотоволтаичните панели по покривите са по-редки и от японските вишни в парковете.

 87. 87 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#82] от "historama":
  ПатрЕоти обвиняват Брюксел за нидската раждаемост, а не виждат, че за много българи успех в кариерата си виждат в гурбетчийството в Германия. И вече не само млади тичат натам, но и кандидат пенсионери.

 88. 88 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 676 Неутрално

  "Безплатен ток" ??! ..... по-голяма смехория отдавна не бях чел. Аре па за ""зеления"" ток ....
  —цитат от коментар 81 на Alex Ivanov


  Безплатен ток няма, но има голяма опасност зеления план на Европа да срине цената на фосилните горива (петрола). А на някои това не се харесва (не само на страните-бензиностанции).
  Буквално да ги срине, а не снижи!

 89. 89 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 368 Неутрално

  До коментар [#39] от "Да вярваме на истината":

  Да бе , много са глупави тия западноеврипейци . Вместо да си дондуркат миньорите до 2077 г . и да пълнят чекмеджетата на някой бизнесмен като Доган и Ковачки, те балъците си слагат соларни панели по покривите и тока им излиза почти безплатен .
  Ние българите сме най-древната и мъдра нация на планетата и сме дали на света киселото млеко, чушкопека и Кубрат Пулев, нема да се занимаваме с зелени джендърски еко-глупости. Бухай гуми у кюмбето , дишай дълбоко и си питай....дроба

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 90. 90 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 439 Неутрално

  соларите не насмогват зимата в по северните раьони на америка същото се случва и през лятото в по южните в единия случай много хора загиват от студ в другия от топлинни удари , МЕЧТИТЕ ВИ УБИВАТ ЖИВИ ХОРА УВАЖАЕМИ ЗАТОПЛИСТИ ЗАСТУДИСТИ И НЕ ЗНАМ КАКВИ ДРУГИ , предполагам че на зелентурниците на много няма да им хареса това дето съм го написал проблема е че не съм го написал аз https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/02/18/4176432_zashto_teksas_energiiniiat_bial_drob_na_sasht_e/

 91. 91 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  [quote#88:"historama"][/quote]

  Това е ясно, но не ми пука за тези някои - Близкия Изток, Русия и т.н.

  Лошото е, че "зеленият" ток ще съсипе и джоба на хората - и пряко, и непряко. Той не само не е безплатен, ами и е бая, бая скъп.

 92. 92 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  До коментар [#86] от "historama":

  а соларните и фотоволтаичните панели по покривите са по-редки и от японските вишни в парковете.
  —цитат от коментар 86 на historama


  То си има причина за това! Не може всеки да си нареди соларки по покрива и да продава на НЕК. Кой ще балансира? НЕК ще фалира за има няма година! Иначе никой не Ви е спрял да си сложите соларки и с батерии да си захранвате дома.

 93. 93 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  До коментар [#89] от "Al Tikvone":


  До коментар [#39] от "Да вярваме на истината":Да бе , много са глупави тия западноеврипейци . Вместо да си дондуркат миньорите до 2077 г . и да пълнят чекмеджетата на някой бизнесмен като Доган и Ковачки, те балъците си слагат соларни панели по покривите и тока им излиза почти безплатен .
  —цитат от коментар 89 на Al Tikvone


  Кой ток им излиза безплатен, че нещо изтървах нишката. :-) Инвестицията в панелите къде е, Инвестицията в балансиращи мощности къде е? Безплатно е само за грантаджиите и фирмите, които произвеждат златната енергия, за всички останали е солено и Брутално скъпо!

 94. 94 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  До коментар [#70] от "sim4o":
  Алтернативи много, някой би казал лесно е да се критикува, но да дадеш смислена идея е трудно.
  —цитат от коментар 86 на historama


  За това - аз не давам идеи, а факти само!

  До коментар [#66] от "historama":
  Някои много държат България да запази мръсните производства. ...
  —цитат от коментар 82 на historama


  Даже искат да стане още по-мръсно!
  И му викат “Зелена стратегия“..

  А ето разумно предложение:

  Може би единственото решение за региона на Стара Загора е инвестиция в технологии за улавяне и съхраняване на въглерода.
  —цитат от коментар 75 на 4okuto


  Ако има филтри, за улавяне и отделяне на въглерода - ТОВА Е РЕШЕНИЕ НЕ САМО ЗА СТАРА ЗАГОРА, НЕ САМО ЗА ОБЛАСТТА, НЕ САМО ЗА БЪЛГАРИЯ, НЕ САМО ЗА ЕВРОПА - А И ЗА ПЛАНЕТАТА!

  На Земята, СО2 се било увеличило - бият тревога зелените ..
  Решения - всеки дава .. да се горят гуми, да се секат дърветата , да се правят някакви инсталации .. а-у .. кой, каквото се сети!

  За достигане на тези цели- Европа дава към 3 трилиона евро, САЩ - и те дават, Япония дава .. и т.н.

  А в същото това време - произвеждат въглерод, от природен газ!
  Въглерод се ползва 70% за производство на автогуми ,- 40% произвежда Китай , отделно има добив на много чист въглерод - за карбонови нишки , графени и всякакви неща ..

  Представяте ли си - инсталация до Стара Загора?
  Взема СО2 - и дава чист въглерод!

  За какво тогава, ще има Зелени Сделки и всякакво гонене на въглеродна неутралност по света?

  Дават ги - тези трилиони евро, на Стара Загора .. а старозагорци, пийват “Загорка“ и намаляват СО2 на Земята с помощта на специалните филтри ..

  Ако стане топло - го догаждат да е към 270-300 - СО2то с дял във въздуха ..
  Ако стане пък хладно на Земята - забавят малко инсталацията и Земята се затопля!


  Старозагорската инсталация ще работи денонощно и ще е Решение за Цялата Земя!

  Ей за такива технологии, си струва да мечтаем!

 95. 95 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  До коментар [#39] от "Да вярваме на истината":
  Да бе , много са глупави тия западноеврипейци .
  Вместо да си дондуркат миньорите до 2077 г . и да пълнят чекмеджетата ..
  —цитат от коментар 89 на Al Tikvone


  Теа секат дърва и горят!
  Прости, а?

  https://www.sustainability.bg/wp-content/uploads/2020/02/biomass_primary_EU-1024x552.png

  https://www.youtube.com/watch?v=6gaftYQ_56Y

  И ние ще сме така - предвидени са Дотации за ВЕИ !
  Зелената сделка!

  ------------
  Близо 73 млн. лв. е субсидията, която ще получат за година производителите на електричество от биомаса Тази сума представлява разликата между пазарните цени на електроенергията и преференциалните цени, по които Националната електрическа компания изкупува тока от биомаса.

  Но това е само ордьовър. Според проекта за национална енергийна стратегия на Министерството на енергетиката, очаква се до 2025 г. капацитетът за производство на електроенергия от биомаса да се увеличи със 150 до 170 мегавата, а произведеното електричество да нарасне с 400%. Измерено в пари, при сегашната структура на цените, това означава нов енергиен подсектор с приходи от половин милиард лева, от които 360 млн. лв. субсидии.
  ------------------

  Така се прави!
  Поне докато тръгне инсталацията до Стара Загора, дето ще отделя СО2 и ще добива въглерод ..

  Между другото - цената на въглерод използван за вулканизация на гуми - е към 20 долара/кг.

  А в Стара Загора - хем спасяваме Планетата, хем добиваме суровини!

 96. 96 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  Така се прави!
  Поне докато тръгне инсталацията до Стара Загора, дето ще отделя СО2 и ще добива въглерод ..

  Между другото - цената на въглерод използван за вулканизация на гуми - е към 20 долара/кг.

  А в Стара Загора - хем спасяваме Планетата, хем добиваме суровини!
  —цитат от коментар 95 на sim4o


  Сложихте минуси?
  На факти??

  И ще ги промените ли????

  Знам и защо, сте такива бесни - заради инсталацията край Стара Загора ..
  Ако тя заработи, и започне да добива въглерод - това ще промени, целият въглероден пазар на Земята!

  В момента, да припомним - ВЪГЛЕРОД СЕ ДОБИВА ОТ ПРИРОДЕН ГАЗ!
  И се ползва за всякакви неща, най-много- за вулканизация каучук , за графитни клетки, за карбоново армиране на пластмаса с нишки и т.н.

  Ако мощностите, край Стара Загора заработят - чао, на добива от природен газ..

  Ми вие имате завод, в Матушката ви- за 45 000 тона технически въглерод.. за това се и шашнахте, от плановете за добив в Стара Загора ..

  “Газпром“ , като чу , какво сме намислили - и треска го тресе, а?


 97. 97 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  а соларните и фотоволтаичните панели по покривите.
  —цитат от коментар 86 на historama


  “Соларни“ и “фотоволтаични“ е едно и също!

  Иначе теа щели секат горите, заради Зелената Сделка , смятай ..
  Но хората се борят , против зеленистите/затоплисти:

  “Our Forests Aren't Fuel“
  https://www.nrdc.org/resources/our-forests-arent-fuel

 98. 98 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 368 Неутрално

  До коментар [#93] от "Stargate":

  Инвестицията в панелите е еднократна . 10 панела и свързването към домашната инсталация е колкото да си купиш една S -klasse дизеляк на старо. Парите си ги избиваш от сметките още първите 2 год. 10 год гаранция , лятото даже ти е безплатно , електроснабдителната компания ти ти връща пари в сметката когато се акумулира достатъчно енергия, зимата на газ. Вместо да наливат по 200 милиона на година за студени резерви , въглища , гуми и санкции за мръсен въздух

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 99. 99 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  Може би единственото решение за региона на Стара Загора е инвестиция в технологии за улавяне и съхраняване на въглерода. Така може да откарат още 15-20 години, в които да се търси активно преструктуриране на икономиката.
  —цитат от коментар 75 на 4okuto


  Че то какво престуктуриране им трява, това ако направят?


  1. Ще добиват въглерод, а световният пазар на въглерод е за милиарди долари ..
  ВСЯКО парче гума на Земята - уплътнител, гарнитура , автомобилно колело - има в него сложен въглерод ..

  2.Ще решават проблема с повишаването на СО2 на Земята , за който проблем са предвидени трилиони евро ..
  Като се повиши малко СО2 - и Стара Загора го вземат, за технически въглерод..

  Какво престуктуриране?
  Стара Загора, ще е един от най-богатите региони, не само в Европа, но и на Планетата!

 100. 100 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  До коментар [#93] от "Stargate":Инвестицията в панелите е еднократна . 10 панела и свързването към домашната инсталация е колкото да си купиш една S -klasse дизеляк на старо. Парите си ги избиваш от сметките още първите 2 год. 10 год гаранция , лятото даже ти е безплатно , електроснабдителната компания ти ти връща пари в сметката когато се акумулира достатъчно енергия, зимата на газ. Вместо да наливат ..
  —цитат от коментар 98 на Al Tikvone


  Що ли всеки, не си купи , па да си сложи?

  Хеле па, зеленистите - беснеят и форуми, секат дървета из горите да бъдело уж ВЕИ , правят планове Стара Загора да спаси планетата .. ама най-елементарното да направят - да си сложат панели на покрива - се не мърдат!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK