Германия, Франция, Испания и Италия внесоха заедно плановете си за възстановяване

Икономическите министри на четирите държави - гермаският Олаф Шолц, френският Бруно льо Мер, италианският Даниеле Франко и испанският Надя Калвиньо.

© Скрийншот www.bmwi.de

Икономическите министри на четирите държави - гермаският Олаф Шолц, френският Бруно льо Мер, италианският Даниеле Франко и испанският Надя Калвиньо.Четирите най-големи европейски икономики - Германия, Франция, Испания и Италия, внесоха заедно националните си планове за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия. В съвместно видеообръщение икономическите им министри Олаф Шолц, Бруно льо Мер, Надя Калвиньо и Даниеле Франко заявиха в сряда, че "само като действаме заедно можем успешно да излезем от кризата".


Във вторник Франция и Германия заедно обявиха националните си програми за възстановяване, като обясниха, че те са разработвани координирано. "Когато Германия и Франция искат, Европа може", заяви френският икономически министър Льо Мер при представянето на проектите. Двете държави заделят много повече средства за зелени проекти от минималния праг, заложен от ЕС.


Германия ще похарчи 40% от 28-те млрд. евро, които ѝ се полагат по Механизма за възстановяване и устойчивост за намаляване на емисиите от СО2, а Франция - 50%. Европейската комисия иска поне 37% от парите да бъдат насочени към проекти, които да помогнат за постигане на климатична неутралност на европейската икономика до 2050 г.
Одобряването на плановете на страните членки от Европейския съвет е задължително предусловие за достъп до €750-милиардния фонд за възстановяване на ЕС от коронакризата. Европейската комисия е обявила срок за депозиране на плановете до 30 април, но преди две седмици съобщи, че е склонна да изчака "няколко седмици", за да могат всички държави да подготвят качествени проекти, с които да кандидатстват за европейското финансиране.


Миналата седмица Португалия първа внесе своя национален план.


Вицепремиерът Томислав Дончев заяви във вторник в Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание, че правителството в оставка ще приеме днес българския план. Неясно остава дали той ще бъде внесен преди 30 април, тъй като Дончев каза, че е склонен само да поиска предварителната му оценка от Европейската комисия, оставяйки на опозицията да го корегира според предизбоната си заявка.


Дончев съобщи, че в настоящия вариант на плана България е представила проекти само за частта с безвъзмездно финансиране, като доброволно се отказва от възможността за нисколихвени заеми от Европейската комисия. Според разчетите България може да очаква до 6.2 млрд. евро грантове и до 4.5 млрд. евро заеми от Европейския механизъм за възстановяване и устойчивост до 2025 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2854 Неутрално

  Това е някаква лудница :)

  Правителствата да настояват пред някаква комисия дето не е пряко избирана да им отпуска пари, които те преди това са и дали чрез вноските си. :)

  Ясно е че плановете на политкоректните държави ще бъдат приети без големи забележки, а за другите ще има въртели.

 2. 2 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  "Германия, Франция, Испания и Италия внесоха заедно плановете си за възстановяване"


  А българското правителство, ръководено десет години от една необразована срутваща се комунистическа мутра, тупа топката и се чуди как по-ефективно да удари собствената си страна....

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 3. 3 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Всичко много хубаво, трябва да се борим срещу климатичните промени и замърсяването, но как това би подпомогнало за възстановяването на икономиката в Европа?

 4. 4 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4680 Весело

  "Германия ще похарчи 40% от 28-те млрд. евро, които ѝ се полагат по Механизма за възстановяване и устойчивост за намаляване на емисиите от СО2, а Франция - 50%. Европейската комисия иска поне 37% от парите да бъдат насочени към проекти, които да помогнат за постигане на климатична неутралност на европейската икономика до 2050 г."

  Вече официално си го има черно на бяло. Данък зелени талибани е официален....40 и 50% от бюджета отива за тях....а милионите хора които загубиха бизнеси и доходи да дишат с пълни гърди и да пият по една студена и зелена вода...😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1994 Весело

  Като си нямат маяма - галева - костинбродска, която да обясни, че правителствата им са предатели...да внасят!

 6. 6 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4680 Весело

  Това е някаква лудница :)Правителствата да настояват пред някаква комисия дето не е пряко избирана да им отпуска пари, които те преди това са и дали чрез вноските си. :)Ясно е че плановете на политкоректните държави ще бъдат приети без големи забележки, а за другите ще има въртели.
  —цитат от коментар 1 на realguru


  То комисията си е тяхна, те са си я избрали, те я ръководят а после всички продължават как нямало Европа на две, три и повече скорости.....😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3588 Весело

  До коментар [#3] от "themtrx":

  Ма, как? Като се завъртат перките и соларните панели заемат местата на нивите, ще настане такъв живот, че само си викам - дано, дано, дано! 😀Това в кръга на майтапа!

 8. 8 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3660 Неутрално

  Продължава да не се говори за това какви са условията за отпускане на тези пари...
  те не се дават "на калпак", а пак за промените, които на западна европа са угодни. Една от тях е допускането на 5Джи технологията.

  Любовта ще спаси света!!!
 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Продължава да не се говори за това какви са условията за отпускане на тези пари...те не се дават "на калпак", а пак за промените, които на западна европа са угодни. Една от тях е допускането на 5Джи технологията.
  —цитат от коментар 8 на hope


  И чипирането сигурно влиза в 5 джито-:)
  Ум царува, им робува, им патки пасе, та и нашата работа е такава, клони към последното де.
  Ами като се "дават/отпускат' пари, които основно зароботват други, ще има и условия, а не да се краде като за последно - което видимо е голямата болка на баце, на догановците, а предполагам, че има някой и друг "гладен' олигарх от БСП-то. Всичко това под строгото и принципно око на каскета.
  Такива ми ти работи, ами ние да се стягаме и да си вършим работата, че ако оставим това за пореден път на баце и Ко, после ще се чудим защо аджеба сме все на последно място в съюза.

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7209 Неутрално

  До коментар [#6] от "padrino":

  Ами ще има, няма да чакат такива неграмотни, като нас, да се мотаят по пътя им и да пречат.

 11. 11 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3660 Неутрално

  До коментар [#9] от "tsvetko_51":

  Нищо подобно...
  Ние се отказахме от митата на вносните стоки, сега тези пари ни ги връщат, само че с условия, които на тях са им изгодни. България няма никаква полза от тези "цифровизации".
  И ще дам пример. Дават се стотици милиони за ремонти и "прогресивни" ученически пособия, а качеството на преподаване е ударило дъното. Думата "реформа" повече не трябва да се споменава в Здравеопазването и Образованието, а трябва да върнат всичко от преди 30 години.

  Любовта ще спаси света!!!
 12. 12 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  Трябваше "да препишем" от Португалия.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 13. 13 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 806 Неутрално

  До коментар [#3] от "themtrx":

  Зелена икономика

 14. 14 Профил на avtolik
  avtolik
  Рейтинг: 253 Неутрално

  До коментар [#3] от "themtrx":Ма, как? Като се завъртат перките и соларните панели заемат местата на нивите, ще настане такъв живот, че само си викам - дано, дано, дано! 😀Това в кръга на майтапа!
  —цитат от коментар 7 на Vlado Nikolov


  32% от земята в България става за земеделие. Все ще намерим някой друг декар за панели, не мислиш ли?
  Тая опорка че соларите са на нивите е доста смешна.

 15. 15 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 495 Разстроено

  Новината има два прочита:
  - От една страна, координирането на големите помежду им е винаги за сметка на малките.
  - От друга, ние пак сме на опашката. Имаме най-раздутата администрация на глава от населението, но и най-неефективната.

 16. 16 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2650 Неутрално

  намаляване на емисиите от СО2, поне 37% от парите да бъдат насочени към проекти, които да помогнат за постигане на климатична неутралност на европейската икономика до 2050 г........ Интересно какво ще остане от икономиката на България.....туризма, селско стопанство, бетон ....... .....

 17. 17 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2650 Неутрално

  В българският план за възстановяване има ли пари за нов ядрен блок ??? Или ще има "това вече не е за вас"........

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK