Еврокомисията предложи как през лятото чужденци да влизат в ЕС

Еврокомисията предложи как през лятото чужденци да влизат в ЕС

© ReutersЕвропейската комисия предложи схема за облекчаване на пътуванията до страните от Европейската икономическа зона от други место по света, според която всеки напълно ваксиниран 2 седмици преди да напусне страната си, да може да се придвижва без ограничения.


Опитът да бъде съживени по този начин туризмът, пътувнията и нормализирането на живота обхваща всички страни от ЕС (без Ирландия), Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.


Обсъждането на инициативата започва във вторник, а в сряда минава на ниво посланици в ЕС на страните членки. Целта е да се подготви обсъждане и одобрение от Съвета на ЕС. Предложението съдържа и т.нар. аварийна спирачка, позволяваща на страните членки бързо да реагират и дори напълно да спират въздушния превоз с определени държави извън ЕС при появата на нови варианти на коронавирса или при влошаване на здравната обстановка в тях. Прегледът на тези два критерии ще се прави веднъж на всеки 14 дни.

 • В момента ЕС позволява пътувания, които не са наложителни на всяка цена, само от 7 държави. Новите предложения предвиждат допускане на туристи извън ЕС, ако те са получили ваксини, одобрени са спешна употреба от Европейската комисия след препоръка на Европейската агенция п олекарствата. В момента това са само 4 ваксини - на Pfizer/BionTech, Moderna, AstraZeneca и Janssen (Johnson&Johnson).

Но списъкът може да бъде разширен с продукти, получили извънредното одобрение на Световната здравна организация, която може до няколко дни или седмици да даде предварително одобрение и за китайските ваксини на Sinopharm и Sinovac. За пътуващите от Великобритания в момента това важи за 3 ваксини - на PfizerбBioNTech, Oxford-AstraZeneca и Moderna.
Децата, които не са получили дози (долната граница за най-популярните ваксини е 16-18 години) ще могат да пътуват с родителите си, стига да представят отрицателен резултат от PCR тест (направен до 72 часа пред ипристигането), макар че различните държави може да изискват тест и при пристигане.


Докато не заработи общоевропейският "зелен сертификат" (набор от 3 критерия за защитеност от COVID-19), страните "би трябвало да приемат сертификатите на страни извън ЕС, основани на национално законодателство". Това решение ще зависи от "способността да се потвърди автентичността, валидността и истинността на попълнената информация в сертификата, както и дали той съдържа цялата необходима информация".


Предложението съдържа и драстично повишаване на прага на заразените в страната, от която пристигат - от 25 случая на 100 000 души от населението на 100 случая. Дори при това увеличаване показателят остава далеч от средните резултати в ЕС в момента - над 420 заразени на 100 000, посочва Би Би Си. Тази промяна има за цел да се разшири списъкът със страни, от които е позволено да те пътува без особено належаща причина, като всяка страна от ЕЕА може да прецени да не изисква ваксиниране, а тестове и/или карантина.

 • Новите мерки, ако дъбат одобрени, няма да засегнат правилата за наложителни пътувания на граждани на ЕС или такива с право на постоянно пребиваване и техните семейства.

Допускането на хора от страни извън ЕЕА по наложителни причини, независимо дали са ваксинирани, трябва да остане за медици, работещите в съседна страна, сезонни работници в земеделието, служители в транспорта или морските превози, пристигащите за обучение. Но за тях може да остава ограничението да си правят тестове и да се поставят под самоизолация.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4939 Любопитно

  Вдигат критерия от 25 на 100 хиляди до 100 на 100 хиляди....това е 4 пъти повече.
  Разбраха, че няма да могат да се справят и клекнаха, за да се опитат да спасят сезона иначе всички до един в Брюксел ще трябва да се крият защото народите ще ги линчуват.

  Като не можем да се справим сменяме закона, за да изглеждаме добре..... Този сценарий е много познат от България с ГЕРБ начело.
  Накрая да не се окаже, че наистина всички в ЕС работят с "Българския Модел" 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 2. 2 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1915 Любопитно

  Новите предложения предвиждат допускане на туристи извън ЕС, ако те са получили ваксини, одобрени са спешна употреба от Европейската комисия след препоръка на Европейската агенция п олекарствата. В момента това са само 4 ваксини - на Pfizer/BionTech, Moderna, AstraZeneca и Janssen (Johnson&Johnson).

  Туристическият сезон на Черноморието май и тази година ще е като миналата...ако не и по-лош...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 3. 3 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Не си представям да направя толкова лупинги за да получа някаква съмнителна "почивка".
  По-скоро си представям, че ще си купя басеин...

 4. 4 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  От Чехия:1.Чепига и Боширов не са взрививили оръжията на Гебрев, но са гепили неколко букви от кирилицата 2.Петров и Боширов подаряват на Русия български букви от склада в Чехия

 5. 5 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Само потвърждават основателните предположения на мнозина, че масовата ваксинация е дирижирана от идеята за икономически изгоди, а не от загриженост за населението.
  Ако си мислите, че е другояче, не сте у ред. На тях им трябва работна ръка и клиентела, за да кешират.

  BLUE Planet Corporation
 6. 6 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2543 Неутрално

  До коментар [#5] от "Alan Blackmore":

  Всяка една грижа за нечие здраве (човешко или на стоката) от стари времена е продиктувана изключително и само от икономическата изгода.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 7. 7 Профил на Тошо Кочев
  Тошо Кочев
  Рейтинг: 1637 Любопитно

  А дедо от Унгария нема ли да ги ваксинира преди да ги качва на лодките?🐵

  Много съм прост
 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5451 Неутрално

  Азиатските туристи липсват на топ европейските дестинации

 9. 9 Профил на novo-star dnevnik-ar
  novo-star dnevnik-ar
  Рейтинг: 96 Неутрално

  А на "гостите" от Африка и Азия, ще им търсят ли поне паспорт, или както до сега?

 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4512 Весело

  А дедо от Унгария нема ли да ги ваксинира преди да ги качва на лодките?🐵
  —цитат от коментар 7 на Тошо Кочев


  Пак да Ви напомня, че "дедо Ви от Унгария" е човек на преклонна възраст и съгласно неотменимите природни закони скоро ще се пренесе в един по-добър свят. Та е време да потърсите някой друг виновен за жалкото Ви съществуване!

 11. 11 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  Интересно е методиката за контрол на стотици хиляди мигранти ,които нито са ваксинирани ,нито има данни кои са и какви са ,откъде какво носят като зараза ,ЕК изобщо не се интересува от този въпрос , единствено ние имаме готовност да ваксинираме пришълците ,които ще дойдат ,защото нашенското население не желае ваксини ,то е в пъти по развито и знаещо от германците ,французите ,великобританците ,евреите и американците ,където се провежда масово ваксиниране и никой не се отказва ,но тук е точно обратното .

 12. 12 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  До коментар [#6] от "DDR":

  Грешиш. Икономиката е твърде ново явление в сравнение с генетично обусловената емпатия. Първо се грижим и обичаме и не ядем двукраки като нас и примати, после четириноги.
  Два крака да - четири крака не. Само просветените ядат светлина.

  BLUE Planet Corporation
 13. 13 Профил на Тошо Кочев
  Тошо Кочев
  Рейтинг: 1637 Любопитно

  До коментар [#6] от "DDR":Грешиш. Икономиката е твърде ново явление в сравнение с генетично обусловената емпатия. Първо се грижим и обичаме и не ядем двукраки като нас и примати, после четириноги.Два крака да - четири крака не. Само просветените ядат светлина.
  —цитат от коментар 12 на Alan Blackmore


  Ъхъ,хранят се със прана!🥳👍

  Много съм прост
 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3835 Весело

  Да, ама ЕК е и това

  https://www.segabg.com/hot/category-foreign-country/es-rusiya-nyama-pravo-na-reciprochni-sankcii

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  А на "гостите" от Африка и Азия, ще им търсят ли поне паспорт, или както до сега?
  —цитат от коментар 9 на novo-star dnevnik-ar


  Няма, за тях ни закони важат, ни ваксини се искат, те са свободни да нахлуват откъдето и когато им падне, а за награда ги чака дебела социалка .....

 16. 16 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Много удобен е моментът да се въведе цялостна забрана за влизане в ЕС, а за някои специални страни-терористи - забраната да е някое и друго десетилетие.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 17. 17 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5932 Любопитно

  До коментар [#1] от "padrino":

  Гайдар с поличка, какво незабравимо травматично преживяване ти се е случило, та такава омраза към ЕС те е обладала отвсякъде?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 18. 18 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Туристи може и да се допуснат, може и да не се допуснат. Но незаконни пришълци със сигурност се пускат, че даже и ги каним.

 19. 19 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Чист фашизъм!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 20. 20 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Ленин се усмихва блажено от ада. Наследството му процъфтява.

  ... с двеста...
 21. 21 Профил на sw51
  sw51
  Рейтинг: 322 Любопитно

  Сертификатите са пълна дупка за момента. В щатите при ваксиниране раздават едни листчЕта надписани с химикалка. Не съм чул за систематика като цяло, но бях приятно изненадан, че в България пазят списъци на ваксинираните в системата и може да се провери по QR код. Кога и дали другите държави го правят - ще се види те първа. Смятам че ако се разчита на самите сертификати за валидност, масово ще се фалшифицират. За това трябва да има глобална система или поне на държавно ниво.

 22. 22 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3849 Неутрално

  До коментар [#21] от "sw51":

  Щата Ню Йорк има вече мобилно приложение с QR код
  Всеки ваксиниран може да го получи 14 дни след втората доза
  Нарича се Вкселсиор пас

  klimentm
 23. 23 Профил на Enter_K
  Enter_K
  Рейтинг: 702 Весело
 24. 24 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3849 Неутрално

  Ok До коментар [#22] от "klimentm":

  Eкселсиор пас

  klimentm
 25. 25 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  Добра новина!
  Може би повече хора ще се ваксинират и заради свободното придвижване?
  Но основното би трябвало да е за да се предпазят, за да предпазят близките си.
  Между другото от другата седмица се очаква разрешение за ваксинация на 12-15 годишните в Америка.
  Колега коментатор изказва съмнение в картончето давано в Америка при ваксинация, напълно официален документ си. За да ви влезе в здравното ваксинационно досие, трябва да уведомите личния си лекар.
  Общо щатски приложения за телефон показващи че си ваксиниран са проблематични заради това че който ги разработи трябва да получи достъп до данните на всеки щат поотделно.

 26. 26 Профил на Lubomir Velev
  Lubomir Velev
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Скоро”В ИМЕТО НА МОДЕРНАТА ДЕМОКРАЦИЯ”-ГРАЖДАНИТЕ ЩЕ БЪДАТ УЛЕСНЕНИ!!!
  ЩЕ МОГАТ ДА ИЗБИРАТ ВИДА НА УДОСТОВЕРЕНИЕТО...ВМЕСТО ДА РАЗНАСЯТ ХАРТИИ,ТЕЛЕФОНИ-ГРИВНИЧКА,ЧИПЧЕ!!!
  Нали беше “КОНСПИРАЦИЯ” -УДОСТОВЕРЕНИЕТО ЗА ДОСТЪП....!!!

 27. 27 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1613 Неутрално

  ..... Този сценарий е много познат от България с ГЕРБ начело.Накрая да не се окаже, че наистина всички в ЕС работят с "Българския Модел" 😂😂😂
  —цитат от коментар 1 на padrino


  Нагледно доказателство какво голямо влияние има Баце в ЕС.

 28. 28 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 1069 Весело

  Не знам защо са се загрижили за лятото, по-скоро би трябвало да са загрижени за зимата. Вероятността индиец да дойде да кара ски под малкия Матерхорн посред лято е леко отрицателна.

  73! Go Go
 29. 29 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  На надуваеми банани през Либия :)

  От Турция към Гърция и гръцките острови и от Мароко към Испания. :)

 30. 30 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2103 Весело

  До коментар [#2] от "mitko11":

  Сезона ВИНАГИ ЩЕ Е ЛОШ , докато има мутронагласа по бетономорието. Втори сезон с "ковид" ограничения (с изгледи за трети и четвърти с подобни ограничения), а тези още не са се пренастроили и си плачат за "алкохолния туризъм"...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 31. 31 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2103 Любопитно

  Много удобен е моментът да се въведе цялостна забрана за влизане в ЕС, а за някои специални страни-терористи - забраната да е някое и друго десетилетие.
  —цитат от коментар 16 на Торбеш


  Обаче забраната ще действа двупосочно. На тези дето са им забранили, няма как да им повлияеш "европейски" и ще продължат още повече в нежеланата посока. Това вече е играно.
  Кръстоносните походи са били точно огледалната версия на твоето желание. Накрая, терористите-кръстоносци донасят в Европа нови идеи и модели и... Ренесанс на изкуства и наука, а религията отива на втори план.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 32. 32 Профил на bse17521826
  bse17521826
  Рейтинг: 88 Неутрално

  Ха ха ха Хитлер в "Лицето" на Меркел напредва в плана си спрял 1945."Грижа" за Човечеството в Действие реклама реклама и пак реклама на Ваксини за най безопасната Глупуст за Хората и Така докато Човека съвсем Заспи и си мисли, че Мисли. Упадък на Човешкият род и "Мисловна" дейност оставена на Говорителите от Телевизора. Жалка картинка е Човека.

 33. 33 Профил на bse17521826
  bse17521826
  Рейтинг: 88 Неутрално

  До коментар [#11] от "edin drugii":

  Масовата ваксинация е в главата и Телевизора ти а да и "Дневник" Грижа за Добичетата

 34. 34 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  По-добре да дойдат, че през последните две години туристи липсват най-вече от някогашният Сьветски сьюз

 35. 35 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4939 Весело

  До коментар [#1] от "padrino":Гайдар с поличка, какво незабравимо травматично преживяване ти се е случило, та такава омраза към ЕС те е обладала отвсякъде?
  —цитат от коментар 17 на Незнайко в Слънчевия град


  Пияницата, какво от което съм написал не е истина? 😂
  Аз против ЕС като съюз от държави нямам НИЩО против, но към ЕС като организация и бюрокрация съм 100% негативно настроен. От една година не могат да разделят на две магарета сено и затова е този батак навсякъде. Хайде кажи ми, че не е така?😂
  Колкото до травматичното преживяване то е при теб в Германия, на луди Ви направиха.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK