Австрия търси подкрепа за спиране на евросубсидиите за АЕЦ

Леоноре Гюслер (вдясно) ще търси съюзници за реформи сред държавите, които решиха да се откажат от използването на ядрена енергия.

© European Council

Леоноре Гюслер (вдясно) ще търси съюзници за реформи сред държавите, които решиха да се откажат от използването на ядрена енергия.Австрия обяви, че търси съюзници в Европа за реформиране на един от основополагащите договори на ЕС - за Европейската общност за атомната енергия "Евроатом".


Министърът за защита на климата Леоноре Гюслер от Зелените обяви в понеделник, че споразумението, сключено през 1957 г. е остаряло и се нуждае от промени.


По-конкретно министърът посочи стандартите за безопасност при извеждане от експлоатация на стари ядрени централи, окончателното съхранение на ядрени отпадъци, правилата за отговорност на операторите на атомни електроцентрали и премахванете на "несправедливите предимства за ядрената енергия" под формата на субсидии от Брюксел.
Тя определи факта, че европейските пари от данъци се вливат в ядрената енергетика като "просто остарял", съобщава австрийската обществена телевизия ORF. Според Гюслер парите, вложени в атомната енергия, трябва да се пренасочат към възобновяеми енергиии.


Министърът за опазване на климата съобщи, че смята да започне разговори с потенциални съюзници като Белгия, Германия и Люксембург, за да инициира процес на реформа на Договора за Евратом с обикновено мнозинство в Съвета на ЕС. Тя посочи, че повечето членки на ЕС или са решили да прекратят използват ядрената енергия, или "никога не са влизали в нея". Това ѝ дава увереност, че процесът на реформи ще започне да се извършва, дори ако това ще бъде "дълъг и труден път".


Австрия реши да се развива като неядрена държава със специален закон от 1999 г., който е с правната сила на текст от Конституцията.В ЕС в момента се прилага само едно изключение от принципа, че държавите, използващи атомни електроцентрали, сами финансират извеждането от експлоатация на реактори на АЕЦ. То се отнася към подкрепата за България, Словакия и Литва, които се съгласиха да затворят предсрочно блокове съответно в АЕЦ "Козлодуй", АЕЦ "Бохунице" и АЕЦ "Игналина" преди влизането си в ЕС. Тези операции се извършват със средства от европейския бюджет като израз на солидарност от страна на ЕС.

  • България получава средства за компенсиране от затворените блокове от 2005 г. В бюджета на ЕС за 2021-2027 г. по програмата са предвидени 57 млн. евро.


Бюджетът на "Евроатом" за 2021-2025 г. е 1.6 млрд.евро като парите се разделят между изследвания на термоядренета енергия, радиационна защита и ядрена дейност. Компенсациите за затворени ядрени мощности обаче не се изплащат чрез нея, а по договорите за членство на трите държави, които се ползват от тях.


Тъй като ЕС и "Евратом" споделят едни и същи институции, бюджет и персонал и са проектирани да функционират заедно с еднакъв брой държави членки, страна, която желае да се оттегли от "Евроатом", би трябвало да напусне и ЕС.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Разумни хора са австрийците!
  Ядрената енергетика няма бъдеще в цивилизования свят!

 2. 2 Профил на MEMO
  MEMO
  Рейтинг: 393 Весело

  Че ние с тез котли ракия ли да варим?!?
  Боко да си ги взима за спомен и да се разплати от чекмеджето!

 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5137 Неутрално

  И това решение леко ще ни удари, ако го приемат

 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5137 Неутрално

  И това решение леко ще ни удари, ако го приемат

 5. 5 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Това може и да е така, но докато стигнем до светлото бъдеще на газови котли ли ще го караме? Възобновяемите източници имат нужда от складиране на енергия, което за момента е много трудно постижимо в голям мащаб. Или пък един кабел до другата страна на земното кълбо, та тук като е тъмно, да се захранваме от там.

  Не ме търсете преди обяд
 6. 6 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Е, какво пречи на БГ, Франция и други умни държави да потърсят пък подкрепа за увеличаване на тези субсидии. Да видим кой кого.

 7. 7 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":Това може и да е така, но докато стигнем до светлото бъдеще на газови котли ли ще го караме? Възобновяемите източници имат нужда от складиране на енергия, което за момента е много трудно постижимо в голям мащаб. Или пък един кабел до другата страна на земното кълбо, та тук като е тъмно, да се захранваме от там.
  —цитат от коментар 5 на tulup


  Другите страни от ЕС да не би да са кабел от другия край на земното кълбо?

 8. 8 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 669 Неутрално

  А и Полша възнамерява да построи две централки наведнъж, че да се отърве от кюмюра завинаги. До сега не е имала АЕЦ. Цели 50 год. след като ние влязохме в мирното атомно братство.

 9. 9 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Пълни глупости. Австрия е надарена с големи водни ресурси подходящи за ВЕЦ. Но някак не говорим за това, че язовирите също разрушават природата. Нарастват и вятърните централи. При тях проблем, че разсичат птичките и нарушават пейзажа. Но пак има и ТЕЦ. А извън периода на пълноводие внасят ток. Та хайде стига с това лицемерие.
  Ядрената енергетика за момента е най-стабилният източник на електрическа енергия. Нищо, че не е модерна. Добре, че французите няма да позволят тази глупост.

 10. 10 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4446 Любопитно

  Напоследък Австрийците много започнаха да намират сакатлъци на ЕС, интересно какво още предстои да се случи?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 11. 11 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#7] от "stanislavdi":

  Масово имат по 20-30% участие на възобновими източници и то като годишна консумация, т.е. в най-неблагоприятните дни вероятно е по-малко. Та как се достига до 100% е това, което питам. България примерно с какво би заместил ТЕЦ-овете и АЕЦ-ите да речем в една студена зимна нощ?

  Не ме търсете преди обяд
 12. 12 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 438 Неутрално

  В момента АЕЦ получават субсидии което изкривява пазара на производството на енергия. Никой не забранява АЕЦ - просто ги поставяме на равни начала с другите като махаме субсидиите.

  Много добре са се насочили австрийците - интелигентните енергийни мрежи са бъдещето което ще направи по-широкото ползване на енергия от възобновяеми източници и постигането на климатичните цели. Това изисква повече връзки между страните и управление на енергийната система на регионален принцип. Говорим не за 10-20 генериращи мощности както сме в момента в БГ, а за много по-широка група от 200-300 най-разнообразни типове из целия регион - това изисква автоматизация, модернизация на мрежите за пренос.

  Това ще катапултира енергетиката у нас в 21ви век. АЕЦ Белене няма място там, то така или иначе приключи - руснаците си взеха парите, но централа няма да има при настоящото международно положение и противопоставяне с Русия след всичките и атаки, кампании по дезинформация и отравяния на граждани на територията на ЕС.

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  Строежът на АЕЦ е оълна глупост . Помислете само за отпадъците ! ! млн години съхранение . Това ли ще завещаете на внуците си ?

 14. 14 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3116 Любопитно

  Ядрената енергия е печеливша само когато има индустрия консумираща произведеният ел.енергия!Разходите за утилизиране и разходите за съхранение на отраб.ядрено гориво са съпоставими с построяването на АЕЦ.Държави като Дания,Гърция,Италия,Австрия,Норвегия,Португалия ...никога не са имали АЕЦ .

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 15. 15 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3900 Неутрално

  До коментар [#9] от "Filofob":
  "Ядрената енергетика за момента е най-стабилният източник на електрическа енергия."

  В какъв смисъл "стабилна" е атомната енергетика?

 16. 16 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 669 Неутрално

  [quote#12:"skeptichen"]В момента АЕЦ получават субсидии което изкривява пазара на производството на енергия. Никой не забранява АЕЦ - просто ги поставяме на равни начала с другите като махаме субсидиите.

  Значи, когато е за селскостопански продукти, за ел. автомобили и др. безброй глупости пазара не се изкривява от субсидии, ама видите ли, когато е за АЕЦ субсидиите го изкривявали. Евах тоя пазар. От едно и също нещо хем се изкривява, хем не.

 17. 17 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Утопия е,че ще може да се постигне устойчива енергетика без базовата мощност на атома!Един пример ще ви дам само!Единия хилядник на АЕЦ Козлодуй - работи само за покриване на загубите по електропреносната мрежа!

 18. 18 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#16] от "rvr12572942":

  Принципно трябва да се забранят субсидиите изобщо за да не изкривяват пазара. Подкрепата по скоро трябва да е като ниско лихвени заеми, където трябва ...
  За новите технологии си има стартъпи ...

 19. 19 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  Имайки предвид, че седалището на ОПЕК е във Виена, могат да си го позволят. Ама ние, без нефт, без газ и с едни от най-некачествените въглища в Европа, друга алтернатива нямаме.
  Интересното е, обаче, че искат да спират не конкретно АЕЦ, а изобщо ядрената енергетика. Да питам само, Слънцето знаят ли защо свети?

 20. 20 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#12] от "skeptichen":

  А как гарантирате, че в 24/7 имате достатъчно мощност от 200-300 централи? Ако е едновременно тъмно, няма вятър и не е валяло дълго време и язовирите са празни? Да, може да се случва веднъж на 5 години, но какво правим в този случай? Евентуално някои страни имат късмет целогодишно да имат достатъчно вода, но останалите?

  Не ме търсете преди обяд
 21. 21 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2191 Любопитно

  Е, какво пречи на БГ, Франция и други умни държави да потърсят пък подкрепа за увеличаване на тези субсидии. Да видим кой кого.
  —цитат от коментар 6 на rvr12572942


  Трябва да вземаме пример, от най- демократичната: "Ройтерс съобщава, че Белият дом е подал таен сигнал на законодателите и заинтересованите страни през последните седмици (за да не разкрива пред по-широката общественост), че подкрепя субсидиите на данъкоплатците, за да се предотврати затварянето на съществуващите ядрени съоръжения

  Новите субсидии под формата на 'данъчни кредити за производство' вероятно ще бъдат включени в мулти-трилионните законодателните усилия на президента Джо Байдън за инвестиции в инфраструктурата и работните места в страната, твърдят източници на Ройтерс." https://is.gd/amGqc4

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 22. 22 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2191 Весело

  До коментар [#12] от "skeptichen":

  "Много добре са се насочили австрийците - интелигентните енергийни мрежи са бъдещето което ще направи по-широкото ползване на енергия от възобновяеми източници и постигането на климатичните цели. Това изисква повече връзки между страните и управление на енергийната система на регионален принцип. Говорим не за 10-20 генериращи мощности както сме в момента в БГ, а за много по-широка група от 200-300 най-разнообразни типове из целия регион - това изисква автоматизация, модернизация на мрежите за пренос."

  Какво искаш да кажеш, с цялата тая словесна еквилибристика? Както каза Путя миналата седмици, пред френски бизнесмени, токът не се появява тука- така в контактите.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 23. 23 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2191 Любопитно

  А и Полша възнамерява да построи две централки наведнъж, че да се отърве от кюмюра завинаги. До сега не е имала АЕЦ. Цели 50 год. след като ние влязохме в мирното атомно братство.
  —цитат от коментар 8 на rvr12572942


  Явно искат да конкурират наскоро пуснатата в Беларус АЕЦ, която (ще) дава доста евтина енергия в региона.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 24. 24 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#16] от "rvr12572942":

  Субсидиите не се слагат произволно, а за постигане на определени цели.

  Ако искаме да има земеделие и земеделци в ЕС, ще субсидираме защото тези вън от ЕС могат да им подбият цените и да ги оставят без работа. Критично важно е да имаме достъп до храна за да не разчитаме на други, и затова субсидираме нашето производство. Като не субсидирахме нашето производство на лекарства, а бяхме изнесли всичко в Китай по време на коронакризата се оказа че нямаме наши мощности с които да си гарантираме лекарства. Затова сега от съображения за осигуряване на предвидимост на доставките много от тези производства ще се върнат в ЕС, и да, ще плащаме повече за тях отколкото ако ги произвеждаме в Китай.

  Зелената сделка е огромна програма на ЕС която ще продължи десетилетия. Целта и е да намали емисиите, което значи да насърчи енергопроизодството от възобновяеми източници и ползването на електро-транспорт, което значи добавяме субсидии за това което искаме да постигем за да спасим климата. Иначе можем до безкрай да горим лигнитни въглища защото е супер евтино, ама нали замърсява и сме решили да спрем.

  Като част от тази програма ще се налеят пари в модернизация на ЖП транспорта за сметка на автотранспорт, както и субсидии за електромобили.
  Така че ако сме решили като ЕС да подкрепим ВЕИ няма логика да продължаваме да субсидираме АЕЦ.

  Надявам се да ви става по-ясно каква е целта на всяка субсидия - политическа, в зависимост от целта която сме си поставили.

  Прочетете зелената сделка и ще разберете всичко - това е планът който ще следваме като съюз близките 20-30 години.

 25. 25 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Това наистина е комедия, в Америка днес обявиха че искат да субсидират ядрената енергия за да намалят въглеродните емисии, тука в ЕУ някои заблудени хора искат да я елиминират...

 26. 26 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#8] от "rvr12572942":

  Ами да си строи АЕЦ Полша - просто ще го построи без да за излишно направени по-евтини чрез субсидии. Никой не забранява АЕЦ в ЕС, просто преместваме субсидиите които досега са давани за тях към ВЕИ защото искаме чиста енергия.

  В БГ може да има нов АЕЦ но няма да е нито руски нито китайски. Времето на романтизма към Русия и Китай приключи с анексията на Крим, поглъщането на Хонг Конг, дезинформацията, масирания шпионаж, намесата в изборите и дрънкането на оръжие. Въпрос на национална сигурност е по такива критични въпроси да сътрудничим със съюзниците си вместо с тези които ни атакуват.

  Поляците са построили АЕЦ до края на комунизма но никога не са го ползвали защото е имало протести срещу него след аварията в Чернобил:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Żarnowiec_Nuclear_Power_Plant

  А поляците сега ще строят АЕЦ с американците за да разработят атомна бомба в средносрочен план за да гарантират напълно националната си сигурност и да не им се случи каквото винаги им се е случвало.

 27. 27 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Трудно ще мине това но е добре да се направи опит поне. И дано да е начало за преразглеждане изцяло на евросубсиидите заради които съществуват паразити като ГЕРБ, ДПС и БСП.

 28. 28 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#24] от "skeptichen":

  За защита на вътрешния пазар има митническа политика с което могат да се избегнат всякакви субсидии

 29. 29 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#25] от "smotlixx":

  Австрия специално от повече от 20 години искат закриване на Чешките и словашка АЕЦ.
  Въпрос на лични интереси, който се опитват да прокарат през ЕС ...

 30. 30 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3900 Неутрално

  Австрия се отказа от ядрената енергетика малко след като беше построила вече атомна електростанция, която в завършен вид сега стои като паметник. В непоследствена близост до нея работят ядрени електроцентрали на Чехия и Словекия, но тях Австрия няма как да спре, което обезсмисля решението им да не експлоатират тяхната новопостроена АЕЦ. Неоходимо е ЕС даизработи обща политика по отношение на ядрената енергетика , за да не се допускат подобни безсмислия, да се строят ядрени централи в непосредствена близост до други , които не работят по екологични съображения.

 31. 31 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  До коментар [#15] от "tacheaux":

  Щях да отговоря, но доста други вече са писали. Трябва ти базова мощност, която да покрива спадовете и пиковете от ВЕИ.
  Изобщо, колко държави осигуряват електрическата си енергия изцяло от ВЕИ? Колко имат изцяло природните дадености да го постигнат?
  Дадох пример с Австрия. Но ето и един с шампиона във ВЕИ Дания. Там имат най-добрите условия в света за вятърни генератори. Съответно са изградени едни от най-големите, ако не и най-големите вятърни паркове в целия свят. Процентът на ВЕи в енергийния микс е огромен. Но и до ден днешен Дания осигурява 20% от електричеството си от изгаряне на газ и въглища. Отделно е постоянен вносител на електрическа енергия. Част от която се оказва, че е произведена от АЕЦ. Ко праим сега!
  Дания е малка държава с уникални дадености за ВЕИ(един от видовете)с целенсочена политика за енергийно ефективна икономика, а дори тя опира в крайна сметка до изкопаеми горива и АЕЦ.
  Спрем ли всички АЕЦ и ТЕЦ извън ще лъсне цялото лицемерие, защото ще се види, че държавите промотиращи най-много ВЕИ всъщност не могат сами да си осигурят енергийния баланс.
  А газовите централи освен, че са скъпи също отделят вредни вещества.

 32. 32 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Австрия се отказа от ядрената енергетика малко след като беше построила вече атомна електростанция, която в завършен вид сега стои като паметник. В непоследствена близост до нея работят ядрени електроцентрали на Чехия и Словекия, но тях Австрия няма как да спре, което обезсмисля решението им да не експлоатират тяхната новопостроена АЕЦ. Неоходимо е ЕС даизработи обща политика по отношение на ядрената енергетика , за да не се допускат подобни безсмислия, да се строят ядрени централи в непосредствена близост до други , които не работят по екологични съображения.
  —цитат от коментар 30 на tacheaux


  Хубава работа. Това, че в една богата страна могат да си позволят да внасят ел енергия, газ и да трови населението си с ТЕЦ на въглища, и има добри условия за ВЕИ, за да се лишат от АЕЦ значи ли, че същото важи и за съседите им. Ако искат австрийците да покрият дупката между произведено електричество от ВЕИ и нуждите на Словакия и Чехия с газови централи захранвани от Газпром, едва ли някой ще има против.

 33. 33 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  Браво на Австрия !
  Аз по принцип съм против всякакви супсидии

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 34. 34 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Ядрена енергия, оръжия и радиация не съществуват! Това са поредните глупости на глобалистите с които да плашат хората! "Ядрените" централи са просто парни централи които използват гориво което отделя повече топлина и нищо повече!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 35. 35 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3900 Неутрално

  До коментар [#31] от "Filofob":

  Никой не оспорва , че трябва да има базови енергийни мощности , но защо те трябва да бъдат непремено ядрени?

 36. 36 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  До коментар [#35] от "tacheaux":

  А какво остава? ТЕЦ на въглища, които са тотално зачеркнати или ТЕЦ на газ, който също е фосиално гориво и макар и по-малко също замърсява. В добавка, цената, която само би се покачвала при масово преминаване към такъв вид централи и проблемите с доставката на горивото, ако искаме да заобиколим Газпром.

 37. 37 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2191 Любопитно

  Хора, цените на храни по целия свят се покачват вече драматично. Какво мислите ще стане с енергията и останалите цени? Индексът "Agriculture" на Блумбърг е нараснал на 76%...

  https://youtu.be/qhIyrQyW77Q?t=14

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 38. 38 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2191 Любопитно

  До коментар [#31] от "Filofob":

  Е то по принцип няма съвсем безвредна енергия. Инак, ето например как се равнява енергията: https://i.imgur.com/fN5I4F5.png?1

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 39. 39 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 415 Неутрално

  До коментар [#33] от "'ΕΡΕΒΟΣ":


  Браво на Австрия !Аз по принцип съм против всякакви супсидии
  —цитат от коментар 33 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Е , ходи кажи на гръцките фермери , че си против субсидиите , които им изплаща Евроколхоза . Преди това си сложи каска на главата . Ще ти трябва . 40. 40 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  Разумни хора са австрийците!Ядрената енергетика няма бъдеще в цивилизования свят!
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  И селяните нямат бъдеще в един цивилизован град

  Сам съм, други няма...
 41. 41 Профил на Veselin Dimitrov
  Veselin Dimitrov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Една забележка: отделянето на CO2 не е замърсяване.

  Въглеродна неутралност без АЕЦ е немислима на този етап. Представете си как изведнъж всички коли са електрически. Зелените започват да стават опасни с подобни идеи.
  Ясно е, че до Марс на въглища няма да стигнем и плавно Трявна да се реформира енергийната система.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK