ЕС ще ограничи компаниите, субсидирани от чужбина

Изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Маргрете Вестагер (в средата) представя новата регулация за чуждестранните субсидии и актуализираната промишлена стратегия на ЕС с колегите си Валдис Домбровскис и Тиери Бретон

© Aurore Martignoni, European Commission

Изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Маргрете Вестагер (в средата) представя новата регулация за чуждестранните субсидии и актуализираната промишлена стратегия на ЕС с колегите си Валдис Домбровскис и Тиери БретонЕвропейската комисия поиска правомощие, с което да може да спира компании, участващи в големи обществени поръчки или придобивания на европейски фирми, ако са финансирани от чуждестранни правителства.


Комисията предложи в сряда регламент, позволяващ проверка на субсидиите, предоставяни от правителства извън ЕС, разследвания на такива средства, включително с 10-годишна давност.

"Някои компании успяват да купуват европейски бизнеси или да печелят обществени поръчки, не защото са по-ефективни, а защото получават финансова подкрепа от чужди държави. Това не е честно към компаниите, които нямат достъп до такива субсидии, към европейските работници, нито към потребителите, ако води до отпадането на най-добрите компании на пазара. И трябва да спре", заяви изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Маргрете Вестагер.


В момента Европейската комисия може да контролира отпускането на държавна помощ на фирми от правителствата в ЕС, но не и субсидиите, идващи от чужбина.
Новият регламент, който ще влезе в сила, след като бъде одобрен от държавите - членки и от Европейския парламент, ще позволи на комисията:


- да изисква информация за чуждестранно финансиране


- да прави инспекции в компаниите


- да налага глоби


- да блокира сделки


- да преценява дали чуждестранна помощ нарушава правилата за конкуренция в ЕС.


В бъдеще компаниите, участващи в големи придобивания или обществени поръчки, ще трябва да декларират чуждестранно финансиране, ако то идва от правителства или от държавно контролирани фирми.

  • Става дума за заеми с нулева лихва и друго финансиране на загуба, неограничени държавни гаранции, споразумения за нулево данъчно облагане или преки преводи на безвъзмездни средства.

Еврокомисията ще може да се самосезира и да извършва разследвания при получаване на оплаквания или при подозрения, че такова финансиране нарушава равнопоставеността на участниците. Това ще може да става и с 10-годишна давност по сделки и конкурси, които отговарят на условията за нотифициране пред Еврокомисията.


Такива са сливания, при които оборотът в ЕС на една от страните е над 500 милиона евро, а чуждестранната финансова помощ е най-малко 50 млн. евро.


​​​​​​​При обществените поръчки обект на новата регулация ще са търгове за над 250 млн. евро.Еврокомисията обаче ще може по собствена инициатива да разследва и по-малки придобивания и поръчки. До приключването на проверката сделките за концентрация няма да могат да бъдат приключени, а поръчките на разследвания - възлагани.


Еврокомисията предложи и ревизия на внесената преди година нова индустриална стратегия на ЕС. Към нея е добавен инструмент за подкрепа на единния пазар в извънредни ситуации за улеснена доставка на стоки и услуги, както и електронна форма за изпращане на командировани работници в друга страна от ЕС.


Към стратегията е приложен и анализ на 5200 продукта, внасяни в ЕС. За 137 от тях, основно суровини и фармацевтични съставки, се установява, че Съюзът зависи в голяма степен от вноса. Еврокомисията препоръчва да се търсят алтернативни източници, за да се осигури автономност на веригите за доставка в ЕС. За 34 продукта се смята, че едва ли ще е възможно те да се набавят в ЕС от други производители.


Държавите вносители, от които ЕС зависи в най-голяма степен са Китай, Виетнам и Бразилия, съобщи изпълнителният вицепрезидент на Комисията Валдис Домбровскис.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Поредната свръх идиотщина. Значи, ако някоя чуждестранна компания ни предложи по-ниски, субсидирани от някой чужд данъкоплатец цени - глоба, наместо благодаря да им кажем.

 2. 2 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 962 Неутрално

  На мен ми звучи пазарно и логично, ако чужда фирма е държавно субсидирана, да не може да участва в обществена поръчка.

 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3267 Весело

  До коментар [#2] от "Lazarus":

  Още по логично е шеф на НПО спонсорирано от чуждо правителство да стане министър/депутат

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на avtolik
  avtolik
  Рейтинг: 255 Неутрално

  До коментар [#1] от "lordcris":

  Представи си че имаш фирма която произвежда продукт. Но идват китайците и го предлагат по евтино. Твойта фирма постепенно фалира. Остават само китайците на пазара.

  Това се случи горе долу така със соларните панели. Китайското правителство беше наляло милярди в техните производители.

 5. 5 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  Т.е. какво излиза, че като събера компанията на купон, с пари от наш приятел, зад океана, ЕС ще ме ограничава?

 6. 6 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 571 Весело

  Тъй, тъй, тъй - здравей на протекционизЪма, а свободният пазар - в кофата!

  Иначе, когато им утърваше, дитирамбите бяха 24/7. 😂😂😂

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 7. 7 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  До коментар [#6] от "trial_jezz":

  Я стига глупости, китайските компании са държавно субсидирани, с което дъмпят всички. Кое не разбрахте?

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 8. 8 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  До коментар [#5] от "ivanpopov":

  Ако приятелят е прравителството на Китай, да, даже е необходимо.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 9. 9 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#2] от "Lazarus":Още по логично е шеф на НПО спонсорирано от чуждо правителство да стане министър/депутат
  —цитат от коментар 3 на дерибеев


  Дерибейка, нещо лично ли имаш срещу Бойкикев?

 10. 10 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  До коментар [#5] от "ivanpopov":Ако приятелят е прравителството на Китай, да, даже е необходимо.
  —цитат от коментар 8 на motochristo


  Писах зад океана, а не през девет планини в десета. Научи се да четеш!

 11. 11 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#1] от "lordcris":

  Пазарната конкуренция трябва да е при равни правила. При положение че допускаме държавна помощ на фирми в ЕС само по изключение, в ограничени обеми и времеви хоризонт, няма как чуждите фирми на нашия пазар да не прилагат същите правила.

  Това е начина по който Китай деиндустриализира ЕС и САЩ последните 30 години, чрез субсидираното си производство. Като се сложат такива ограничения индустрията ще се върне в ЕС и САЩ и ще има високотехнологична индустрия в ЕС, работа и сигурни доставки на критично важни стоки като лекарства които преди бяха оставени на Китай, но покрай коронакризата се видя че този модел е много рискован.

  Това са добри новини за България където много от тези производства могат да се окажат ако се модернизираме поне малко.

 12. 12 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#4] от "avtolik":

  представи си, че си български производител на краве масло. но идват немските вериги и ти предлагат ДЪРЖАВНО СУБСИДИРАНО немско краве масло и ти фалираш, продаваш кравите за младо телешко и отиваш да работиш като складов работник в Кауфланд.

  ЕС за пореден път прилага двойни стандарти спрямо собствените си политики. Това не е съюз, а корпорация. При това чужда за Европа.

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 13. 13 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 816 Любопитно

  И ако страните извън ЕС наложат същите правила за европейски фирми, субсидирани от съответната европейска държава, какво точно си мислят в Брюксел, че ще се случи...

 14. 14 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4384 Неутрално

  И ако страните извън ЕС наложат същите правила за европейски фирми, субсидирани от съответната европейска държава, какво точно си мислят в Брюксел, че ще се случи...
  —цитат от коментар 13 на Kosta Delev


  Това е много далече от мисленето на Брюксел. Те са го доказали стотици пъти. Никой там не мисли 20/30/40 години напред. Единственото което ги интересува е те да са добре.
  Както си написал ако другите държави приемат реципрочни условия, калинките от Брюксел ще окапят на секундата.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 15. 15 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 919 Неутрално

  В България има ли такива и кои са поименно.

 16. 16 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#6] от "trial_jezz":

  Тъй, тъй, тъй - здравей на протекционизЪма, а свободният пазар - в кофата!
  ....................
  "На зло куè - зъл прът"
  Когато китайската държава (разбирай - китайските комунисти) спрат да субсидират своите компании, тогава да заповядат на свободния пазар.

  Защото, така , както е сега няма никакъв свободен пазар.

 17. 17 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#1] от "lordcris":Представи си че имаш фирма която произвежда продукт. Но идват китайците и го предлагат по евтино. Твойта фирма постепенно фалира. Остават само китайците на пазара. Това се случи горе долу така със соларните панели. Китайското правителство беше наляло милярди в техните производители.
  —цитат от коментар 4 на avtolik


  И защо след като нещо явно е много търсено или стратегическо за в бъдеще, държавата да не го спонсорира и така да елиминира чуждите оферти, които са по-изгодни(понеже и те са спонсорирани от държавата)?

  Явно едни държави се усещат по-рано какво ще се търси и се ориентират по-бързо и са по-гъвкави .

  А ако чуждите конкуренти произвеждат надуваеми мишени за дартс примерно - ами колкото и да са спонсорирани, няма да пробият.

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 18. 18 Профил на vvs08576060
  vvs08576060
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Коментарите по-горе са поредно доказателство, че тук пишат много българи, които не милеят за България. За тях ЕС е по-страшен от Китай, Русия, Иран и т.н.

 19. 19 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#17] от "libretto":

  Явно едни държави се усещат по-рано какво ще се търси и се ориентират по-бързо и са по-гъвкави .
  .......................
  Как си представяш някой да стигне китайските комунисти, рекат ли да субсидират ?
  Там се хвърлят милиарди - как ще останеш конкурентоспособен?
  Това е класическа схема за ликвидиране на конкуренцията с дъмпинг.
  А дъмпингите успяват, защото винаги има "тарикати" като тебе , които за 5 лв. разлика си затварят широко очите за машинациите и нечестните практики.
  Ама после реват, че икономиката била слаба и , пенсиите ниски и тн.
  Това е все едно, аз да вземам допинг, а ти не.
  Много ясно, че ще те скъсам на всяко едно състезание.

 20. 20 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1114 Неутрално  Значи аз ако искам да си продам компанията на чужденци Червените Еврокомисари могат да ми забранят . И това са същите индивиди , които 40 години ни надуваха главите по " Deutsche Wassercloset " , "Свободна Европа " , " BBC " , " Гласът на Америка " колко свещена и неприкосновена била частната собственост на запад . Как там само и единствено невидимата ръка на пазара решавала кой е ефективен и кой не . Как в социалистическите страни власт вала административно - командната система и как решенията ги взимала малка група безотговорни бюрократи .
  Евроколхоза е по смешен и от Централния Комитет на БКП и от Политбюро на БКП взети заедно .
  Апропо , к' во стАна с Маастрихтското правило бюджетният дефицит да не надвишава 60 % от БВП ?
  Освен България и Естония някой друг спазва ли го ? Защо никой друг не го спазва ?

  Вярно , ли е че ЕЦБ купува ценните книжа на Гръцкото правителство при по - ниски лихви отколкото Федералният Резерв купува ценните книжа на американското правителство ?

  Да разбираме , ли че агенциите за кредитен рейтинг дават по - големи шансове на Гръцкото правителство , отколкото на американското да си изплати дълговете ?
 21. 21 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Любопитно

  Европейската комисия поиска правомощие, с което да може да спира компании, участващи в големи обществени поръчки или придобивания на европейски фирми, ако са финансирани от чуждестранни правителства.
  ______________________________________________________

  А Брюксел защо субсидира "Еърбъс"? Или двойният морал в действие?

  Китай веднага може да спре купуването на самолетите им от китайски комппании!

  И тогава Брюксел ще почне да се оплаква от протекционизма на китайците?

 22. 22 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 875 Неутрално

  До коментар [#18] от "vvs08576060":

  Много педе аси има в тая държава. Факт който и ти си забелязал

 23. 23 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  Китай веднага може да спре купуването на самолетите им от китайски комппании! И тогава Брюксел ще почне да се оплаква от протекционизма на китайците?
  —цитат от коментар 21 на Дария Колев


  Да спре бре, дрогарко. Що да купуват Ербус от Европа или Боинг от лошите англосакси, след като могат да си купят някоя расийска недоделка? Ха-ха-ха!

 24. 24 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 957 Неутрално

  До коментар [#1] от "lordcris":

  Това е основно насочено към Китай. Например Гийли купи Мерцедес, след това започна да заменя германската продукция с китайско производство, и следващото е да затвори заводите в Европа. Същата история е с френските стоманопроизвеждащи заводи и индийския им собственик. Не знам за киатйаска компаняи, която да не е "непазарно" сусбидирана - такова нещо няма. В Индия ситуацията е почти същата. И т.н. Това го оставиха да се случва 30г. в името на "глобализацията", обаче сега се оказва, че стратегическа продукция в Европа няма (щот само с френски вина, парфюми и чанти не можеш да оцелееш) - и в резултат има недостиг на микрочипове дотам, че и трактори и комбайни и хладилници няма да може да се произвеждат в Европа съвсем скоро, поради недостиг на материали, и оттам ще има скок на цените на храните, глад и масово разоряване.
  Междувременно, се оказва че Тайван е най-стратегически важното място в момента за достъп до микрочипове - армията го сравнява както е важен Кувейт и Близкия изток за нефта. Ако Китай се опита да го "присъедини" , САЩ и Запада ще са принудени да започнат съвсем истинска война - щот както казах, без чипове Запада остава и без агротехника, хладилници и т.н. и общо взето влиза в глад и Голяма Депресия.
  Така че, бюрократитет в ЕС си уеднаквяват законите със стратегията на военните в НАТО в момента.

 25. 25 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  До коментар [#6] от "trial_jezz":

  споко. пак има сигурно повече свободен пазар от Китай, Северна Корея или Русиа

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 26. 26 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1979 Весело

  И ако страните извън ЕС наложат същите правила за европейски фирми, субсидирани от съответната европейска държава, какво точно си мислят в Брюксел, че ще се случи...
  —цитат от коментар 13 на Kosta Delev


  Ми разкажи какво ще се случи. Примерно няма да субсидираш с данъците си производители на картофи, които ще ги изнасят у китайско щото нали са евтинджос... Т.е. няма да даваш едни пари нахалос.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 27. 27 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#26] от "gost22":

  А дано, ама - надали ;)

 28. 28 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 816 Неутрално

  На мен мечтата ми е да живея в един свят без субсидии, но субсидиите са в сърцето на философията на ЕС...

 29. 29 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#18] от "vvs08576060":

  Коментарът ти е поредно доказателство, че за да ме плашиш с Китай, Иран, Русия и извънземните, за да оправдаеш кражбите и безчинствата на брюкселските лайнари, не си мръднал и на йота от съветската си нещастна душица, която очаква някой да я храни, за да сее лъжи и пропаганда.

  Айде ти си иди в Брюксел при зелките, пък остави последствията на мен, ок?

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 30. 30 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  До коментар [#28] от "Kosta Delev":

  навсякъде се субсидира, и в САЩ... имаше някаква африканска страна дето беше решила да прекрати субсидирането на замеделието си и сега няма земеделие, ядат китайски ориз само

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 31. 31 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#18] от "vvs08576060":Много педе аси има в тая държава. Факт който и ти си забелязал
  —цитат от коментар 22 на rexdog2004


  Все още не толкова, колкото на ваш'те шефове - носители на "Прогреса" им се ще, комрад!

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 32. 32 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  А такаа.
  Звучи логично. Китай субсидира, налива милиарди в стратегически индустрии и действа агресивно навън.
  Обаче!
  Къде отиват трилионите евра напечатани свежи?
  Когато Европа тръгва по тази пътечка би трябвало в екипа дето е намислил тая работа да има поне един да пита "Ами ако въведат реципрочни мерки как ще се отрази това на европейския бизнес?Кои европейски компании ще трябва да освободят тамошното пазарно пространство?"
  Щото то хубу да правиш кинти от въздуха, ама и да се цупиш, че някой субсидирал вече е прекалено.
  Почнаха да се оплитат като патета в кълчища.

 33. 33 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1979 Весело

  До коментар [#28] от "Kosta Delev":навсякъде се субсидира, и в САЩ... имаше някаква африканска страна дето беше решила да прекрати субсидирането на замеделието си и сега няма земеделие, ядат китайски ориз само
  —цитат от коментар 30 на GMO VACCINES CHEMICALS


  Всеки нормален човек/държава, гледа да си подсигури папото. Проблема е, че папото на днешно време не дава достатъчно добавена стойност и трябва да се помага на тези дето го произвеждат, та да имат нормални доходи спрямо останалите в обществото. Няма как без дотации там, обаче в останалите сектори съвсем не е така.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 34. 34 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#30] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Дотирането и субсидиите са си чиста форма на нелоялна конкуренция - не побеждава по-добрия, а "нашия човек"... Поради което вместо да има стремеж към усъвършенстване, иновация и оптимизация - има наслагване на мързел, лъжа и измама спрямо потребителя, който в крайна сметка заплаща по-скъпо, защото индиректно тези дотации са и от неговия джоб.

  Всъщност не е много грешно да се каже, че дотирането и субсидирането реално е форма на расизъм - отнема се възможността на страните от третия свят да припечелват с честния си труд, за да могат местните тюфлеци и търтеи да са осигурени и блажени.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK