Европарламентът иска директива срещу съдебния тормоз над журналисти

Европарламентът иска директива срещу съдебния тормоз над журналисти

© European commission (audiovisual service)Европейският парламент подготвя доклад срещу съденето на журналисти с цел тормоз, който ще съдържа предложение за приемането на минимални стандарти за защита от съдебно преследване в ЕС.


Това съобщиха авторите му, евродепутатите Роберта Мецола (ЕНП) от Малта и Тимо Волкен ("Социалисти и демократи") от Германия, след първото обсъждане в Европейския парламент във вторник.

"Нуждаем се от въвеждане на минимални стандарти във всички страни членки, от ревизия на част от европейското законодателство и от предприемането на незаконодателни мерки като създаване на финансов фонд за подпомагане на жертвите, логистична мрежа за обмяна на информация и механизъм за наблюдение на случаи на SLAPP", заяви Волкен.

SLAPP е термин, обозначаващ съдебно преследване за публикации, чиято цел не е обезщетение за нанесени щети, а психически и финансов тормоз върху авторите им.


"Това е форма на юридическо преследване, която се използва от влиятелни личности и компании, за да избегнат обществен контрол върху действията си. Целта е не да се спечели процесът, а да се изтощят финансовите и психологически ресурси на медиите и журналистите", поясни германският евродепутат.
Евродепутатите, които очакват докладът им да бъде гласуван от Европейския парламент през октомври, изразиха надежда, че Еврокомисията ще предложи законодателна директива, която да има правни последици за държавите членки. Волкен обаче призна, че комисията, която единствена има законодателни правомощия, "все още обмисля възможностите" дали да предложи препоръка, или да обвърже правно държавите с приемане на национални мерки в защита на журналистите и неправителствените организации. Очаква се еврокомисарят за прозрачността и ценностите Вера Йоурова да обяви намеренията до края на годината.


"Основната трудност от приемането на законодателство ще дойде от държавите членки, част от които практикуват SLAPP", каза Мацола. Тя добави, че множество такива случаи са регистрирани в Малта, Словакия и Словения и че Европейският парламент разглежда подобни сигнали и от други държави.


Според нея обаче "свободата на журналистите не може да се отдели от защитата на демокрацията" и ЕС трябва да действа, за да се противопостави на "неприемливото сплашване на журналисти и оказването на натиск, за да замълчат".


Двамата автори на доклада предлагат и въвеждане на обучение на магистрати, които да могат да различават делата, които се завеждат с цел тормоз на журналисти и активисти. Те смятат, че е необходимо да се възприеме и взаимно признаване на присъдите по такива дела, за да се ограничи възможността от завеждане на искове в различни държави по един и същ повод.


В първия европейски доклад за върховенството на правото Европейската комисия отбеляза, че през 2020 г. случаите на SLAPP срещу журналисти и активисти в ЕС нарастват.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 871 Весело

  ...Граждански активисти - така на новоговор се наричат сегашните комскомолци.
  Голям майтап.

 2. 2 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Добре, ама гледайте тая нова "истанбулска" да е с по-друго име, че вече им писна на хората от либерастията ...

 3. 3 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Но за газовия тормоз от изгаряните тука евробоклуци изгодно си премълчава, за масово неосигурявани от арендаторите роби на труда - също.

 4. 4 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  Най-тормозена от държавата е журналистката Илиана Беновска:
  "Чрез регионалното софийско радио К2 тя е получила 203 651,60 лева.
  Най-щедри към Илиана Беновска са били от Министерството на икономиката – по оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” Беновска е отличена със 114 981,60 лева;
  по Програмата за развитие на селските райони – с 45 792 лева;
  по оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” – с 24 000 лева;
  по оперативна програма “Региони в растеж” – с 11 016 лева;
  по оперативна програма “Околна среда” – със 7 862 лева.
  Обхватът на Програмата за развитие на селските райони изключва София и областните градове. И все пак, Министерството на земеделието е предоставило на радио К2 45 792 лева."

 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3270 Неутрално

  Мнооо'о лизгава материя!

  От една страна - богатите и силните с адвокатски и съдебни мръсни номера могат да докарат всеки чак до умопомрачение и самоубийство, да смачкат, изтормозят и разбият семейството му и близките му.
  От друга страна - чак пък автоматична индулгенция за всеки, самообявил се за рупор на Истината от последна инстанция? Особено при този разгул напоследък, когато всеки, който го мързи да работи истинска работа, но иска да получава и да има "тежест", се е юрнал да "работи" сладкият "активизъм" и перка през просото, само и само да е по-атрактивен и скандален ...

  Аз съм за досегашното положение.
  И персонален подход ...

 6. 6 Профил на wqc45512416
  wqc45512416
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Бойко не харесва това.

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1611 Любопитно

  Какво точно им е необходимо на тези хора за да разберат, че с директиви НЕ СТАВА???

 8. 8 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 927 Неутрално  " Очаква се еврокомисарят за прозрачността и ценностите Вера Йоурова да обяви намеренията до края на годината. "

  Да бе , ясно . Червените Еврокомисари тново ще управляват с декрети , които ще премахнат всички проблеми с едно решение за всички случаи . Както управляваше и Другарят Ленин . 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3270 Неутрално

  ... "Основната трудност от приемането на законодателство ще дойде от държавите членки, част от които практикуват SLAPP", каза Мацола. Тя добави, че множество такива случаи са регистрирани в Малта, Словакия и Словения и че Европейският парламент разглежда подобни сигнали и от други държави ...

  Колко скромно е премълчана Швеция например.
  Която участва точно в SLAPP срещу Асанж ...

  Лицемери!

 10. 10 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Менят се времената. Едно време агент 007 имаше лайсънс ту кил, сега агент мисирка ше има лайсънс ту сланда.

 11. 11 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 927 Неутрално  Вера Йоурова :

  Професия
  юрист
  Партия
  Чешка социалдемократическа партия (до 2011)
  Акция на недоволните граждани (от 2011)
  Министър на регионалното развитие
  2014
  Европейски комисар за правосъдието, потребителите и равенството между половете
  2014 – 2019
  Заместник-председател на ЕК
  2019 -

  Родена е на 18 август 1964 година в Тршебич и завършва право в Карловия университет, след което работи в общината на родния си град и в администрацията на Височински край. От 2003 година е заместник-министър на регионалното развитие и през 2006 година е обвинена в корупция, но по-късно обвиненията са оттеглени. След 2011 година се включва в новосъздадената партия Акция на недоволните граждани и от 2013 година е неин заместник-председател. От януари до октомври 2014 година е министър на регионалното развитие в кабинета на Бохуслав Соботка.

  От 1 ноември 2014 до 1 декември 2019 година Йоурова е европейски комисар за правосъдието, потребителите и равенството между половете в комисията „Юнкер“. След това става заместник-председател с ресор „Ценности и прозрачност“ в Комисията „Фон дер Лайен“.[1]

  Цоциалистка до 2011 година и просто Недоволна Гражданка от 2011 година досега .

  Юрист безделник без нито един ден трудов стаж истинска работа . Цял живот имитация на работа по административните кабинети и коридори . 12. 12 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 927 Неутрално  Интересно наглеците от Еврокомисията ще споменат ли името на Джулиан Асандж ? 13. 13 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  Имало си специален ойрокомисар по " прозрачността и ценностите" хахахаха

 14. 14 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  От Доклада се вижда ,че най - много оплаквания за тормоз над мисирки има у Франция , Италия, Белгия ,Испания .
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2020/655187/IPOL_STU (2020)655187_EN.pdf&ved=2ahUKEwjZuP--1cHwAhWWraQKHcJbAkoQFjAAegQICBAC&usg=AOvVaw2scSeNmi_s0R9x2oahyjAq

 15. 15 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 1712 Любопитно

  Само за журналистите или и за собствениците? А ако в матриалчето се разпространяват лъжи и инсинации пак ли няма да ги съдят?

  Питам за един богаташ до мен, приател!

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 16. 16 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 487 Весело

  Просто гледайте как Баце, Прасчо, Цацата, Каскета и другите герои от колектива как след края на активната си състезателна кариера рЕзко ще се трансформират в журналисти с по някое блогче, и как презкуратурата ще почне да кърши ръце, че не може да ги преследва заради европейската директива за свободата на словото...

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 17. 17 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Защо трябва практикуващи определени професии да бъдат с привилегии?

  Panta rhei....
 18. 18 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#9] от "xm...":

  А, Асандж е "неправилен".
  Апропо, какво стана с този човек?
  Чух че нещо още не е бил осъден, ама пак си е в ареста.

  Panta rhei....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK