Еврокомисията предупреди България, че забавянето на плана за възстановяване ще навреди на икономиката ѝ

Икономическият еврокомисар Паоло Джентилиони заяви, че сянката на COVID-19 започва да се вдига от европейската икономика и след слабото начало на годината, растежът ще се върне през второто тримесечие

© Reuters

Икономическият еврокомисар Паоло Джентилиони заяви, че сянката на COVID-19 започва да се вдига от европейската икономика и след слабото начало на годината, растежът ще се върне през второто тримесечиеЗакъсненията и неефективността при реализирането на проекти и реформи по Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС могат да попречат на цялостната икономическа дейност в България. За това предупреждава Европейската комисия в пролетната си икономическа прогноза за България, публикувана в сряда.


Според анализа, ако успее да се възползва от европейските средства, България може да възстанови икономическия си растеж до 3.5% тази година и 4.7 на сто догодина след рекордното свиване с 4.2 на сто през 2020 г.


България пропусна срока за внасяне на националния си план за възстановяване и устойчивост в Брюксел, след като предишното правителство отказа да го депозира, за да може да започне оценката на предложенията, която е решаваща за финансирането.
България има право на 10.8 млрд. евро до 2026 г. европейско финансиране в допълнение към средствата от еврофондовете, за да модернизира икономиката си и да се възстанови от последствията от коронакризата.


В анализа си еврокомисията посочва, че българската икономика е била силно засегната от пандемията главно чрез спада на износа на стоки и услуги, който ще може да се възстанови само частично през тази и през следващата година.


Бавно възстановяване на трудовия пазар и на бюджетния дефицит


Частното потребление е замръзнало на нивата от 2019 г. главно заради държавната подкрепа за доходите на граждани и фирми, но инвестициите са намалели значително, а след четири години на излишъци бюджетът се е върнал към дефицит, който се очаква да продължи.


След първоначално влошаване ситуацията на пазара на труда се стабилизира с помощта на публично финансирани мерки за запазване на заетостта и се очаква да се подобри, се казва в анализа. Туристическият сектор, който е главният източник на приходи в услугите, ще възвърне донякъде позициите си, но ще остане около една четвърт под нивата отпреди кризата. Прогнозира се възстановяване на износа на стоки благодарение на по-бързия ръст на икономиките, който се очаква в държави, основни партньори на българските износители.

"Ключов фактор за възхода на инвестициите ще бъде успешното прилагане на Плана за възстановяване и устойчивост на България", се казва в първата от двете годишни прогнози на Европейската комисия, озаглавена "Европа запретва ръкави".

Очакванията са, че безработицата ще спада с по 0.3% през тази година и следващата година от сегашните 5.1%. Прогнозата за увеличаване на заетостта също е скромна - с 0.6% и 1.3%, съответно през 2021 и 2022 г. Реалните заплати ще продължат да се покачват, но по-бавно заради постепенното възстановяване на пазара на труда.


Европейската комисия не смята, че бюджетният дефицит няма да може да влезе в границите на пакта на растеж, като се предвижда, че той ще остане над 3% през тази година въпреки подобрението в макроикономическите перспективи и ефекта от инвестирането на европейските средства от Фонда за възстановяване и устойчивост.

"Икономическото възстановяване и допълнителните инвестиции трябва да имат положително въздействие върху приходите, но редица разходни мерки за запазване на работните места и за подпомагане на доходите чрез увеличаване на заплатите в публичния сектор и социалните придобивки ще увеличат значително разходите", се казва в прогнозата.

В нея се залага спадане на бюджетния дефицит до 1.9% от БВП през 2022 г. главно поради очакваното прекратяване на останалите антикризисни схеми за подкрепа.


Пролетната прогноза предвижда намаляване на държавния дълг до 24.5% от БВП през 2021 г. въпреки постоянния първичен дефицит и главно благодарение на положителното въздействие на по-високия икономически растеж. През 2022 г. се очаква съотношението на държавния дълг към БВП да намалее допълнително до 24% от БВП.


Икономика и ваксинация


Като цяло ЕС икономиката на ЕС ще расте по-бързо от българската през 2021 г. - с 4.2%, и с 4.4% през 2022 г. Това представлява значително подобрение на перспективите за растеж в сравнение с икономическата прогноза от зимата на 2021 г., която Европейската комисия представи през февруари.


Възстановяването на отделните европейски членки ще протича с различна скорост, но Европейската комисия се надява до края на 2022 г. икономиките на всички държави да завърнат към предкризисните нива. Анализът залага бързо възстановяване на икономиките от еврозоната заради високото темпо на ваксинация и свързаното с нея отпадане на ограниченията.


Инфлацията ще варира значително през годината заради цените на енергията и антикризисните промени в ставките на ДДС, които пораждат значителни колебания в равнището на цените в сравнение с миналата година.


Анализът предупреждава, че пазарите на труда в отделните европейски държави ще се нуждаят от време, за да се възстановят напълно, тъй като има възможност работното време да се увеличи, преди дружествата да наемат повече работници.


В ЕС съотношението на публичния дълг към БВП се предвижда да достигне най-високата си стойност от 94% през тази година, преди леко да намалее до 93% през 2022 г. За България се очаква държавният дълг да намалее до 24.5% от БВП през 2021 г. главно благодарение на положителното въздействие на по-високия икономически растеж и до 24% през 2022 г.


Рисковете, свързани с перспективите за развитие на европейската икономика, са високи и ще останат такива, докато сянката на пандемията от COVID-19 е надвиснала над икономиката, се казва в анализа на Европейската комисия. Промените в епидемиологичната обстановка и ефикасността и ефективността на програмите за ваксинация биха могли да се окажат по-положителни или по-отрицателни от предвиденото в основния сценарий на настоящата прогноза.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  Идеално е!
  Нека навреди, стискам палци!

 2. 2 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 509 Неутрално

  "България има право на 10,8 млрд. евро до 2016 г. европейско финансиране...."

  ATX
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8523 Любопитно

  Може да ще навреди на икономиката , ама ще помогне на протестърите....

  [email protected]
 4. 4 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  ЕК е в голяма грешка. Лично ДБ, ИТН и ИСМВ обяснваха, че няма такъв проблем.

 5. 5 Профил на Stalwart
  Stalwart
  Рейтинг: 1520 Весело

  Комунисти на власт = нанай ЕС пари

  Не може да бегаш от уравнението

  Facing Worlds
 6. 6 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  Е, нали внесохме някакъв план за 6-те милиарда грантове, а останалите 4 милиарда които ни се полагат са заем и казахме, че не ги искаме.

  Те ни натискат да взимаме и заема.

 7. 7 Профил на noirdesir
  noirdesir
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#6] от "everlast666":

  но нямаме проблем да вземаме заеми от капиталови пазари, лондонски и парижки клубове?

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  След мен и потоп..Новият лозунг на еднокнижниците.

  Sic transit gloria mundi
 10. 10 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Що не питате "отровното трио" плюс онази ураджийка Мая.

 11. 11 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 737 Неутрално

  ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ след мъдрото управление на тиквата-тулупа и мафиотския клан БКП-ГЕРБ с тихата подкрепа на БКП-ДПС.
  Материала, материала.

 12. 12 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 392 Разстроено

  "Закъсненията и неефективността при реализирането на проекти и реформи по Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС могат да попречат на цялостната икономическа дейност в България. За това предупреждава Европейската комисия в пролетната си икономическа прогноза за България, публикувана в сряда."

  Това няма нищо общо със заглавието !!!

  Ето как се създават фалшиви новини................

 13. 13 Профил на just
  just
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Ама нали Учиндолските експерти твърдяха че няма такава опасност, а също
  и другарката Мая Костинбродска - от мутри вътре.
  Резултата от организираният от тях преврат е налице:
  Кремълско правителство в София, с любезното съдействие на руският Резидент
  Радев.

 14. 14 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 625 Неутрално

  вглеждаме се само в парите, а важната тук дума е "реформи" и именно реформите липсват в настоящия проект на Плана! ключово е в настоящия момент, след години застой на реформите, да заложим като ангажимент най-важното в Плана

 15. 15 Профил на galina georgieva
  galina georgieva
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  До коментар [#11] от "anty":

  Аюматьор,това са резултатите от манджата която умно красивите забъркаха,сега да си сърбат попарата. Единствено ГЕРБ имаха такъв план!!!
  Нали всички други бяха готови да управляват,имаха готови проекти за всичко,имаха програми,а какво стана, като влязоха в парламента,и почнаха да викат, ГЕРБ да внесе плана, ГЕРБ да не закрива НОЩ!!!!
  Защо бе,компетентните и експертите, защо вие не направихте ваши планове???
  Имахте почти година време! Предния път като спряха еврофондовете,по времето на Орешарски,в чийто управление бяха и Мая Галева и мъжа й, тогава кой беше виновен. Еййййй,аман от неблагодарни г.........

 16. 16 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 737 Неутрално

  До коментар [#15] от "galina georgieva":

  Аматьорите е видно кои сте. След управлението на комуниста, мутрата от ИПОН-СИК България е най БЕДНАТА държава в Европа и с най НИСКА ПОКУПАТЕЛНА ВЪЗМОЖНОСТ на гражданите си.
  Е това на практика са ВИДИМИТЕ РЕЗУЛТАТИ.
  Материала, материала.

 17. 17 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  Статия и заглавие - нищо общо.😁😁😁

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  До коментар [#15] от "galina georgieva":Аматьорите е видно кои сте. След управлението на комуниста, мутрата от ИПОН-СИК България е най БЕДНАТА държава в Европа и с най НИСКА ПОКУПАТЕЛНА ВЪЗМОЖНОСТ на гражданите си.Е това на практика са ВИДИМИТЕ РЕЗУЛТАТИ. Материала, материала.
  —цитат от коментар 16 на anty


  Имам една молба?!?!?!
  Бихте ли написали преди управлението на мутрата, комуниста, сикаджията България пред кои държави беше?

 20. 20 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  До коментар [#17] от "oak17621787":
  До коментар [#12] от "DRILL":
  ——
  Ама вие и текста ли четете!, бе!? Хората такова дълго заглавие са се потрудили да скалъпят, а вие тук ги изобличавате за политически пристрастия. Бива ли така?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 21. 21 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Ми нали Томито го прати? ко стана ся

 22. 22 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2911 Любопитно

  Последно планът изпратен ли е или не ? Ако не е ,имам доверие на Кирил Петков -мин .на икономиката .

 23. 23 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Довечера по Нова Тв Батко пак ще ни се кара че видяхте ли аз ви кавАх че другите са много виновни и немогат. Само ние можем

 24. 24 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3336 Неутрално

  До коментар [#16] от "anty":

  "След управлението на комуниста, мутрата от ИПОН-СИК България е най БЕДНАТА държава в Европа и с най НИСКА ПОКУПАТЕЛНА ВЪЗМОЖНОСТ на гражданите си.
  Е това на практика са ВИДИМИТЕ РЕЗУЛТАТИ.
  Материала, материала."
  ==============
  И след празничните фанфари от смяната на правителството сутринта ще полетим напред!
  Има ли някой да не го иска?
  Просто някои се съмняваме, но с радост ще признаем грешката си.
  България вървеше назад /или встрани/ през последните 40 години. Единствено при Костов и Борисов имаше напредък, макар и бавен. В останалото време се хлъзгахме нанякъде.
  Това е причината да не споделям ентусиазма на тези, които връщат БСП.

  Еретик
 25. 25 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2654 Неутрално

  Милиарди ,които да отидат в джобовете на мафията и които да крепят статуквото, докато част от тях под масата се насочват към корумпирани еврочиновници. Мерси боку ! Без реформи, работеща съдебна система и борба с корупцията от подобни финансови потоци ползата е нулева, още повече, че прехваленият контрол на ЕК се оказа пълна илюзия.

 26. 26 Профил на iiu09354227
  iiu09354227
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  Комунисти на власт = нанай ЕС париНе може да бегаш от уравнението
  —цитат от коментар 5 на Turbofan


  Кои комунист? БКП 1 (БСП) или БКП 2 (ГЕРБ)? Всъщност в ГЕРБ има повече "бивши" комунисти от БСП. Все комунисти са на власт за съжаление.

 27. 27 Профил на Vladislav Sotirov
  Vladislav Sotirov
  Рейтинг: 68 Неутрално

  До коментар [#15] от "galina georgieva":

  Герб нали са големи патриоти, що не изпратиха плана в името на любовта им към България?

 28. 28 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  Г-н Бойко Борисов каза тежката си дума за работещите в държавния сектор:
  „Аз дойдох от бизнеса.
  По принцип всичко читаво в България работи за частния сектор,
  в държавния са само кратуни." - в-к „24 часа", 29.03.2002 г.

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7613 Неутрално

  Борисов не го ли предаде този план. Преди няколко дни сам го каза, че ще го внесат.

 30. 30 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3247 Неутрално

  Ми нали Томито го прати? ко стана ся
  —цитат от коментар 21 на b0b069


  Явно не го е пратил, щото парламента само вдигаше врява без да каже нещо смислено, па и наложи някакъв мораториум ма изпълнителната власт дето не е ясно за какво беше. :)

 31. 31 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2811 Любопитно

  До коментар [#9] от "Hristov":

  Такъв ли е слогана на "Народната Власт"?!

 32. 32 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  До коментар [#15] от "galina georgieva":Аматьорите е видно кои сте. След управлението на комуниста, мутрата от ИПОН-СИК България е най БЕДНАТА държава в Европа и с най НИСКА ПОКУПАТЕЛНА ВЪЗМОЖНОСТ на гражданите си.
  —цитат от коментар 16 на anty


  А преди ГЕРБ БГ не беше най-бедната в ЕС?

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 33. 33 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1021 Весело

  До коментар [#12] от "DRILL":
  МНого ясно, че е фалшива новина. Планът е ВНЕСЕН, опасенията са, че ще се забави ралотата по проектите... щото идват умни и красиви министри.
  Но Дневник обича да е си играе със заглавията.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 34. 34 Профил на galina georgieva
  galina georgieva
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  До коментар [#16] от "anty":

  Да бе, вижда се колко са бедни българите, само два дена почивни да имат,и по границите километрични задръствания. Всеки се качил на скъпата кола,и има претенциите, че е голямата работа! Ореваха ортаците, защо са затворени баровете, дискотеките и ресторантите.....
  Ма горките,живи да ги оплачеш.

 35. 35 Профил на Ping Pong
  Ping Pong
  Рейтинг: 50 Неутрално

  До коментар [#15] от "galina georgieva":Герб нали са големи патриоти, що не изпратиха плана в името на любовта им към България?
  —цитат от коментар 27 на Vladislav Sotirov


  Ха, патриоти ама на джоба си.
  Между другото Борисов заплаши тези дни че щял да маха всички гишета в държавата.
  Та да призова всички хора от администрацията добре да си помислят на следващите избори какво решение ще направят! Айде лека вечер на всички.

 36. 36 Профил на JsT
  JsT
  Рейтинг: 311 Разстроено

  Комунисти на власт = нанай ЕС париНе може да бегаш от уравнението
  —цитат от коментар 5 на Turbofan

  Да, това стана и предишния път. Дойдоха комунягите, стояха няколко месеца, Европейския съюз категорично отказа да превежда пари и БСП си тръгнаха, като видяха, че под завивката баница няма!

  Сега чакаме да се изложат отново, но този път отговорността е на президента, тъй като той избра и назначи сегашните министърмисирки!

 37. 37 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1295 Любопитно

  Г-н Бойко Борисов каза тежката си дума за работещите в държавния сектор: „Аз дойдох от бизнеса. По принцип всичко читаво в България работи за частния сектор, в държавния са само кратуни." - в-к „24 часа", 29.03.2002 г.
  —цитат от коментар 28 на Боян Баянов


  Понеже гледам, че цитираш в-к „24 часа", какво ще кажеш за това - https://www.24chasa.bg/Article/234864 - „Борисов заби като „Цепелин“, но да не кривне към чалга“! И авторът е много авторитетен, от вашите!

 38. 38 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  До коментар [#12] от "DRILL":

  Ето как се създават фалшиви новини - не, така дявола, в случая дяволицата чете евангелието. Направих си труда да прочета European Economy Institutional Papers в частта му за България. Прави се внушение, че България пропусна срока за внасяне и това е катастрофа, предизвикана от омразния естествено. А хората пишат "Недостатъкът е, че закъсненията и неефективността при ПРИЛАГАНЕТО на плана могат да попречат на цялостната икономическа активност. Не били компютри, а компоти. Прав е батето, че са мисирки:)

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK