ЕС ще затегне стандартите за чистота на почвите, въздуха и водата

Виргиниус Синкявичус

© Reuters

Виргиниус СинкявичусЕвропейският съюз ще направи по-строги стандартите за замърсяването на въздуха, отпадъците и употребата на химикали, за да защити общественото здраве и прекрати загубата на биологично разнообразие, заяви Европейската комисия.


Програмата е заложена в приет в сряда план за справяне със замърсяването, който е част от Европейския зелен пакт и определя цели за 2030 г. за намаляване на замърсяването на въздуха, водата и почвата до нива, които науката вече не смята за вредни за човешкото здраве и за природата.


"Един от големите уроци от кризата с COVID-19 е тясната връзка между човешкото здраве и здравето на планетата. В момента нито едното от тях не е в добро състояние", каза еврокомисарят по околната среда Виргиниус Синкявичус.
Уязвимите групи, включително общностите с ниски доходи, носят основната тежест на отрицателното въздействие на замърсяването, добави той.


Еврокомисията обяви, че ще предложи инициативи, чрез които да се намали преждевременната смърт, свързана със замърсяването на въздуха, с 55% до 2030 г. Сред тях са промяна на лимитите за замърсяване на въздуха, които ще бъдат преразгледани през следващата година, за да бъдат приведени в съответствие с препоръките на Световната здравна организация. Предстои и завишаване на изискванията към СО2 емисиите от двигателите тип "Евро 7".


"Зеленият" план предвижда още намаляване с 25% до 2030 г. на екосистемите, в които замърсяването на въздуха заплашва биологичното разнообразие, и 50% намаляване на пластмасовите отпадъци в моретата и реките.


За да постигне тези цели, Комисията ще предложи мерки за постепенно премахване на ендокринните дисруптори - синтетични химикали, които потискат или активират хормоните, ще ограничи емисиите на амоняк от животновъдството и индустрията и ще преразгледа регламентите за пестицидите, за да намали употребата на химикали.


Правилата на ЕС, влизащи в сила от 2023 г., ще установят по-високи стандарти за качество на питейната вода. До 2025 г. ЕС ще преразгледа законите за отпадъците, за да подобри рециклирането и да намали производството на отпадъци. Предвижда се и да бъде ограничен износът на отпадъци и на токсични продукти в трети страни.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK