ЕС ще затегне стандартите за чистота на почвите, въздуха и водата

Виргиниус Синкявичус

© Reuters

Виргиниус СинкявичусЕвропейският съюз ще направи по-строги стандартите за замърсяването на въздуха, отпадъците и употребата на химикали, за да защити общественото здраве и прекрати загубата на биологично разнообразие, заяви Европейската комисия.


Програмата е заложена в приет в сряда план за справяне със замърсяването, който е част от Европейския зелен пакт и определя цели за 2030 г. за намаляване на замърсяването на въздуха, водата и почвата до нива, които науката вече не смята за вредни за човешкото здраве и за природата.


"Един от големите уроци от кризата с COVID-19 е тясната връзка между човешкото здраве и здравето на планетата. В момента нито едното от тях не е в добро състояние", каза еврокомисарят по околната среда Виргиниус Синкявичус.
Уязвимите групи, включително общностите с ниски доходи, носят основната тежест на отрицателното въздействие на замърсяването, добави той.


Еврокомисията обяви, че ще предложи инициативи, чрез които да се намали преждевременната смърт, свързана със замърсяването на въздуха, с 55% до 2030 г. Сред тях са промяна на лимитите за замърсяване на въздуха, които ще бъдат преразгледани през следващата година, за да бъдат приведени в съответствие с препоръките на Световната здравна организация. Предстои и завишаване на изискванията към СО2 емисиите от двигателите тип "Евро 7".


"Зеленият" план предвижда още намаляване с 25% до 2030 г. на екосистемите, в които замърсяването на въздуха заплашва биологичното разнообразие, и 50% намаляване на пластмасовите отпадъци в моретата и реките.


За да постигне тези цели, Комисията ще предложи мерки за постепенно премахване на ендокринните дисруптори - синтетични химикали, които потискат или активират хормоните, ще ограничи емисиите на амоняк от животновъдството и индустрията и ще преразгледа регламентите за пестицидите, за да намали употребата на химикали.


Правилата на ЕС, влизащи в сила от 2023 г., ще установят по-високи стандарти за качество на питейната вода. До 2025 г. ЕС ще преразгледа законите за отпадъците, за да подобри рециклирането и да намали производството на отпадъци. Предвижда се и да бъде ограничен износът на отпадъци и на токсични продукти в трети страни.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тошо Кочев
  Тошо Кочев
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  ЕС отдавна е сборище на селектирани по послушание калинки.🐞🐞🐞

  Много съм прост
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Разумни и необходими мерки!
  Само по този начин ЕС ще продължи да бъде най-доброто място да живеене в света!

 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5585 Неутрално
 4. 4 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1812 Любопитно

  "Уязвимите групи, включително общностите с ниски доходи, носят основната тежест на отрицателното въздействие на замърсяването, добави той."

  Хахаха, а кой ще плати инвестициите в това, защото то струва мноооого пари, ама много. Нали накрая пак същите тия "Общности" ще платят по-скъпите електричество, храна, отопление, вода, храна и т.н. Разбира се в богатите страни, това ще е омекотено със социални мерки, но жална им майка на колониите.

 5. 5 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  това на снимката не е някой член на хитлерюгенд, нали?

  swe in himina
 6. 6 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3330 Неутрално

  Ей сега ще изчистят и почвите, даже доматите няма да са вече пластмасови...

  Еретик
 7. 7 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Ненародът (мърша) кога ли ще осъзнае, че плаща за мизериите на клесове като Ковачки ? На ЕС му е през
  ... , че в България дишали мръсен въздух ! Земи тия глоби, сапуна и хавлията за ръце !

 8. 8 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  Ковачки, ДПС и ГЕРБ не се интересуват от такива неща. ;)

  Бивш tww09306483.
 9. 9 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3539 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Необходими и закъснели поради фиксацията в СО2 фалшификацията.
  ДА, колкото повече забогатява, като си "надвие на харча" както се казва човек естествено желае да живее в по-чиста и по-здравословна среда.
  Тия работи трябва да стават устойчиво, умно, под постоянен натиск без да се прекалява и изпада във фашизоиден социален инженеринг.
  Стимулиране на ефективни решения, а не залитане по лобитски действия в полза на аверите дето пълнят шкафчетата и уреждат круизите.
  Ако част от милиардите издухани за СО2 бяха отишли за тия неща Европа щеше да бъде много по-добро място за живеене.

 10. 10 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3310 Неутрално

  Богатите ще карат нови коки, а бедните ще ги глобяват за това, че са бедни!

  Любовта ще спаси света!!!
 11. 11 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3310 Неутрално

  Нови коли..

  Любовта ще спаси света!!!
 12. 12 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Разумни и необходими мерки!Само по този начин ЕС ще продължи да бъде най-доброто място да живеене в света!
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  Стъпка в правилна посока, съгласявам се, но ЕС трябва да удари не симптомите, а причинителите ..

  Малоумните Гретени-зеленисти..
  Помниш ли в България?

  Гретените се емнаха, да били намалявали отпечатъци .. и знаеш ли какво точно стана?
  Спряха природният газ на някои места , напр. в пещите на циментовите заводи и го замениха с варненски, софийски и вносен боклук, стари гуми внос от Гърция , смлени умрели животни, утайки от пречиствателните и всякакви "нисковъглеродни, алтернативни горива.."

  Според Гретените достигнахме и големи успехи:
  България е сред лидерите в ЕС по спад на въглеродните емисии през 2018 г.

  Зарад всички теа изгорени гуми и боклук, Гретените налудно скачаха:

  Добра новина за българската природа!
  Добра новина за белите ни дробове!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin


  Но така са Гретените не само в България, любим адет им е, например, да секат гори, да ги горят в ТЕЦове барабар с боклуците и старите гуми и да викат, че спасявали биле Климата !!

  На 19 декември, 2019 г. Европейската агенция по околна среда публикува прессъобщение със заглавие „Възобновяемата енергия в Европа: ключова за климатичните цели, но замърсяването на въздуха се нуждае от внимание“. Новината се базира на техния най-нов доклад за развитието на ВЕИ, в който освен информацията за невероятния напредък се появяват и данни за един страничен ефект от този процес – увеличеното замърсяване на въздуха с фин прах и летливи органични съединения, което се дължи на големия ръст в потреблението на биомаса и биогаз. За разлика от предишни подобни доклади, този път информацията за отрицателни ефекти, свързани с климатичните политики, влиза в самото прес-съобщение, даже и в заглавието.

  Да, ама какво от това, когато никоя медия не го отразява? Работата е свършена, данните са публикувани, експертите ги ползват, но посланието не достига до масовата публика. Защото властта не иска да го чуете, камо ли пък да разберете какво означава. Представете си само:

  На 12 декември новата шефка на Европейската комисия обявява Зелената сделка – Европа спешно ще става 100% климатично-неутрална и за целта цялата й икономика ще се движи от ВЕИ. Само седмица след това някакви си учени от Европейската агенция по околна среда твърдят, че преходът към ВЕИ в периода 2005-2018 г. е донесъл ръст на замърсяването с най-фин прах (ФПЧ2.5), който във водещите страни като Дания достига 210%.

  Те го те докладът на ЕС :

  https://www.eea.europa.eu/themes/energy/renewable-energy/renewable-energy-in-europe-key #tab-based-on-data

  Но платените тролове затоплист/зеленисти не искат да има нормална дискусия с факти и данни .. беснеят из форумите , за всяка изгорена в пещите гума и за всяка внесена бала РДФ .. .. Знаете ли, те са приготвили 350 милиона дотация в България, да се секат и горят гори и РДФ ..


  "Стари гуми за унижените и оскърбените, вземи огин, запали ги - направи ги пепел!
  Добра новина!"

  Добра новина за белите ни дробове!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin 13. 13 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Нека! Но винаги питам какво ни продава ВиК? Някой попита ли онколозите в градове с особено висока заболяваемост за общия заразоносител-водата?

 14. 14 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  Така и не мога да разбера едно нещо...

  След като трябва да се спрат доставките от Китай и друти изостанали държави, понеже е некачествено и недемократично, то сл. производството трябва да се осъществява от белите, десни и цивилизовани държави.
  След като се върне всичкото това производство в белите, десни и цивилизовани държави, то ще трябва не само да се харчи (и произвежда) МНОГОКРАТНО повече енергия, да се строят заводи, фабрики, юзини, пътища, складове и пр. и пр., как така всичко, свързано с почвите, въздуха и водата ще бъде много по-добре...

  Представяте ли си си какъв ужас ще настъпи, ако белите, десни и цивилизовани държави започнат да си произвеждат всичко сами, за да бъде качествено, чисто и евтино...

 15. 15 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Ковачки, ДПС и ГЕРБ не се интересуват от такива неща. ;)
  —цитат от коментар 8 на Petleshev


  Интересуват се, нали Гретените са подготвили 350 милиона дотация!

  Зелената Сделка!
  Добра новина ..!

  .."Близо 73 млн. лв. е субсидията, която ще получат за година производителите на електричество от биомаса – четем в решение на Комисията за енергийно и водно регулиране от юли 2020 г.
  Но това е само ордьовър. Според проекта за национална енергийна стратегия на Министерството на енергетиката, очаква се до 2025 г. капацитетът за производство на електроенергия от биомаса да се увеличи със 150 до 170 мегавата, а произведеното електричество да нарасне с 400%. Измерено в пари, при сегашната структура на цените, това означава нов енергиен подсектор с приходи от половин милиард лева, от които 360 млн. лв. субсидии.

  Европейската комисия приема, че емисиите при изгарянето на биомаса са равни на нула. Логиката е, че въглеродът, изпуснат в атмосферата например при горене на дърва, впоследствие се поглъща от растителността, изникнала на мястото на отсечената. За отпадъците се счита, че ако не бъдат оползотворени (най-често изгорени), те така или иначе ще се разложат на сметищата или по полето и ще изпуснат парникови газове, особено метан.

  Така биомасата се превръща в ключов инструмент за постигане на амбициозните климатични цели на ЕС. Според действащата рамка, колкото повече електричество се добива от биомаса, толкова по-нисковъглеродна ще изглежда икономиката на Съюза.

  В България, въздействието върху горите заради събиране на биомаса за производство на енергия тепърва се усилва. Засега по-широко разпространение има производството на енергия чрез изгаряне на отпадъци – български и вносни. На графиката долу е показана динамиката на вноса на отпадъци от ЕС в България. През 2018 г., откогато са най-новите данни на Евростат, сме внесли над 150 000 тона европейски отпадъци, като главни доставчици са Италия (59 хил. т) и Великобритания (45 хил. т). За последните пет години, вносът на отпадъци в България е скочил със 125%.

  Съдбата на този и на част от българския „боклук“ е да бъде изгорен, на първо място в циментовите заводи като тези в Девня, Златна Панега, край Пловдив и на други места."

  Та ей я причината - затоплистите/Гретени!

  Тъпоумното им подскачане "Добра новина"

 16. 16 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  тия тряа да бъдат изтребени до крак, следващата магистрала която финансират ще им струва мършавите животи.

  swe in himina
 17. 17 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Ненародът (мърша) кога ли ще осъзнае, че плаща за мизериите на клесове като Ковачки ? На ЕС му е през ... , че в България дишали мръсен въздух ! Земи тия глоби, сапуна и хавлията за ръце !
  —цитат от коментар 7 на Тони КОСТОВ


  То да е само България ..

  А и самият Ковачки ЗАЩО ИЗГАРЯ БИОМАСА И РДФ? Щото е зъл и лош??

  Ми всъщност с природен газ му е ПО-ЕВТИНО , а и инсталацията и пещите си работят в правилен технологичен режим...

  Циментовите заводи ЗАЩО инвестираха по 300 млн. всеки, за да си спрат горелките с природен газ и да ги заменят с раздробени стари гуми, утайки от пречиствателните и месокостно брашно??

  Ми заради ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА!

  Такова е законодателството!
  Слагат Гретените , въглердона квота за природен газ и всякакви добити от земята горива и дават дотация за всичко останало!

  В момента 47 евро.. беше 20 евро ..

  Всякакви Селяни-Гретени по цял ден подскачат "Стари гуми за унижените и оскърбените, вземи огин, запали ги, намали отпечатък.. Добра новина!" и какво друго очакват?

  Ми които горива самите те са им сложили въглеродна квота - ще спрат да се използват, а на които дават дотация - ще се разпространяват..

  Добра новина!

 18. 18 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  тия тряа да бъдат изтребени до крак, следващата магистрала която финансират ще им струва мършавите животи.
  —цитат от коментар 16 на Alan Blackmore


  Тъпа затоплистка паплач!

  Активисти, политици, лобисти и медии продължават да смесват замърсяването на въздуха и въглеродните емисии – все едно става въпрос за едно и също нещо. Малко го правят с ясното съзнание, че лъжат. Повечето просто не знаят. Крайният резултат обаче е, че в обществото се налага невярна представа за реалната връзка между тези две явления. Това е проблем, защото кара хората наивно да подкрепят погрешни политики, програми и мерки.

  Въглеродните емисии и мръсният въздух имат ясна връзка – между тях има почти идеална обратна корелация*.
  Ако някой смесва замърсяване на въздуха и въглеродни емисии, то този някой или лъже или няма представа за какво говори.

 19. 19 Профил на Тошо Кочев
  Тошо Кочев
  Рейтинг: 1787 Любопитно

  Ей сега ще изчистят и почвите, даже доматите няма да са вече пластмасови...
  —цитат от коментар 6 на Костадин Иванов


  И по тучните пасбища ще пасат виртуални овци!🐪🐪🐪

  Много съм прост
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7832 Неутрално

  Ние пак сме против, макар да сме най-болната нация в ЕС. И даже не се замисляме, защо е така.

 21. 21 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4326 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Хвала!
  Частична чистота.

  Бедата е и в замърсяване с фейк хибридна информация
  идваща извътре... след вънкашна

  "ЕС ще затегне стандартите за чистота
  на почвите, въздуха и водата"

 22. 22 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Ние пак сме против, макар да сме най-болната нация в ЕС. И даже не се замисляме, защо е така.
  —цитат от коментар 20 на Роси


  Ми заради емисиите е така!
  Дето идват от Затоплизма!

  А що сте против - не ви знам, недоумявам, честно .. ами децата ви се разболяват бе .. !

  Даже се изсилвате да давате 350 милиона дотация още..

  -------------------
  "."Близо 73 млн. лв. е субсидията, която ще получат за година производителите на електричество от биомаса – четем в решение на Комисията за енергийно и водно регулиране от юли 2020 г.
  Но това е само ордьовър. Според проекта за национална енергийна стратегия на Министерството на енергетиката, очаква се до 2025 г. капацитетът за производство на електроенергия от биомаса да се увеличи със 150 до 170 мегавата, а произведеното електричество да нарасне с 400%. Измерено в пари, при сегашната структура на цените, това означава нов енергиен подсектор с приходи от половин милиард лева, от които 360 млн. лв. субсидии.

  Европейската комисия приема, че емисиите при изгарянето на биомаса са равни на нула. Логиката е, че въглеродът, изпуснат в атмосферата например при горене на дърва, впоследствие се поглъща от растителността, изникнала на мястото на отсечената. За отпадъците се счита, че ако не бъдат оползотворени (най-често изгорени), те така или иначе ще се разложат на сметищата или по полето и ще изпуснат парникови газове, особено метан.

  Така биомасата се превръща в ключов инструмент за постигане на амбициозните климатични цели на ЕС. Според действащата рамка, колкото повече електричество се добива от биомаса, толкова по-нисковъглеродна ще изглежда икономиката на Съюза.

  В България, въздействието върху горите заради събиране на биомаса за производство на енергия тепърва се усилва. Засега по-широко разпространение има производството на енергия чрез изгаряне на отпадъци – български и вносни. На графиката долу е показана динамиката на вноса на отпадъци от ЕС в България.
  През 2018 г., откогато са най-новите данни на Евростат, сме внесли над 150 000 тона европейски отпадъци, като главни доставчици са Италия (59 хил. т) и Великобритания (45 хил. т). За последните пет години, вносът на отпадъци в България е скочил със 125%.

  Съдбата на този и на част от българския „боклук“ е да бъде изгорен, на първо място в циментовите заводи като тези в Девня, Златна Панега, край Пловдив и на други места."
  ----------------------

  Зарад пусти въглероден отпечатък и напъните да го намалите - ни избивате , всички нас ..


 23. 23 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Ние пак сме против, макар да сме най-болната нация в ЕС. И даже не се замисляме, защо е така.
  —цитат от коментар 20 на Роси


  Защо сте против , недоумявам и чакам да обясните ..
  А защо цялото дередже е така е ясно - щото сте тъпи..

 24. 24 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Трябва да се осъди България за системно тровене на гражданите си, като не предприема НИКАКВИ мерки срещу автоселяндурите каращи дърти нафтови кочини с избушени катализатори и дпф-и. Тия талибани ежедневно ни тровят, на запад това е равносилно за опит за убийство, тук се толерират!

 25. 25 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4326 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Ленина

  Цинистически капитализм, братчед.
  Секи държи на пари в мешка или банкова сметка.
  Тесен, егоистичен, мироглед.

  Така Капитала низвергна КПСС като малка гара
  и примами ККП с ласки голями.

  До следваща партия - приласкана и изоставена

  До коментар [#14] от "Аскет":

  Така и не мога да разбера едно нещо...

  След като трябва да се спрат доставките от Китай и друти изостанали държави,
  понеже е некачествено и недемократично

 26. 26 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Удри, како Урсулке!
  Удри, тука един Ковачки има, удри, хич не го жали!

 27. 27 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Богатите расисти се загрижиха за отрочета, но неа как беличка риза и чиста съвест.

 28. 28 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2180 Неутрално

  Поне 8 от 10 коментара на тролове ... темата явно е важна :))))

 29. 29 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4884 Неутрално

  Зелената сделка е начин за преразпределение на средства чрез новия данък СО2. Данъкоплатците на богатите държава плащат и средствата после се разпределят към бедните, но голям процент се отиде за администрация за управление на сделката.

  Няколко примера:
  1. Горива на бензиностанцията, от януари 2021 един тон СО2 ти го хващат на цена 10 евро. Резултатът е от януари 40% по-скъпи горива.
  2. Вчера съобщиха,че парното щяло да поскъпне средно с 69 евро на година, цена на тон СО2 20 евро.
  3. За 2022 се говори за цена 60 евро на тон, но ако зелените управляват може и 120 евро на тон.

  Ще се наложи да затягаме коланите!

 30. 30 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Поне 8 от 10 коментара на тролове ... темата явно е важна :))))
  —цитат от коментар 28 на Гражданин


  Мани ги ..
  Беснеят, над бащино ни огнище.. "Добра новина!"..
  Гретени, сър ..
  А като почнем да цитираме факти и данни - млъкват, като е..ани гъзове!

  А темата е важна!

  Теа вземат от нас пари, та да дават дотации от бюджета, да изсичат горите и да ни тровят!
  Зелените Политики - ЕДИН ТРИЛИОН са приготвили!

  Ето как ще е у нас:

  -------------------
  .. "Близо 73 млн. лв. е субсидията, която ще получат за година производителите на електричество от биомаса – четем в решение на Комисията за енергийно и водно регулиране от юли 2020 г.
  Но това е само ордьовър. Според проекта за национална енергийна стратегия на Министерството на енергетиката, очаква се до 2025 г. капацитетът за производство на електроенергия от биомаса да се увеличи със 150 до 170 мегавата, а произведеното електричество да нарасне с 400%. Измерено в пари, при сегашната структура на цените, това означава нов енергиен подсектор с приходи от половин милиард лева, от които 360 млн. лв. субсидии.

  Европейската комисия приема, че емисиите при изгарянето на биомаса са равни на нула. Логиката е, че въглеродът, изпуснат в атмосферата например при горене на дърва, впоследствие се поглъща от растителността, изникнала на мястото на отсечената. За отпадъците се счита, че ако не бъдат оползотворени (най-често изгорени), те така или иначе ще се разложат на сметищата или по полето и ще изпуснат парникови газове, особено метан.

  Така биомасата се превръща в ключов инструмент за постигане на амбициозните климатични цели на ЕС. Според действащата рамка, колкото повече електричество се добива от биомаса, толкова по-нисковъглеродна ще изглежда икономиката на Съюза.

  В България, въздействието върху горите заради събиране на биомаса за производство на енергия тепърва се усилва. Засега по-широко разпространение има производството на енергия чрез изгаряне на отпадъци – български и вносни. На графиката долу е показана динамиката на вноса на отпадъци от ЕС в България.
  През 2018 г., откогато са най-новите данни на Евростат, сме внесли над 150 000 тона европейски отпадъци, като главни доставчици са Италия (59 хил. т) и Великобритания (45 хил. т). За последните пет години, вносът на отпадъци в България е скочил със 125%.

  Съдбата на този и на част от българския „боклук“ е да бъде изгорен, на първо място в циментовите заводи като тези в Девня, Златна Панега, край Пловдив и на други места."
  ----------------------

  Удри, како Урсулке!Удри, тука един Ковачки има, удри, хич не го жали!
  —цитат от коментар 26 на everlast666


  И Ковачки, и Доган , и ДПС , и дървената мафия , и вносителите на РДФ - не ги жали!

  Зелената Сделка!

  Засипи ги, Урсулке, ги с милиони дотации .. да се заринат с пари, да умрат от преяждане и препиване..
  За София ЕС даде към 670 милиона, по "Околна Среда" да се намалявал бил пусти отпечатък и да се икономисвал природен газ !

  Удри, Урсулке, фъргай милиони !

 31. 31 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Богатите расисти се загрижиха за отрочета, но неа как беличка риза и чиста съвест.
  —цитат от коментар 27 на hasmokar


  Щом е за Климата - няма расизъм!

  Да припомним - Гретените се емнаха да прецакват , първом тропичните гори!
  От Амазония са останали към 40% ! .. .. Биогорива, ВЕИ ..
  Развъртяли са се веч и из Африка ..

  Намаляват въглероден отпечатък въодушевено !

  Чак сега се емнаха да секат и нашите ....

  https://bodil.bg/wp-content/uploads/2021/01/2.jpg

  "Според екологични и правозащитни организации, натискът върху горските екосистеми в Европа рязко е нараснал, след като преди няколко години биомасата бе възприета като безвредна алтернатива на въглищата. Сателитни наблюдения говорят за стряскащо 69% увеличение на добитата биомаса от горите на ЕС в периода 2016–2018 г. спрямо периода 2011–2015 г., като експлоатираните площи в същото време са нараснали с 49%.
  Това залпово покачване на дърводобива се обяснява именно с енергийната стратегия на ЕС. "


  Хората се мъчат да ги спрат, обясняват им ..
  Ама то - Гретени .. .. тролят неуморни из форуми безспир - и ни хляб им трябва, ни вода ....

  Те го те , да се фанат Гретените и тъпите затоплистките тролове , да четат:

  https://www.nrdc.org/resources/our-forests-arent-fuel

  https://www.dogwoodalliance.org/our-work/our-forests-arent-fuel/


 32. 32 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Ще се наложи да затягаме коланите!
  —цитат от коментар 29 на Дария Колев


  .. "ще ограничи емисиите на амоняк от животновъдството.."

  Много ясно, цената на месото ще е яко нагор , след всички регулации..
  Половината колбаси, ще са с "алтернативни" съставки ..
  Спасяваме климата, прекрасният нов свят иде, иде ..

  Ще има и стари гуми , вземи огин, запали ги, направи ги пепел!

  Добра новина за българската природа!
  Добра новина за белите ни дробове!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin
  Според мнозина, това с животновъдството било мярка, насочена лично срещу Ковачки, визира се, сигурно любовта му към кюфтетата и тънко нарязаното филе ..

  Удри, како Урсулке!Удри, тука един Ковачки има, удри, хич не го жали!
  —цитат от коментар 26 на everlast666


  Удри , спри му пържолите на тоа !

 33. 33 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#5] от "Alan Blackmore":

  не, това е обикновен европе.дал от еврокомисията

 34. 34 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  от януари 2021 един тон СО2 ти го хващат на цена 10 евро.
  —цитат от коментар 29 на Дария Колев


  От преди 8 години СО2 си беше 20 евро ..
  В 2018 стана 25 евро:

  ---------------
  Цената на СО2-емисиите прескочи 20 евро за тон, какво ...https://3e-news.net › българия › цената-на-со2-емиси...
  28.08.2018 г. — Прехвърлянето на психологическата граница от 20 евро/тон ..
  ---------------

  В момента е 45 евро..

  Ето новина от април:
  ---------------
  "20.04.2021 г. — Квотите въглеродни емисии, търгувани през европейската схема (ETS), преминаха нивото от 45 евро , съобщава Ройтерс. .."
  ----------------
  То да беше 10 евро, циментовите заводи щяха да са си на природен газ още ..

  Да припомним, нито шефовете на заводите, нито на ТЕЦ искат да ползват "алтернативни, нисковъглеродни горива и биомаса " , още повече природен газ им е по-евтино , по лесно се спазват температурните технологични режими и оборудването по-малко се прецаква , но като се сложат цените на квотите - и няма какво друго да правят ..

  Горенето на стари гуми, навред из Европа , дето става повсеместно заради Зелените Политики според мнозина било : "Добра новина за белите ни дробове.."

 35. 35 Профил на pppdaemon
  pppdaemon
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Нека! Но винаги питам какво ни продава ВиК? Някой попита ли онколозите в градове с особено висока заболяваемост за общия заразоносител-водата?
  —цитат от коментар 13 на wpo34378687


  За съжаление си прав и основната причина са 60 годишните азбестциментови тръби по които достига водата до по-голямата част от населението...

 36. 36 Профил на JsT
  JsT
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Дано го направят задължително за България! Не само, че горенето на въглища е ужасно мръсно и вредно, но и наглостта на българските политици е безкрайна, като изграждат заводи за горене на отпадъци! Мега наглост.

  За пореден път българите пренасят проблема при потребителя - един вид, виновен, че замърсява карайки стари коли или пък, че купува пластмасови бутилки!

  Ами господа, защо не забраните вноса на боклуци? Защо не направите задължителено карането на коли с ЕВРО 6? Защо не спрете продажбата на продукти в пластмасови бутилки за еднократна употреба или минимум не задължите производителите да рециклират на 100% (по този начин ще ги накарат да използват подходяща пластмаса).

  Изобщо методи колкото искате, но воля няма.

  А какво да кажем за ТЕЦ-овете които горят въглища и природен газ (с отровни серни примеси)? Правят се, че уж е еко/био, а реално около ТЕЦ кварталите са най-замърсените?!

 37. 37 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3539 Неутрално

  До коментар [#34] от "sim4o":

  Вече е над 50евра тон СО2.
  Питаш за аргументи.
  Няма смисъл.
  Гретенизма е религия, вяра.
  И нямаше да чак такъв проблем, ако това си беше една от многото религии в Света - стари или нови.
  Обаче в момента имаме проблем и то голям.
  След няколко века секуларизация (отделяне на религиите от държавата и науката) от старите религии модерният Свят без да се усети се зарази с нова религия, която успя да завладее държавите, международни институции и много, ако не повечето Университети, като последните се превърнаха в някакви средновековни манастири на бог СО2 и неговите пророци тип Гретхен.
  Когато говорим, обсъждаме тия неща трябва да сме наясно с реалността и къде се намираме в исторически план и аналогия с отдавна отминали времена.
  Ситуацията хич не е розова.
  Тия хора владеят цялата сила на Държавата, международните институции. Имат си тяхната псевдонаучна обосновка - онова за "95% научния консенсус относно СО2".
  Бизнеса с СО2 индулгенции процъфтява и в момента е в началото на развитието си.
  Този вид данък вече се е впил дълбоко в капилярите на обществата и тепърва ще нараства. Към него последната година и нещо успя да се включи и медицинския данък и макар по-късно бързо набира скорост и заема своята ниша.
  И двата балона са в началния момента на надуването си.
  Апетитът идва с яденето и моето лично предвиждане е, че в близък до среден (5-10г) хоризонт двата балона ще се надуват.
  Повече борба с СО2 и ковид щамове (или там какъвто бъг намерят), повече преразпределение и претакане на доход от много в малко джобове, по-голямо неравенство.
  А, бе с една дума Средновековна история.
  И когато разликата стане толкова голяма както по онова време и някой/я неадекватник се изтърве "Ами като нямат хляб да ядат пасти!" и тогава "Бастилията ще падне"
  Аз лично съм убеден в това, без да мога да преценя кога ще се случи.
  Така както най-стария в къщи беше убеден през 80-те на миналия век, че комунизма по нашите земи няма начин да не се срути един ден, а тогава всички до един го считаха за изперкал.

 38. 38 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Дано го направят задължително за България! !
  —цитат от коментар 36 на JsT


  Направиха го!

  ------------------------
  https://bodil.bg/wp-content/uploads/2021/01/2.jpg

  Съвсем скоро, но не по-късно от 800 дена!

 39. 39 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3539 Неутрално

  До коментар [#38] от "sim4o":

  След 2045та година започва спад в производството на ток от горите според модела им.
  Сметнали са, че дотогава територията вече ще е обезслесена.

 40. 40 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  .. или минимум не задължите производителите да рециклират на 100% !
  —цитат от коментар 36 на JsT


  Рециклирането , кръговата икономика и "устойчивото разжитие" е другата чудновата зеленистка мантра н, наред с "намаляване на отпечатъка" ..

  КАК да стане???
  Че то НЯМА технологии??

  А досегашнто "рециклиране" - просто ни убива..
  Например перките на ветрогенераторите!

  Направени са от пластмаса със стъклени влакна - Glass Reinforced Plastic (GRP) , както са и новите тръби за вода, меьду другото..

  Като минат 12 години - и ветрогенераторите отиват на боклука..

  Перките отиват за "рециклиране" в инсенератори и циментови заводи за "композитен цимент"..

  От композитния цимент - композитни изделия - в които стъклените иглички, никъде не са се дянали и ги дишаме ..

  Добра новина за белите ни дробове!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin


  Абсолютно добра!
  Ето и още за "рециклирането".. :

  https://www.youtube.com/watch?v=zVBkjMbF4Z4&t=144s

  https://www.youtube.com/watch?v=PJnJ8mK3Q3g&t=244s

  https://www.youtube.com/watch?v=KXRtNwUju5g&t=758s

  https://www.youtube.com/watch?v=709C7vB2-Rw

  От всичката пластмаса се "рециклира" 8.7% .. тоест се смила и се слага насам-натам за пълнител!
  КАК да е иначе???

  Някой достъпна , евтина и чиста технология , сега в момента , може ли да предложи??

  Не????
  Ми кво говорим - КАК да стане?? Като реалността се разминава с мантрите- троловете до утре могат да подскачат из форуми и едва ли нещо ще променят!

  Също толкова полезно ще е, да скачат и да искат да се рециклират старите тухли и бетон ?
  Ми как да стане?? Хубаво ще е .. вземаш стар бетон - преработваш го в нов - наново строиш!

  А за замяната на стъклото с пластмаса в бутилките , основните съображения БЯХА ЕКОЛОГИЧНИ!
  По-малко в пъти СО2 !

  Също и за дизелите - имат по-малко СО2 отделено, за една и съща извършена механична работа! За това и в Европа има 34% дизели в парка , а в Япония 14% .. щото тука по едно време данъкът на колите се съобразяваше с въглеродната емисия ..

  Какво в момента рязко се промени, та се променят Зелените Политики?
  На хората, на които им бе казвано да ползват дизели, че да имат намаляване на СО2 - и те послушаха политиците - кой ще им плати компенсация??

 41. 41 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  До коментар [#38] от "sim4o":След 2045та година започва спад в производството на ток от горите според модела им.Сметнали са, че дотогава територията вече ще е обезслесена.
  —цитат от коментар 39 на k_


  Тогава другата врътка- стари гуми в пещите!
  Намаляваме СО2 !


  То и в момента почна, ама ще е още повече .. зелените са надиплили и каймета за дотации на всякакви алтернативни нефосилни горива - 350 милиона в сектор енегретика!

  ДПС вече взе да се ослушва за Зелената Сделка!
  Троловете им беснеят по форуми!ю

  Случаеност??


  Ето в момента:

  https://www.dnevnik.bg/print/arhiv_pari/2011/08/15/1710819_kogato_boklukut_stane_gorivo/
  ----------------
  "Освен инсталация за твърдите отпадъци в завода в с. Бели Извор има още две инсталации - за горене на гуми и за горене на месокостно брашно.
  "Пазар на стари гуми в България към момента няма. Не мога да си обясня това", каза Овчаров. По думите му гумите, които се горят в завода, най-често идват от Гърция. "


  --------------------
  Около 35% от необходимата му енергия циментовият завод в Златна Панега си набавя чрез алтернативни горива.
  За целта заводът е създал дъщерно дружество - "ГАЕА Зелена алтернативна енергия", което работи с местния бизнес за производство на инженерно гориво за нашия завод, т.е. алтернативни горива, произведени от пластмасови, хартиени, текстилни и др. отпадъци. Това според изпълнителния директор на "Златна Панега цимент" Адамантиос Францис е намалило емисиите CO2 с 15%, откакто групата "Титан" е закупила завода през 2004 г. "Амбициите ни са свързани с това тази тенденция да продължи и до 2030 г. емисиите да бъдат намалени с още 20%", казва Францис, който през миналата година пое ръководството на "Титан България".
  ----------------------
  20% + 15% = 35% НАМАЛЯВАНЕ НА СО2!

  Стари гуми- за Зелените Политики!
  Вземи огин, запали ги - направи ги пепел!
  Добра новина за белите ни дробове!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin
 42. 42 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  До коментар [#34] от "sim4o":
  Вече е над 50евра тон СО2.Питаш за аргументи.Няма смисъл.

  Гретенизма е религия, вяра.
  И нямаше да чак такъв проблем, ако това си беше една от многото религии в Света - стари или нови.Обаче в момента имаме проблем и то голям.
  Бизнеса с СО2 индулгенции процъфтява и в момента е в началото на развитието си.Този вид данък вече се е впил дълбоко в капилярите на обществата и тепърва ще нараства.
  —цитат от коментар 37 на k_


  Данъйът - бял кахър, да е само това - викам да го плащаме кротко..

  Ама теа секат горите, унищожават Амазония , горят РДФ и биомаси , примъкват гуми и бали с боклуци - трябвали им спешно, та да намалявали били СО2 ..

  Щели биле да се борят и с "емисииите при животновъдството" , прочете ли го в статията - демек ще ядем само някакви бъркочи скоро , за на децата- вместо мляко ще има кой знае какво ..

  Явно са намислили да ни избият..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK