Еврокомисията загуби делото срещу "Амазон" за неплащане на данъци

Маргрете Вестагер представя решението на Европейската комисия през 2017 г., че Люксембург е предоставил неправомерни данъчни облекчения на Amazon за 250 млн. евро в противоречие с правилата за държавна помощ и задължи правителството на херцогството да си възстанови парите.

© European commission (audiovisual service)

Маргрете Вестагер представя решението на Европейската комисия през 2017 г., че Люксембург е предоставил неправомерни данъчни облекчения на Amazon за 250 млн. евро в противоречие с правилата за държавна помощ и задължи правителството на херцогството да си възстанови парите.Европейската комисия загуби делото срещу електронния търговец "Амазон" (Amazon) за неплащането на данъци върху продажбите му Европа, което беше едно от знаковите разследвания на Еврокомисията на Жан-Клод Юнкер. Комисията се надяваше да възстанови 250 млн. евро


Общият съд на ЕС отмени решението на Комисията от 2017 г., с което тя обяви за незаконна държавна помощ, данъчното споразумение между правителството на Люксембург и европейското дъщерно дружество на групата "Амазон", базирано в херцогството. По силата на споразумението три четвърти от печалбите, реализирани от "Амазон" в ЕС, остават необлагани до 2014 г.


Според висшите магистрати на ЕС Комисията не е успяла да докаже, че споразумението между люксембургското правителство и дружеството представлява "недължимо намаляване на данъчната тежест на европейско дъщерно дружество" на компанията.
Решението е второ поражение за старшия вицепрезидент на Европейската комисия Маргрете Вестагер, която като еврокомисар за конкуренцията в екипа на Жан-Клод Юнкер, атакува няколко данъчни сделки, сключени от европейски правителства за привличане на мегакомпании срещу намаляването на дължимите от тях данъци.


Миналата година съдът отхвърли като неоснователна заповедта на на Европейската комисия срещу "Епъл"(Apple) да възстанови 13 млрд. евро чрез регистрираното си в Ирландия представителство за Европа. Преди това ирландското правителство отказа да си получи парите.


В изявление "Амазон" приветства решението на съда, заявявайки, че то е в съответствие с "нашата дългогодишна позиция, че сме спазвали всички приложими закони и че "Амазон" не е получавала специално отношение".


Самата Вестагер заяви, че ще се запознае с решението, преди да реши дали да обжалва пред по-горната инстанция на Съда на ЕС.

"Всички компании трябва да плащат дължимите си данъци. Данъчните предимства, предоставени само на избрани мултинационални компании, вредят на лоялната конкуренция в ЕС. Те лишават държавната хазна и европейските граждани от средства за така необходимите инвестиции за възстановяване от коронавирусната криза", се казва в изявление на еврокомисар Вестагер, разпространено в сряда вечер.

В коментара си по повод решението Вестагер добавя, че Европейската комисията подготвя предложение за въвеждане на цифров данък, който да обложи дигиталните компании, действащи на пазара в ЕС и че е близо до договаряне на глобална реформа на корпоративните данъци.


Също в сряда европейските магистрати отсъдиха, този път в полза на Комисията срещу френската компания "Енжи" (Engie), да възстанови 120 млн. евро на правителството на Люксембург. Комисията атакува данъчно определение за две финансови дружества на компанията, които са въвеждали една и съща транзакция като дълг и като собствен капитал, в резултат на което печалбите ѝ са оставали практически необлагаеми. Споразумението с люксембургските власти е било в сила 10 г.


Ройтерс подчертава, че разследванията на Вестагер срещу мултинационалните компании са накарали Белгия, Ирландия, Люксембург и Холандия да променят своите данъчни практики и са подпомогнали усилията за постигане на глобално споразумение за международното корпоративно облагане.

Ключови думи към статията:

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6243 Неутрално

  "Ройтерс подчертава, че разследванията на Вестагер срещу мултинационалните компании са накарали Белгия, Ирландия, Люксембург и Холандия да променят своите данъчни практики и са подпомогнали усилията за постигане на глобално споразумение за международното корпоративно облагане."
  €€€€€€€€€€
  Ето това е големият ефект. Старите споразумения с тези държави, няма как да се променят със задна дата.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 2. 2 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  Ти да видиш :)

  Начи ако се регнем в Люксембург, въпреки че няма никаква структура там - данъците са ниски. :)

 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  Па тука ни гонят за някакви кокошкарски истории :)

 4. 4 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  Така трябва да действа правовата държава, никой да не е над закона и съда да решава споровете между страните!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 5. 5 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Аз не мога да разбера защо ЕС - пазар на 450 милиона души не може да си създаде собствен Амазон. Защо не може да си създаде собствен Нетфликс. Защо не може да си създаде собствен Гугъл. След като дават милиарди за субсидии на какви ли не глупости защо трябва да разчитат на Американските компании? Това че иновации няма в Европа е ясно. Но вече я видяха схемата на Амазон. Не е необходимо да мислят а само да копират. И това ли не могат?

  California Über Alles
 6. 6 Профил на fantomas
  fantomas
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#5] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Ами създай.

 7. 7 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1821 Неутрално

  "....Комисията се надяваше да възстанови в бюджета на ЕС 250 млн. евро..."

  Това е по-малко от парите, които Борисов и Горанов спестиха на българския бюджет, с цел лично облагодетелстване.

 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6243 Неутрално

  До коментар [#5] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Това не са монополисти. Има си и местни онлайн търговци и стрийминг платформи.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  Е те нали Юнкера е набъркан баш в корупция ( лобизъм) за таквизи работи- големи мултинационални концерни да плащат по - ниски данъци или въобще да не плащат. Частният, мултинационален концерн Лукойл прави същото у нас .

 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  Ми тя тази ЕК като Гешев направо... Има ли спечелено дело?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3220 Весело

  Аз не мога да разбера защо ЕС - пазар на 450 милиона души не може да си създаде собствен Амазон.
  —цитат от коментар 5 на Pontif New Dnevnik SUCK


  Мисля че този цитат на Марк Кюбан отговаря на този въпрос:

  https://twitter.com/mcuban/status/1392500138724184067

  The USA is the most entrepreneurial country in the world. As long as that continues, our debt is an investment in our future and holders have USAD that gives them access to it. Our Intellectual Capital may not show up in GDP, but it drives innovation and the global economy

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 12. 12 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Огромната несправедливост е, че т.н. мултинационални компании плащат средно 10 до 30 пъти по-малко данъци от обикновените предприятия. Обикновено части от процента. Това се случва навсякъде по света. Очевидно с негласното поощрение на властите. Въпреки че се опитват да ни убедят в противното.

 13. 13 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Джеф Безос сега може вече и самолетоносач да си купи за "яхта" :).
  Той в момента си е поръчал една 150 метрова яхта ветроход - щот предполагам, ако стане революция и гладните подгонят богаташите, ще му трябва нещо, което няма нужда да се зарежда с бензин и може да стои в океански води неограничено време. Е, тя тази яхта идва в комплект с друга поддържаща яхта с двигатели и два хеликоптера :)...клас "дестроер"

 14. 14 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Амазон няма грешка, но типичното по Брюкселски, нещо което работи и е в реална полза за потребителите - трябва да се развали и саботира. За да може да се създаде защитена ниша за куп европейски неможачи да се намърдат с кофти услуги и качеатво.
  Не, благодаря.

  ... с двеста...
 15. 15 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  До коментар [#5] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  защото, ако в Европа фалираш веднъж си черна овца. Ако в Щатите фалираш и след това създадеш нова фирма е много възможно да си научил уроците от предишния фалит и да е закараш новото предприятие към фалит. Не е толкова важно колко пъти си паднал, а да станеш с веднъж повече. Отделно, че в щатите се бачка яко, а в Европа имаме различен начин на живот - отпуски, майчински, въобще социална работа и да се наслаждаваме на живота.
  По отношение на Амазон. Конкурент на Амазон трудно ще се направи. Това ще изисква страшно много пари. Печелившата част на Амазон не е магазинът, а е AWS - облакът. Облакът изисква постоянни инвестиции и иновиране.

 16. 16 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#5] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Защото европейският пазар не е единен, с единни данъчни ставки, с един език, с универсални регулаторни органи и т.н. Много хора извън ЕС, си представят съюзът като нещо универсално и единно. Далеч от истината е. ЕС е съвкупност от локалните пазари на националните държави членуващи в организацията.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 17. 17 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Всички големи кражби в България се правят чрез фирми, регистрирани в Люксембург. После да не се чудите що са богати тия, а ние сме бедни.

 18. 18 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#11] от "Realist":

  Имат ли бензин, поне?

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 19. 19 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3220 Весело

  До коментар [#11] от "Realist":Имат ли бензин, поне?
  —цитат от коментар 18 на Птоломей Едно


  Какъв ви е проблема с бензина, свършихте го в кръчмата?

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 20. 20 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 3041 Неутрално

  Преди време в една РУСКА книга се натъкнах на нещо, което сме чували, но с допълнение.

  Значи лафът е - "ние ги фащаме, те ги пускат" и допълнението "а за които случайно осъдят следва амнистия..."

  Та дали в България, дали в Русия, дали в ЕС и навсякъде другаде по света, закономерностите са ясни.

 21. 21 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Ми тя тази ЕК като Гешев направо... Има ли спечелено дело?
  —цитат от коментар 10 на дерибеев


  Как ЕК ще спечели значимо дело? Няма да спечели, и не е логично да спечели.
  Защото ЕК чиновниците, които не носят никаква отговорност, пред никого, нямат никакъв личен интерес да се борят срещу крупния частен интерес.
  Добре знаят, че този, същия крупен частен интерес или купува или изхвърля тези тези които му пречат.

 22. 22 Профил на mekarshalev
  mekarshalev
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#15] от "alabalko":

  отн. амазон въобще не си прав - приходите на облачните услуги за 2020 е около 45 млрд $, спрямо 386 млрд $ тотал

 23. 23 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Аз не мога да разбера защо ЕС - пазар на 450 милиона души не може да си създаде собствен Амазон. Защо не може да си създаде собствен Нетфликс. Защо не може да си създаде собствен Гугъл.
  —цитат от коментар 5 на Pontif New Dnevnik SUCK


  Защото без третирането им от държавата като "специални" като намаление на данъци, необлагане на данъци на капиталите, които се вливат в тях, и пр. компании като Амазон, Гугъл не могат да са това, което са. Колко време Амазон заобикаляше state sales tax докато всички останали плащаха като попове?

  Тези компании никъде не плащат никакви данъци, включително и в САЩ! 24. 24 Профил на TurtlesAllTheWayDown
  TurtlesAllTheWayDown
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#5] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Ми какво да ти кажа. Помня когато немска компания ми предлагаше нещо от рода на 55 хиляди евро заплата. Бруто естествено. Нето - сигурно наполовина. Нали знаеш с бонусите и продадените акции еквивалентната заплата в Щатите? 3-4 *пъти* по-висока. И по-ниски данъци.

  Не може да привличаш топ-талант с такива мизерни заплатки. То по-добре в България да си бичиш за някой чорбаджия на 3 хиляди лева или каквото плащат вече...

 25. 25 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4494 Любопитно

  Да....поредната ЕС бюрократка която донесе повече негативи отколкото позитиви.
  А колкото до Амазон...те са си оплели кошницата преди години и сега само събират.
  Някой горе питаше защо Европа няма собствени платформи, собствени прогрми и т.н. Най краткият отговор е защото не плащат добре и не притежават нищо в областта на интернет и всичко което ползват като програми сървъри и други са на Американски компании.
  Не, че ще стане някога, но си помислете какво би се случило не само с Европа , но и с останалият свят ако Майкрософт примерно дръпне шнура и спре да работи?
  Европа е прекалено зависима от технологиите на Американците. Ако ЕС (Брюксел) бяха наистина умни те щяха да задържат контрола над БионТек и сега щяха да жънат печалби. А те какво направиха? Превърнаха се в слуги на Американска регистрирана компания която ги цака като за световно.
  Загрижили се за 250 милиона....те току що си гласуваха бюджет от 720 МИЛИАРДА от въздуха и сега се опитват да обяснят как възстановяването на ЕС щяло да се забави понеже разчитали на тези 250 милиона??? Те си мислят, че хората са пълни идиоти.......

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 26. 26 Профил на chironex
  chironex
  Рейтинг: 162 Неутрално

  До коментар [#15] от "alabalko":

  "Печелившата част на Амазон не е магазинът, а е AWS - облакът"

  И двете са печеливши, облака обаче е значително по-печеливш.

 27. 27 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Джеф Безос сега може вече и самолетоносач да си купи за "яхта" :).Той в момента си е поръчал една 150 метрова яхта ветроход - щот предполагам, ако стане революция и гладните подгонят богаташите, ще му трябва нещо, което няма нужда да се зарежда с бензин и може да стои в океански води неограничено време. Е, тя тази яхта идва в комплект с друга поддържаща яхта с двигатели и два хеликоптера :)...клас "дестроер"
  —цитат от коментар 13 на mirohero


  Сигурно си е купил и остров като Лари Елисън. Или мисли и той да ходи на Марс с Блу Ориджин. :)

 28. 28 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2349 Любопитно

  До коментар [#5] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  A защо трябва да създават тскъв гигант като Амазон? В ЕС има достатъчно и качествени онлайн търговци. Не е необходимо един —двама да владеят пазара. Нека има хляб за всички.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 29. 29 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1160 Любопитно

  Ами, вижте само физиономията на тази "еврокомисарка" от снимката.
  Смятате ли, че тази жена е способна да защитава някакъв друг интерес освен нейния личен?

 30. 30 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2702 Разстроено

  Решението е второ поражение за старшия вицепрезидент на Европейската комисия Маргрете Вестагер, която като еврокомисар за конкуренцията в екипа на Жан-Клод Юнкер
  _____________
  Еврокомисията нищо не може да роди срещу милиардерската олигархия, ялови са като изтърбушена крава (при това умряла)!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 31. 31 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Не разбирам как някой, който претендира да е с всичкия си, да поддържа колосалното избягване на данъци, което прилагат подобни компании.
  Разбирам Джеф Безос да го харесва, да, но някой форумен писач...

  Или си мисли че той че стане Безос, или Делян Пеевски....

  Илюзията за възможността за забогатяване служи единствено да поддържа всичкия "социализъм за богати"
  За тях няма данъци, няма регулации и има много помощи (И САЩ и ЕС дават огромни помощи, но те не отиват при обикновени хора). В България се дават в пъти повече помощи за богати (вижте зърнарите с бентлитата), отколкото прочутите "пари" за циганите.
  А ние забогатяването си го представяме че баща ти е карал Москвич, а аз Авенсис или стара петица.
  А Безос не плаща и евро данъци и изкарва за по Авенсис всяка МИНУТА!

  Стокхолмски синдром, бате…

 32. 32 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 743 Любопитно

  Ми тя тази ЕК като Гешев направо... Има ли спечелено дело?
  —цитат от коментар 10 на дерибеев


  Разликата между Гешев и ЕК е , че в ЕК не са подписали споразумение с Амазон ,а направо отиват на съд.

  Колко споразумения е подписвал Гешев с обвиняеми ?  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 33. 33 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5378 Весело

  Ти да видиш :)Начи ако се регнем в Люксембург, въпреки че няма никаква структура там - данъците са ниски. :)
  —цитат от коментар 2 на realguru


  Отиди да се "регнеш" в Люксембург! Кой ти пречи? :-)

 34. 34 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5378 Весело

  До коментар [#5] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  "Аз не мога да разбера защо ЕС - пазар на 450 милиона души не може да си създаде собствен Амазон."

  Защото социялизЪма умрè! Не е работа на ЕС да създава "собствен Амазон"! Нима Амазон е създаден от САЩ, а не от Безос?!

 35. 35 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5378 Весело

  До коментар [#9] от "pavur":

  "Е те нали Юнкера е набъркан баш в корупция"

  Сезирай Кювеши! Или поне Гешев! :-)

 36. 36 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5378 Весело

  До коментар [#13] от "mirohero":

  "Джеф Безос сега може вече и самолетоносач да си купи за "яхта"

  Завист ли прозира тука? :-)

 37. 37 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5378 Неутрално

  До коментар [#5] от "Pontif New Dnevnik SUCK":защото, ако в Европа фалираш веднъж си черна овца. Ако в Щатите фалираш и след това създадеш нова фирма е много възможно да си научил уроците от предишния фалит и да е закараш новото предприятие към фалит. Не е толкова важно колко пъти си паднал, а да станеш с веднъж повече. Отделно, че в щатите се бачка яко, а в Европа имаме различен начин на живот - отпуски, майчински, въобще социална работа и да се наслаждаваме на живота.По отношение на Амазон. Конкурент на Амазон трудно ще се направи. Това ще изисква страшно много пари. Печелившата част на Амазон не е магазинът, а е AWS - облакът. Облакът изисква постоянни инвестиции и иновиране.
  —цитат от коментар 15 на alabalko


  Нямам идея защо са ти напраскали минуси за нещо, което е вярно на 100%! Само да спомена, че майчинството в САЩ е ОСЕМ седмици, а в България е ДВЕ ГОДИНИ!

 38. 38 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5378 Любопитно

  До коментар [#11] от "Realist":Имат ли бензин, поне?
  —цитат от коментар 18 на Птоломей Едно


  Имат! И е $3 за 3.78 литра! В България колко е цената на бензина?

 39. 39 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5378 Весело

  Ами, вижте само физиономията на тази "еврокомисарка" от снимката.Смятате ли, че тази жена е способна да защитава някакъв друг интерес освен нейния личен?
  —цитат от коментар 29 на nhh18551388


  Убеден съм, че ти изглеждаш като филмова звезда! :-)

 40. 40 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  До коментар [#5] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Чудил ли си се защо японските корпорации станаха това което са в световен мащаб през 20 век? Същата е причината в САЩ да има подобни на Амазон компании и няма нищо общо нито с иновации, нито с много умни хора. Просто финансовият гръб прави подобни неща да се случват. Колко световни финансови кризи са породени от ЕС , защо тръгват от САЩ, за това не се ли чудиш?

 41. 41 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  До коментар [#32] от "NessaRox":

  Тоест споразумение за присъда (някаква дори под минимума) е по лошо от никаква осъдителна ( оправдаване е също присъда) и обезщетения? Ами наистина Тошко трябва да е доайена в НС...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 42. 42 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Любопитно

  До коментар [#38] от "vassilun":

  Без ДДС и акциз ли колко е цената в БГ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 43. 43 Профил на ВACКО ПEТPOВ
  ВACКО ПEТPOВ
  Рейтинг: 130 Неутрално

  Всички големи кражби в България се правят чрез фирми, регистрирани в Люксембург. После да не се чудите що са богати тия, а ние сме бедни.
  —цитат от коментар 17 на moreee


  Хайде бе?!

  Борисов и той ли е "регистриран в Люксембург"?

 44. 44 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#27] от "bobyb":

  Другият тънък момент е, ако си капиталист и си джиткаш в международни води повече от 365 дни, персонални данъци доход няма в САЩ. Става с яхта, или с остров. Лари Елисън затова стана с местожителство на собствения си остров насрещу Хонолулу. Сега ще гледат да ги уловят с данъци без значение локацията, като изравняват данъците върху доходи извън и вътре в САЩ. Тръмп го направи, ама за корпоративни такива. Не съм го чул Байдън нещо да прави по въпроса обаче да обхване и капиталягите.
  Безос /или Гейтс/ като са станали "граждани на света", на ООН ли ще плащат данъци ? :) :)

 45. 45 Профил на Bobby Simeonof
  Bobby Simeonof
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Поради каква причина постоянно се пише "епъл", след като то е "апъл"?..

 46. 46 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Весело

  Миналата година съдът отхвърли като неоснователна заповедта на на Европейската комисия срещу "Епъл"(Apple) да възстанови 13 млрд. евро чрез регистрираното си в Ирландия представителство за Европа.
  ______________________________________________________________

  Европейските прокурори на Кьовеши са по-големи калинки от тези на Гешев!

 47. 47 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#27] от "bobyb":Другият тънък момент е, ако си капиталист и си джиткаш в международни води повече от 365 дни, персонални данъци доход няма в САЩ. Става с яхта, или с остров. Лари Елисън затова стана с местожителство на собствения си остров насрещу Хонолулу. Сега ще гледат да ги уловят с данъци без значение локацията, като изравняват данъците върху доходи извън и вътре в САЩ. Тръмп го направи, ама за корпоративни такива. Не съм го чул Байдън нещо да прави по въпроса обаче да обхване и капиталягите.Безос /или Гейтс/ като са станали "граждани на света", на ООН ли ще плащат данъци ? :) :)
  —цитат от коментар 44 на mirohero


  Повече от 180 дни искаш да кажеш сигурно. Иначе нещата вървят към два лагера явно. Ако не плащаш на САЩ/ЕС, ходи при китайците, ако ти стиска.

 48. 48 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Миналата година съдът отхвърли като неоснователна заповедта на на Европейската комисия срещу "Епъл"(Apple) да възстанови 13 млрд. евро чрез регистрираното си в Ирландия представителство за Европа. ______________________________________________________________Европейските прокурори на Кьовеши са по-големи калинки от тези на Гешев!
  —цитат от коментар 46 на Дария Колев


  Какво общо имат прокурорите на Кьовеши в случая?

 49. 49 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  Не че сегашната баба германка е цвете, ама като гледам, етанолският ишиас едно нещо не е свършил за света.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 51. 51 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  [quote#23:"shisharko"][/quote]
  "Защото без третирането им от държавата като "специални" като намаление на данъци, необлагане на данъци на капиталите, които се вливат в тях, и пр. компании като Амазон, Гугъл не могат да са това, което са. Колко време Амазон заобикаляше state sales tax докато всички останали плащаха като попове?

  Тези компании никъде не плащат никакви данъци, включително и в САЩ!"

  Говориш глупости! Имаше един период от около година в който Амазон не товареше щатски данъци но това не беше изяснено в закона и всички които се занимаваха с е-търговия също се възползваха. Това не е било специална привилегия за Амазон. Аз пазарувам почти 90% от Амазон защото всичко ми донасят в къщи на другия ден а понякога и същия ден след 4 часа, Винаги, абдолютно винаги си плащам данъка на щата и така е откакто се помня.
  Предимството на Амазон въобще не е в неплащането на щатските данъци. Те просто ти ги прехвърлят на тебе. Има си отделна графа и знаеш точно колко плащаш. Амазон не взима нито цент от това. За тях е все едно. Те си правят парите по друг начин но явно и ти си в Европа и трябва да ти се чертае схема и да ти се обяснява много, много, много дълго и пак няма да вденеш.
  Между другото едно пояснение - Амазон е започнал от Безос и жена му в малък апартамент където сами са приемали поръчните и сами са опаковали колетите. Няма ги тлъстите Европейски помощи от милиони Евраци. Може би затова сега има Амазон а в Европа има беснеещи детски учителки които съдят всеки и всичко което мърда или прави някакви пари.

  California Über Alles
 52. 52 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  До коментар [#5] от "Pontif New Dnevnik SUCK":Ами създай.
  —цитат от коментар 6 на fantomas


  Аз не се занимавам с е-търговия и нямам проблем с Амазон. Нито пък имам намерение да съдя Амазон.

  California Über Alles
 53. 53 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  До коментар [#5] от "Pontif New Dnevnik SUCK":защото, ако в Европа фалираш веднъж си черна овца. Ако в Щатите фалираш и след това създадеш нова фирма е много възможно да си научил уроците от предишния фалит и да е закараш новото предприятие към фалит. Не е толкова важно колко пъти си паднал, а да станеш с веднъж повече. Отделно, че в щатите се бачка яко, а в Европа имаме различен начин на живот - отпуски, майчински, въобще социална работа и да се наслаждаваме на живота.По отношение на Амазон. Конкурент на Амазон трудно ще се направи. Това ще изисква страшно много пари. Печелившата част на Амазон не е магазинът, а е AWS - облакът. Облакът изисква постоянни инвестиции и иновиране.
  —цитат от коментар 15 на alabalko


  Това е малко смешно клише че Американците работят денонощно и не знаят как и къде да почиват. Навсякъде където съм ходил по света има Американски туристи и то повече от Европейските. Много повече Американци пер капита притежават лодки, яхти, спортни коли и бъгита и мотори за кеф. Аз съм миризлив имигрант от ниска средна класа и имам спортна кола само за писта и само за кеф и мога да си позволя веднъж на месец или два да ходя да я карам на писта цял ден. Сина ми ги прави това по два пъти в месеца и има и мотор с който ходи на писта. Е няма 3 месеца отпуска но в седмицата поне два пъти след работа ходи да кара мотора си заедно с приятели по едни планински пътища за кеф.
  Има си забавления и хобита за всеки. Не съм останал с впечатление че тук хората на знаят как и къде да почиват. А това че имаш и възможност да работи по 18 часа на ден по 7 дена в седмицата също е предимство. Не всеки работи така. не всеки иска да работи така. Аз съм работил така в един период от живота си и не ми беше тежко или неприятно. И до сега си кеф си спомням за тези времена и съм благодарен че съм имал възможността да го имам този живот и да постигна нещо. Сега не работ така и не ми се иска.
  А Амазон е започнал с двама дъши в един апартамент. Не се е случил изведнъж от небето да е толкова голям че да не може да се конкурираш с него.

  California Über Alles
 54. 54 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  До коментар [#5] от "Pontif New Dnevnik SUCK":Защото европейският пазар не е единен, с единни данъчни ставки, с един език, с универсални регулаторни органи и т.н. Много хора извън ЕС, си представят съюзът като нещо универсално и единно. Далеч от истината е. ЕС е съвкупност от локалните пазари на националните държави членуващи в организацията.
  —цитат от коментар 16 на tsyrvulan


  Помисли малко и ще видиш че аргумента ти не доказва нищо. В същите тези условия на различни данъци и езици Амазон може да работи, нали? Не само това но Амазон работи и в Мексико, Бразилия, Синагапор, Япония ....Русия ....как Амазон може а за Германска или Испанска компания това е трудно че даже невъзможно?
  Амазон продава всичко от Китайски боклуци до Американски медицински апарати, до химикали, стоманени заготовки от Охайо, дървен материал от Канада, козметика от Европа.
  Та как точно това не е проблем за Амазон а е проблем за компании в Европа?
  Да имало локални е-търговци. Да и в САЩ има локални е-търговци. Има стотици такива и си работят и никой не съм чул да съди Амазон.
  Между другото надявам се че както Мерцедес изнася коли за Америка но си плаща данъците в Германия не виждам защо Шведската детска учителка ще иска от Амазон да плаща данък във всяка държава с която прави бизнес. Ако живееш в Германия си плащаш локалните такси чрез Амазон и това е. Както и аз си плащам локалните Калифорнийски такси през Амазон. ако живеех в Невада щях да си плащам Невдските такси чрез Амазон. А Амазон си плаща Федерални и щатски такси в щата Вашингтон защото е от там. Както Епъл освен федералните си плаща Калифорнийски такси.
  Аз не съм чул Френските производители на вина да плащат такси във всяка държава в която правят бизнес. Плаща се само ВАТ или такса продажба и то от купувача.

  California Über Alles
 55. 55 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  До коментар [#5] от "Pontif New Dnevnik SUCK":"Аз не мога да разбера защо ЕС - пазар на 450 милиона души не може да си създаде собствен Амазон."Защото социялизЪма умрè! Не е работа на ЕС да създава "собствен Амазон"! Нима Амазон е създаден от САЩ, а не от Безос?!
  —цитат от коментар 34 на vassilun


  Е аз това питам, от 450 милиона защо никой не направи Амазон и да не се ядосват на американския Амазон.

  California Über Alles
 56. 56 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Маргарете Вегер-каква-беше-там поддържа статута си на главно посмешище в ЕС.

 57. 57 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  До коментар [#11] от "Realist":

  "Мисля че този цитат на Марк Кюбан отговаря на този въпрос:

  https://twitter.com/mcuban/status/1392500138724184067

  The USA is the most entrepreneurial country in the world. As long as that continues, our debt is an investment in our future and holders have USAD that gives them access to it. Our Intellectual Capital may not show up in GDP, but it drives innovation and the global economy"

  Абе остави го този кубинец, виж какво казва един истински икономист: https://youtu.be/Y9lWJB1jPVQ

  Това трябва да го види всеки Ганьо, дето превъзнася САД, без значение дали е там, или само се прави на каубой! 👍

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 58. 58 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1838 Весело

  До коментар [#25] от "padrino":

  "Загрижили се за 250 милиона....те току що си гласуваха бюджет от 720 МИЛИАРДА от въздуха и сега се опитват да обяснят как възстановяването на ЕС щяло да се забави понеже разчитали на тези 250 милиона??? Те си мислят, че хората са пълни идиоти......."

  Ха, че то само военният бюджет на САД е по- голям!

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 59. 59 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  До коментар [#51] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Колега, Безос и съпругата му така са започнали Амазон, напълно прав си двамата от нулата и а успели да го превърнат в това което е в момента. След ВСВ и японците са започнали от нулата и техните корпороции стават водещи в световен мащаб през 20 век. Както вече ти написах, това е поради факта че и в двата случая имаш едни необятни финансови средства които подкрепят това развитие...

  Хайде да опитам така. Освен Безос и съпругата му само в САЩ по същото време подобни стартъп са правили предполагам още десетки хиляди души и всичките са започнали от нулата. Дали според теб е случайно , че точно Безос който има 7+ години на Уолстрийт точно преди да започне от нулата успява да направи подобна корпорация? Или пропускаме , че и двамата с Макензи преди да почнат Амазон са бачкали дълги години на Уолстрийт и за разлика от другите стартъп фирми знаят как да намерят пари за финансиране на компанията, колко време Амазон работи на загуба единствено с цел ръст и по-голям пазарен дял? Това знаеш ли как става възможно? Без някой който да финансира подобно нещо не става. В Япония финансирането идва от Централната им банка в продължение на десетилетия и имаш в резултата водещи японски световни корпороции, в САЩ финансирането идва от капиталовите пазари и имаш водещи световни американски корпорации. Европа също има водещи световни корпороции но те са от брашове които са се развивали преди безграничното създаване на пари да започне.

  Та така, цената да имате с САЩ възможност за създаването на Амазон е честите финансови кризи. Цената на японските корпорации е последвалата криза в Япония. Според теб защо навремето само градината до японският императорски дворец струваше повече от целият щат Калифорния, защото япончетата за били в пъти по-умни и иновативни ли?

 60. 60 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  До коментар [#55] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Никой не се ядосва. Хората си вършат работата. Тяхната работа е такава, днес е Амазон под прожекторите, преди това азиатски компании, европейски и т.н. това е тяхната работа.
  Корпорациите се грижат за печалбите си което е пук е тяхната работа и така.

 61. 61 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 892 Неутрално

  До коментар [#27] от "bobyb":Другият тънък момент е, ако си капиталист и си джиткаш в международни води повече от 365 дни, персонални данъци доход няма в САЩ. Става с яхта, или с остров. Лари Елисън затова стана с местожителство на собствения си остров насрещу Хонолулу. Сега ще гледат да ги уловят с данъци без значение локацията, като изравняват данъците върху доходи извън и вътре в САЩ. Тръмп го направи, ама за корпоративни такива. Не съм го чул Байдън нещо да прави по въпроса обаче да обхване и капиталягите.Безос /или Гейтс/ като са станали "граждани на света", на ООН ли ще плащат данъци ? :) :)
  —цитат от коментар 44 на mirohero


  Ъъъ, не. Само за (по-малките или никаквите) щатски данъци. Всеки гражданин на САЩ плаща федерален данък, независимо от това къде живее. В това САЩ са уникални за света. Ако не си гражданин на САЩ това би работило.
  Разбира се никой не е луд да му се води този доход личен.
  Също така Тръмп не е направил нищо подобно , на това което си написал, за корпоративни данъци. Не ставай смешен.

 62. 62 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  Аз не мога да разбера защо ЕС - пазар на 450 милиона души не може да си създаде собствен Амазон. Защо не може да си създаде собствен Нетфликс. Защо не може да си създаде собствен Гугъл. След като дават милиарди за субсидии на какви ли не глупости защо трябва да разчитат на Американските компании? Това че иновации няма в Европа е ясно. Но вече я видяха схемата на Амазон. Не е необходимо да мислят а само да копират. И това ли не могат?
  —цитат от коментар 5 на Pontif New Dnevnik SUCK


  То е същото да питаш защо в САЩ няма втора компания като Амазон - просто първия, който влезе убедително заема пазарна ниша, която останалите няма как да стигнат толкова лесно. Конкурентите на Амазон в онлайн шопинга в САЩ са много по-слаби като обхват на стоки и услуги.

  А иначе има европейски копия на Амазон - основно там, където Амазон го няма. Например в БГ и Румъния е Емаг. Справят се ОК - аз самия съм ги ползвал по време на престои в БГ и не съм имал повод за оплакване. За много неща имат доставка до ден-два, което е почти като Амазон Прайм. Разбира се, нямат същия обхват и няма как да се сравняват с Амазон (Амазон не е само онлайн магазин, има cloud computing и много друго).

  Разбира се - давам си сметка и, че въпросът ти е риторичен. Това е просто повторение на мантрата ти, че в Европа нямало изобретения. Сякаш европейците са по-тъпи - то най-малкото като европеец по произход трябваше да ти е ясно, че тая теза не е особено смислена.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 63. 63 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 892 Неутрално

  [quote#23:"shisharko"]
  —цитат от коментар 51 на Pontif New Dnevnik SUCK
  "Защото без третирането им от държавата като "специални" като намаление на данъци, необлагане на данъци на капиталите, които се вливат в тях, и пр. компании като Амазон, Гугъл не могат да са това, което са. Колко време Амазон заобикаляше state sales tax докато всички останали плащаха като попове?Тези компании никъде не плащат никакви данъци, включително и в САЩ!"Говориш глупости! Имаше един период от около година в който Амазон не товареше щатски данъци но това не беше изяснено в закона и всички които се занимаваха с е-търговия също се възползваха. Това не е било специална привилегия за Амазон. Аз пазарувам почти 90% от Амазон защото всичко ми донасят в къщи на другия ден а понякога и същия ден след 4 часа, Винаги, абдолютно винаги си плащам данъка на щата и така е откакто се помня. Предимството на Амазон въобще не е в неплащането на щатските данъци. Те просто ти ги прехвърлят на тебе. Има си отделна графа и знаеш точно колко плащаш. Амазон не взима нито цент от това. За тях е все едно. Те си правят парите по друг начин но явно и ти си в Европа и трябва да ти се чертае схема и да ти се обяснява много, много, много дълго и пак няма да вденеш. Между другото едно пояснение - Амазон е започнал от Безос и жена му в малък апартамент където сами са приемали поръчните и сами са опаковали колетите. Няма ги тлъстите Европейски помощи от милиони Евраци. Може би затова сега има Амазон а в Европа има беснеещи детски учителки които съдят всеки и всичко което мърда или прави някакви пари. [/quote]

  Предимстовото на Амазон е в неплащането на НИКАКВИ корпоративни данъци. В САЩ и В Европа (за което е и статията) плащат в последните години НУЛА(!) данъци. Дали това е нормално го оставям за теб.
  ДДС (в Европа) или данък върху продажбите (в САЩ) го плаща крайния купувач - това е косвен данък и те само го събират. Все едно дса твърдиш, че Лукойл плащат много данъци в България, защото те са "платили" най много акциз. Те и го твърдят впрочем, и такива като теб, с нула икономическа култура са шарани ии се хващат на такава глупост.
  Другото "предимство" на Амазон е че плащат с много под средната заплата за региона за логистична работа, а шофьорите им са "самонаети" които на практика нетно не изкарват и минимална заплата, а работят без здравни, отпъски и обещетения. Помощите (food stamps например) ги покрива държавата - всеки данъкоплатец

  Та това е както казах - социализъм за богатите. Нямало помощи за Амазон, ще ме разплачеш от умиление...

  А форумния слугинаж, завладян от някакъв криворазбран "предприемачески дух" възхвалява подобни практики, докато си мисли че "безплатната" доставка му била безплатна. Наивник.

 64. 64 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  До коментар [#19] от "Realist":

  Колега, какво правиш с TSLA - hodl-ваш ли? Аз преди време продадох част от акциите си, ама 70-75% от тях все още ги държа.

  Но, честно казано, не виждам как ще стигнат нивото си от януари.

  В интерес на истината, аз не виждах как ще стигнат далеч по-ниски нива, та съм се примирил с това, че тези акции просто няма как да знаеш колко ще струват.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 65. 65 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#47] от "bobyb":

  Точно имам впредвид 365 дни в международни води - има го на IRS като данъчно тълкуване. Няма нужда да съвпадат с астрономическата година. И така, можеш да извъртиш нула данъци на всичките си мангизи, които до този момент си отлагал.

 66. 66 Профил на ДАКС
  ДАКС
  Рейтинг: 364 Неутрално

  "По силата на споразумението три четвърти от печалбите, реализирани от "Амазон" в ЕС, остават необлагани до 2014 г.


  Според висшите магистрати на ЕС Комисията не е успяла да докаже, че споразумението между люксембургското правителство и дружеството представлява "недължимо намаляване на данъчната тежест на европейско дъщерно дружество" на компанията."

  Какво да го еба представлява тогава? Дъжимо намаляване на данъчната тежест? Нещо съваем за маймуни взе да ни взима и Съда на ЕС.

  Отличавайте платените пропагандатори във форума! Ще ги разобличите по датата на регистрация и активността им, които може да откриете в профилите им.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK