Чехия ще плати за конфликта на интереси на премиера Бабиш

Чехия ще плати за конфликта на интереси на премиера Бабиш

© Council of EUЧехия е поискала Европейската комисия да изчисли намаление в полагаемите ѝ се средства от еврофондовете, засягащо откритите от Службата за борба с измамите ОЛАФ и от Европейската комисия нередности във финансирането на холдинга на премиера Андрей Бабиш.


Това съобщи еврокомисарят за бюджета Йоханес Хан в Европейския парламент по време на дебат за нарушенията в усвояването на европейско финансиране от компания, основана от чешкия премиер.


Одит на Европейската комисия установи, че чешкият премиер е в конфликт на интереси, съчетавайки публична длъжност с притежаван частен бизнес, и поиска Чехия да възстанови в бюджета на ЕС неправомерно получени от холдинга му "Агроферт" европейски средства.
Става дума за около 11 млн. евро, получени от 2017 г. насам от холдинга по проекти, финансирани чрез Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, Европейския социален фонд и за Европейския фонд за регионално развитие.


Хан съобщи, че Чехия не е искала възстановяване на средствата от европейския бюджет за проектите, които са били обект на проверката на Европейската комисия, и е оттеглила фактурите, изпратени в Брюксел по плащанията, разследвани от ОЛАФ. Освен това Прага е приела помирителна процедура за парите по земеделската програма и очаква Еврокомисията да определи сумата, с която полагаемите ѝ средства ще бъдат намалени.


"Чешките власти са изпълнили по-голямата част от одиторските препоръки, съдържащи се в доклада на Комисията, подобрявайки системата за управление и контрол при предотвратяване на конфликт на интереси", съобщи Хан. Той увери, че никакви плащания от бюджета по проектите от двете проверки не са направени от Брюксел и "бюджетът на ЕС е бил и остава напълно защитен".


Прага оспори решението на Комисията за спиране на фонда за развитие на селските райони пред Съда на ЕС, като решението се очаква преди края на годината.


Бабиш прехвърли собствеността върху холдинга си "Агроферт" на два доверителни фонда, след като оглави чешкото правителство през 2017 г., но проверките на евроинституциите показаха, че той е продължил да ги контролира и е можел да участва във вземането на решения. Андрей Бабиш отрича обвиненията.


"Агроферт", петата по големина компания в Чехия, има бизнес в земеделието, хранителната, дърводобивната, енергийната и химическата промишленост, и притежава медии.


Евродепутатите подготвят приемане на резолюция във връзка със "случая Бабиш", в която настояват Европейската комисия да огласява имената на крайните бенефициенти на европейско финансиране и да затегне контрола върху усвояването на еврофондовете.


През април Еврокомисията публикува насоки за избягване и управление на конфликти и предполагаем конфликт на интереси за националните власти, контролиращи използването на европейски средства. Сред тях е изискване за осигуряване на достъп до данни за крайните получатели при извършването на одити.


Хан съобщи, че Комисията обмисля и дали да не наложи забрана за допускане до европроекти на икономически оператори, за които е бил установен конфликт на интереси.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK