Документът за пътуване в ЕС през пандемията е договорен

Документът за пътуване в ЕС през пандемията е договорен

© ReutersЕвропейските институции постигнаха в четвъртък вечер предварително споразумение за въвеждане на удостоверение за пътуване на европейските граждани в ЕС по време на пандемията от коронавирус.


Документът, който ще се нарича "Цифрово COVID-19 удостоверение на ЕС" (сертификат) ще показва здравния статус на приносителя си по отношение на инфекцията и ще се издава в три варианта - за ваксинирани, за преболедували и за притежатели на отрицателен тест за COVID-19.


Името на документа беше сменено спрямо първоначалното предложение на Европейската комисия да се казва Цифрово зелено удостоверение по инициатива на Европарламента.
Нидерландският евродепутат Йорен Ленарс, който беше член на преговорния екип на парламента, съобщи, че е постигната договореност страните членки да не изискват допълнителни тестове и да не карантинират ваксинирани с две дози срещу COVID-19 пътници.


Европейската комисия ще осигури 100 млн. евро, с които да се купят PCR-тестове на "достъпни цени" за хората, които трябва да се изследват, за да получат удостоверение. Първоначалното намерение на Европарламента да договори безплатно тестване, не е прието.


"Преговорите бяха трудни. В един момент останах с впечатление, че страните членки се интересуват повече от своя суверинитет, отколкото от правата на гражданите си. Слава богу, успяхме да намерим компромис", коментира Ленарс.


Еродепутат съобщи, че е било договорено, че страните членки ще се въздържат да поставят допълнителни ограничения за пътуване, като изисквания за допълнително тестване и карантиниране, освен ако те не се налагат, за да се защити общественото здраве. При налагане на по-строги мерки за пътуване, те ще бъдат анонсирани поне 48 часа преди влизането им в сила.


Предстои постигнатото споразумение да бъде гласувано от Европейския парламент и от страните членки, преди да бъде прието.


Брюксел се надява да въведе удостоверението от 1 юли, за да улесни пътуването в ЕС. То обаче няма да е предусловие за пътуване и хората, които не разполагат с него, ще могат да пътуват при сегашните условия - с PCR-тест и карантина.


Удостоверението ще се издава на хартия или в електронен формат. То ще има QR код, чрез който ще се удостоверява неговата автентичност.


В сряда беше договорено принципно съгласие и за режима за пътуване на туристи от държави извън ЕС. Пътниците от трети държави ще могат да влизат в ЕС свободно, ако са ваксинирани с разрешените за използване в ЕС ваксини срещу COVID-19. Отделно ЕС ще приеме списък на държави с нисък риск, от който туристи могат да пътуват и без да са ваксинирани.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK