Европейското COVID удостоверениe: 10 неща, които знаем за новия ред за пътуване в ЕС

Европейското COVID удостоверениe: 10 неща, които знаем за новия ред за пътуване в ЕС

© ReutersКъсно в четвъртък европейските институции се договориха за въвеждане на европейско цифрово COVID удостоверение (сертификат), с което ще се доказва здравният статус при пътуване. Очаква се документът да бъде въведен от началото на юли и да улесни пътуването вътре в ЕС.


Как ще изглежда?


Удостоверението ще се издава на хартия или в електронен формат, като те ще са с еднаква тежест. Властите ще издават удостоверението във вида, в който той бъде поискан от притежателя му. Документът ще бъде на езика в страната на издаване и на английски език и ще изглежда еднакво във всички държави от ЕС. Той ще удостоверява дали приносителят му е ваксиниран, преболедувал е COVID-19 или не е негов носител.
Ваксинираните преди въвеждането на системата ще могат допълнително да заявят получаването на удостоверението.


Как ще работи?


Удостоверението ще може да се сканира от властите при пресичане на национална граница чрез QR код, който ще показва здравния статус, издателя на сертификата и валидността на документа. Проверката за автентичност ще става чрез общ електронен портал, през който чрез публични ключове ще се проверява електронният подпис на издалия документа (центрове за ваксинация, лаборатории за тестове, болници и т.н.). Те ще бъдат депозирани в националните директории с публични ключове, откъдето ще се достъпват от проверяващите органи в другите страни в ЕС. Личните данни на приносителя на удостоверението няма да преминават през системата, за да се запази правото на личен живот. Ще се проверява само цифровият подпис.
Списъкът на субектите, които ще обработват и получават данни, ще бъде публичен, така че гражданите да могат да упражняват правата си за защита на данните съгласно Общия регламент относно защитата на данните.


Колко ще струва удостоверението?
Самият документ трябва да се издава безплатно, но за хората, които ще трябва да правят тестове, за да го получат (неваксинирани и непреболедували) изследванията са за тяхна сметка.
Европейският парламент искаше тези тестове да са безплатни заради работещите от другата страна на границите и пътуващите често, но страните членки не се съгласиха да фиксират цени на общия пазар на ЕС.
Компромисно беше договорено Европейската комисия да даде 100 млн. евро от Инструмента за спешна подкрепа, за да субсидира държавите да предлагат тестове "на приемливи цени и достъпни за всички". В момента те са безплатни във Франция, а най-скъпи са във Финландия - 240 евро.


За какво ще служи?


Предназначението на удостоверението е да служи за пътуване от една в друга държава членка, както и в страните от Шенген, които не са членове на ЕС. То може да се използва и за национални цели, ако това е предвидено в законодателството на съответната държава.


Европейският парламент настояваше да се запише, че правителствата не могат да налагат допълнителни условия на приносителите на сертификата, например посещенията на концерт и ресторант да са само за ваксинираните, но в последна сметка беше решено текстът да е, че "държавите членки се въздържат от налагане на допълнителни ограничения за пътуване на притежателите на цифровото COVID удостоверение на ЕС, освен ако те са необходими и пропорционални за опазване на общественото здраве".


При въвеждане на допълнителни ограничения, те ще трябва да се огласяват поне 48 часа преди влизането им в сила.


Ще може ли да се пътува без удостоверение?


Да. Европейският регламент изрично казва, че наличието на сертификат не е предварително условие за пътуване и не ограничава правото на придвижване. Европейските граждани, които не разполагат с документа ще могат също да пътуват, но при сегашните условия за съответната държава, които изискват резултат от PCR тест преди качване на самолет и направата на последващи тестове при пристигане, до излизането на които се налага самоизолация или карантина.


Засега е договорено правилата да важат за 12 месеца, като европейските държави могат да удължат действието на регламента при желание.


Европейското COVID удостоверениe: 10 неща, които знаем за новия ред за пътуване в ЕС

© Reuters


Кои тестове ще се признават?


Регламентът предвижда зачитането на резултатите от PCR и антигенни тестове, извършени в лицензирани медицински заведения и лаборатории. Тестовете, които се продават в аптеките за домашна употреба, няма да бъдат признавани, тъй като не е възможно да се удостовери, че те са направени така, че да дават достоверен резултат. За пътуване, хората, които не са ваксинирани или преболедували, ще трябва да правят нови тестове и да изискват ново удостоверение за всяко пътуване, което е отдалечено от предишното за по-дълго време от признатата валидност на тестовете. В момента повечето държави от ЕС изискват тестът да е направен между 48 и 72 ч. преди предприемането на пътуването.
За преболедувалите ще е необходимо да представят резултат от положителен тест, направен до 180 дни от пътуването.


Кои ваксини ще се признават?


Държавите членки трябва да приемат удостоверенията за ваксинация, издадени в други държави членки, на лица, ваксинирани с разрешените за употреба в ЕС препарати (сега Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Janssen). Националните власти в отделните членки на ЕС ще решават дали ще признават като ваксинирани хората с първа или само с две дози ваксини.
Отделно всяка държава може да реши да признава ваксинирането и с други ваксини, одобрени от Световната здравна организация (СЗО) за спешна употреба. В момента извън четирите, използвани в Европа, такава е само китайската Sinovac.


Могат ли удостоверенията да се използват веднага?


Не. Постигнатото в четвъртък вечер споразумение между институциите е временно и трябва да бъде гласувано от Европейския парламент и от Съвета, преди да може да влезе в сила. Регламентът ще влезе в сила на 1 юли, като след това ще има период от шест седмици преходен период, през които държавите, които още не са готови, ще продължат да прилагат националните си противоепидемични мерки спрямо европейските граждани, които пристигат в тях.


Как ще се стига до Европа от други държави?


Пътуванията от трети държави към Европа се уреждат по различен ред. На 20 май бяха одобрени нови критерии, които премахват ограниченията за пристигащи от държави, в които броят на случаите на COVID-19 на 100 000 жители през последните 14 дни не е по-голям от 75, а положителните тестове не са повече от 4% от направените.
Без ограничения са и пътуванията на ваксинирани с одобрените в ЕС ваксини срещу коронавируса, но те трябва да имат поставени две дози - втората поне 14 дни преди пътуването.


Колко бързо може да работи Брюксел?


Регламентът, уреждащ цифровото COVID удостоверение на ЕС, беше договорен само за два месеца, след като Европейската комисия го предложи. Споразумението беше постигнато само ден преди изтичането на крайния срок, който институциите си бяха дали, за да може процедурата по приемането да бъде завършена в края на юни.


На ниво ЕС системата за проверка на удостоверенията се очаква да бъде готова преди края на юни. Еврокомисията вече тества националните системи в 19 държави, сред които и България, но работата на национално ниво за подготовката за издаването на сертификатите продължава. Преди края на юни няма да е ясно кои държави ще могат да се включат веднага в нея и кои ще продължат да прилагат националните си правила до края на преходния период в средата на август.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK