Европейското COVID удостоверениe: 10 неща, които знаем за новия ред за пътуване в ЕС

Европейското COVID удостоверениe: 10 неща, които знаем за новия ред за пътуване в ЕС

© ReutersКъсно в четвъртък европейските институции се договориха за въвеждане на европейско цифрово COVID удостоверение (сертификат), с което ще се доказва здравният статус при пътуване. Очаква се документът да бъде въведен от началото на юли и да улесни пътуването вътре в ЕС.


Как ще изглежда?


Удостоверението ще се издава на хартия или в електронен формат, като те ще са с еднаква тежест. Властите ще издават удостоверението във вида, в който той бъде поискан от притежателя му. Документът ще бъде на езика в страната на издаване и на английски език и ще изглежда еднакво във всички държави от ЕС. Той ще удостоверява дали приносителят му е ваксиниран, преболедувал е COVID-19 или не е негов носител.
Ваксинираните преди въвеждането на системата ще могат допълнително да заявят получаването на удостоверението.


Как ще работи?


Удостоверението ще може да се сканира от властите при пресичане на национална граница чрез QR код, който ще показва здравния статус, издателя на сертификата и валидността на документа. Проверката за автентичност ще става чрез общ електронен портал, през който чрез публични ключове ще се проверява електронният подпис на издалия документа (центрове за ваксинация, лаборатории за тестове, болници и т.н.). Те ще бъдат депозирани в националните директории с публични ключове, откъдето ще се достъпват от проверяващите органи в другите страни в ЕС. Личните данни на приносителя на удостоверението няма да преминават през системата, за да се запази правото на личен живот. Ще се проверява само цифровият подпис.
Списъкът на субектите, които ще обработват и получават данни, ще бъде публичен, така че гражданите да могат да упражняват правата си за защита на данните съгласно Общия регламент относно защитата на данните.


Колко ще струва удостоверението?
Самият документ трябва да се издава безплатно, но за хората, които ще трябва да правят тестове, за да го получат (неваксинирани и непреболедували) изследванията са за тяхна сметка.
Европейският парламент искаше тези тестове да са безплатни заради работещите от другата страна на границите и пътуващите често, но страните членки не се съгласиха да фиксират цени на общия пазар на ЕС.
Компромисно беше договорено Европейската комисия да даде 100 млн. евро от Инструмента за спешна подкрепа, за да субсидира държавите да предлагат тестове "на приемливи цени и достъпни за всички". В момента те са безплатни във Франция, а най-скъпи са във Финландия - 240 евро.


За какво ще служи?


Предназначението на удостоверението е да служи за пътуване от една в друга държава членка, както и в страните от Шенген, които не са членове на ЕС. То може да се използва и за национални цели, ако това е предвидено в законодателството на съответната държава.


Европейският парламент настояваше да се запише, че правителствата не могат да налагат допълнителни условия на приносителите на сертификата, например посещенията на концерт и ресторант да са само за ваксинираните, но в последна сметка беше решено текстът да е, че "държавите членки се въздържат от налагане на допълнителни ограничения за пътуване на притежателите на цифровото COVID удостоверение на ЕС, освен ако те са необходими и пропорционални за опазване на общественото здраве".


При въвеждане на допълнителни ограничения, те ще трябва да се огласяват поне 48 часа преди влизането им в сила.


Ще може ли да се пътува без удостоверение?


Да. Европейският регламент изрично казва, че наличието на сертификат не е предварително условие за пътуване и не ограничава правото на придвижване. Европейските граждани, които не разполагат с документа ще могат също да пътуват, но при сегашните условия за съответната държава, които изискват резултат от PCR тест преди качване на самолет и направата на последващи тестове при пристигане, до излизането на които се налага самоизолация или карантина.


Засега е договорено правилата да важат за 12 месеца, като европейските държави могат да удължат действието на регламента при желание.


Европейското COVID удостоверениe: 10 неща, които знаем за новия ред за пътуване в ЕС

© Reuters


Кои тестове ще се признават?


Регламентът предвижда зачитането на резултатите от PCR и антигенни тестове, извършени в лицензирани медицински заведения и лаборатории. Тестовете, които се продават в аптеките за домашна употреба, няма да бъдат признавани, тъй като не е възможно да се удостовери, че те са направени така, че да дават достоверен резултат. За пътуване, хората, които не са ваксинирани или преболедували, ще трябва да правят нови тестове и да изискват ново удостоверение за всяко пътуване, което е отдалечено от предишното за по-дълго време от признатата валидност на тестовете. В момента повечето държави от ЕС изискват тестът да е направен между 48 и 72 ч. преди предприемането на пътуването.
За преболедувалите ще е необходимо да представят резултат от положителен тест, направен до 180 дни от пътуването.


Кои ваксини ще се признават?


Държавите членки трябва да приемат удостоверенията за ваксинация, издадени в други държави членки, на лица, ваксинирани с разрешените за употреба в ЕС препарати (сега Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Janssen). Националните власти в отделните членки на ЕС ще решават дали ще признават като ваксинирани хората с първа или само с две дози ваксини.
Отделно всяка държава може да реши да признава ваксинирането и с други ваксини, одобрени от Световната здравна организация (СЗО) за спешна употреба. В момента извън четирите, използвани в Европа, такава е само китайската Sinovac.


Могат ли удостоверенията да се използват веднага?


Не. Постигнатото в четвъртък вечер споразумение между институциите е временно и трябва да бъде гласувано от Европейския парламент и от Съвета, преди да може да влезе в сила. Регламентът ще влезе в сила на 1 юли, като след това ще има период от шест седмици преходен период, през които държавите, които още не са готови, ще продължат да прилагат националните си противоепидемични мерки спрямо европейските граждани, които пристигат в тях.


Как ще се стига до Европа от други държави?


Пътуванията от трети държави към Европа се уреждат по различен ред. На 20 май бяха одобрени нови критерии, които премахват ограниченията за пристигащи от държави, в които броят на случаите на COVID-19 на 100 000 жители през последните 14 дни не е по-голям от 75, а положителните тестове не са повече от 4% от направените.
Без ограничения са и пътуванията на ваксинирани с одобрените в ЕС ваксини срещу коронавируса, но те трябва да имат поставени две дози - втората поне 14 дни преди пътуването.


Колко бързо може да работи Брюксел?


Регламентът, уреждащ цифровото COVID удостоверение на ЕС, беше договорен само за два месеца, след като Европейската комисия го предложи. Споразумението беше постигнато само ден преди изтичането на крайния срок, който институциите си бяха дали, за да може процедурата по приемането да бъде завършена в края на юни.


На ниво ЕС системата за проверка на удостоверенията се очаква да бъде готова преди края на юни. Еврокомисията вече тества националните системи в 19 държави, сред които и България, но работата на национално ниво за подготовката за издаването на сертификатите продължава. Преди края на юни няма да е ясно кои държави ще могат да се включат веднага в нея и кои ще продължат да прилагат националните си правила до края на преходния период в средата на август.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4402 Любопитно

  Ако всичко е готово в края на Юни то тогава и този летен сезон отиде. Да не се забравя, че на много места в западна Европа децата се връщат на училище в края на Август. Това означава 2 месеца силен сезон (може би) и след това само който няма деца или хора които "сезоните" не ги бъркат.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 2. 2 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  "Регламентът, уреждащ цифровото COVID удостоверение на ЕС, беше договорен само за два месеца, след като Европейската комисия го предложи."???
  И това се смята за бързо???
  При условие че от една година мъдрят създаването на такова удостоверение....

  Нямям думи.

  Panta rhei....
 3. 3 Профил на _raccoon
  _raccoon
  Рейтинг: 89 Неутрално

  До коментар [#1] от "padrino":

  Във Франция (мисля, че и в ОК е така) ваканцията започва на 5 юли, в Германия най-рано на 21 юни, те така или иначе нямат толкова дълга лятна ваканция. А и доколкото разбрах, от непреболедували деца под 16 години и тогава ще се изисква тест, тъй като не могат да бъдат ваксинирани.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Ще става все по-зле и по-зле. Това разбрах от статията. Сега задължителни ваксини, а утре вече задължително ще е ваксинирането на всеки 3 месеца. Иначе няма да имаш право да пътуваш.
  "1984".

  ДБ=БКП
 6. 6 Профил на zfz22645459
  zfz22645459
  Рейтинг: Неутрално

  Ама вие още ли вярвате, че всичко това е заради един вирус и правителствата са много загрижени за гражданите си?!

 7. 7 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Ама вие още ли вярвате, че всичко това е заради един вирус и правителствата са много загрижени за гражданите си?!
  —цитат от коментар 6 на zfz22645459

  Не, на тебе ти вярваме.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  Ибаси.
  Ваксинираните приравнени с "оздравелите" и тия с пициара :)))

 10. 10 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 899 Неутрално

  Много объркана статия. Нищо не става ясно!
  Може ли някой да ми отговори - хората, които имат антитела, над граничните стойности, могат ли да получат подобен документ?

 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4561 Весело

  Ще става все по-зле и по-зле. Това разбрах от статията. Сега задължителни ваксини, а утре вече задължително ще е ваксинирането на всеки 3 месеца. Иначе няма да имаш право да пътуваш."1984".
  —цитат от коментар 5 на anonimnii


  Както вече на няколко пъти писах, призовавам антиваксърите да опитат да влязат в някоя тропическа страна от Африка, ЮИ Азия и Централна и Южна Америка без ваксина за жълта треска! Успех!

 12. 12 Профил на gueorgui tzvetanov gueorguiev
  gueorgui tzvetanov gueorguiev
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Срок на валидност 1 година.аУдължаване трета ваксина.Нов Шенген

 13. 13 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1680 Любопитно

  Ще влезе в сила на 1 юли, преходен период до средата на август... Много бързо, бе! Отече и този летен сезон...

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 14. 14 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2818 Весело

  "Засега е договорено правилата да важат за 12 месеца"

  Да е хаирлия първата здравна винетка! Да очакваме винетка/ "жълт сертификат" за хепатит, "син сертификат" за грип и "червен сертификат" (за СПИН, сифилис и гонорея).

 15. 15 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2818 Весело

  До коментар [#10] от "4u4o":

  "Може ли някой да ми отговори - хората, които имат антитела, над граничните стойности, могат ли да получат подобен документ?"

  Могат - вместо годишна винетка (засега платена от общите данъци) ще имат "неприкосновеното човешко право" да си купуват за всеки ден винетка (антигенен тест) или да си платят "тол такса" (PCR). Никой няма да Ви лиши от "човешкото право" да похарчите пари за Вашата и чужда сигурност.
  Малце въпросът с лекарската тайна виси като "прани гащи", ама то е за доброто ... на другите, производители на тестове и тесто, което по принцип трябва да можете и сами да забъркате.

 16. 16 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  До коментар [#14] от "wanderer":

  Ако си го държите две седмици в гащите, може да се справим веднъж завинаги с трипера и други срамни болести.

  Сериозно, що не искат ХИВ статус в Тиндър, така и така сме тръгнали да тестваме наред -дай поне по-гадните болести да елиминираме. Хеп Б и С не са шега също.

  Друго интересно е, че официалната наука мери над година имунитет без двойно заразяване, обаче за сертификата - само 3 месеца. За ваксините - още не се знае, каквото кажат отгоре, това ще е "науката"...

 17. 17 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2818 Весело

  До коментар [#16] от "lil_alex":

  "Ако си го държите две седмици в гащите"

  Като има трепетни любопитни да видят какво има в гащите и ако се окаже, че "джобът" е пробит ... и се случват такива работи.

 18. 18 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  До коментар [#14] от "wanderer":

  Аз предлагам в Макдоналдс да се влиза само със здравен сертификат за нормален холестерол и кръвна захар. Другите нямат право, докато не си нормализират нивата. Също и индекс на телесна маса.

 19. 19 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2714 Любопитно

  Никакви PCR и антигенни тестове, само сертификат за ваксинация. Така ще ударим гадните антиваксъри.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 20. 20 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Някой да помни жълтшите значки на евреите? Е сега може да си ги припомните. ЕС е продължение на нациска германия. В случая жълтите значки бяха само тест. Сега вече същите комунисто фашисти ще оперират с 500 милиона роби.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 21. 21 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  До коментар [#19] от "Consumer":

  Да пуснат държавна поръчка за звънчета, да си ги пришиваме по дрехите като прокажените през Средновековието. Да се чува отдалеч. И табела пред колибата за който не е ваксиниран с Единствената Праведна Ваксина за Ковид.

 22. 22 Профил на yordan4o_
  yordan4o_
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Преди много години работата правеше някои хора свободни,сега ваксината ще направи всички свободни.
  Да живей и пребъде новия ред

 23. 23 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 740 Любопитно

  До коментар [#15] от "wanderer":

  Какви "лекарски тайни", какви 5 лева?!

  На мъгливия Албион приложението на Националната здравна служба (ваксиналният паспорт) е осъвременено, за да включва много повече от инжекциите.

  Джулия: "Данни, свързани с психичното здраве, начина на живот, етническия произход, биометрични данни и предполагаемо криминално поведение; какво общо, по дяволите, има това с доказването, че си си поставил двете инжекции!?"

  https://twitter.com/talkRADIO/status/1395300419589623808

  Скоро, много скоро и извън мъгливия Албион.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 24. 24 Профил на hzn091055396
  hzn091055396
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#19] от "Consumer":

  Абе идиот, щом си се набол вземи си пиши завещанието, че малко ти остава. Няма да ти е
  необходим този сертификат, освен да си изтpuеш
  задните части.

 25. 25 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Т.е. тестове за антитела няма да се признават? Това е мега тъпо.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 26. 26 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#19] от "Consumer":

  За да удариш трябва да станеш от столчето и да излезеш навън. Седи си, тролвай си тихичко и не се пени много много.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK