Еврокомисията се готви да емитира дълг за възстановяването

Еврокомисарят за бюджета Йоханес Хан заяви в началото на май, че комисията ще започне набирането на средства за възстановяването в средата на юни, като още през юли първите траншове могат да тръгнат към страните, чиито планове са одобрени

© European commission (audiovisual service)

Еврокомисарят за бюджета Йоханес Хан заяви в началото на май, че комисията ще започне набирането на средства за възстановяването в средата на юни, като още през юли първите траншове могат да тръгнат към страните, чиито планове са одобрениЕвропейската комисия се готви да започне набирането на парите за финансиране на програмата си за възстановяване, след като последните две държави ѝ дадоха допълнителни гаранции за това.


Парламентите на Австрия и Полша ратифицираха в четвъртък решението за собствените ресурси на европейския бюджет, което ще позволи повишаване на националните гаранции за бюджета на ЕС. Другите 25 държави вече са дали съгласие, проправяйки пътя да набиране на заемите от €750-милиардния фонд за възстановяване.


С последните две ратификации горната граница на националните вноски в бюджета на ЕС ще се увеличи с 0.6% до 2.0% от брутния национален доход, за да гарантира след 2056 г. изплащането на заемите, с които ще бъдат отпуснати средства на страните членки за изпълнение на националните им планове за възстановяване и устойчивост.
Европейската комисия възнамерява да излезе на пазарите в средата на юни, за да заеме пари, които след това ще раздава като безвъзмездни средства и евтини кредити. Тази година трябва да бъдат набрани 13% от общия бюджет на фонда, или около 45 млрд. евро.


За да получи парите в ЕС, всяко правителство трябва да представи план за начина, по който иска да ги похарчи според определени условия. До момента 19 държави са депозирали за оценка плановете си в Европейската комисия. България все още не е предала своя, въпреки че индикативният срок изтече на 30 април.


Сега комисията трябва да набере дилъри за емитирането на първата емисия дълг и да приеме решение за вземане на заеми и план за пусането на емисиите. Според неин говорител формалностите могат да се приключат през следващата седмица, но Комисията ще запази в тайна точната дата на пускането на облигациите, заради "чувствителността на пазарите".


"Ако всичко върви добре, първото издание може да бъде направено в средата на юни", каза служител на комисията, цитиран от "Ройтерс".


Сред най-големите бенефициенти по схемата са Италия и Испания, които са сред най-тежко засегнатите от пандемията. България има право на близо 11 млрд. евро до 2026 г.


Всяка държава от ЕС може да получи авансово плащане в размер на 13% от своя дял от парите през 2021 г., след като бъде одобрен националният ѝ план. Европейската комисия трябва да сключи договор със съответната държава за плащанията, като парите трябва да дойдат до два месеца по-късно.


Първите плащания се очакват в края на юли, тъй като националните планове трябва да получат одобрението както на комисията, така и страните - членки на ЕС, процес, който може да отнеме до три месеца.


От 19-те депозирали до момента в Брюксел плановете си държави 13 искат само безвъзмездните средства, които им се полагат. Португалия, Словения, Кипър, Гърция, Италия и Полша планират да ползват и грантовете, и заемите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK