Лаура Кьовеши даде старт на първия "остър инструмент" за върховенство на правото в ЕС

Лаура Кьовеш (трета от ляво) с еврокомисарите за правосъдието Дидие Рейндерс и за прозрачността и ценностите Вера Юрова и португалския правосъден министър Франсиска ван Дунем при откриването на Европейската прокуратура в Люксембург

© Twitter/@dreynders

Лаура Кьовеш (трета от ляво) с еврокомисарите за правосъдието Дидие Рейндерс и за прозрачността и ценностите Вера Юрова и португалския правосъден министър Франсиска ван Дунем при откриването на Европейската прокуратура в ЛюксембургНие сме първият наистина остър инструмент в защита на върховенството на правото в ЕС", заяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши при официалното започване на работа на новата европейска институция.


Базираният в Люксембург офис е нзависима агенция, която ще разследва случаи на злоупотреба и измама с европейски средства, както и международни мрежи за неплащане на ДДС в ЕС.


"Целта ни е икономическата и финансовата престъпност - най-често срещаната заплаха за всяко демократично общество", заяви Кьовеши, обещавайки броят на разследванията в 22-те държави, които участват в Европейската прокуратура да се увеличи.
Тя заяви, че този вид престъпност е подценявана и "често дори толерирана в полза на организиранани престъпни групи, които се опитват да прикрият и да подменят законните власти".

"Ще си имаме работа с хора, които не се свенят да прибягват към крайна жестокост, за да защитят своята ненаказуемост", добави европейският главен прокурор, подчертавайки, че независимостта на службата е от решаващо значение да може да гарантира справедливо правосъдие.


За разлика от досегашните европейски структури, които се борят с измамите Европейската прокуратура за първи път ще има право директно да разследва сигнали за престъпления, засягащи бюджета на ЕС. Прагът на засегнатите средства е над 10 хил. евро и над 10 млн. евро при презгранични схеми за източване на ДДС.


Следствията ще се водят от назначени към Европейската прокуратура делегирани прокурори в 22 държави. За първи път в историята това ще става по различни наказателно-процесуални правила, валидни в съответната държава. Европейската прокуратура започва със 140 такива прокурори, като четирима от тях са от България. По-късно в интервю за БНР Кьовеши съобщи,че ще посети скоро София, без да уточни дата.


Първите разследвания ще са в Италия и Германия


Кьовеши заяви, че те са подбрани според качествата и квалификацията си и че тя гарантира за тяхната независимост.


Първите сигнали за разследвания бяха регистрирани още във вторник, като те идват от Германия и Италия. Европейският главен прокурор заяви, че с новата служба ЕС вече има "един адрес, където да се докладват подозренията с измами с европейския бюджет".


Европейската прокуратура ще гледа годишно около 3000 дела, като освен бюджета на ЕС в юрисдикцията ѝ попадат парите от европейските програми за възстановяване.


Кьовеши очаква най-много разследвания за злоупотреби с парите за земеделие, здравеопазване, инвестиции и обществени поръчки.


Европейската служба стартира без прокурори от Финландия и Словения. Еврокомисарят за правосъдието Дидие Рейндерс заяви във вторник в Люксембург, че очаква в близките седмици Хелзинки да номинира кандидати, след като изчистят въпроси, свързани със стажа и местоработата на прокурорите. От Словения обаче еврокомисията ще поиска обяснения за анулирането на конкурса от правителството. Миналата седмица премиерът Янез Янша поиска неговото повторение, което доведе до оставката на правосъдния министър.


В Европейската прокуратура не участват пет държави: Унгария, Полша, Ирландия, Дания и Швеция. Те сами ще си разследват съмнения за злоупотреби с европейски средства, освен ако престъпленията не засягат и държави, които са част от Европейската прокуратура. Тогава службата на Кьовеши ще може да разследва и техни граждани и компании.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK