Възрастните или младите: Съветите за ваксиниране на децата са готови

Възрастните или младите: Съветите за ваксиниране на децата са готови

© ReutersПравителствата трябва да имат предвид напредъка на ваксинацията сред по-рискови групи като възрастните преди да обмислят започване на ваксинация на младежи между 12 и 18 г. Това се казва в напътствия на европейската здравна агенция ECDC, публикуван във вторник.


В петък европейският регулаторен орган разреши ваксината на "Бионтех"/"Пфайзер" (BioNTech/Pfizer) и за деца над 12 г. Европейската комисия залага на ваксинирането на младежите, за да се постигне по-широк колективен имунитет срещу инфекцията. Все повече учени смятат, че 70% имунизирани няма да са достатъчни за прекъсване на епидемията и ще е необходимо до 85-90% от населението да бъде ваксинирано.


"С напредването на ваксинацията стигаме до етапа, в който трябва да се обмисли ваксинирането на по-младите възрастови групи. Нашите насоки акцентират върху няколко важни въпроса, които политиците трябва да вземат предвид, когато решават", заяви директорът на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) Андреа Амон.
Сред тях се посочват напредъкът на ваксинациите в по-възрастните възрастови групи, честотата на разпространение на COVID-19 сред населението, както и достъпа до ваксини в по-бедните страни в света.


Според здравната агенция на ЕС ефектът от ваксинирането на младежите ще е по-малък, отколкото този при възрастните, тъй като те прекарват по-леко COVID-19 и е по-малко вероятно да се нуждаят от болнично лечение или да са застрашени от смърт. Затова агенцията съветва да се имунизират приоритетно, само младежите с повишен риск, като страдащите от неврологични или белодробни заболявания.

"Тъй като ходът на болестта COVID-19 обикновено е по-лек при здрави младежи, на поставянето на ваксини в по-възрастните възрастови групи трябва да продължи да се дава приоритет", се казва в напътствията, изпратени до здравните власти в 27-те европейски столици.

Здравните експерти на ЕС препоръчват да се наблюдава разпространението на варианти на короновируса сред младите, за да се направи оценка на ситуацията и необходимостта за ваксиниране, както и да се следи за здравните последици от преболедуване при непълнолетните и продължаващите симптоми при т.нар. "дълъг COVID"..


Недостиг на ваксини


Страните от Европейския съюз трябва да вземат предвид световния недостиг на ваксини срещу COVID-19, преди да разрешат имунизацията на младежите, се казва още в препоръките.


Позицията на европейската здравна агенция следва подобен призив от Световна здравна организация (СЗО), която апелира за отлагане на ваксинирането на децата, които са с по-нисък риск от тежко протичане на COVID-19, в богатите страни, за да се даде шанс на по-възрастните и здравните работници в по-бедните държави да получат достъп до ваксини. СЗО смята, че младежите трябва да бъдат приоритет, само когато са изложени на висок риск от развитие на сериозни симптоми на коронавирус.


Хора чакат на опашка за ваксина срещу COVID-19 пред ваксинационен център в Лондон

© Reuters

Хора чакат на опашка за ваксина срещу COVID-19 пред ваксинационен център в Лондон


Когато се решава дали да се ваксинират тийнейджъри с нисък риск, "трябва да се вземе предвид и по-широкият контекст на недостига на ваксини в световен мащаб", заяви здравната агенция на ЕС, като отбелязва, че медицинските работници и най-уязвимите в бедните страни нямат достъп до ваксини.


Докато в Европа почти половината от възрастното население вече е получило по една доза, а всеки пети е напълно ваксиниран, данните на СЗО до средата на май показват, че само 1% от ваксините, в световен мащаб, се правят в Африка.


Германия и Полша ще ваксинират ученици от 7 юни


Съветите на европейската здравна агенция имат само консултативна роля, като ваксинационните стратегии са национална компетентност и се определят от правителствата във всяка държава. Две от най-многолюдните европейски членки - Германия и Полша, вече обявиха, че започват да ваксинират учениците от 7 юни. Италия също заяви, че ще се опита да имунизира учениците преди началото на следващата учебна година. Подобна декларация направи и Малта, която води по темп на ваксинации в ЕС.


Ваксини на 12-15-годишните вече се поставят в Израел, САЩ, Канада и Обединените арабски емирства.


Представителят на СЗО за Европа Ханс Клуге коментира миналата седмица, че новите варианти на коронавируса са по-заразни и че скоростта на ваксинация е от най-голямо значение за предотвратяването на нови вълни.

"Скоростта е най-добрият ни приятел, защото времето работи срещу нас. Трябва да ускорим ваксинациите и да увеличим броя на наличните ваксини", каза Клуге пред Би Би Си, след като европейският лекарствен регулатор даде зелена светлина за ваксиниране на юношите.


Европейската комисия подписа договор с "Пфайзер" за доставката на до 1.8 млрд. дози ваксина срещу COVID-19 през 2022 и 2023 г., като една от целите е да се ваксинират и децата.


България запазва последното си място по темп на ваксинация в ЕС. По данни на европейската здравна агенция към 1 юни 13.9% от българите са ваксинирани с една доза, а 9.7% са напълно ваксинирани.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK