Еврокомисията спести критиките към демокрацията в България

Валдис Домбровскис

© Reuters

Валдис ДомбровскисЕвропейската комисия е отстранила всички коментари за спазването на върховенството на правото и подобряване на управлението в тазгодишния си анализ за управлението на българската икономика по линия на Европейския семестър.


През 2020 г изданието на специфичните препоръки предизвика скандал в България заради позоваването в доклада на мониторинга за наблюдение на съдебната власт, за който ГЕРБ твърдеше, че е свален, а Комисията настояваше, че продължава.


В анализа, представен в Брюксел в сряда, препоръките за подобряване на капацитета на здравната система, образованието, интеграцията на уязвимите групи, енергоемкостта на икономиката, банките, застраховането, борбата с прането на пари, технологичната изостаналост, малкия капацитет и неконкурентоспособността на българската икономика, недостатъчно развития транспорт и задълбочаващата бедност от миналогодишния доклад липсват.
Изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Валдис Домбровскис обясни, че е решено препоръките да се ограничат до фискалната и бюджетната политика, тъй като всички останали политики са част от националните планове за възстановяване и устойчивост, с които държавите кандидатстват за финансиране от €750-милиардния спасителен фонд на ЕС. Еврокомисията ще оцени дали препоръките ѝ са били взети предвид при анализа на плановете, който е задължително предусловие за достъп до европейското финансиране.

"В момента оценяваме 23-те планове за възстановяване и устойчивост, предадени досега, така че в тазгодишния пакет (по Европейския семестър) се фокусираме върху даването на насоки за фискалната политика", заяви Домбровскис при представянето на анализите.

България, Естония, Нидерландия и Малта са единствените държави от ЕС, които още не са депозирали в Брюксел националните си планове.


Така от 31 препоръки през 2020 г., за тази Европейската комисия е оставила само 17. Всички свързани с управлението на публичните финанси и фиска.


Подпомагането на бизнеса да продължи


Еврокомисията съветва правителството да продължи подпомагането на бизнеса да се възстанови от корона кризата, като запази през тази и следващата години подкрепящи както фискалните, така и бюджетните си политики.


"В същото време, предвид очакванията за постепенно нормализиране на икономическата активност през втората половина на 2021 г., фискалните политики на държавите членки трябва да станат по-диференцирани през 2022 г.", се казва в документа.


Предприетите мерки в подкрепа на здравния сектор и за компенсиране на загубата на доходите се оценяват като адекватни и допринесли да се "смекчи свиването на БВП, което от своя страна ограничи увеличаването на държавния дефицит и публичния дълг".


Няколко критики


Специфичните препоръки към България обръщат внимание към "значителна несигурност около оценките за производството". Препоръчва се фискалната политика да бъде готова бързо да се адаптира към развитието на пандемията, преминавайки от спешна помощ към по-целенасочени мерки, след като здравните рискове намалят.


Анализаторите на комисията смятат, че заради значителните трансфери от бюджета на ЕС, индикаторите на правителството не позволяват да се направи реална оценка ориентацията на фискалната политика.


"На този фон структурният баланс не изглежда адекватен при настоящите обстоятелства", пише в документа.
Ето защо Комисията иска временните спешни мерки за подпомагане на здравния сектор и компенсирането на загубата на доходи, както и трансферите от еврофондовете, с които те се финансират, да бъдат включени в общите разходи на бюджета.


Докладът напомня, че за да се увеличат приходите е необходимо да се правят реформи "за по-ефективни и по-справедливи системи за публични приходи". А за да се компенсират разходите, се препоръчва "повишаването на нивото и качеството на устойчивите и стимулиращи растежа инвестиции, в съответствие с целите за повишаване на потенциала за растеж, икономическа и социална устойчивост, както и на зеления и дигитален преход".

"Плановете за възстановяване и устойчивост ще позволят да се подобри състоянието на националните бюджети", се казва в анализа.
Анализаторите предвиждат само от евросредствата по плана размерът на българската икономика да се увеличава от 0.6 до 1.4% през различните години от действието на програмата.


Три задачи за 2022 г.


Европейската комисия дава три препоръки за икономическо управление на българското правителство, свързани със запазване и увеличаване на инвестициите чрез подкрепа от бюджета и чрез използване на европейско финансиране от Механизма за възстановяване и устойчивост.

"Когато икономическите условия позволяват, провеждайте фискална политика, насочена към постигане на разумни средносрочни фискални позиции и увеличете инвестициите, за да стимулирате потенциала за растеж", се казва в анализа.


Препоръчва се да се даде приоритет на инвестициите в зелени и цифрови проекти и да се направят и структурни фискални реформи, "които ще помогнат за осигуряване на финансиране за приоритетите на публичната политика и ще допринесат за дългосрочната устойчивост на публичните финанси, включително чрез засилване на обхвата, адекватността и устойчивостта на здравните и социални системи за всички".

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kzj35678888
  kzj35678888
  Рейтинг: 118 Неутрално

  ЕС има доверие на ГЕРБ и Борисов, както и повечето българи.

 2. 2 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 694 Весело

  мъ молявиса - какви критики, какви пет лева?? Цъфтим и вързваме

 3. 3 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2102 Неутрално
 4. 4 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 351 Любопитно
 5. 5 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  Ауууу - каква изненада...ние понеже за толкоз години не разбрахме, че за брюкселския планктон Бойко е партньор та дрънка - на тях проблем са им само Орбан и Качински.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7308 Неутрално

  До коментар [#1] от "kzj35678888":

  Повечето българи са 13%.

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1685 Разстроено

  За съжаление точно така си го представяхме по време на преговорите за членство в ЕС- външен натиск за спазване на правилата, които иначе сме приели...
  Жалко!

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9 Профил на Синдбад-мореход
  Синдбад-мореход
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Грозен кютек по комунистическите превратаджии!
  Огромно доверие отново по отношение на управлението на ГЕРБ!

  легендарный купец, моряк и путешественник, попадавший во множество фантастических приключений
 10. 10 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1012 Неутрално  Проблеми Брюкселските Зелки имат само с Качински и Орбан . 11. 11 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Още новини от Европа: "Европейската комисия потвърди днес безсилието си да вкара в Шенгенската зона България. Няколко държави проявяват недоверие към готовността на България за членство поради ширещата се корупция на високо равнище и недоказаната способност на съдебната й система да се пребори с нея."
  Еврокомисията 🙈🙉🙊

 12. 12 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Идват комунистите и заедно ще вървим към светлото бъдеще...

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 13. 13 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  "В стратегията на ЕК за укрепване на Шенген се съдържа

  отново препоръка

  Съветът на ЕС да гласува за приемането на България и Румъния в пространството без гранични проверки, защото двете страни са изпълнили изискванията още преди 10 години, съобщи БТА."

  ++++++

 14. 14 Профил на tsefan_92
  tsefan_92
  Рейтинг: 227 Неутрално

  ГЕРБ-ераските комуняги се оплакват от комунисти. Пред огледалото ли- не стана ясно на демократично настроените хора?

  Да изринем ГРОБ-авите комунисти с 200! Да си върнем държавата!
 15. 15 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Още новини от Европа: "Европейската комисия потвърди днес безсилието си да вкара в Шенгенската зона България. Няколко държави проявяват недоверие към готовността на България за членство поради ширещата се корупция на високо равнище и недоказаната способност на съдебната й система да се пребори с нея." Еврокомисията 🙈🙉🙊
  —цитат от коментар 11 на event_horizon


  Ако любещите Европа, можеха да прогледнат как същата Европа ни смята за втора ръка хора, и за втора ръка държава тогава щяхме определено да имаме по-добра демокрация.

  'progressives' is the politically correct word for communists
 16. 16 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  ЕС има доверие на ГЕРБ и Борисов, както и повечето българи.
  —цитат от коментар 1 на kzj35678888


  Ако беше вярно това за повечето българи, нямаше сега да лежи в Банкя и да чака напразно някой да му прати самодиви в бели премени.

 17. 17 Профил на roy_batty
  roy_batty
  Рейтинг: 41 Весело

  Ужас, ЕК отказа да даде едно рамо на най-хубавото временно правителство, назначено от най-хубавия президент.
  Това дори не е шамар с крак, това е шамар с двата крака едновременно!

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  ЕК иска България в Шенген, изпълнила изискавнията преди 10 години.

  https://www.dnes.bg/eu/2021/06/02/ek-iska-bylgariia-v-shengen-izpylnila-iziskavniiata-predi-10-godini.492348

  ДБ=БКП
 20. 20 Профил на roy_batty
  roy_batty
  Рейтинг: 41 Весело

  Мда, зловещата за умнокрасните новина стои вече половин час, а тук само шепичка протестъри коментират, при това не по темата, докато основните стожери на борбата срещу режима никакви ги няма.

 21. 21 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  До коментар [#19] от "anonimnii":

  Тез ни подкупват заради СМ.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 22. 22 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1230 Весело

  "Еврокомисията си спести критиките към демокрацията в България"
  ...........
  Оставила ги е за Кмета, Храбреца и Гърнеца.

 23. 23 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  ЕС има доверие на ГЕРБ и Борисов, както и повечето българи.
  —цитат от коментар 1 на kzj35678888  Да, това с « повечето българи « си пролича на 04.04. - от 240 възможни, шайката получи 75 мандата в НС .
  Е, сега на 11-ти юли, повечето българи ( без кавички ) ще редуцират бройката от 75 мизерника .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 24. 24 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  ''за финансиране от €750-милиардния спасителен фонд на ЕС''

  Ето къде ги сърби комунягите. Заради този фонд им е зора да заграбят властта.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 25. 25 Профил на Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  ГЕРБ 4ти мандат. Заслужава си заради доброто управление.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 26. 26 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1230 Весело

  ЕК иска България в Шенген, изпълнила изискавнията преди 10 години.https://www.dnes.bg/eu/2021/06/02/ek-iska-bylgariia-v-shengen-izpylnila-iziskavniiata-predi-10-godini.492348
  —цитат от коментар 19 на anonimnii


  Виждаш ли, Боеко падна и благодарение на двуседмичните усилия на министер Рашко, ще ни приемат!!!
  Да живей служебното правителство на дрогаря Радев!!!

 27. 27 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  Идват комунистите и заедно ще вървим към светлото бъдеще...
  —цитат от коментар 12 на Мизийски  Тцъ,
  на последните избори ги изритахме, а на юлските ще удвоим усилията си .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 28. 28 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  а за това, че са спестили критики, Ицето веднага да организира емигрантите в Брюксел.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 29. 29 Профил на Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Рейтинг: 1415 Весело

  До коментар [#22] от "4ort":


  "Еврокомисията си спести критиките към демокрацията в България"...........Оставила ги е за Кмета, Храбреца и Гърнеца.
  —цитат от коментар 22 на 4ort


  То пък едни критици! Все едно, че сме на състезание по пуешко надуване.


  Жалка история.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 30. 30 Профил на Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  До коментар [#23] от "niksan1":

  Тошко Африкански който ти така лекомислено подкрепяш ли ще вземе властта?🤪😁🤪

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Мда, зловещата за умнокрасните новина стои вече половин час, а тук само шепичка протестъри коментират, при това не по темата, докато основните стожери на борбата срещу режима никакви ги няма.
  —цитат от коментар 20 на roy_batty

  Хахахха,може да не са се усетили да я погледнат, нали с пот на челото и пяна на устата псуват и кълнат под статиите за Гешев....Спокойно,след малко ще са тук!

 33. 33 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#11] от "event_horizon":

  ФЕЙК! ТИ СИ ФЕЙК!

 34. 34 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 64 Неутрално

  Това ли беше тоя, дето се е срещал с ГЕРБавите? И какво сега, фискално как сме? Шото до последно герберастите раздаваха, и сега сме на червено?! Ей смешни пионки бе

 35. 35 Профил на fxo521082419
  fxo521082419
  Рейтинг: 105 Неутрално

  това се отчита като напредък ли? след 12 години малко по-малко упреци? алтернативна хипотеза - сигнал към новото превителство, че застават зад него..

 36. 36 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3927 Весело

  До коментар [#19] от "anonimnii":

  Виж колко е противоречива информациятая тази на Йовка "Обективната" и "Сега"?! Йовка нееднократно съм я хващал, да пропуска добри новини за Бъгария, да изопачава, сравнени с други източници, вкл. и международни, и сега буквално е била потресена от "възмущение" и е написала "...си спести критиките"$)

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 37. 37 Профил на galina georgieva
  galina georgieva
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#6] от "Роси":

  Грешка- 840 000 ! 27% -28% .

 38. 38 Профил на galina georgieva
  galina georgieva
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#24] от "kaiser":

  Зора им е там,ама ако те са на власт,никой няма да даде нищо. Те много хубаво потриват ръчички комундетата,ама тяхната работа е "Гладна кокошка просо сънува". И предния път по времето на Орешарски ЕС пак ни спря финансите.

 39. 39 Профил на galina georgieva
  galina georgieva
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#28] от "kaiser":

  "а за това, че са спестили критики, Ицето веднага да организира емигрантите в Брюксел."//////////////

  Хахаха,да! И масови протести, цяло лято!!!

 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7308 Неутрално

  До коментар [#8] от "kzj35678888":

  Писна ми да чета лъжите и простотиите ви и си взех почивка.

 41. 41 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  Тоя Радев никой го не ще...Ама така е с подлогите-всеки гледа да ги разкара,че миришат,в политически смисъл ,де!

 42. 42 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  До коментар [#39] от "galina georgieva":

  Канна ще измисли нещо!

 43. 43 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#18] от "hamiltonf":

  Не ви е срам комисионери- знаете ли за 10 болести, които са пряко свързани със стреса. Ще уморите новите демократи от сърце, астма, затлъстяване, диабет, алцхаймер, преждевременно стареене

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 44. 44 Профил на hocker
  hocker
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Лоши брюкселски калинки.

  ЕС – бухалка на Борисов.

  Еврокомисията на амбразурата.

  Платени гербаджийски тролове.

  На много хора не им е кефлийско от тази новина.

 45. 45 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  Ми те горките са се шашнали като са видели какво става и са предпочели Баце, пред пионка на Путин. :)

 46. 46 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Умнокрасавците и редакцийката в траур! Еврокомисията няма забележки към демокрацията в България и управлението на ГЕРБ и Борисов!

  Умнокрасивитета все по отчетливо извисява глас срещу тая проклета Еврокомисия! И за излизане от ЕС! Ами тъй де, за какво им са, като не щат да свалят Боко и Гешев!?! По-добре в Евразия, при гасударя Путин! Той ни избра другаря пРезидент Радев, към когото нямаме никакви забележки и който мрази Боко като нас, само той ще ни отърве от омразния Боко!

  Freedom is a fragile thing and it's never more than one generation away from extinction.
 47. 47 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 953 Разстроено

  "Изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Валдис Домбровскис обясни, че е решено препоръките да се ограничат до фискалната и бюджетната политика, тъй като всички останали политики са част от националните планове за възстановяване и устойчивост, с които държавите кандидатстват за финансиране от €750-милиардния спасителен фонд на ЕС. Еврокомисията ще оцени дали препоръките ѝ са били взети предвид при анализа на плановете, който е задължително предусловие за достъп до европейското финансиране." Но както винаги у нас всичко се чете както дявол евангелие. Това че не винаги се критикува страната не се харесва на вечните критици. ЕК обяснява защо ограничават препоръките до фискална и бюджетна политика, ама ние си искаме критиките, без тях не ни е уютно някак си?

 48. 48 Профил на pernikforbg
  pernikforbg
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Както казваше Вики Нюланд "Майната му на ЕС". Днес нашият стратегически партньор САЩ наложи санкции по закона Магнитски на Божков и Пеевски. Да се готвят следващите - те си знаят кои са!

 49. 49 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3209 Неутрално

  До коментар [#17] от "roy_batty":

  "Ужас, ЕК отказа да даде едно рамо на най-хубавото временно правителство, назначено от най-хубавия президент.
  Това дори не е шамар с крак, това е шамар с двата крака едновременно!"
  ======
  Не харесвам временното правителство и тези, които ме познават, са уверени в това.
  Не харесвам тъпашкия лаф " шамар с крак", употребяван от форумни фенове, мислещи, че доказват нещо чрез външна оценка. Това, че е обратно приложен като отмъщение, не го прави по-добър.
  Шенгенският ни проблем е резултат от вътрешната политика на три страни, едната от които го заявява най ярко.

  Радвам се, че не сме истерясали като македонците, макар че в случая сме по-невинни от тях.

  Еретик
 50. 50 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3209 Весело

  До коментар [#40] от "Роси":

  "Писна ми да чета лъжите и простотиите ви и си взех почивка"
  ==============
  Платен или неплатен отпуск?
  Безотговорно е в това плодоносно време...

  Еретик
 51. 51 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  Както казваше Вики Нюланд "Майната му на ЕС". Днес нашият стратегически партньор САЩ наложи санкции по закона Магнитски на Божков и Пеевски. Да се готвят следващите - те си знаят кои са!
  —цитат от коментар 48 на pernikforbg


  Пореден умно-красив траур. Няма да могат да ползват Божков като знаме на съпротивата. И ще вземе да се окаже че Гешев е прав. :)

 52. 52 Профил на pspa
  pspa
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Като гледам болшинството от коментарите, май Севдето е развързала кесията/чекмеджето и е спуснала опорките, щом тролетариатът е на амбарузата в защита на господ-бог-вожда от Банкя.

 53. 53 Профил на ceg22697604
  ceg22697604
  Рейтинг: 135 Неутрално

  Дневник, журналистите ви са палячовци.

 54. 54 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Шамари на Кьовеши са точно достатъчни.
  Статистически (в региона)

  "Еврокомисията спести критиките към демокрацията
  в България"

 55. 55 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Гледай мнозинството.
  Болшинството ще те отнесе в Болной восток Долной.

  Всред источна Океания или при нации мании:
  Япония, Монголия, Корея, Китай...
  При калпав късмет: попадаш в Раша.

  Болшинство значи "право" нездраво.
  Долен подривник Vs Право.

  До коментар [#52] от "pspa":

  Като гледам болшинството...

 56. 56 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 995 Неутрално

  “ препоръките за подобряване на капацитета на здравната система, образованието, интеграцията на уязвимите групи, енергоемкостта на икономиката, банките, застраховането, борбата с прането на пари, технологичната изостаналост, малкия капацитет и неконкурентоспособността на българската икономика, недостатъчно развития транспорт и задълбочаващата бедност от миналогодишния доклад липсват.”
  ——
  Йофке, ма! Сигурна ли си, че списъкът с липсите е пълен? Д’ън си изтървала нящо,ей! Такава неудобна новина си иска дълъг списък

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 57. 57 Профил на hushhush
  hushhush
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#9] от "Синдбад-мореход":


  До коментар [#46] от "kahles":

  Троле, какви ги говориш?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK