Йоурова пише до европейските столици за съдебния тормоз на журналисти

Вера Йоурова

© European commission (audiovisual service)

Вера ЙоуроваЕвропейската комисия подготвя писмо до правосъдните министри от ЕС, за да им обърне внимание за проблема със съдебния тормоз над журналисти, съобщи вицепрезидентът ѝ Вера Йоурова на изслушване в Европейския парламент в четвъртък.


"Целта не е да се намали достъпа до правосъдие, необходимо е обаче държавите членки да имат капацитет за жертвите на съдебен тормоз, да се изчислят финансовите и психологически последици и да се убедим, че съдиите са достатъчно подготвени да прилагат необходимите процедури", каза еврокомисарят за прозрачността и ценностите.


Европейската комисия проучва възможностите за предлагане на директива срещу съдебния тормоз над журналисти и граждански активисти, известен още като SLAPP (strategic lawsuit against public participation).
Йоурова съобщи, че в момента службите на Комисията събират информация от европейските държави и че инициативи по темата са включени в годишната работна програма на комисията.


Тя обаче предупреди, че "става дума за доста сложно и трудно за установяване явление, което се усложнява допълнително от факта, че процесуалните правила в страните членки са различни". Юристите на комисията оценяват възможностите за предприемане на законодателни и незаконодателни инициативи.


Йоурова съобщи, че предстоящите доклади на Евокомисията за върховенството на правото в, които се очакват през юли, ще съдържат примери с дела, водени срещу журналисти и общественици, за да бъдат притиснати и заглушени.


"Политическата намеса по подобни случаи е честа".


Вера Йоурова,

вицепрезидент на Европейската комисия


Стотици дела срещу журналисти, които не целят присъди, а тормоз срещу тях, се водят в момента в ЕС, съобщи пред евродепутатите от правната и от комисията за граждански свободи на Европейския парламент Паулина Милевска (ECPMF). Най-много те са в Полша - 75, като част от тях се водят от правосъдния министър и от председателя на управляващата партия в страната Ярослав Качински. В Унгария има 8 подобни случая.


Евродепутатът Елена Йончева съобщи, че в България се водят над 300 производства срещу журналисти. В същото време тя настоя държавите да бъдат задължени да събират статистика за такива случаи, както и да се увеличи информираността на обществото.


Милевска посочи, че бавното гледане на делата и недостатъчната държавна подкрепа за съдебните разноски на журналистите допълнително утежняват ситуацията. Изследователят каза, че приемането на минимални стандарти в ЕС за защита срещу съдебен тормоз под формата на европейска директива биха подобрили ситуацията на журналистите и гражданските активисти в Европа.


Според Жули Майерзак от неправителствената организация "Репортери без граници" бъдещата европейска директива трябва да забрани търсенето на най-добра юрисдикция от ищците, да бъдат подпомагани жертвите на SLAPP и да бъдат дадени процесуални гаранции от страна на ЕС, за да могат да бъдат налагани санкции на лица и компании, които преследват журналисти заради публикациите им.


Тя посочи, че нито една европейска държава няма законодателство срещу SLAPP, каквото вече е прието в САЩ, канадската провинция Квебек и в Австралия.

"В битката за демокрация гласуването на Европейския парламент в полза на такава амбициозна директива би било много добър знак", каза Майерзак.


Евродепутатите Роберта Мецола (Малта, ЕНП) и Тимо Волкен (Германия, Социалисти и демократи) подготвят
доклад, с който Европейският парламент ще призове Еврокомисията да предложи директива срещу SLAPP. Очаква се той да бъде приет през есента.


"В ЕС се гордеем с върховенството на правото. Когато научаваме, че има проблеми, трябва да ги решаваме и да защитим журналистите и гражданското общество, за да си върнем доверието във върховенството на правото", каза по време на изслушването в двете парламентарни комисии Волкен.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK