Реформата на Шенген: Без разтърсване, само детайлите

Граничните проверки, които преди 10 г. бяха изключение и продължаваха само по няколко дни, вече са чести по вътрешните шенгенски граници

© Associated Press

Граничните проверки, които преди 10 г. бяха изключение и продължаваха само по няколко дни, вече са чести по вътрешните шенгенски границиЕвропейската комисия обяви тази седмица планове да предложи промени в управлението на европейското безвизово пространство, въпреки че според нея то си работи добре.


"Шенген си е добър и не се нуждае от разтърсване, а от целенасочени реформи", заяви в сряда Маргаритис Схинас, вицепрезидентът на Европейската комисия, отговарящ за утвърждаването на европейския начин на живот.


В действителност скоро ще стане десетилетие, откакто Шенген не е това, което създадателите му са си предствяли - пространство без граници, в което преминаването от една държава в друга се забелязва само от номерата на колите, които ви изпреварват и надписите на указателните табели. Зона, в която не са необходими визи и паспорти и трудно можеше да бъде открит граничен полицай.
Границите започнаха да се завръщат след атентатите в Мадрид, Париж и Брюксел началото на миналото десетилетие и плавно преляха в бежанската криза. Мотивирайки се с опасността от тероризъм и от приток на незаконни мигранти поне една трета от шенгенските държави продължиха да правят гранични проверки, възползвайки се от правото си да връщат бариерите при риск за националната сигурност. Европейската комисия беше започнала да губи търпение с нескончаемите уведомления за продължаване на граничния контрол, когато се появи коронавирусът и Шенген отново се превърна в крепост, държаща като заложници собствените си граждани.

"По едно време 20-ина държави бяха затворили границите си. Сега са останали четири-пет", казва Схинас, година и половина, след като летищата и магистралите опустяха и през тях едва се процеждаха тирове и самолети, пренасящи маски и лекарства.


Изплашени от здравната трагедия миналата зима в Италия 19 шенгенски държави затвориха границите си, без да предупредят съседите си, предизвиквайки задръствания по пътищата и паника по летищата. Европейската търговия замря, както и туризма. Хората се затвориха и с огромни усилия бяха организирани коридори по вътрешните граници на ЕС, през които минаваха транзитно, натоварени със стоки камиони. Външните граници също бяха запечатани.


Все още девет от 26-те шенгенски държави осъществяват контрол по границите си: Австрия, Германия, Франция, Дания и Норвегия заради терористична опасност, Франция, Унгария, Дания, Финландия, Норвегия и Исландия - заради здравната криза.


Унгарски войници разпъват тел по границата със Словения в пика на мигрантската криза

© Associated Press

Унгарски войници разпъват тел по границата със Словения в пика на мигрантската криза


Според разпоредбите за управление на шенгенската зона те не могат да продължават повече от 6 месеца, но някои държави - особено Австрия, Франция и Дания, ги подновяват и го правят от години. Еврокомисията трябва да преценява всеки път дали техните аргументи са основателни, но никой не може да си спомни случай, тя да е отказала да ги приеме, дори след като Турция спря потока мигранти към Гърция, а средиземноморският път към Италия беше затворен.


Новият Шенген


На този фон Европейската комисия предложи в сряда стратегия за реформиране на Шенген, която предвижда укрепване на външните граници, подобряване на сътрудничеството вътре и разширяване на зоната за свободно придвижване с три държави, които са изпълнили техническите критерии за това - България (от 2010 г.), Румъния (2011) и Хърватия (през 2019 г.). В групата е и Кипър, но заради разделението на острова, държавата все още не се смята за готов за влизане.


Запитан с какви аргументи Европейската комисия ще постави отново въпроса за разширяването на Шенген Схинас не отговори. Ролята на Еврокомисията се изчерпва с даването на оценка за готовността на кандидатите. След това тя не може да направи много повече, освен да напомня, че има чакащи. Приемането на нови членове изцяло зависи от страните членки и изисква единодушие сред тях. Такова няма, като през годините причините варират, но се движат основно около липсата на доверие, че държавите кандидатки ще запазят стандартите за сигурност и законност и ще осигурят правосъдие при нарушаването им. Предишното българско правителство също не прояви особен интерес към влизането в Шенген и дори въпросът за приемането на България не е поставян формално в Съвета на ЕС през последните три години.


Вицепрезидентът на Европейската комисия Маргаритис Схинас

© Reuters

Вицепрезидентът на Европейската комисия Маргаритис Схинас


Европейската комисия само повдигна завесата на плановете си за новия Шенген, които ще представи към края на годината. Сред тях има идеи за въвеждане на електронни шенгенски визи и изцяло дигитализирано кандидатстване за тях, цифровизирана система, която да контролира влизащите и излизащите от зоната, съвместимост на базите данни, така че граничните служители да са наясно кой стои пред тях, когато сканират паспорта му на влизане в ЕС и подобряване на сътрудничеството между полицията и агенциите за национална сигурност между отделните държави, така че те да си вярват повече". Очаква се и план за действие при извънредни ситуации, който да позволява активирана на системата на т.нар. "зелени коридори", пропускащи стоките, когато границите са затворени за преминаване на хората.

"Тероризмът няма да свърши. Вероятно ще имаме нови пандемии, предстоят ни и други предизвикателства. Това, от което се нуждаем е да подготвим управлението на Шенгенското пространство, така че да можем да се справим с тях и същевременно да имаме свободно движение ", заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Внезапни проверки


Единственото предложение, което беше поставено сега на масата е преразглеждане на Механизма за оценка и наблюдение по Шенген. Промените предвиждат ускорена процедура в случай на съществени пропуски, които биха могли да изложат Шенген на риск. Освен това ще бъде поставен по-силен политически акцент върху оценките по Шенген, като резултатите от тях ще бъдат включени в годишния доклад за състоянието на Шенгенското пространство и обсъждани с Европейския парламент и със Съвета. Предвиден е и засилен мониторинг на зачитането на основните права.


Едно от по-видимите изменения е предложението внезапните оценки за спазването на правилата и стандартите в отделните шенгенски държави да се правят без предварително уведомление. Според Комисията така ще се подобри доверието между държавите, тъй като проверяващите ще могат да се запознаят с реалната картина, а с това как проверяваните са се подготвили за визитата на инспекторите.


Еврокомисията иска да обсъди и значително намаляване на сроковете за отстраняване на откритите недостатъци, а страните членки ще получат правото да проследяват политически най-важните случаи и да контролират мерките за преодоляване на проблемите в случай на липса на напредък.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Призив до премиера Янев за отзоваване на Пацо от Валенсия.
  Пламен Георгиев е човекът, който изпра Пеевски и го нарече "най-чистия човек в държавата". Сега му берем срама по цял свят заради санкциите Магнитски. Пацо Терасата не може и не бива да представлява България
  https://www.facebook.com/atchobanov/posts/10165108368235510

 2. 2 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 733 Любопитно

  =======Предишното българско правителство също не прояви особен интерес към влизането в Шенген и дори въпросът за приемането на България не е поставян формално в Съвета на ЕС през последните три години.========


  Е как Борисов ще иска да сме в Шенген ??

  А мигрантите, как ще преминават през България спокойно / с покровителството на полицията/ , ако сме в Шенген ?

  Да не е луд ,та да не взема % и от този бизнес

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 3. 3 Профил на kzj35678888
  kzj35678888
  Рейтинг: 134 Неутрално

  България влиза в Шенген благодарение на Бойко и ГЕРБ.

 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5537 Неутрално

  Трудно ще ни приемат в Шенген

 5. 5 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Весело

  До коментар [#3] от "kzj35678888":

  Стигнаха ли му 11 години (от 2010-та) на Бойко Борисов да измаже онази стена? :-)

 6. 6 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3258 Неутрално

  За мигрантите - Шенген пространство, за европейците - ковид сертификат!
  Много весело!

 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Неутрално

  До коментар [#4] от "pet_fire":

  "Трудно ще ни приемат в Шенген"

  Не мисля, че ще ни приемат докато имаме гешеФтура вместо прокуратура!

 8. 8 Профил на crq15625101
  crq15625101
  Рейтинг: 33 Неутрално

  До коментар [#7] от "vassilun":

  А докато имаме този тук къде ще ни приемат ?

  https://youtu.be/GvgB7Z3XRgo

 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Весело

  До коментар [#8] от "crq15625101":

  Вие сте готови за приемане в евразийския съюз! Купихте ненужни самовари за 1.2 милиарда. Построихте пАток за 4 милиарда. Удълбочавате канала към пристанището на хидролога за 400 милиона. Путин ще ви е признателен! :-)

 10. 10 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1729 Весело

  До коментар [#9] от "vassilun":

  Забравяш прясно дадени на руски фирми 900 милиона лева/450 милиона евро/ за модернизация на ТЕЦ"Варна"...

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 11. 11 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4384 Любопитно

  Статията е пълна с противоречия, хем пишат за "разширяване" на Шенген, хем пишат, че почти всички държави в момента си контролират границите по един или по друг повод. Разделението на ЕС е съвсем ясно обособено независимо дали се признава или не. Има държави които правят каквото решат и никой не им мърмори, а след това има другата част която ако не изпълнят някое нареждане на Брюксел веднага биват поругавани..... И това ако не е двоен стандарт незнам какво е.....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 12. 12 Профил на crq15625101
  crq15625101
  Рейтинг: 33 Неутрално

  До коментар [#9] от "vassilun":

  Под " вие " явно имаш пред вид целия ни политически елит , че те кои са прозападните ?? Мая , Корнела , Радеф , триото ...?? Аао сетих се Възраждане и копейкин ! 😄😄

 13. 13 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 570 Неутрално

  В момента влизане на България в Шенген не е нужно. Въпреки, че има пандемия, бежанската криза не е преодоляна и хиляди емигранти дебнат по границите.

 14. 14 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Айде без негри и араби, моля. Да си ги глезотят левите евро сициопати...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  До коментар [#11] от "padrino":

  По отношение на двойните стандарти, в ЕС са пълни аматьори в сравнение с Великобритания. ;)

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Шенгенът в Ковид кризата е почти умрял!

  Сега някакви мероприятия, леко изкуствено дишане, ама няма да му помогнат!

 17. 17 Профил на gir301052374
  gir301052374
  Рейтинг: 46 Неутрално

  До коментар [#3] от "kzj35678888":

  „България влиза в Шенген благодарение на Бойко и ГЕРБ.“

  любопитно! кво е тва бойко?

  набеденият за лидер на герб е обречен да се себеутвърждава, само като натрапва повече и още повече страх. и защото алчността за власт не му позволява да спре, накрая сам започва да го преживява. а набеден авторитарен лидер, който е и страхлив, е откровено менте.

  герб е лидерска партия без лидер. Шенген влиза в България, щом герб излезе!

 18. 18 Профил на Neal Oliver
  Neal Oliver
  Рейтинг: 725 Неутрално

  В момента влизане на България в Шенген не е нужно. Въпреки, че има пандемия, бежанската криза не е преодоляна и хиляди емигранти дебнат по границите.
  —цитат от коментар 13 на Oggie Petkov


  За бежанците нищо не се е променило! Потокът не е намалял през последната година и половина. Правилата са само за обикновените граждани (данъкоплатците).

  Sapere aude
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK