ЕС одобри фонда за компенсиране на Европейския зелен пакт

ЕС одобри фонда за компенсиране на Европейския зелен пакт

© Associated PressСтраните от Европейския съюз одобриха в понеделник Фонда за справедлив преход - главният финансов инструмент за компенсиране на зеления преход Европейският зелен пакт. Това е последната стъпка преди финансирането в размер на 17.5 млрд.евро да може да бъде предоставено, след като миналия месец Европейския парламент одобри регламента.


Фондът се захранва от пари от бюджета на ЕС и на програмата за възстановяване и ще се използва за подпомагане на най-засегнатите от затварянето на производства за добив на въглища, торф, шисти или други замърсяващи индустрии в европейските региони. Парите не могат да се използват за ядрена енергия и изкопаеми горива, включително природен газ.


"Фондът за справедлив преход ще осигури така необходимата подкрепа на компании и работници на местно ниво", каза португалският министър на планирането Нелсън де Соуза, чиято страна председателства Съвета на ЕС.
За да получат средства, страните трябва да представят за одобрение на Европейската комисия плановете си за използване на средствата за преход към по-екологични индустрии.


България има право получи четвъртата по размер сума - 1.18 млрд. евро, след Полша, Германия и Румъния. Три български региона: Старозагорски, Пернишки и Кюстендилски, имат право на финасиране по линия на Фонда за справедлив преход.


Европейското финансиране на проекти ще е между 70 и 85%, останалото ще е за сметка на националния бюджет.


Европейската комисия беше предложила да вложи във фонда 40 млрд. евро, въпреки че сумата беше намалена по време на преговорите между страните от ЕС миналото лято за бюджета на блока.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK