Брюксел иска да разхлаби правилата за субсидиране на зелени проекти

Брюксел иска да разхлаби правилата за субсидиране на зелени проекти

© Associated PressЕвропейската комисия обмисля да включи проектите за възобновяема енергия в списъка дейности, които могат да се подпомагат на 100% с държавни средства.


Предложените промени са заложени в нови указания за държавна помощ за климата, енергетиката и околната среда (EEAG), които се очаква да бъдат приети до края на годината. Те определят условията, при които държавната може да субсидира енергетиката и опазването на околната среда, както и критериите, според които правителствата могат да освобождават енергоемките дружества от добавките за зелена енергия.

"Европа ще се нуждае от голям брой устойчиви инвестиции. Въпреки че значителена част от тях ще дойдат от частния сектор, публичната подкрепа ще бъде от съществено значение, за да гарантира, че зеленият преход ще се случи бързо", заяви европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер.


Правилата ще позволят нови области като чиста мобилност, енергийна ефективност на сградите, преминаване към кръгова икономика и биологично разнообразие да влязат в списъка на дейности, които могат да се субсидират 100% с държавни средства. Добавят се и всички технологии, които могат да допринесат за осъществяването на Зеления пакт, включително енергията от възобновяеми източници.
Преразгледаните правила ще позволят и въвеждането на нови инструменти за помощ, като договори за разлика във въглеродните емисии.


Предлага се поетапното премахване на субсидиите за изкопаеми горива, като еврокомисията специално казва, че най-замърсяващите от тях "е малко вероятно да получат положителна оценка от страна на комисията съгласно правилата за държавна помощ". Новите инвестиции в природен газ ще бъдат обхванати от насоките, стига да са съвместими с целите на ЕС за намаляване на въглеродните емисии до 2030 г. и 2050 г.


Властите ще трябва да се консултират с всички заинтересовани за субсидираните проекти като защитна мярки, за да гарантират, че държавната помощ е ефективна и ограничена до необходимото.


До 2 август еврокомисията ще събира коментари за предложената реформа от заинтересованите страни, преди да вземе окончателно решение.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK