Схемата за "златни паспорти" в Кипър е действала без надзор

Схемата за "златни паспорти" в Кипър е действала без надзор

© Associated PressПравителството на Кипър е нарушило собствения си закон безброй пъти, като е давало гражданство на хиляди хора чрез сега дискредитирана схема за паспорти срещу инвестиции, съобщи Ройтерс.


Известни като "златни паспорти", те се предоставяха на чуждестранни инвеститори срещу вложение от поне 2 млн. евро и разкриването на девет работни места. Схемата беше особено популярна сред руски граждани и бизнесмени от Азия.


Назначена от правителството анкетна комисия заяви, че схемата, от която са се възползвали почти 7000 души,е работила повече от десетилетие, без адекватен надзор и без спазване на разделението на властите.
"Очевидно е, че програмата "Гражданство за инвестиции "е функционирала от 2007 до 2020 г. с пропуски и недостатъци, с неадекватна законодателна рамка и почти никаква регулаторна рамка", заяви Мирън Николатос, бивш върховен съдия, който ръководеше разследването.


Дясното правителство на Кипър, което защитаваше схемата, преди да бъде прекратена под силен европейски натиск, заяви, че докладът, изглежда, не открива злоупотреби или действия, подлежащи на наказателна отговорност.


Въпреки това говорител на кабинета заяви, че всяко лице, замесено в престъпни или дисциплинарни нарушения, свързани с аферата, ще бъде наказано.


Схемата на Кипър беше активно прилагана от 2013 г., въпреки съмненията за корупция, разкрити от тв канал "Ал Джазира" миналата година, които принудиха властите да я оттеглят.


Кипърският паспорт предоставя безвизови права за пътуване, работа и пребиваване в 27-членния Европейски съюз.


Говорителят на правителството Кириакос Кушос заяви: "Предаването на доклада затваря или трябва да затвори продължителен цикъл на политическо напрежение и токсичен климат, който беше насочен главно към президента и неговото правителство."


Анкетната комисия разкри, че повече от половината паспорти не би трябвало да бъдат издадени, въпреки че сега е практически невъзможно те да бъдат отнети. Тя предлага отнемане на гражданство за 85 случая заради извършени престъпления, но без да посочва конкретните лица.


Докладът не е обвързващ. В понеделник той беше предаден на главния прокурор. Полицията получи доклад по същата тема миналия месец.


Николатос каза, че властите продължават да издават паспорти на лица на членове на семейства на инвеститори, въпреки че правителството е било предупредено през 2015 и 2016 г. от главния си юрисконсулт, че тази практика е вероятно незаконна.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK