Европарламентът поиска спиране на еврофондове за Чехия заради премиера Бабиш

Андрей Бабиш

© Associated Press

Андрей БабишЕвропейската комисия трябва да задейства новия механизма за защита на европейския бюджет, който предвижда спиране на европейско финансиране, ако се окаже, че конфликтът на интереси на чешкия премиер е засегнал европейските финансови интереси.


За това призовава резолюция на Европейския парламент, гласувана в четвъртък с 505 гласа "за", 30 "против" и 155 "въздържали се".


Одит на Европейската комисия и разследване на службата за борба с измамите ОЛАФ стигнаха до извод, че чешкият премиер Андрей Бабиш е продължил да контролира холдинга си и след като е заел публична длъжност.
"Сега признатият конфликт на интереси на чешкия министър-председател Бабиш трябва да бъде разрешен и да се обърне внимание на нарушенията на върховенството на закона в Чехия", се казва в позицията на парламента.


Евродепутатите изразяват съжаление за опитите на чешкото правителство през март 2020 г. да узакони конфликта на интереси на премиера чрез ad hoc законодателство. Те смятат, че липсата на действия от страна на чешкото правителство за справяне с конфликта на интереси на министър-председателя "има отрицателно въздействие върху функционирането на чешките държавни органи и върху спазването на законодателството на ЕС".


"Всички доказателства, с които разполагаме, показват, че има сериозни системни проблеми в Чешката република, които трябва спешно да бъдат решени. Очакваме комисията да предприеме ясни действия, както за отстраняване на последиците от минали случаи, така и за предотвратяване бъдещите чешки министри или премиери да влияят върху разпределянето на средства от ЕС в полза на компании, принадлежащи на членовете на техните семейства или на самите тях", заяви германският евродепутат от ЕНП Моника Холмайер, която отговаряше за досието.


В резолюцията евродепутатите казват, че е неприемливо, че чешкият министър-председател все още участва в преговорите на съвета по програмите за финансиране от ЕС, като същевременно продължава да получава евросубсидии чрез групата "Агроферт", и искат гаранции, че Бабиш вече няма икономически интерес от холдинга, или на компаниите, които влизат в него, да не се предоставя европейско финансиране.


По-рано Европейската комисия съобщи, че Чехия не е искала, да ѝ бъдат възстановени от европейския бюджет парите, платени с национални средства по европроекти, в които участва "Агроферт", и в този смисъл щета на европейския бюджет не е нанесена.


Евродепутатите обаче осъдиха практиката за оттегляне на финансиране от ЕС от проекти, за да се финансират от националния бюджет, тъй като "чешките граждани и данъкоплатци не трябва да плащат или да търпят каквито и да било последици, произтичащи от конфликта на интереси на министър-председателя Бабиш", и настояват компаниите от холдинга да върнат всички пари, получени незаконно от бюджетите на ЕС или Чехия.


Резолюцията критикува продължителния процес на одит в ЕС и призовава за преразглеждане на правилата, за да се възстановяват по-бързо неправомерно изплатени средства от ЕС, както и да се създаде централизирана система, чрез която да може да се наблюдава кои са действителните крайни получатели на европейско финансиране.


Андрей Бабиш многократно отрече заключенията на европейските проверки, които установиха, че въпреки, че е прехвърлил на доверителни фондове, той е продължил да има контрол върху вземането на решения в "Агроферт". От 2017 г. компаниите от холдинга са получили около 11 млн. евро чрез еврофондовете.


Миналата седмица чешката полиция поиска от прокуратурата да обвини Бабиш в измама в резултат на разследване, съдържащо 34 хил. страници. Случаят беше изпратен и в Европейската прокуратура от чешкия главен прокурор Ленка Брадакова още на 2 юни, ден след като службата на Лаура Кьовеши започна работа.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK