ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Джо Байдън обяви пред ЕС, че "светът се промени изцяло"

Американският президент Джо Байдън с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен преди срещата на върха на ЕС, на която беше сложен край на най-дългия търговски спор в историята на СТО - за субсидиите в самолетостроенето

© Reuters

Американският президент Джо Байдън с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен преди срещата на върха на ЕС, на която беше сложен край на най-дългия търговски спор в историята на СТО - за субсидиите в самолетостроенето"Светът се промени, промени се изцяло", заяви американският президент Джо Байдън, цитирайки стихотворение на ирландския поет Уилям Бътлър Йейтс преди началото на срещата на върха между ЕС и САЩ в Брюксел.


Байдън добави, че съвместната работа на ЕС и САЩ е "най-добрият отговор" за справяне със световните проблеми и потвърди, че позициите му се различават съществено от тези на предшественика му Доналд Тръмп. Той коментира, и че е от интерес на Съединените щати да поддържат "прекрасни отношения с ЕС и с НАТО".


Като първо потвърждение на обрата в трансатлантическите отношения ЕС и САЩ обявиха във вторник, че са постигнали примирие по 17-годишната търговска война за субсидиите за самолетостроенето, като са удължили до 2026 г. споразумението си за премахване на наказателните мита.


Търговски войни
От 2004 г. двете страни водят паралелни дела пред Световната търговска организация, в която САЩ настояват, че европейските субсидии за "Ербъс" нарушават правилата на конкуренцията, а Брюксел твърди същото за подпомагането на "Боинг" от страна на американското правителство.


По времето на Тръмп двете страни наложиха вносни мита върху стоки на стойност 11.5 млрд.долара, включително европейски вина, алкохол и цигари от САЩ, които бяха замразени за четири месеца през март, а сега премахнати за следващите пет години.

"Споразумението, наистина отваря нова глава в нашите отношения", каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция след среща на върха, на която американският президент не присъства.


Фон дер Лайен каза, че двата екипа не са успели да договорят очакваното премахване на вносните мита и за европейската стомана и алуминий, но че ЕС едностранно е отложил за шест месеца въвеждането на ответни мита върху вноса на американски стоки, за да даде възможност за постигане на успех на преговорите. Тя каза, че Европа се радва, че САЩ вече не я смятат за заплаха за националната си сигурност, основанието, използвано от Тръмп за въвеждане на митата върху стоманата и алуминия.


Брюксел и Вашингтон се разбраха още за създаване на технологичен съюз и за съвет за търговия и технологии, в които заедно ще работят за създаване на стандарти за изкуствен интелект, в борбата с киберпрестъпността и за създаване на чисти технологии, както и за преодоляване на глобалния недостиг на полупроводници.


В борбата с пандемията САЩ и ЕС си поставят за цел до края на 2022 г. да бъде ваксинирано две трети от човечеството, като ще предоставят и финансова помощ за икономическо възстановяване на развиващите се страни.


Отношенията с Русия и Китай


Фон дер Лайен заяви, че ЕС ще продължи да работи с Китай в области като борбата с климата, но че спазването на човешките права "е основният въпрос, който ни разделя". Тя подчерта, че дискусията за Китай се е развила по време на срещата на Г7 през уикенда и не е била в центъра на разговорите в Брюксел.


Председателят на Еврокомисията и на Европейския Съвет Шарл Мишел, които представляваха ЕС в преговорите с президента Байдън заявиха, че са уверили американския държавен глава, че отношенията между ЕС и Русия са "в негативна спирала" и че Европа настоява за повече предвидимост в отношенията си с най-големия си съсед. Байдън ще разговаря в сряда в Женева с руския президент Владимир Путин.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK