Германците губят доверие в ЕС

Германците губят доверие в ЕС

© dpaРепутацията на Европейския съюз е пострадала сред германците, но общото одобрение за блока остава високо, съобщава германската агенция ДПА, позовавайки се на проучване на фондация "Хайнрих Бьол" и мозъчния тръст "Прогресивен център".


Два пъти повече германци в сравнение с преди две години не са убедени, че членството в ЕС подсилва националните позиции; 34.6% казват, че страната им може по-успешно да постигне политическите си цели без Европейския съюз.


Авторите обясняват нарастващото разочарование отчасти с бавния темп на доставка на ваксини срещу COVID-19 от Европейската комисия, след като държавите членки решиха общо да резервират дози от ЕС.
Но повече от две трети от германците все още виждат членството ЕС по-скоро като предимство, отколкото като недостатък. В чисто икономически план ползите надвишават разходите в очите на повече от половината от анкетираните.


В същото време данните показват, че мнозинството счита, че финансовият принос на Германия в бюджета на ЕС е твърде висок.


Когато ги питат за най-важните приоритети в европейската политика, повечето участници в проучването класират на първо място общата политика за убежище. Много от анкетираните посочват като важни прилагането на принципите на правовата държава, минималните социални стандарти и климатичните политики, докато въвеждането на здравен съюз или създаването на европейска армия се смятат за по-малко уместни.


Институтът за изследване на общественото мнение Civey анкетира 5000 души онлайн през май 2021 г. за проучването.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK