България ще получи достъп до шенгенските досиета от юли

Граничният пункт Капитан Андреево през януари 2011 г., когато България имаше големи надежди да стане част от шенгенската безвизова зона

© Associated Press

Граничният пункт Капитан Андреево през януари 2011 г., когато България имаше големи надежди да стане част от шенгенската безвизова зонаБългария и Румъния ще получат от юли пасивен достъп до Визовата информационна система на шенгенското безвизово пространство - базата данни, която се използва по външните граници на ЕС за проверка на автентичността на шенгенските визи, съобщи Европейската комисия в петък.


Системата свързва консулствата, издаващи визите, и граничните пунктове, където те са проверяват при влизане и излизане от Шенген.


Решението на Европейската комисия идва 11 години след като тя за първи път препоръча България да влезе в Шенген и 10 години след като беше установена техническата готовност за същото за Румъния. Оттогава двете държави не успяват да си осигурят необходимото единодушие на страните от шенгенската зона и не могат да станат част от пространството за свободно движение.
Пасивният достъпът до Шенгенската информационна система означава, че българските власти ще могат да четат данните, които вече са налични в системата, без да могат да въвеждат нова информация.

"Това се случва, след като и двете страни успешно приключиха поредица от технически тестове, необходими за свързване към системата", съобщи Европейската комисия.


Достъпът до визовата информационна система означава, че България и Румъния ще могат да видят визовата история на кандидат, желаещ да влезе в Шенген, което ще ги улесни, ако кандидатът е подал заявление за издаване на виза пред българските или пред румънските власти. Граничните служители ще могат веднага да проверяват валидността и автентичността на шенгенските визи, издадени от други държави, което "ще позволи да се намалят опитите за измами и ще подпомогне борбата с тежки престъпления и тероризъм, като по този начин увеличават сигурността в ЕС".


Достъпът за четене до визовата информационна система е необходим, за да могат България и Румъния да управляват новата система за влизане и излизане на ЕС (EES), която се очаква да влезе в експлоатация през първата половина на 2022 г.


Пълният достъп до визовата информационна система ще стане възможен, след като България и Румъния бъдат напълно интегрирани в шенгенското пространство, уточняват от Еврокомисията.


Наскоро Брюксел заяви намерения да предложи реформа на Шенген до края на годината. В стратегията, която беше приета преди това, отново се призовават страните членки да приемат България, Румъния и Хърватия, които чакат за членство.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK