Зелената сделка може да помогне с нова рамка за отношенията ЕС - Турция

Турският президент по време н апосещението си в Азербайджан по-рано този месец.

© Reuters

Турският президент по време н апосещението си в Азербайджан по-рано този месец.Избори 2022

Турция се превърна през последните години в едно от основните гополитически предизвикателства за Европейския съюз, но Европейската зелена сделка може да се окаже удобна и за двете страни нова рамка за отношенията между Анкара и Брюксел. Един такъв подход няма да реши спорове за човешките права, но би могъл да създаде парадигма за основано на ясни правила ангажиране и по този начин да промени общия тон и доверието за подобряване в други сфери.


Това твърдят Аслъ Айдънташбаш и Сузи Денисън от Европейския съюз в нов доклад, предлагащ ключов компонент за стабилизиране и подобряване на накърнените отношения с Турция.


Той би останал встрани от преговорите за членство в ЕС или темите за вътрешните събития в Турция. Но, стъпвайки на общата тема за справянето с климатичните промени, от такъв подход имат интерес в прозападните бизнес среди в Турция. Така би се помогнало и за преход към зелена икономика и възобновяеми енергоизточници, както и турските предприемачи да разберат по-добре търговските регулации, задаващи се с Европейската зелена сделка.
Авторките казват, че ще се запазят сегашните връзки с ЕС, включително в законодателната рамка, и ще се подкрепят проевропейски сили в политиката и гражданския сектор, "за да бъде съхранено това, което е останало от европейската ориентация на Турция".


Айдънташбаш и Денисън подчертават също, че има разлика с американския подход, защото ЕС иска да развие собствени политики и чрез тях да бъде лидер по темата. Поради това и опитът за партньорство ЕС - Турция би било тест за това доколко правилен и успешен е подобен модел на относителна европейска автономност.


В центъра на ново "зелено" партньорство трябва да бъдат поставени търговските отношения - да не се налагат за турските стоки и услуги "зелени" мита, както и да се помага на турската икономика да се декарбонизира.


Това включва и финансова помощ за разработване на възобновяеми енергоизточници и опит за общо ВЕИ пространство с ангажимент от ЕС в бъдеще да внася такава енергия от Турция през България и Гърция, пише още в доклада на ЕСВП. В това партньорство може да бъдат включени и общностите на остров Кипър - гръцка и турска, както и отношенията между Анкара и Атина и между Турция и Египет. Иначе казано, това може да помогне за намаляване на напрежението в Източното Средиземноморие, при което президентът Реджеп Тейип Ердоган ще изглежда като партньор на Запада.


В доклада на няколко пъти се подчертава да няма свръхочаквания от подобна инициатива, а да се търси максимален прагматизъм. Един от дадените примери е реакцията на италианския премиер Марио Драги, след като през април при визитата на Урсула фон дер Лайен в Турция протоколът я остави без стол, какъвто бе предвиден за Шарл Мишел, председател на Европейския съвет. Драги нарече Ердоган диктатор, но и добави, че "трябва да сме откровени в изразяването на различните си възгледи, но и да сме готови на сътрудичество, да си партнираме, за да осигурим интересите на всяка страна".


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK