ЕС купува роботи за дезинфекция на 8 български болници

ЕС купува роботи за дезинфекция на 8 български болници

© European commission (audiovisual service)Осем български болници ще получат безплатно роботи за дезинфекция на отделения за COVID-19, съобщи източник от Европейската комисия.


Тази седмица Комисията достави 100-ната машина на спешната болница "Багдасар-Арсени" в Букурещ, като още шест румънски лечебни заведения получиха своите заявки.


Еврокомисията обяви миналата година търг за изработването на дезинфекционните роботи, като част от помощта за лечебните заведения, които лекуват пациенти с COVID-19. Обществената поръчка беше спечелена от датска фирма, която вече е осигурила апаратите за 23 държави.
България още не е сред тях, тъй като роботите се произвеждат на партиди, които се разпределят според постъпването на заявките, обясниха от комисията в отговор на запитване от "Дневник". Поне осем български лечебни заведения са на опашката в очакване на машините, които ще улеснят ежедневната им работа.


Роботите дезинфекцират стандартна стая за пациенти за 15 минути чрез използване на ултравиолетова светлина. Машините осигуряват на болниците стерилна среда, без да излагат персонала на ненужен риск, тъй като се управляват дистанционно и могат да работят до два часа с едно зареждане. Почистващият персонал управлява робота извън стаята, за да бъде дезинфекциран, така че по време на процеса не присъства здравен работник. В поръчката е включена и клауза за обучение на персонала и поддръжка на машините.


Доставките ще продължат до есента и целта е да се осигурят 200 робота на болниците в ЕС, лекуващи пациенти с COVID-19, които са изразили интерес към тази технология. Кандидатстването за дарения продължава, уточниха от комисията, добавяйки, че условията за това са максимално опростени, като за заявка се изисква само попълването на онлайн формуляр.


До момента са дарени машини за дезинфекция в болници в 23 държави: Белгия, Чехия, Дания, Германия, Естония, Ирландия, Гърция, Испания, Хърватия, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Австрия, Полша, Португалия, Словения, Словакия, Швеция и Румъния.


Парите идват от европейския бюджет чрез Инструмента за спешна подкрепа, а устройствата се доставят от датската компания UVD robots, която спечели търга за спешни поръчки на еврокомисията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK