Еврокомисията е поискала Унгария да поправи плана си за възстановяне

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен говори пред Европейския парламент в Страсбург

© European commission (audiovisual service)

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен говори пред Европейския парламент в СтрасбургЕвропейската комисия е поискала от Унгария да поправи плана си за възстановяване и устойчивост, като в противен случай няма да го одобри, съобщиха източници от Европейската комисия, след като в германската преса се появиха съобщения за отложено посещение на председателя й Урсула фон дер Лайен в Будапеща.


Според източниците от Брюксел проблем се е оказала системата за контрол и одитиране на разходването на средствата и гаранциите срещу корупцията при разпределението им.


Говорител на Комисията заяви, че оценката на плана продължава и че евроинституцията е в контакт с унгарските власти. Комисията трябва до понеделник да се произнесе по програмата за възстановяване на Унгария.
По-късно вицепрезидентът на Европейската комисия Вера Йоурова потвърди, че унгарският план има проблем със системите за контрол и одит на разходването на средствата, но отрече, че той е бил отхвърлен от Комисията.


Унгария внесе плана си за 7.2 млрд. евро грантове на 12 май и Еврокомисията има срок от два месеца, за да го оцени. Брюксел вече даде зелена светлина на 14 плана, включително на държави, които са ги внесли за оценка след Будапеща.


Говорител на Еврокомисията съобщи, че Полша е поискала един месец удължаване на процедурата за оценка на плана си до края на юли. Румъния, Финландия, Швеция и Естония са поискали разглеждането на плановете им да бъде отсрочено до края на септември. Искане за отлагане от Будапеща не е постъпвало.


Говорителят обясни, че удължаването е необходимо за изясняване на пунктове от плановете и за предоставяне на допълнителна информация, нужна за оценяването им.


Председателят на парламентарната група "Обнови Европа" Дачиан Чолош заяви в Европейския парламент, че планът на Унгария е отхвърлен от Комисията. Въпреки че беше в пленарната зала в Страсбург, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен не коментира темата.


"Обнови Европа" изпрати писмо до Фон дер Лайен на 27 юни, в което я призовават да не пуска унгарския план преди премиера Виктор Орбан се съгласи да обяви имената на всички крайни получатели на средства, не приеме закон, забраняващ достъпа до еврофинансиране за обвинени в злоупотреби с европейски средства и не отмени закона, ограничаващ достъпа до информация на медии и неправителствени организации.


Върховенство на правото и еврофинансирането


Фон дер Лайен заяви в Европейския парламент в сряда, че Европейската комисия има различни инструменти да защити европейските средства, включително тези по 750-милиардния фонд за възстановяване. Тя увери, че проектите за планове се проверяват внимателно дали предвидените национални системи за контрол и одит на средствата са достатъчно сигурни и ефективни. Във финансовите споразумения, които всяка държава ще трябва да подпише с Комисията, за да получи пари от фонда за възстановяване ще има клауза, задължаваща властите да си сътрудничат със службата за измами на ЕС - ОЛАФ.


В същото време председателят на Комисията даде да се разбере, че новият механизъм, обвързващ законността с европейското финансиране ще се задейства практически едва наесен, след като излезе решението на Съда на ЕС по жалбите на Унгария и Полша срещу него. Според Фон дер Лайен само решението на съда ще даде "яснота за всички в ЕС".


Европейските лидери сключиха споразумение с Унгария и Полша през декември 2020 г. да оттеглят ветото си върху бюджета на ЕС и фонда за възстановяване срещу получаването на възможност да атакуват пред Съда на ЕС обвързването на европейското финансиране с върховенството на правото. Те се задължиха да не прилагат на практика механизма до огласяването на решението на съда.


Въпреки това Европейската комисия уверява, че механизмът е в сила от 1 януари и че се събират доказателства за нарушения, засягащи финансовите интереси на ЕС. Фон дер Лайен увери, че първите случаи ще бъдат огласени наесен и че всички сигнали се разследват междувременно.


Европейският парламент настоява Комисията да действа незабавно, прилагайки новия механизъм за финансови санкции, като я заплашва със съдебен иск за неизпълняване на функциите й на гарант за спазването на европейското право.


До момента Еврокомисията е дала зелена светлина на 14 от 24 внесени национални планове за възстановяване и устойчивост, като по тях Съветът има месец за одобрение преди да започне финансирането им. България, Нидерландия и Малта са единствените държави, които още не са внесли програмите си за възстановяване. Според европейската регулация Еврокомисита има два месеца да ги оцени, а страните членки - още един, за да ги одобрят, преди да започне финансирането. Оценката на Комисията е по 11 критерия за съобразност на мерките, предвидени от властите за реформи и проектите за реализация.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Ще го върнат и нашия , и то няколко пъти ...

 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  Кхъ, кхъ ...

  А защо в обилната дописка скромно е премълчано, че Уши отново е ибълвала огън, жупел и заплахи срещу Унгария заради закона за хомопропагандата сред малолетните и непълнолетните, който току-що влезе в сила?

 3. 3 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Щом не даваш на гейовете да си осиновяват момченца ставаш лош и няма пари от ЕС

 4. 4 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Страните, които слушат могат да си крадат колкото искат, непослушните като Полша и Унгария не могат.

  -voxy
 5. 5 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  Борисов затова не изпрати своя план. Защото знаеше, че въобще няма да го четат. И за да може да разправя, че служебното правителство бави плана.

  Игри от селски вечеринки, сър.

 6. 6 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2892 Неутрално

  Европейската комисия е поискала от Унгария да поправи плана си за възстановяване и устойчивост, като в противен случай няма да го одобри
  ==================================

  А в други вестници пише друго:
  Комисията не само се готви да открие процедура за нарушение на закона срещу ЛГБТ, който Будапеща не иска да променя, но също така би била готова да блокира своя план за възстановяване. Законът срещу ЛГБТ, приет в Унгария, уточни фон дер Лайен в речта си пред пленарната зала по заключенията от последния Европейски съвет, „е срамен“.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 7. 7 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2772 Любопитно

  До коментар [#4] от "voxy":

  Страните, които слушат могат да си крадат колкото искат, непослушните като Полша и Унгария не могат.
  —цитат от коментар 4 на voxy


  Защо скромно сте премълчали, че под тези, които много слушат и много крадат сте имали предвид Бойко Борисов?

 8. 9 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Е, ще включат в плана някой друг проект за приобщаване на гейовете и назначаване по квоти на транссексуални в бордовете на държавни фирми, и ще им мине.

 9. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  Е, ще включат в плана някой друг проект за приобщаване на гейовете и назначаване по квоти на транссексуални в бордовете на държавни фирми, и ще им мине.
  —цитат от коментар 9 на Камен


  Тц!
  Условието, казано лично от Уши, е че Унгария трябвало незабавно да отмени закона.
  Ни повече, ни по-малко!

 10. 11 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Политкоректността работи без засечки!

 11. 12 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4235 Любопитно

  Вече се чудят какво да измислят, за да го натискат Орбан, но в крайна сметка да не се окаже, че на Унгарците ще им писне и тогава ще стане интересно....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 12. 13 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5316 Неутрално
 13. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  Вече се чудят какво да измислят, за да го натискат Орбан, но в крайна сметка да не се окаже, че на Унгарците ще им писне и тогава ще стане интересно....
  —цитат от коментар 12 на padrino


  И Верка се е метнАла на метлата. И срещу Унгария, и срещу Полша.
  Като и тя, и Уши разправят, че нямало да чакат изхода на делото, което заведоха Полша и Унгария в Съда, а направо ги почвали.
  Верка вика, че започват да задействат процедурите по чл.7, т.е. да ги лишат от глас.

 14. 15 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 635 Неутрално

  А може ли Еврогейовете да престанат да дават акъл на Унгария и да си гледат брюкселските бардаци.

  Марс е изконна Американска територия!
 15. Ааа, затуй ли форинта днес се изсипа така срещу еврото.....

 16. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  Ааа, затуй ли форинта днес се изсипа така срещу еврото.....
  —цитат от коментар 16 на Аз съм Ганьо бе Модератора стига си ме блокирал само заради името Ганя Балкански се казвам


  Форинтът си е в зоната, нищо апокалиптично!

 17. 18 Профил на alfanero
  alfanero
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Дойде време обратни и педофили да ни учат на морал и кое е правилно...

 18. 19 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  Хубаво е, че ЕНП стават все “по-прозрачни” и така като обясняваха, как е хубаво да бъдем жалостиви и да приемаме бежанци, се изясни че тези бежанци са нужни на икономиката. Лъсна и идеята за половото разнообразие... за извиването на ръце под предлог “върховенство на закона”.

  ГЕРБ са членове на ЕНП.
  ДБ подкрепят гореспоменатите политики, А Слави припознава ДБ, като съмишленик.

  Любовта ще спаси света!!!
 19. 20 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  Кхъ, кхъ ...А защо в обилната дописка скромно е премълчано, че Уши отново е ибълвала огън, жупел и заплахи срещу Унгария заради закона за хомопропагандата сред малолетните и непълнолетните, който току-що влезе в сила?
  —цитат от коментар 2 на xm...


  Това е в другата статия:

  https://www.dnevnik.bg/evropa/2021/07/07/4229782_evroparlamentut_nastoia_fon_der_laien_da_deistva/?ref=home_NaiNovoto

  Сам съм, други няма...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK