Все повече българи харесват еврото

Все повече българи харесват еврото

© Associated PressЗа последната година с шест процента са се увеличили българите, които подкрепят въвеждането на еврото, като вече повече от половината от населението стои зад идеята. Това показва експресно проучване на Европейската комисия в държавите, които не използват общата валута, публикувано в петък.


54 на сто от анкетираните българи искат България да влезе в еврозоната, показва изследването. Според данните увеличението от 6 на сто за подкрепата е изцяло за сметка на противниците на идеята (44%), като хората без мнение остават 2%.


47 на сто от българите смятат, че въвеждането на еврото ще има положителни последици за страната, което е увеличение с 5%, но тези, които се страхуват, че то ще има отрицателен ефект, все още са повече - 49%, намаление с 4%.
Опасенията на съмняващите са свързани основно със страхове за поскъпване на живота, като 77% смятат, че промяната на паричната единица ще е свързана със спекулация на цените, 43% се опасяват, че България ще загуби контрол върху икономическата си политика, а 49 на сто се боят, че това ще е свързано с лишаване от национална идентичност. 15% се притесняват, че няма да се справят с новите пари, но пък 83 процента са убедени, че знаят как да го направят, а 85% вече са плащали с евро.


Запитани кога искат да бъде въведено еврото, най- много българи (36%) отговарят "след известно време", всеки четвърти иска това да се случи възможно най-бързо, а 17 на сто - да бъде отложено максимално. Един от петима не иска изобщо да се преминава към общата валута. Две трети от анкетираните са на мнение, че България не е готова за приемане на еврото. Само 23% смятат, че тя вече е приключила подготовката си, а 5% нямат мнение.


България подаде молба за влизане в чакалнята на еврозоната - валутнообменния механизъм ERM II, през юли 2018 г. Според българските властите първата възможно дата за въвеждане на общата валута е от 1 януари 2024 г.


Проучването на еврокомисията, което е направено в седемте европейски държави, които не използват еврото, показва, че 60 на сто от участниците смятат, че то е имало положителни последици за тези, които вече са в еврозоната. 57 на сто са за това тяхната държава да приеме еврото, като най-силна е подкрепата в Румъния - 75%, като за една година тя се е увеличила с 11%. В Унгария 69% от населението желае смяна на валутата. Единствената държава, в която поддръжката за еврото пада незначително, е Чехия (33%).

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK