Санкциите "Магнитски" предизвикаха днес ново изслушване за България в Европарламента

Германският евродепутат Моника Холмайер (ЕНП)е председател на парламентарната комисия за бюджетен контрол

© European parliament (audiovisual service)

Германският евродепутат Моника Холмайер (ЕНП)е председател на парламентарната комисия за бюджетен контролКомисията за бюджетен контрол на Европейския парламент ще изслуша в понеделник вечер Европейската комисия и службата за борба с измамите ОЛАФ за управлението на европейските средства в България.


Поводът са наложените на шестима българи санкции от Съединените щати по Глобалния закон "Магнитски", съобщиха за "Дневник" от комисията. Решението е взето от старшите представители на парламентарните групи в Комисията по бюджетен контрол, която се занимава основно с наблюдението за правилното разходване на бюджета на ЕС.


Става дума за обмяна на мнения с двете европейски служби за управлението на европейските фондове в България и по-специално за земеделските и за регионалните фондове, които се управляват съвместно от българските власти и от Европейската комисия, както и за разследванията на ОЛАФ в България, уточни източникът от парламентарната комисия.
Във връзка с обвиненията, отправени от американските институции, членовете на Комисията за бюджетен контрол искат да чуят допълнителна информация от Европейската комисия и ОЛАФ за неправилно похарчени средства и измами в България по проекти, финансирани по европейските програми, добави източникът.


Комисията вече е получила писмена информация от двете институции за неправилно похарчените средства и за измамите с европейски пари в България.

  • "Това не е необичайно за комисията. Понякога правим изслушвания, друг път организираме мисии, като тези в Чехия и Малта", заявиха от парламентарната комисия по повод българската точка.

Изслушването ще бъде публично и може да се проследи от 18.45 ч българско време на страницата на заседанието на комисията на Европейския парламент.


На 2 юни Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на шестима български граждани и 64 фирми, сред които бизнесмените Делян Пеевски и Васил Божков, както и на заместник-председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков. Мотивът за санкционирането на тримата е "тяхната значителна роля в корупцията в България"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK