ОЛАФ разследва 29 сигнала за измами с евросредства в България

Председателят на Комисията за бюджетен контрол на Европейския парламент Моника Холмайер смята, че делегациа от комисията трябва да замине на мисия в България, за да установи на място проблемите в борбата с измамата с европейски средства

© snapshot webstreeming

Председателят на Комисията за бюджетен контрол на Европейския парламент Моника Холмайер смята, че делегациа от комисията трябва да замине на мисия в България, за да установи на място проблемите в борбата с измамата с европейски средстваЕвропейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) разследва 29 случая на вероятни злоупотреби с европейски средства и корупция в България.


Това съобщи Франческо Алборе пред Комисията за бюджетен контрол на Европейския парламент, която организира в понеделник вечер изслушване за управлението на земеделските и кохезионните фондове, разтревожена от наложените срещу Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков санкции по закона "Магнитски" за корупция санкции от САЩ.


Алборе заяви, че много от разследванията са отворени, благодарение на сигнали от пресата, анонимни граждани и неправителствени организации, но не даде подробности за естеството им и за програмите, които засягат. През 2020 г. ОЛАФ е приключила 8 случая в България, като за седем на българските власти са дадени препоръки за финансови санкции и предаване на съд. Нарушенията са за общо 35 млн. евро.
Най-чест обект за злоупотреби и грешки са земеделските и фондовете за развитие на селските райони, където измамите са свързани с фалшиво деклариране на собственост върху земеделска земя, гледане на животни и несъществуващи градини, срещу които се получават субсидии от бюджета на ЕС. А най-честите измами с европейски средства са концентрирани сред белите якички и се осъществяват чрез подкупи, подправяне на документи, злоупотреба с власт и конфликт на интереси, се казва в анализ на Европарламента, подготвен за членовете на Комисията за бюджетен контрол.


Европейската комисия съобщи, че българските власти са пред завършване на разследването за фалшивите къщи за гости, при което 88% от 288 проверени къщи, построени с европейски средства, се оказаха използвани за лични нужди и предстои възстановяване на неправилно изхарчените пари в европейския бюджет.


Поканените пред комисията експерти от генералните дирекции за земеделие и регионална политика на Европейската комисия, заявиха че правят ежегодни проверки и одити в България, като въпреки проблемите, българските контролни органи са в състояние да откриват нарушенията и да ги отстраняват.


Беше съобщено и, че веднага след обявяването на санкциите по закона "Магнитски" Европейската комисия незабавно е поискала от българските власти дали разбере дали санкционираните лица и фирми са били получатели на европейско финансиране, на което от София е бил даден отрицателен отговор.


Мисия за проверка на фактите в България


"Не ме интересува кой е на власт в България. Не трябва да си затваряме очите пред факта, че трима българи бяха санкционирани за ролята си в корупцията от американска агенция", заяви полският евродепутат от ЕНП Томаш Здеховски, а колегата му от Зелените Даниел Фройнд (Германия) коментира, че е необходимо да се проучи "какво виждат американците, което ние пропускаме за корупцията в България".

"Най-големият проблем за мен е, че Европейската комисия казва, че контролира нещата, но като отвориш медиите и разговаряш с някого независим на място, случаите на корупция следват един след друг", каза Фройнд.


Председателят на Комисията за бюджетен контрол Моника Холмайер (ЕНП, Германия) заяви, че трябва да се обмисли изпращане на депутатска мисия в България, която да проучи на място "какви са проблемите, кои закони могат да се променят и как да се гарантира, че се набират правилните проекти".


"Няма нужда всеки път да ходим в Полша, Чехия и Унгария, ще е полезно да направим една мисия за откриване на факти и в България", заяви Холмайер.


Законите, белите якички и олигарсите: проблемите в България


Според Холмайер мисията трябва да провери защо проектите за европейско финансиране отиват при едни и същи фирми, какво стои зад одобряването на проекти, за които не се плаща и какво прави държавата, за да вземе властта от олигарсите. Председателят на комисията смята, че трябва да се изследва и дали Русия и Турция не влияят чрез олигарсите върху управлението на България, "което би било проблем за нас".


Според ОЛАФ съществена пречка пред преследването на корупцията по високите етажи в България е законовата постановка, че наказателна отговорност може да се носи само от физически лица, а юридическите подлежат само на административни санкции и глоби. Това ограничава търсенето на отговорност, тъй като обикновено фирми са краен получател на европейски средства, и не може да се намери извършител на престъпление, който да бъде предаден на съда.


Аурелиу Сесилиу от регионалната дирекция на Европейската комисия разказа за опити за отклоняване на пари за реконструкция на жп мрежа чрез обжалване на обществени поръчки, целящо забавяне на финансирането и пренасочването му към строителството на магистрали след изтичането на сроковете по проектите. Според Комисията тактиката била прилагана, тъй като нямало български фирми с капацитет да изпълняват жп проекти и се предпочитало парите да бъдат усвоени за пътища, вместо да се канят международни компании. Това пък противоречи на приоритетите на Брюксел, който залага на чистия транспорт, за да намали емисиите от парникови газове, влияещи на климатичните промени.

"В България всеки може да обжалва обществена поръчка. Дори една фризьорка може да обжалва голям европейски проект", заяви европейският служител.

Според българския евродепутат Александър Йорданов (ЕНП, СДС), който се изказа на полски, проблемите в България не са по-сериозни от други държави. Той разказа, че Божков е бил разследван в България, когато тайно е заминал в Дубай, а после е направил партия. Йорданов съобщи пред колегите си и че в България има неправителствени организаци, които са свързани с олигарси и ги обслужват, като направи извод, че "всяка монета има две страни".


Цветелина Пенкова от БСП, която е член на Комисията за бюджетен контрол, посочи като проблем липсата на независими одитори в България, както и усещането на българите е че европейските средства се използват за обогатяване на определен кръг бизнесмени.


В анализ на Европейския парламент, подготвен за Комисията за бюджетен контрол се казва, че през 2015-2019 г. ОЛАФ е разследвал 1126 сигнала за измами и нередности с еврофондове в България и 8 сигнала за укриване и измами с ДДС. Случаите засягат 1.7% от плащанията, което е сравнимо с останалите държави в Източна Европа.. През 2019 г. нередностите, засягащи финансовите интереси в ЕС са шест в земеделските фондове и един в кохезионните, като щетите, нанесени на европейския бюджет възлизат на 685 хил. евро. Грешките при работата с европейските пари, които не са довели до загуби за бюджета на ЕС са 184 по земеделските програми и 57 по кохезионните и засягат общо пректи за 13.9 млн. евро.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  И всичко ние ще връщаме, не Доган, Шиши, Бойко, Гриша, Домуса и Вълка .... те се нагушиха, ние ще платим сметката.

 2. 2 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Не е възможно, тогава управляваше Бойко Борисов, нито той нито някой от министрите му биха позволили подобно нещо.

 3. 3 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1604 Любопитно

  Това на снимката Франческо Алборе ли е?

 4. 4 Профил на kzj35678888
  kzj35678888
  Рейтинг: 134 Неутрално

  Комунистите на Радев и БСП дойдоха на власт и веднага започнаха да ги разследват за измами и кражби от чужбина.

 5. 5 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4129 Любопитно

  "В анализ на Европейския парламент, подготвен за Комисията за бюджетен контрол се казва, че през 2015-2019 г. ОЛАФ е разследвал 1126 сигнала за измами и нередности с еврофондове в България"

  Някой да е чул за 1126 дела или разследвания да са били образувани в България за измамите през този период? Някой от ЕС да се е "скарал" на правителството? Някой да е наложил санкции?

  За 5 години това прави средно по 18.7 сигнала за нередности и злоупотреби на месец, или по един сигнал всеки втори ден. Това, че в БГ на никой не му е пукало от това е ясно, но какво са правили бюрократите от ЕС които много обичат да мърморят и критикуват как те са винаги прави и другите винаги виновни....
  ЛИЦЕМЕРИЕ в индустриални размери от Брюксел.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 6. 6 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Да бяхте дошли миналото лято като ви канихме че да хванете престъпниците на място а? Сега какво ще дойдете, за да накажете някой който няма нищо общо с това ли? Кога ще разберете че ако управляващите в даден момент са престъпници, то хората които ще страдат от санкциите ви, нямат никаква вина?!?

 7. 7 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4106 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Приветстваме следствието против калинки "олгираци"
  измамно мамещи.
  Фактор против държавна България и ЕС.

  Против противен фактор приветстваме.
  ОЛАФ да наначука на фактора 100 мерки

  "ОЛАФ разследва 29 сигнала за измами с евросредства
  в България"

 8. 8 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3690 Неутрално

  "ОЛАФ разследва 29 сигнала за измами с евросредства в България"

  Това е "капка в морето" от корупционни схеми и измами у нас!

 9. 9 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3690 Неутрално

  До коментар [#1] от "Alex Ivanov":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  За съжаление се получава точно така!

 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5095 Неутрално

  "..Моника Холмайер смята, че делегациа от комисията трябва да замине на мисия в България..."

  Комисията трябва да остане за постоянно у нас и все ще има какво да разследва

 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  До коментар [#5] от "padrino":

  Според моят съквартирант от студентските години живеещ в Лондон, лицемерието е британски патент. ;)

  Бивш tww09306483.
 12. 12 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4129 Весело

  До коментар [#5] от "padrino":Според моят съквартирант от студентските години живеещ в Лондон, лицемерието е британски патент. ;)
  —цитат от коментар 11 на Petleshev


  Ами те от Брюксел няма да научат нещо полезно, ами все лошите примери ги влечат. Научили за лицемерието от Британците, комунистическото поведение и лъжите за "светъл живот" от Руснаците. Плановата политика от бившият СИВ, "демокрацията" от САЩ...😂
  Как не можаха да се научат поне едни договори да договарят и подписват като Британците или какво означава демокрация от Швейцарците например...Ес щеше да е наистина рай вместо да се превръща в бойно поле за религии, 120 сексуални полове, зелени талибани и тем подобни.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 13. 13 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Комунистите на Радев и БСП дойдоха на власт и веднага започнаха да ги разследват за измами и кражби от чужбина.
  —цитат от коментар 4 на kzj35678888


  Ей на това народът му вика гьонсурат!

 14. 14 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Коя е причината, че Александър Йорданов не се е изказал на родния си език, а на полски език? Не трябва ли да се провери неговото здравословно състояние?

 15. 15 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 810 Любопитно

  Къщите за гости на буля Комитовица дали ще разследва ОЛАФ, за един приятел питам?

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 16. 16 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1448 Разстроено

  Комисията трябва да остане за постоянно у нас и все ще има какво да разследва
  —цитат от коментар 10 на pet_fire


  Да не я побългарят само, че блатото засмуква :-(

 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4699 Неутрално

  До коментар [#15] от "proventuss":

  Щом си подал сигнал определено ще ти обърнат внимание.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Нямам никаква вяра на европейските институции... Иначе с голям кеф бих гледал как поне един български политик понася някаква отговорност...

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 19. 19 Профил на kimaf
  kimaf
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Най-после се намесиха и прогресивните сили.
  Най-после, след като върнаха гарантирано ОПГ-то на Борисов във властта
  и насочиха протеста в погрешна посока.

  Каква ти харизама, каква ти джипка, какви ти мисирки ...
  Амбасадата и Брюксел крепят ОПГ-то.
  Надежда тука всяка оставете.

 20. 20 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 272 Неутрално

  ОЛАФ го играе ударното звено на ЕССР мафията. Даваме субсидии ама трябва да ги прекарвата през наши фирми иначе ви обвиняваме в корупция и ви спираме субсидиите.

  ЕССР=комунизъм=фашизъм=мафиотска структура

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 21. 21 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1101 Весело

  O YEA, O YEA, O YEA😃

  Имало в България 34 праведни, честни хора: 12 % от 288те проверени "къщи за тъщи"😃, според статията де😃

  "...Европейската комисия съобщи, че българските власти са пред завършване на разследването за фалшивите къщи за гости, при което 88% от 288 проверени къщи, построени с европейски средства, се оказаха използвани за лични нужди и предстои възстановяване на неправилно изхарчените пари в европейския бюджет...."

  Пожелавам си да живея в добро здраве докато останалите 254 шашкъна (88% от 288 проверени случая) "възстановят" незаконно получените европейски средства😃

  А на тези 34 праведника да им дадат орден Стара Планина😃!

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 22. 22 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  29? Поне една нула отзад се губи. ЕС се е превърнал в едно блато и добре, че чичко Сам им разбута къщичката с тоя Магнитски.
  Освен туй е излючително неприятно, че името на Боко постоянно се заобикаля и не се произнася, може би, за да се защитят от олай/Ф/нянване всичките евро лидери дето се прегръщаха с него...
  А приятното е, че именно боклук като него става причини за осъзнаване и опит за пролетно почистване...
  Иначе лелката от снимката е като нащта Кристалинка от оня фонд - мазни приказки и лигави усмивки...

 23. 23 Профил на chicho_gosho
  chicho_gosho
  Рейтинг: 324 Весело

  Няма как да е имало измами и корупция по времето на управлението на Барба Ганьос 8-те менискуса, това е долна лъжа и инсинуация!! Кой е този ОЛАФ и кой го държи?!?! Вероятно Божков ги е подкупил всичките там и те действат по неговите фалшиви сигнали ...

  П.С.: Александър Йорданов още преди години се разкри, че е едно голямо, мазно, некадърно и миризливо л.а.й.н.0, че дори не си заслужава да му се отделя време, толкова е противен човека и го доказва ежедневно... :):):)

 24. 24 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 118 Неутрално

  Никой не се е съмнявал,че е имало злоупотреби.Винаги е имало и винаги ще ги има.Само че така написана,статията личи на пропаганда.Ето,ББ не е на власт и не може да прикрива далаверите вече.Хубаво беше да се напише за ОЛАФ къде е дрямал до сега,а и да се изкара една статистика по държави и по големина на средствата,които са злоупотребени.Току виж,не сме били най-зле от членките в ЕС.Сакън.Така може да се получи обратното впечатление на четящият статията,а може и да си помисли,че корупция има навякъде и България съвсем не е най-корумпираната страна.А тея 29 сигнала дано са само толкова,ама надали.

 25. 25 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1101 Весело

  Никой не се е съмнявал,че е имало злоупотреби.Винаги е имало и винаги ще ги има.Само че така написана,статията личи на пропаганда.Ето,ББ не е на власт и не може да прикрива далаверите вече.Хубаво беше да се напише за ОЛАФ къде е дрямал до сега,а и да се изкара една статистика по държави и по големина на средствата,които са злоупотребени.Току виж,не сме били най-зле от членките в ЕС.Сакън.Така може да се получи обратното впечатление на четящият статията,а може и да си помисли,че корупция има навякъде и България съвсем не е най-корумпираната страна.А тея 29 сигнала дано са само толкова,ама надали.
  —цитат от коментар 24 на lii07621540


  Корупция несъмнено има навсякъде, в различни формати и различни размери! Разликата между различните държави е какво правят с "тяхните" корумпирани. По памет-"Делото Сапард":

  -В Германия преди десет+ години осъдиха двама от замесените на по няколко години пандиз, и им отнеха не малка част от имуществото.

  -В България делата срещу ИНИЦИАТОРИТЕ на измамата се влачеха години по съдилищата, накрая ги оправдаха "по давност" май, и грош не са им взели от парите.


  До коментар [#24] от "lii07621540":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 26. 26 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 596 Неутрално

  "ТЕ" стотинка не са взели! Сигурно Радев е виновен

 27. 27 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 882 Весело

  "ОЛАФ разглежда..." - те тия съществуват от 20 години и само разглеждат и вземат заплати, нищо повече

 28. 28 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Йорданов съобщи пред колегите си и че в България има неправителствени организаци, които са свързани с олигарси и ги обслужват, като направи извод, че "всяка монета има две страни".
  _______________
  По-лошо е, когато има олигарси, които обслужват правителствато и правителството връща услугата, чрез нагласени обществени поръчки.

 29. 29 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 342 Весело

  Ама защо чак сега? Да изчакат още едни избори.. хаха.

 30. 30 Профил на Vladislav Stamov
  Vladislav Stamov
  Рейтинг: 40 Неутрално

  Ако до септември тук няма отстреляни крадци, изборите в Германия може да спечелени от нацисти. Иначе съм удивен от "способността" на повечето анал-лизатори тук да не виждат голямата картина.

 31. 31 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 52 Неутрално

  [quote#25:"МОЙШЕ ТОЛКОЗ"][/quote]

  Делото Сапард е много забавно. В цяла България се знае от кой зависи дали ще получиш субсидия или не. Хотел Калиста в мазето ако имаше камери щеше да има материал не за 29, а за 290 сигурни и ясни престъпления. А посредника даже носи прякора - **** Сапарда.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK