Еврокомисията даде под съд България за липса на прозрачност

Еврокомисията даде под съд България за липса на прозрачност

© Надежда ЧипеваЕвропейската комисия подаде в четвъртък съдебен иск срещу България за неизъпълнение на задължението да предостави информацията от Търговския регистър в европейската Система за взаимно свързване на търговските регистри с BRIS.


Задължението е част от мерките, които ЕС прилага, за да улеснява действието на фирмите на общия си пазар.


Според мотивите, с които се иска Съдът на ЕС да образува дело срещу България, се казва, че "несвързването с BRIS затруднява получаването на информация за българските фирми и пречи на сътрудничеството при презгранични сливания, в които участват български компании, както и при процедури, засягащи клонове на български дружества в чужбина.
София е трябвала да направи достъпен регистъра на търговските дружества в BRIS до 8 юни 2017 г.
"Повече от 4 години след изтичането на този срок и въпреки многократните призиви от страна на комисията България все още не е свързана със системата. В резултат на това нито една от функциите на BRIS не е налична по отношение на българските дружества", се казва в решението на комисията. Брюксел подчертава, че става дума за публична информация и че размяната ѝ между 27-те членки на ЕС "повишава доверието в единния пазар" и облекчава фирмите, които искат да проверят информация за справки, сливания и за чуждестранните клонове.
Брюксел не забравя да добави, че наказателната процедура срещу България, чиято последна фаза е съдебна, е започнала през юли 2020 г., като оттогава другите държави в подобно положение са се включили в BRIS.


България е обект и на още шест нови наказателни процедури, открити в четвъртък, за неспазване на европейското право.


Глоба за отпадъци


Европейската комисия предупреди, че ще поиска Съдът на ЕС да наложи на България глоба, ако до два месеца не приеме стандарти за депата за депониране на отпадъци, които да защитават зздравето на човека, водите, почвата и въздуха.


Според европейската директива за отпадъците депата трябва да бъдат закрити до 2009 г., освен ако не спазват законодателството на ЕС.


През 2015 г. Европейската комисия осъди България, че не е предприела мерки, за да гарантира, че всички депа за отпадъци спазват европейските стандарти. Въпреки това 113 депа за отпадъци, които не отговарят стандартите, продължават да работят. Европейската комисия е установила, че уверенията на властите в София, че депата са спрели да приемат отпадъци в края на 2017 г., не отговарят на истината.


"Шест години след решението на съда 43 от тези депа все още не са затворени и рехабилитирани напълно", се казва в решението на комисията. С него тя уведомява българското правителство, че ако до два месеца бунищата не бъдат затворени, тя ще поиска Съдът на ЕС да определи глоба на България за неспазване на Директивата за депониране на отпадъците.


В сферата на екологията е и изпратеното в четвъртък последно предупреждение България да подобри правилата за предотвратяване на големи аварии, които включват опасни вещества.


Над 12 хил. предприятия от химическата промишленост и производството, търговията и съхранението на горива трябва да отговорят на специални изисквания за безопасност на инсталациите си. Това в България не е направено и преди година еврокомисията поиска от правителството да регулира проблема. Въпреки че кабинетът е обещал, законодателството остава непроменено, а някои технически разпоредби, сред които редът за правене на инспекции и информирането на обществеността, не са приети в съответствие с европейските правила. Правителството и парламентът имат два месеца преди, еврокомисията да подаде нов съдебен иск срещу страната.


Достъп до адвокат


България е на стъпка от съдебен иск и заради неприлагането в пълнота на директивата, която гарантира на задържаните достъп до адвокат при наказателни производства и при издадена европейска заповед за арест.
По-специално България не гарантира на задържаните право на телефонно обаждане, с което да уведомят друг възрастен, че са арестувани.


Психотестовете за шофьорите


Европейската комисия писа на правителството и да отмени свидетелствата за психологическа годност на професионалните шофьори, които не се изискват за издаване на шофьорска книжка по европейската директива за свидетелствата за управление на МПС.


Сега шофьорите на автобуси и камиони трябва при проверка да показват на пътната полиция и резултат от психотест при проверка на документите. Европейската комисия обаче напомня на правителството, че психотестът е задължителен при издаване и подновяване на шофьорската книжка, така че не е необходимо да се прави втори, за да се показва отделно на КАТ, нито може да се смята, че професионалните шофьори са по-опасни от любителите на пътя, че да им се вменяват допълнителни изисквания.


Еврокомисията даде под съд България за липса на прозрачност

© Associated Press


"Налагането на по-строги минимални стандарти за психическа годност на българските професионални водачи ги поставя в по-неблагоприятно положение" от останалите шофьори в ЕС, а те имат право на равни условия на конкуренция, се казва в позицията на еврокомисията, изпратена в четвъртък до София с предписание да се вземат мерки в двумесечен срок.


Летищните такси в София


Последно предупреждение е изпратено и за таксите, събирани от самолетите на летище София, което става без закон. Според европейското законодателство всяка държава трябва да въведе закони, с които да гарантират, че летищните такси, налагани на авиокомпаниите на основните летища в ЕС, се изчисляват в съответствие с принципите на прозрачност, консултации и недискриминация.


Летищата трябва да се консултират с авиокомпаниите относно своите такси, а държавите членки са задължени да определят независим орган с правомощия да се произнася по спорове във връзка с таксите, страни по които са летищата и ползвателите на летището или представителите или асоциациите на ползвателите на летището.


Комисията откри наказателна процедура и за неправилно прилагане на Директивата за командироването на работници, тъй като не е съобразила националното си законодателство с приетия по време на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. документ. Проблемите са свързани със защитата на работниците при измами и заобикалянето на правилата, достъпа до информация и административното сътрудничество между европейските държави.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  При гербиджа станахме съвсем туземна държава. Щафетата е поета от чалгарите.

 2. 2 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  Още дълго ще плащаме безобразията на ГЕРБ.

  Sic transit gloria mundi
 3. 3 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Натиска трябва да продължи .А защо не и и един Магнитски на лицето БМБ.

 4. 4 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  Още дълго ще плащаме безобразията на ГЕРБ.
  —цитат от коментар 2 на Hristov


  Сега ще се появят няколко уорнита, селяни и хай буйове и ще ти обяснят, че това е заради Радев и служебното правителство.

 5. 5 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Няма да намерим такъв човек като Него, нали! Да се свети името му!

 6. 6 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Евробюрократите се посъбудиха след санкциите по "Закона Магнитски" от САЩ и политическите резултати от изборите на 11.07.
  Обаче троловете в тоя форум, продължават да цъкат минуси.

 7. 7 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  Какво значи "даде под съд България"? Под съд трябва да бъде дадена не България ами техиия най-добър и удобен партньор Борисов.

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  Тези глоби да ги плащат ГЕРБ и Борисов.

 9. 9 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  До коментар [#3] от "pro_bono":

  Ами и аз това продължавам да се чудя. Какво спазари на срещата си с посланичката Мустафа Борисов? Защо когато налагаха санкциите в същия ден вместо да включат Борисов и Горанов, щатската посланичка го прие на среща?

 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4828 Неутрално

  Тези глоби да ги плащат ГЕРБ и Борисов.
  —цитат от коментар 8 на Роси


  Не! Глобите ще ги плащаме ние! Докато се научим да не гласуваме за пожарникари и чалгари!

 11. 11 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Защо чак сега ЕК се сетила да се побара?! Срокът за това е бил 2017г. А може би меркелица не е разрешавала?

 12. 12 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Даааа, България не дава информация на Европа от търговския регистър. А е обществена тайна, че той е на Шиши. Няма как да е така лесно споделен.

 13. 13 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2054 Любопитно

  Българи и поляци - рамо до рамо в борбата срещу Брюксел ? 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 14. 14 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 343 Весело

  Очаквам Борисов да свика пак една пресконференция без преса и да ни обяснява как ГЕРБ не са виновни, а са виновни Радев и неговото служебно правителство.

 15. 15 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3061 Неутрално

  Докато за наказания на ЕС и дела в ЕС плаща България нещата няма да се оправят. Трябва да се каже кои са виновниците за всичко това. Не смятам, че вината е само на Борисов, а и на тези на тези дето е трябвало да разрешат тези проблеми.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 16. 16 Профил на ALEX BA
  ALEX BA
  Рейтинг: 242 Неутрално

  След хубавите слънчеви дни в лудницата за Швейк настъпиха часове на изпитания. Полицейският инспектор Браун инсценира срещата си с Швейк с жестокостта на римски палач от времето на прелестния император Нерон. Със същата твърдост, с която римляните някога казвали: „Хвърлете тоя негодник, християнин, на лъвовете“, инспекторът Браун каза: „Турете го зад решетките!“
  Нито дума повече, нито дума по-малко. Само очите на полицейския инспектор Браун заблестяха от особено перверзно удоволствие.
  Швейк се поклони и каза гордо:
  — Готов съм, господа. Струва ми се, че решетките означават нещо като арест, а това не е чак толкова лошо.
  — Много, много не ни се фукай — каза му стражарят.
  Швейк пък му отвърна:
  — Аз съм съвсем скромен и ще ви бъда признателен за всичко, което направите за мене.
  На нара в ареста седеше някакъв замислен човек. Той гледаше апатично и когато ключът проскърца в ключалката, по лицето му можеше да се прочете, че не вярва, че вратата се отваря, за да го освободят.
  — Кланям се, ваша милост — рече Швейк, като седна до него на нара. — Колко ли може да бъде часът?
  — Това никак не ме интересува — отговори замисленият човек.
  — Тук не е лошо — поднови Швейк опита си да завърже разговор. — Нарът е от рендосани дъски.
  https://chitanka.info/text/9038-prikljuchenijata-na-dobrija-vojnik-shvej/6

 17. 17 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  До коментар [#11] от "telqk":

  Сигурно още не сме били получили парите за нововъведенията. Нали разбираш, че става на въпрос за летищни такси, депониране на отпадъци, глоби за непоказан психотест и т. н.

 18. 18 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  Язък, ако беше Божо тука щеше да ни свърже начаса :)

 19. 19 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  До коментар [#3] от "pro_bono":Ами и аз това продължавам да се чудя. Какво спазари на срещата си с посланичката Мустафа Борисов? Защо когато налагаха санкциите в същия ден вместо да включат Борисов и Горанов, щатската посланичка го прие на среща?
  —цитат от коментар 9 на Billy Pilgrim


  На въпроса, защо не е бил намагнитен прин Сюлеймани за убийството на журналист, Байдън обясни, че САЩ не намагнитват лиидери на държави, с които имат договорни отношения. Затова му се размина временно и на Борисов.

 20. 20 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5208 Неутрално

  При управлението на ГЕРБ е така, липса на прозрачност и повсеместна корупция

 21. 21 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  България трябва да даде под съд Европейската Комисия, че си мълчаха толкова години за безобразията само защото бяхме послушни.

  -voxy
 22. 22 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  Явно 2,5 милиарда за дигитализация не стигат митичния Търговски регистър да се свърже както и с каквото трябва. Същото е и с общинските регистри на хора и имоти - молба за хартийка, вместо пряк достъп до данните със съответна защита.
  А па за бунищата си имаме приятели да внасят, трупат, заравят. Даже им плащаме яки пари за несвършена работа.
  Стабилност и работа, работа, работа...
  Дано вече да им се вижда края!

 23. 23 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4828 Неутрално

  България трябва да даде под съд Европейската Комисия, че си мълчаха толкова години за безобразията само защото бяхме послушни.
  —цитат от коментар 21 на voxy


  А Европейската комисия трябва да даде под съд българския избирател, че е гласувал толкова пъти за една крадлива пасмина!

 24. 24 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 997 Неутрално

  До коментар [#1] от "pontius_glarus":

  Още нищо не е поето. Не бързайте.

 25. 25 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  В България реално закони няма.
  И дори в западните фирми, които са в България няма закони, извънредните часове не се заплащат, а ако се заплащат са на много ниско възнаграждение. Същото важи и за нощният труд.

  ДБ=БКП
 26. 26 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Само като се сетя каква кравичка беше шефка на това чудо... Ако не го бяха изтумбили, още да е тя !

 27. 27 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4199 Весело

  Какво се оплакват от ЕК, само 4 години са минали от последния срок. Те не знаят ли, че комунистите от ГЕРБ работеха на петилетен цикъл. 🤣

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 28. 28 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Още дълго ще плащаме безобразията на ГЕРБ.
  —цитат от коментар 2 на Hristov
  Проблемът е, че те няма спрат. Защото наблюдаваме подмяна, а не промяна.

 29. 29 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  [quote#23:"vassilun"][/quote]


  "България трябва да даде под съд Европейската Комисия, че си мълчаха толкова години за безобразията само защото бяхме послушни.

  —цитат от коментар 21 на voxy  А Европейската комисия трябва да даде под съд българския избирател, че е гласувал толкова пъти за една крадлива пасмина!"


  И още едно, че гласува за бившия приятел-чалгар, на същата тази пасмина.

 30. 30 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4199 Весело

  До коментар [#4] от "3biri":

  Те се появяват само под статии за възхвала на ГЕРБ, но под такива статии странно защо не коментират 😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 31. 31 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 341 Гневно

  Благодарим ти, Баце, за добре свършената работа!

 32. 32 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#30] от "padrino":

  щото са щатни плювачи тип петър волгин.
  никога не се говори по темата, а веднага
  се храчи по опонента, вулгаризира се, ехидничене,
  неквъв милиционерски език, ама вие що биете негрите,
  ама ти си супер тъп.
  няма какво да продължавам.
  некви лайнари.

 33. 33 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#30] от "padrino":щото са щатни плювачи тип петър волгин.никога не се говори по темата, а веднагасе храчи по опонента, вулгаризира се, ехидничене,неквъв милиционерски език, ама вие що биете негрите,ама ти си супер тъп.няма какво да продължавам.некви лайнари.
  —цитат от коментар 32 на mihail_p
  Нищо лично, но недей да продължаваш, че много трудно се чете маргинално написан текст. Ако разбираш, какво ти казвам...

 34. 34 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 52 Неутрално

  И като има глоби ги плащат гражданите...що за глупост....Да ги плащат тези, които са довели до санкцията. От собствените си джобове, като физически лица, но при всяко плащане, да попълват декларации за произход на средства. Да видим тогава кой какво и от къде е взел.

 35. 35 Профил на bulgariaftw
  bulgariaftw
  Рейтинг: 15 Неутрално

  е това е сайта:

  https://e-justice.europa.eu/489/EN/business_registers__search_for_a_company_in_the_eu

  само нашия Търговски го няма.

  не че е супер полезен тоя сайт - пак си ходиш на регистъра на всяка държава. но е стъпка в правилната посока.

 36. 36 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Като не ни признават за ЕС, какъв съд за лицемерието им.

 37. 37 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  Това не пречи фирмите, на който трябва да пълнят касичките с пари от еврофондове

 38. 38 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4828 Неутрално

  До коментар [#34] от "Наблюдател":

  "И като има глоби ги плащат гражданите...що за глупост....Да ги плащат тези, които са довели до санкцията."

  Глобите ги плащаме (и ще ги плащаме) тези, които си избираме да ни управляват пожарникари и чалгари!

 39. 39 Профил на kama_start
  kama_start
  Рейтинг: 539 Неутрално

  България и прозрачност в държавната администрация са видимо две несъвместими неща последните години.

 40. 40 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Олигарсите у нас не искат Европейският съюз да им знае далаверите, затова ГЕРБ-комунета са избягвали свързването на българската към европейската система.

 41. 41 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 856 Весело

  работа работа работа,и ред в хаоса....

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 42. 42 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#35] от "bulgariaftw":

  Едва ли говорят за сайта. Говорят за връзка на системите. Т.е. нашите дават адрес и права за достъп плюс по някаква спецификация как да се заявят от другата машина данните и какво ще съдържат. Работата на цялото се разработва.
  Сайтът е само един от инструментите за показване на тия данни, но не той е плоблемът на някои хора. То и сега ръчно ще провериш 1 фирма. Проблемът е отвън да могат да проверят накуп 1000 фирми и свързаности при разследване за секунди, защото имат целите данни.

 43. 43 Профил на The investor
  The investor
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Докато ГЕРБ управляваха нямаше глоби и закани нито от ЕС, нито от САЩ. Магастралите се строяха и влузахнд в еврозоната и Шенген. Сега нъцки! Даже магистрала Хемус соря Фигурантът, а 1.35 млрд лева измезнаха.

 44. 44 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  Очаквам Борисов да свика пак една пресконференция без преса и да ни обяснява как ГЕРБ не са виновни, а са виновни Радев и неговото служебно правителство.
  —цитат от коментар 14 на themtrx


  а кво да кажем за пичагите и мъжкарите, за които всеки един малко по-възпитан, по-фин е или "джендър" или "мека китка", озверяват, наливат се с пърцуца, и започват да творят глупост след глупост?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK