Варшава предупредена, че законността е условие за достъп до парите от ЕС

Полският премиер Матеуш Моравецки беше в Брюксел във вторник за среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен като върховенстовто на правото беше сред темите, за които беше обявено, че двамата са разговаряли

© Associated Press

Полският премиер Матеуш Моравецки беше в Брюксел във вторник за среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен като върховенстовто на правото беше сред темите, за които беше обявено, че двамата са разговарялиЕвропейската комисия предупреди Полша, че върховенството на правото е условие за финансиране по Механизма за възстановяване и устойчивост - 750-милиардният спасителен фонд на ЕС.


Брюксел все още не е одобрил плана за реформи и възстановяване на Варшава, като процедурата за оценка е удължена до края на юли.


В четвъртък говорител на председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заяви, че "Комисията е дълбоко загрижена" от решението на полския Конституционен трибунал, според което разпореждането на висшия Съд на ЕС в Люксембург за незабавна отмяна на част от съдебните реформи, не са задължителни за полските власти.

"Правилното приложение на националните планове за възстановяване и устойчивост изисква държавите членки да имат механизъм за управление и контрол и система за съдебен надзор, които да могат да гарантират правилното използване на фонда и защитата на финансовите интереси на ЕС. Анализираме решението на Конституциония трибунал и в тази светлина", каза говорителят на Фон дер Лайен.

В сряда полският конституционен съд постанови, че разпореждането на Съда на ЕС да бъде замразена дейността на т. нар. дисциплинарна камара към полския Върховен съд противоречи на полската конституция и затова няма правна сила в страната.
"Това решение потвърждава притесненията ни относно върховенството на правото в Полша", заяви говорителят на Европейската комисия, добавяйки, че правото на ЕС има върховенство спрамо националното и че решенията и разпорежданията на Съда на ЕС са задължителни за органите на всички държави членки и за националните съдилища.


От години правителството във Варшава отхвърля като политически мотивирани критиките и действията на Европейската комисия по повод съдебната реформа в Полша. Съдът на ЕС постанови в четвъртък, че "дисциплиниращият режим срещу съдиите в Полша е несъвместим с правото на ЕС".


Запитан дали Брюксел иска Полша да поправи конституцията си, говорителят каза: "Не искаме да си променят конституцията, а да уважават принципа, че европейското право има върховенство спрямо националното и че мненията и решенията на европейския съд в Люксембург са задължителнителни за всички."


До момента ЕС е одобрил плановете за възстановяване на 12 държави и се очаква още пет да получат достъп до финансиране в края на месеца. Плановете на Полша и Унгария засега се забавят заради продължаващата им оценка, казват от Комисията. Брюксел иска да предложи Унгария също да вземе удължаване на процедурата.


България и Нидерландия са единствените европейски държави, които още не са внесли в Комисията проектите си за национални планове за възстановяване и устойчивост - задължително условие за получаване на средства от европейската спасителна програма.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK