Неработещите чужденци могат да са здравно осигурени, но не безплатно

Неработещите чужденци могат да са здравно осигурени, но не безплатно

© Associated PressНеработещите европейци имат право на здравно осигуряване в друга страна от ЕС


Европейските граждани, живеещи в друга държава от ЕС, които не работят, имат право да бъдат здравно осигурени. Това реши Съдът на ЕС, постановявайки, че те трябва да бъдат включени в обществената здравноосигурителна система в държавата, в която пребивават, и да се ползват от пакета здравни услуги, финансирани от тази държава.


Не е задължително обаче това да става безплатно, решиха висшите магистрати на ЕС. Те допуснаха, че от чуждите граждани може да бъде поискано да сключат частна здравна застраховка или да правят вноски към здравната система, за да получат достъп до предоставяния от държавата здравен пакет.
Магистратите в Люксембург гледаха запитване за тълкуване от Върховния съд на Латвия по жалба на италиански гражданин, женен за латвийка и живеещ в страната. На съпруга е отказано да бъде здравно осигуряван, тъй като според лайтвийската здравна система само работещите европейски граждани имат право на това.


Здравните разходи за неработещия чужденец могат да бъдат възстановени от сключена от него частна застраховка, осигуряваща пълно здравно покритие, или пък ако той прави вноски в обществената здравноосигурителна система на държавата, в която живее в момента.


Приемащата държава членка трябва обаче да следи за спазването на принципа на пропорционалност и да не е прекалено трудно за чужденеца да изпълни тези условия.


Решенията на европейския съд са задължителни за властите във всички държави от ЕС и за националните съдилища, които гледат дела по сходни казуси.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK