Неработещите чужденци могат да са здравно осигурени, но не безплатно

Неработещите чужденци могат да са здравно осигурени, но не безплатно

© Associated PressНеработещите европейци имат право на здравно осигуряване в друга страна от ЕС


Европейските граждани, живеещи в друга държава от ЕС, които не работят, имат право да бъдат здравно осигурени. Това реши Съдът на ЕС, постановявайки, че те трябва да бъдат включени в обществената здравноосигурителна система в държавата, в която пребивават, и да се ползват от пакета здравни услуги, финансирани от тази държава.


Не е задължително обаче това да става безплатно, решиха висшите магистрати на ЕС. Те допуснаха, че от чуждите граждани може да бъде поискано да сключат частна здравна застраховка или да правят вноски към здравната система, за да получат достъп до предоставяния от държавата здравен пакет.
Магистратите в Люксембург гледаха запитване за тълкуване от Върховния съд на Латвия по жалба на италиански гражданин, женен за латвийка и живеещ в страната. На съпруга е отказано да бъде здравно осигуряван, тъй като според лайтвийската здравна система само работещите европейски граждани имат право на това.


Здравните разходи за неработещия чужденец могат да бъдат възстановени от сключена от него частна застраховка, осигуряваща пълно здравно покритие, или пък ако той прави вноски в обществената здравноосигурителна система на държавата, в която живее в момента.


Приемащата държава членка трябва обаче да следи за спазването на принципа на пропорционалност и да не е прекалено трудно за чужденеца да изпълни тези условия.


Решенията на европейския съд са задължителни за властите във всички държави от ЕС и за националните съдилища, които гледат дела по сходни казуси.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  Инфото е непълно! Вероятно става въпрос за това, че ако един член на семейството работи, той автоматично осигурява и останалите. Това е актуалното положение в някои страни.

  Явно обаче има неясноти в Закона относно граждани на ЕС без гражданство за приемната държава.

 2. 2 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Добро решение, но мисля, че би могло да бъде по-определено и с минимални заложени стандарти ! ЕС трябва да наблегне повече на здравеопазването за сметка на прокламирането на сексуалните извращения , което е повсеместно!!

 3. 3 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  За незапознати с проблема хора информацията е като тъмна Индия. Проблема е, че до неотдавна (а и все още) в някои ЕС страни самоплащащите чужденци да принуждавани да плащат няколко пъти по големи вноски отколкото ско са нарти на работа или пък да пронуждавсни да се одигуряват само в един ьадтраховател определен от държавста и с кожодерски условия. За това в материала се прокрадва изречението, че условията да са поносими или нещо подобно беше.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3012 Весело

  Братята ромляни не обичат да внасят а само да ползват ...

 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5434 Неутрално

  До коментар [#1] от "Гражданин":

  ++++++++++++++++++

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK