Новият Доклад за върховенство на закона - ще каже ли Брюксел нещо, което още не знаем

Новият Доклад за върховенство на закона - ще каже ли Брюксел нещо, което още не знаем

© Claudio Centonze, European UnionПредставете си, че през последните месеци - докато сте шофирали джипа си, например - няколко пъти сте нарушили правилата. Достатъчно за няколко точки от талона, глоба и изпращане на изпит за познаване на закона. Може и междувременно дори да има спиране от движение за известно време.


Но вместо това - макар да ви се случва често - изпращат само албум със снимки на нарушенията и напомняне да спрете да се карате на въпросите и забележките от ядосаните от поведението ви хора. Идеята е да се засрамите или стреснете (че накрая все някоя институция ще се заеме с вас) и повече да не правите така. Превантивна мярка за бъдещи нарушения. Няма механизъм за санкции, няма препоръки как да преодолеете проблема си със закона.


Приблизително така изглежда досега ефектът от първия Доклад за върховенство на закона в страни като България, а днес Европейската комисия ще разпространи второто му издание. Това би трябвало да стане около 13 часа българско време, след което еврокомисарите Вера Йоурова и Дидие Рейндерс ще дадат разяснения на брифинг в белгийската столица.
Подобно на миналата година, трябва да се напомни, че очакванията не бива да са големи, защото всъщност става дума за едва 20-ина страници, посветени на нашата страна, в един по-голям документ.


Той се появява след започнала през февруари процедура за събиране на информация от националните правителства, мнения от най-различни участници в анализираните сектори, факти и заключения от други институции в Европа.


Структурно текстът е разделен на 4 теми:

 1. правосъдна система (независимост, качество и ефективност)
 2. рамка за борба с корупцията
 3. плурализъм и свобода на медиите
 4. взаимозависимост и взаимно ограничаване на институциите (т.нар. checks and balances)


Обхватът му е по-малко от година, тъй като предишният бе публикуван на 30 септември 2020 г. Според източници на "Дневник" констатациите засягат решения и действия в България до март (включително) и понякога до април 2021 г. След това е имало само размяна на доуточняващи въпроси от Брюксел и отговори от София.

 • Иначе казано, днешният доклад ще разказва най-вече какво свършиха правителството на Бойко Борисов, прокуратурата, 44-то Народно събрание, органите за управление на правосъдната система до изборите от 4 април.

В случая е важно припомнянето от Брюксел в общоевропейски документ, част от (все още неработещ) Механизъм за върховенство на закона в ЕС, какво обеща София да изпълни и констатацията дали го е сторила.


Новият Доклад за върховенство на закона - ще каже ли Брюксел нещо, което още не знаем

© Dati Bendo, European Union


За какво ще се говори в доклада


Защото в България отговорите са известни и без да ни ги казва Европейската комисия. Разказаното от източник на "Дневник", запознат с един от последните работни варианти (окончателният вид се одобрява днес на заседание на Колегиума на ЕК), потвърди, че в доклада се говори за:


- правосъдната реформа крета и е в перманентно състояние на бавене, наричано деликатно от еврокомисията "предизвикателства"


- влезлият в сила (и отхвърлен като противоконституционен) нов закон за отговорността на главния прокурор и заместниците му е типичен пример за това; както и "притесненията" за състава и функционирането на Висшия съдебен съвет, инспектората му, режима за повишаване на съдии, цифровизацията в правосъдната система, десетките командировани магистрати по ключови постове за срокове от месеци и години...


- Борисов извади цял проект за нова Конституция (ако си спомняте), с която уж щели да се решат много от тези проблеми, но на всички беше ясна целта на този му ход, а и симулативният му характер бързо бе описан от Венецианската комисия. Най-вероятно в днешния доклад на Еврокомисията този проект ще бъде споменат мимоходом


- приета бе поредната стратегия за борба с корупцията (до 2027 г.), но по пътя пак някак се оказаха забравени защитата на желаещите да посочат случаи на корупция, както и регулирането на лобизма (за да спре писането на закони и поправки в нечий интерес без обществено обсъждане и оценка на въздействието и рисковете)


- напомнянето, че няма окончателно приключен с осъдителна присъда нито един корупционен случай на висш служител, вече се превърна в рефрен, така че със сигурност ще го има и в новия доклад


- няма начин санкциите от САЩ по Глобалния закон "Магнитски" да не бъдат споменати, но понеже Еврокомисията се занимава с процеси и поети/изпълнени ангажименти, а не случаи с конкретни хора, този факт задължително се поставя в бележка под линия; още повече, че това е акт на друга държава и дори емблематична фигура сред санкционираните като Делян Пеевски е само бивш депутат

 • - ситуацията с влошаващите се независимост и разнообразие на медиите, токсичната и стигаща до опасност за здравето и живота на журналисти среда (създавана неприкрито от хора с власт) непрозрачността в собствеността и финансирането им, практически беззъбият (вкл. заради недостатъчен бюджет) регулатор СЕМ, няма как да не попаднат в доклада. При малко повече внимание в текста може да се появи и напомняне, че правителството на Борисов така и не се сети за някакви икономически мерки в помощ в най-трудните месеци на пандемията поне на регионалните журналисти.


  По-вероятно е да няма нищо за SLAPP - умишлена злоупотреба със съдебни прцедури и дела, която "Репортери без граници" определи като "голям проблем в България (няколко журналисти, както и издателят на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев бе обект на такава атака, което предизвика и остри международни реакции). Възможно обяснение е, че засега има само обявена инициатива на ЕК за законодателна рамка.


- гражданското общество също се "радваше" на вниманието на коалиционните партньори на Борисов, които стигнаха до вдъхновен от Путин и Орбан проект на закон неправителствените организации да вписват в специален регистър всяко чуждестранно дарение над хиляда лева.


Новият Доклад за върховенство на закона - ще каже ли Брюксел нещо, което още не знаем

© Christoph de Barry, European Union


А има ли смисъл


От една страна е логично повечето обещания на София да не са изпълнени, най-малкото защото едва на 6 ноември 2020 г. правителството на Борисов прие План за действие, а първите работни групи по него се създадоха през декември. Неизвестно защо той се наричаше "План за прилагане на мерките в отговор на препоръките..." от Доклада за върховенство на закона. В този доклад от септември 2020 г. няма никакви препоръки, такива се съдържаха в докладите по Механизма за сътрудничество и проверка (т.нар. мониторинг), който формално не е прекратен за България, но и не функционира реално.


От друга, частта за България ще очертае какво трябва да продължи да прави страната и по кои теми ще продължат дискусиите с Европейската комисия, Европейския парламент, Европейския съвет и по кои най-наболели или сложни въпроси да се търси външна помощ. Този процес започва веднага с първите реакции и коментари днес и продължава с обсъждане и дебати в парламента, както и в Европейския парламент през септември или началото на октомври. Последното е важно и защото мнозина евродепутати искат Механизмът за върховенство на закона да има "зъби" (например защита от злоупотреби със средствата от бюджета на съюза) и да включи и описание за спазването и защитата на основните ценности на ЕС.


В самото навечерие на публикуването на доклада отново се повдигна въпрос дали това е документ, който идва твърде късно и съдържа твърде малко, за да спре действията на правителствата в Унгария и Полша и растящата тревога за това какво се случва в Словения. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен каза през 2019 г., че докладът трябва да служи като един вид система за ранно предупреждение и започване на откровен диалог по "прехвърчащи искри" и да се помогне за потушаването им преди те да са подпалили пожар.


Проблемът е, че това е подход на добрата воля и без някакви класации или препоръки. Докато създаващите проблеми в страни, сред които и България, умишлено рушат върховенството на правото и демократичните процедури и механизми, а не търсят помощ за идентифицирането и съхраняването им. Понеже не им спират и евросредства до отстраняване на проблем, все по-автократичните управляващи в няколко столици на ЕС не се впечатляват много от събития като днешното.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3362 Разстроено

  Докато пипат с памучените ръкавици, няма да има напредък. Шамари трябват тук, трябва нещата и лицата да се назовават с истинските им имена. И да има санкции...

  Ама като гледам отношението към Полша и Унгария, съвсем ми увисва носът...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Бюрократите в Брюксел да вземат пример от министерството на финансите на САЩ. За определени темерути на нашата политическа сцена трябват точни, конкретни действия и мерки /вкл. спиране на еврофондове, генериращи масова корупция у нас/. С дипломатически тон нищо няма да се направи.

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1261 Разстроено

  Така и не разбрах !!! има ли нЕкой на който ВЪОБЩЕ да му пука от тези доклади !!!

 4. 4 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 2128 Неутрално

  България дълги години няма да има правителство, щото никой няма да иска, след Борисов и накрая пак ще си "покани цар" от чужбина, ха-ха-ха ...на ви :-))

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3116 Весело

  Едни хора ще вземат една сума в ЕВРА за писане !

  Други ще вземат по малка сума в ЛЕВ за приказване !!!

 7. 7 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 790 Неутрално

  по-важното е незабавно да спре еврофондовете за България!

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  Разликата с комсомолско събрание е?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  До коментар [#7] от "scott":

  Този номер го правеха когато им беше нужен Борисов.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2770 Неутрално

  Новото е, че ГЕРБеРЕБЯТАТА вече няма да лъжат, че мониторингът е отпаднал, а ще вряскат, че са МУ счупили държавата. Черешката ще е, ако бичето сю и георг изпраскат някоя пресконференция, как нещата са били шеС, обаче сега докладът е много по-критичен. А КаскетЯ излезе с някоя декларация, как този доклад защитава независимата прокуратура. Чрез "агенция как' Сийка" разбира се.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Последната надежда на радевчетата. Ама като не стане в Брюксел, ще пускаме обвинения без доказателства тук, на родна почва.

 17. 17 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#8] от "negodnik":Това е доклад ЗА България. Защо пак намесваш Русия? Да не ти плащат на бройка за споменаването ѝ? Колкото до доклада, той е предвиден да няма ефект. Напразно хабене на време и хартия.
  —цитат от коментар 13 на Vlado Nikolov


  Много избирателно мислене, друарю. Ако докалда беше критичен щеше да оревеш света, ама сега е напразно хабене на хартия. И естествено не даваш дума да се каже против Русия. Ясни сте на всички, не се заблуждавайте, като мине истерията срещу Боко, пак ще ви изметат от властта.

 18. 18 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Така и не разбрах !!! има ли нЕкой на който ВЪОБЩЕ да му пука от тези доклади !!!
  —цитат от коментар 3 на 442


  Според зависи дали са критични. Ако са, тогава подскачате щастливо и викате "ето и Европа ни знае какви сме". Ако не са критични или дори отбелязват силен напредък, веднага стават нищо не значеща бюрокрация, от която не му пука на никой.

 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3967 Неутрално

  До коментар [#12] от "Николай Колев":

  “А КаскетЯ излезе с някоя декларация, как този доклад защитава независимата прокуратура.”

  За Каскетя няма никакво съмнение, че и наводненията в Германия са ясен знак за подкрепа свише.

  А за герболяка - да, и там си прав: въпреки че докладът обхваща периода до април, дуетът Миков/Битов (Маги & Бадер) ще намерят верния начин да прехвърлят вината изцяло върху Радев и неговата зловеща хунта.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 308 Неутрално

  по-важното е незабавно да спре еврофондовете за България!
  —цитат от коментар 7 на scott


  Като вземете властта се случва веднага. Доказано при всяко заграбване на властта от ваша страна. Самом почакай малко.

 21. 21 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 308 Неутрално

  С поведението си пингвините от ЕС са доказали че за тях основен приоритет са личните облаги на апетитните местенца в Брюксел
  —цитат от коментар 8 на negodnik


  Европа ви е омразна, че не оръща внимание на мечтите и клеветите ви. Само че Европа не живее като вас в измислен свят, лиляви друаре. И няма как да се подведе по крясъци и лъжи.

 22. 22 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#14] от "Nick F":Никога не съм подкрепял никаква тиква. Но това че вие сте безродници е факт.
  —цитат от коментар 15 на von_seeckt


  Да бе да "аз не че подкрепят г-н Борисов, но всички други са маскари и безродници".

 23. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  До коментар [#20] от "Червен дисибар":Като вземете властта се случва веднага

  Точно! Айде представи си как се случва веднага да се установят нарушения, период когато са направени, ценности, право и още нещо

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 24 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3967 Неутрално

  До коментар [#8] от "negodnik":

  “Някой чувал ли е Тиквата след последните шамари който изяде от посолството на САЩ.”

  Кои точно имаш предвид, защото той от половин година само шамари и ритници яде от американците?

  Ако е онова за колажа с астронавтите, то едва ли е променило радикално мнението, което бездруго имат за него.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2553 Неутрално

  Така и не разбрах !!! има ли нЕкой на който ВЪОБЩЕ да му пука от тези доклади !!!
  —цитат от коментар 3 на 442


  Не. С тези "доклади" просто се отчита някакво подобие на дейност. Цялата работа на ЕС е такава. Изключая, разбира се, ЛГБТИК+, черният расизъм, пълненето на Европа с джихадист и търтеи и """зелената""" кражба ..... там са много дейни.

 27. 27 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Да, ще каже нещо, за което пропагандата тук бяга като дявол от тамян - през последните няколко месеца България стигна дъното по отношение на каквато и да е законност, поради един национален предател, който разпердушини единството на нацията, нарушавайки непрекъснато и брутално самата Конституция.

 28. 28 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  Последната надежда на радевчетата. Ама като не стане в Брюксел, ще пускаме обвинения без доказателства тук, на родна почва.
  —цитат от коментар 16 на Червен дисибар


  На някои хора доказателствата дори отзад да им ги мушнат, ще опулят очи, ще стиснат зъби и ще изпъшкат "няма, няма доказателства".

 29. 29 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Е, ние кочината си я знаем, какво да ни казват? Но сме свикнали нищо да не правим като рефлекс от едни други времена, когато ни "възпитаваха" в инфантилност и послушание.
  Наивно още вярваме, че някой ще се погрижи за нас и ще ни подреди собствения двор - само мафията е доволна!

 30. 30 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#8] от "negodnik":“Някой чувал ли е Тиквата след последните шамари който изяде от посолството на САЩ.”Кои точно имаш предвид, защото той от половин година само шамари и ритници яде от американците?Ако е онова за колажа с астронавтите, то едва ли е променило радикално мнението, което бездруго имат за него.
  —цитат от коментар 24 на Norman Granz


  Да се пита юовек кой ше козирува на всички . Мъка

  SHADOWS of SOFIA
 31. 31 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 308 Неутрално

  [quote#28:"courage.tcd"][/quote]

  Явно съдиш по себе си. Това е добре, макар и бавно и мъìтелно накрая схващаш. Има надежда за некои лиляве друаре.

 32. 32 Профил на negodnik
  negodnik
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#10] от "von_seeckt":

  - лустрация
  - отчетна прокуратура и независим съд
  - прекратяване на всякакви отношения с Русия поне за 4г
  - ефективни присъди за този който ти плаща заплатата

 33. 33 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1778 Весело

  До коментар [#4] от "Бланш":

  Kaто Ливан ли?
  Накрая Слави ще апелира ли за помощи от ЕС необвързани с анти корупционни политики ?

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  А защо Брюксел да се грижи за България ?
  Те имат интерес ние да пропадаме за да не бъдем силна държава и да не им бъдем конкуренция както в икономиката така и в кадрите, които произвеждаме.
  На Брюксел им е важно ние ... да си плащаме редовно вноската.
  Нищо повече.
  А да, и да купуваме техните стоки от Метро, Кауфланд, Билла, Лидъл и тъ нъ.

  кратък
 36. 36 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3967 Неутрално

  До коментар [#34] от "negodnik":

  "Сега обаче виждаме бърза реакция на САЩ за нещо по скоро имиджово, не от геополитическо значение."

  Херо не може да го диша още откакто се нахвърли да я мляска и опипва при встъпването й в слъжност. В Америка подобни обноски са абсолютно недопустими, а тя е и от кюрдски произход, лицето й изразяваше шок и отвращение.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 37. 37 Профил на nodjinn
  nodjinn
  Рейтинг: 529 Любопитно

  Докладът е леко безмислен. За да не обидят някого истината за блатото, в което сме изпаднали, е винаги напудрена и маскирана с витиевати бюрократични фрази.

  Изумително е, че САЩ от хиляди километри видяха престъпниците и имаха топките да ги посочат публично с пръст, а така наречените "приятели" от ЕС мрънкат и мутолевят, санким да се не засегне крадливата шайка на герп. За което мутолевене, с безмерна наглост, герпаджийте се хващат и гръмко тръбят, че едва ли не ги хвалят.

  Това не променя факта, че колкото и българинът да обича друг отвън да му върши работата, изхвърлянето на боклука от властта и съдебната система си е САМО наша работа. Не на руснаците, не на американците, не на ЕС, наша - ако искаме да сме нещо различно от Северна Корея в ЕС, разбира се.

 38. 38 Профил на nodjinn
  nodjinn
  Рейтинг: 529 Неутрално

  А защо Брюксел да се грижи за България ?Те имат интерес ние да пропадаме за да не бъдем силна държава ....
  —цитат от коментар 35 на Мариана Кълвачева


  Напълно ненужно е Брюксел да се грижи за това, ние сами си унищожаваме съвсем успешно държавата от 90-ина години насам.

 39. 39 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Любопитно

  До коментар [#17] от "Червен дисибар":

  Коментирам реалностите. Ти, как предпочиташ?

 40. 40 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Любопитно

  "Дневник", къде в коментар # 13 има обиди на верска, сексуална, етническа, религиозен основа, както и призиви към насилие? Зададох обикновен въпрос!

 41. 41 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4126 Неутрално

  "ще каже ли Брюксел нещо, което още не знаем"

  По-правилният въпрос е ,ще кажат ли за неща в България , които знаем, но Брюксел до сега мълчи.

 42. 42 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2408 Неутрално

  А сега си представете, че книжката ви е дадена преди 30 години от ЕС въпреки, че знаят, че сте алкохолик прекланящ се пред благодетеля си сталинска Русия. И същият този ЕС ви е заверил талонът за собственост на джипа, въпреки че много добре знае, че е краден от ТКЗС то.
  А сега ЕС се прави че не знае за собственото си съучастие започнали преди 30 години с комунистите в България. И сега викат - ама чакай бе отде се взе тази сталинска птокуратура - ха де сетете се.30 години си бъркате по дупките с нашите комунета,щото ви излиза по-евтинко. вместо да дадедете някой лев за изграждане на България без комунисти.

 43. 43 Профил на Dimiter Karapetrov
  Dimiter Karapetrov
  Рейтинг: 184 Неутрално

  До коментар [#1] от "дедо Андро":

  Докато има такива, които - като в Унгария и Полша - карат носовете ви да увисват, има надежда, че светът ще оцелее.

 44. 44 Профил на Dimiter Karapetrov
  Dimiter Karapetrov
  Рейтинг: 184 Неутрално

  До коментар [#2] от "save_knforest":

  Корупцията не я генерират еврофондовете. Тя е начин на живот. Не е известен период в българската история след създаването на държавата през 1878 г., в който мотивът за включване в политиката да е бил друг.

 45. 45 Профил на Dimiter Karapetrov
  Dimiter Karapetrov
  Рейтинг: 184 Неутрално

  До коментар [#36] от "Norman Granz":

  За това (ако наистина я е целунал) той заслужава похвала. Не вярвам друг мъж да го правил.

 46. 46 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3967 Неутрално

  До коментар [#45] от "Dimiter Karapetrov":

  С всяка своя изява привържениците на ГЕРБ затвърждавате мнението, което възпитаните хора имат за вас...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 47. 47 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3018 Неутрално

  върховенството на закона е диктатура на формализма, приоритет на чиновническа психопатия над човещината

  Брухел отдавна е казал всичко - и казаното не струва

  (и тук ли оскърбих някого, модераторе?)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK