Брюксел разтревожен от засилващи се атаки срещу законността в ЕС

Брюксел разтревожен от засилващи се атаки срещу законността в ЕС

© European commission (audiovisual service)Европейската комисия ще предупреди, че увеличаващите се опити за нарушаване на принципите на правовата държава, създават рискове пред ЕС.


В очаквания по-късно днес втори доклад за върховенството на правото Европейската комисия акецентира върху заплахите срещу независимостта на съдебната власт и медиите, както и на борбата с корупцията, като подчертава, че състоянието е особено тревожно в Унгария и Полша, пише "Файненшъл таймс".


Докладите за върховенството на правото са нов инструмент, с който Брюксел наблюдава съблюдаването на законността сред страните членки, но те не са свързани с конкретни последствия от страна на Европейската комисия.
Брюкселското издание "Политико" цитира правосъдният еврокомисар Дидие Рейндерс, според когото докладът е повод за обръщане на внимание върху проблемите и за провеждането на дебат между страните членки. Според него докладът за върховенството на правото, публикуван миналия септември, е успял да предизвика национални дискусии за състоянието на законността и дори е довел до законодателни промени в някои държави. Той цитира конституционните промени в Малта след публикуването на първия доклад за върховенството на правото.
"Файненшъл таймс" има по-големи очаквания като пише, че комисията е задържала одобрението на националните планове за възстановяване и устойчивост на Унгария и Полша, което е условие те да получат достъп до 750-милиардния фонд за излизане от кризата на ЕС.


Докладът на комисията за върховенството на правото, който трябва да бъде представен днес следобед, подчертава "сериозни опасения" относно независимостта на съдебната власт както в Полша, така и в Унгария и критикува Будапеща, че не успява да се справи с клиентелизма и фаворизирането на високи нива на правителството.


Докладът обхваща развитието във всички 27 членки на ЕС, като дава оценява функционирането на правосъдните системи, свободата на медиите и разделението на властите.


Комисията е подложена на силен натиск от членовете на Европейския парламент, за да засили подхода си към нарушения на принципа на правовата държава, включително да използва правомощието си да спира плащанията от еврофондовете за държави, които последователно нарушават ценностите на съюза. Евродепутатите поискаха в специална резолюция, приета през юли, Унгария да не получава пари от спасителния фонд на ЕС и заплашиха еврокомисията със съд, ако не приложи спрямо нарушителите новия европейски механизъм, обвързващ върховенството на правото с достъпа до европейско финансиране.


Проблемите в Полша с атаките срещу независимостта на магистратите и унгарският анти-ЛГБТ закон концентрират вниманието върху докладите за двете държави, но констатациите на Брюксел и за други страни не са безоблачни.


Правосъдният еврокомисар Дидие Рейнърс коментира в навечерието на публикуването на доклада пред "Файненшъл таймс", че предизвикателствата пред върховенството на правото на ЕС над националното, като тези в Полша, но и в други страни, включително Германия и Франция, могат да "унищожат самия съюз", ако не бъдат решени.


Тези опасения бяха засилени миналата седмица с решение на конституционния съд на Полша, според което Варшава не трябва да се съобразява с разпорежданията на Съда на ЕС, свързани с нейната съдебна система.
Докладът за върховенството на закона също отразява притесненията относно унгарската съдебна система и избора на Жолт Андраш Варга за председател на нейния върховен съд. Варга беше назначен, въпреки че номинацията му беше отхвърлена от Националния съдебен съвет, самоуправляващ се съдийски орган, който посочи липсата на квалификационен опит. Подобни назначения, каза комисията, "пораждат сериозни опасения по отношение на съдебната независимост".


В проектодоклада се критикува Будапеща заради официалната корупция, като се изтъква, че липсват достатъчно независими механизми за контрол и "системни проверки". Еврокомисията намекна, че подобни недостатъци стоят и зад отлагането на одобрението на унгарския план за възстановяване, което се бави извън предвидените от европейското законодателство срокове. Официално Брюксел не назовава проблемите, заради които задържа отпускането на средства за изпълнението на плановете на Полша и Унгария.


Посочват се и тревожни признаци за отслабване на борбата с корупцията и се открива риск от "неправомерно влияние" върху преследванията за корупция. Докладът изразява особено безпокойство заради факта, че министърът на правосъдието е и главен прокурор на Полша.


България и Австрия са посочени в доклада на Брюксел като повод за загриженост за борбата с корупцията, а Чехия - заради конфликта на интереси по върховете на властта.


Повече за България вижте тук


Докладът посочва заплахи за независимостта и финансирането на медиите в редица държави отчасти поради икономическия натиск по време на пандемията. В него се подчертават атаките срещу журналисти - особено тези, които разследват престъпления и корупция, като се цитира убийството на холандския журналист Петер де Врис в Амстердам този месец.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на uyh02650937
  uyh02650937
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Как може да не дават децата си на обучение в сексуални парафилии тия туземци.

 2. 2 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  Ами нека да съставят правила и критерии, по които да бъде правена оценката на нивото на законността.

 3. 3 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Неутрално

  Брюксел се тревожи, но неговите тревоги не достигнаха до случващото се у нас последните 10 години ! Виждаме само доклади и препоръки ! Единственото, за което се активира наистина, това са ЛГБТ истериите и по - точно тяхното отхвърляне от немалко държави в ЕС ! Тогава даже заплашва да изключи непокорните........

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Весело

  "...както и на борбата с корупцията, като подчертава, че състоянието е особено тревожно в Унгария и Полша, пише "Файненшъл таймс"."!?
  А ние нали бяхме шампиони по корупция, защо при нас не е "особено тревожно състоянието"?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 2065 Неутрално

  Рашкоф и Радеф да четат, за тях е статията.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 6. 6 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  Тя законността щото цъфти и върже в Брюксел :)

 7. 7 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  Вперили са се в съдиите в Полша и в гейовете в Унгария, а къде-къде по-страшният проблем с незаконната имиграция и арогантното потъпкване на Европейското право от закрилниците й, явно не е никакъв проблем.

 8. 8 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Интересно защо ли населението в Унгария и Полша не протестира. А протестират във Франция, Гърция, Германия.

 9. 9 Профил на lkr19650941
  lkr19650941
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "...както и на борбата с корупцията, като подчертава, че състоянието е особено тревожно в Унгария и Полша, пише "Файненшъл таймс"."!?А ние нали бяхме шампиони по корупция, защо при нас не е "особено тревожно състоянието"?!
  —цитат от коментар 4 на hamiltonf


  Щото столична община подкрепя и спонсорира гей парада с наши средства? А родната милиция го пази?

 10. 10 Профил на lkr19650941
  lkr19650941
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вперили са се в съдиите в Полша и в гейовете в Унгария, а къде-къде по-страшният проблем с незаконната имиграция и арогантното потъпкване на Европейското право от закрилниците й, явно не е никакъв проблем.
  —цитат от коментар 7 на ivanpopov


  Помните ли заглавията от 2017г - "ЕС дава един месец на Полша и Унгария да приемат квотите за емигранти"

  И накрая пръъц.

 11. 11 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  "Брюксел разтревожен..." Ами – свършете си работата, господа беззъби евробюрократи! Например – наритайте по задника и изгонете Виктор Орбан, за да послужи това като пример и предупреждение за останалите кандидат-диктаторчета. Вместо да надавате сърцераздирателни вопли, като Урсула фон дер Лайен...

 12. 12 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 382 Весело

  Законност в ЕС?
  Пхахахах.

 13. 13 Профил на lkr19650941
  lkr19650941
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "murry":

  При 50 000 000 инженери и ядрени физици на стария континент добре са си свършили работата. ( И мен ме смути тази цифра)

 14. 14 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  да се тревожи

  законът е писан за робове

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 15. 15 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 565 Неутрално

  браво на поляците и унгарците...

 16. 16 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Законност според ЕС е някакво политкоректно имагинерно чувство, на което трябва да бъдат подцинени всички държави, независимо какво мислят техните граждани!

  ЕС в Брюксел все повече заприличва на СИВ и дори го надминава, защото почват вече и политическо преследване на определени нации!

 17. 17 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#11] от "murry":

  и оня другия жозеп борел, който
  отиде при путин, все едно путин
  е някакъв ебати титана, а не някакъв
  криминално проявен, който обаче си
  има държава да го пази. неядекватници.
  сега се сетиха за правото, а ние го ядем
  от 20 години от десетата и кагебетата.

 18. 18 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  "...както и на борбата с корупцията, като подчертава, че състоянието е особено тревожно в Унгария и Полша, пише "Файненшъл таймс"."!?А ние нали бяхме шампиони по корупция, защо при нас не е "особено тревожно състоянието"?!
  —цитат от коментар 4 на hamiltonf


  Защото Мравин си се разпространява напълно свободно, а вече имаме и драг кралици, или както там им се викаше .... if you know what I mean ...

 19. 19 Профил на tsp20650941
  tsp20650941
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "Alex Ivanov":

  Представяте ли си добре илюстрована безплатна книжка с например хайдушките легенди? Защото аз не мога.

 20. 20 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 948 Весело

  Бухахаххах, другарите от ЕНП сигурно имат да кажат много по въпроса

 21. 21 Профил на ZEN
  ZEN
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Няма как, индивиди с едни други сексуални наклонности да свършат нещо, за което се искат топки.
  А такива са масово в институциите на ЕС.

 22. 22 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#20] от "herbaltea":

  "нашите другари от ЕНП ли" - онази с големия нос, паунова ли или ковачев, абсурд, такова харакири никога няма да си направят, те очакват повишение...

 23. 23 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  До коментар [#18] от "Alex Ivanov":Представяте ли си добре илюстрована безплатна книжка с например хайдушките легенди? Защото аз не мога.
  —цитат от коментар 19 на tsp20650941


  Представям си я ...... но с чернокожи хайдути и малко ЛГБТИК + за бонус ....

 24. 24 Профил на negodnik
  negodnik
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Като е разтревожен ще вземе ли реални мерки или ще продължава да хленчи и подсмърча какви калпазани са Орбан, Качински и Тиквата.

 25. 25 Профил на zocho1
  zocho1
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  В материала е казано:
  "Проблемите в Полша с атаките срещу независимостта на магистратите и унгарският анти-ЛГБТ закон ..."
  Интересно ми е квалификацията "анти-ЛГБТ закон" на Брюксел ли е или на Дневник

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Твърде дълго ЕС си затваряше очите, това са последствията.

 27. 27 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Интересно защо ли населението в Унгария и Полша не протестира.
  —цитат от коментар 8 на Lazarus


  Много малко новини гледаш брат. Или ги гледаш селективно.
  Протести в Полша имаше много преди няколко години когато ерозията на правосъдието започна. Само че от ЕС твърде много чакаха и се надяваха нещо да се промени. Чашата отдавна преля а те сега се събудиха.
  Унгария отдавна е изтървана, Унгария е на Орбан докато в Полша още има умни хора които не седят тихо.
  Миналата седмица ЕС показа и доказа на Полша че те самите потъпкват незаконно собствената си конституция. Представи си за какво става дума. И не, действията от миналата седмица нямаха абсолютно нищо общо с ЛГБТ а по скоро с дисциплинарните процеси в съдебната власт.

 28. 28 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  ...........опасенията бяха засилени от решение на конституционния съд на Полша, според което Варшава не трябва да се съобразява с разпорежданията на Съда на ЕС, свързани с нейната съдебна система...........конституционния съд на Полша се съобразява с конституцията на Полша, което му е вменено ....... Като толкова се отварят евро - дебилите, бюрократи да бяха помислили за обща европейска конституция и да отпаднат националните......хем и ние нямаше да си разпорим задниците от уйдорми .......

 29. 29 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Брюксел или да взема мерки срещу посегателствата върху "законността" или да пие мента глог и валериан, защото тревожността води до опасни сърдечно-съдови заболявания.

 30. 30 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 857 Разстроено

  брюкселска пунта-мара.

  толкова ги интересува законността и борбата с корупцията, че тупаха боце по темето.

  единственото, което ги кара да настръхват от ужас и злоба, са правата на гейовете и опитите на християнското семейство да защити децата си от хомосексуална пропаганда в училище.

 31. 31 Профил на pernikforbg
  pernikforbg
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [/quote]


  [quote#28:"MPetr"]...........опасенията бяха засилени от решение на конституционния съд на Полша, според което Варшава не трябва да се съобразява с разпорежданията на Съда на ЕС, свързани с нейната съдебна система...........конституционния съд на Полша се съобразява с конституцията на Полша, което му е вменено ....... Като толкова се отварят евро - дебилите, бюрократи да бяха помислили за обща европейска конституция и да отпаднат националните......хем и ние нямаше да си разпорим задниците от уйдорми .......
  —цитат от коментар 27 на gabrovski


  И Кремъл така се тревожеше за ставащото в Полша, Чехия и Унгария. През 1956 унгарците започнаха народно въстание срешу комунистите, а ние направихме Априлския пленум - сега те отново искат своите християнски ценности, а ние отново сме най-верните сателити на Брюксел!

 32. 32 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Наглост голяма и безочие ...... Сасоли подписа решението за завеждане на дело срещу ЕК в Европейския съд относно американските визи......... и прост казус , колко ли ще го моткат говедата дълго, в същият този Европейския съд ......... обаче Съдът на Европейския съюз много бързо постанови, за 2-3 дена че на чуждестранните граждани от трети страни трябвало да се предоставя възможност да поискат съдебно преразглеждане на решението, с което им е отказана виза........

  . Становището на Съда се основавала на Шенгенския визов кодекс и на Хартата на основните права на ЕС........ и не можело така Полша и Унгария да отказват визи и да не ги пускали ........... Сетиха се за Шенгенския визов кодекс и на Хартата на основните права на ЕС. ......... но иначе за САЩ се правят на умрели помияри....

 33. 33 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Брюксел или да взема мерки срещу посегателствата върху "законността" или да пие мента глог и валериан, защото тревожността води до опасни сърдечно-съдови заболявания.
  —цитат от коментар 29 на Moonshine


  Парите за възтановяване на икономиката след Ковид за Унгария са спрени.
  За Полша още не са решили. Вчера във Варшава имаше едно много важно дело което на практика е незаконно. Делото е против един съдия и свалянето на имунитета му защото преди време се беше осмелил да смени категоризацията на едни тайни документи. Тези документи излязоха в публичното в пространство и в тях се видя че един от най-големите приятели на Качински, Тадеуш Моравиецки, е предприемал действия които са позволявали на руските служби за сигурност да се месят във вътрешните работи на Полша.
  Това го имаше в неделя и в понеделник по новините, ама кой да слуша и кой да си прави изводи?

 34. 34 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Весело

  До коментар [#28] от "MPetr":

  “бюрократи да бяха помислили за обща европейска конституция”

  Ами бяха помислили, но европейската конституция получи негативен вот във Франция, Холандия и спряха референдумите преди да настъпи пълния резил. Тогава, в противоречие на върховенството на правото, пробутаха Лисабонския договор, за който нито един европейски гражданин не е гласувал.
  При все че има множество съдебни решение (върховните съдилища във Обединеното кралство, Холандия, Франция), в които се отстоява принципа, че никакъв Договор (международен, частен, съюзен, кооперативен, финансов) не може да нарушава Конституцията (националната). Сиреч, ако Договорът я нарушава, то той се счита за нищожен. Но опитите продължават - що да се изостава от САЩ, когато “износът на демокрация” е с най-висока добавена стойност и то пожизнено.

 35. 35 Профил на jam59650945
  jam59650945
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#33] от "gabrovski":

  #HunExit #PolExit #BulExit

 36. 36 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Ми то най-висшестоящите нарушиха маса закони, като въведоха незаконни локдауни и брутални рестрикции. И продължават да мачкат народа в много европейски държави. Какво очакват ти тиквундери. Че ще скапят бизнеса и ще спрат планови операции, ще лишат хората от комуникация и всички ще им пляскат от радост. Мъдрият български народ е казал - който сее ветрове, жъне бури!
  Мога да ви кажа, какво ще следва - полицейщина, дигитален контрол и фашизъм! И всичко това за наше добро!

 37. 37 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  И аз съм разтревожен от представата на Брюксел за законност.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 38. 38 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#33] от "gabrovski":#HunExit #PolExit #BulExit
  —цитат от коментар 35 на jam59650945


  Не знам откъде си го изкопал това, Поляците не искат да напускат ЕС.
  Управляващата власт, която е против всичко от ЕС, е яко намразена и ако имаше в момента избори няма да съберат и 30%
  Ако искаш да поговорим за това, заповядай.

 39. 39 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  Защо ЕНП се припознава като ЕС. Това е една партия, ляволиберална и зловредна за ЕС.

  ЕС не е това, дето е на тези педофили в главите.

  Любовта ще спаси света!!!
 40. 40 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  Безкрайно нагли лоцемери! Няма как по друг начин данги нарека тези другати от ЕК!

 41. 41 Профил на kim15650948
  kim15650948
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Безкрайно нагли лоцемери! Няма как по друг начин данги нарека тези другати от ЕК!
  —цитат от коментар 40 на stargate


  Лицемерието е евроатлантическа ценноз!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK