Срещу мръсните пари Брюксел предлага кешови плащания до 10 хил. евро

Вицепрезидентът за икономиката Валдис Домбровскис каза, че ЕС и сега има най-строгите правила срещу прането на пари в света, но трябва да затвори дупките, през които престъпниците ги нарушават

© European commission (audiovisual service)

Вицепрезидентът за икономиката Валдис Домбровскис каза, че ЕС и сега има най-строгите правила срещу прането на пари в света, но трябва да затвори дупките, през които престъпниците ги нарушаватЕС иска да ограничи плащанията в брой до 10 хил. евро като мярка срещу прането на пари и финансирането на тероризма. Предложението е включено в нов, шести поред пакет от законодателни инициативи в борбата с мръсните пари, представен във вторник в Брюксел.


Намерението е с него да се подобри разкриването на подозрителни транзакции и включва нови дейности като виртуалните валути, по-интегрирани финансови потоци в единния пазар и взема предвид глобалния характер на терористичните организации. Еврокомисията обясни, че новият пакет включва основно законодателство с пряко действие, което ще позволи да се избегнат забавяния при съобразяване на европейските стандарти с националните.


Таван от 10 хил. евро


Ограничението за 10 хил. евро за големи плащания в брой според Еврокомисията е достатъчно високо, за да не накърнява позициите на еврото като световна валута, но и ще затрудни престъпниците, които избягват по-лесно откриваемите транзакции, като плащат в брой.
Предложението цели да уеднакви тавана на сумите в брой, каквито има в две трети от държавите, за да затвори вратичките за престъпниците, използващи страните с по-високи лимити.


Държавите, които са сложили ограниченията си под 10 хил., ще могат да ги запазят или приравнят към общото. В България в момента лимитът за плащане в брой е 10 хил. лева.


В момента продавачите, които получават суми в брой над 10 хил. евро, трябва да извършват проверки по правилата за борбата с прането на пари, а в бъдеще те ще трябва да отказват такива плащания.


Разкриване на получателите на преводи в криптовалути


Предвижда се и да бъде забранено предоставянето на анонимни портфейли за криптоактиви, което ще изравни режима за виртуалните валути, след като по-рано ЕС забрани анонимните банкови сметки.


Еврокомисията иска правилата за криптовалутите да се приравнят изцяло към тези за традиционните финансови активи, като да се задължат всички доставчици на услуги да извършват проверка на своите клиенти по стандартите на ЕС за борбата с контрабандата и финансирането на тероризма. При преводи в криптовалути ще трябва да се подава информация, идентифицираща както изпращача, така и получателя, по същия начин, по който сега това се прави за паричните банкови преводи.


Ако бъдат приети, промените ще осигурят проследимост на прехвърлянето на криптоактиви, като например биткойн, и ще позволят предотвратяване и разкривана на евентуалното им използване за пране на пари или финансиране на тероризма.


Обща система за проверка на банкови сметки


Законодателният пакет предвижда и уеднаквяване на правилата за борба с прането на пари и финансирането на тероризма в различните европейски държави чрез приемане на правилник, описващ изискванията за проверка на клиентите, за собственост, както и за правомощията и задачите на надзорните органи и звената за финансово разузнаване. Предлага се този правилник да влезе в сила от края на 2025 г., като дотогава се изработят техническите стандарти за прилагането му.


Най-съществената промяна е изграждането на обща система за взаимна проверка на банковите сметки. Предлага се съществуващите национални регистри на банкови сметки и сейфове да бъдат свързани, за да се позволи по-бърз достъп до информация за тях. Така правоприлагащите органи ще могат да проверяват всяка банкова сметка, регистрирана в ЕС, ускорявайки финансовите разследвания и възстановяването на престъпни активи по трансгранични дела.


Преследването на "перачи" извън Европа


Еврокомисията предвижда да създаде и нов списък, индикиращ рисковете от пране на пари и финансиране на тероризъм в банковите системи на държави извън ЕС. Предлага се освен "черен списък" на ЕС за държави, които позволяват такива рискови действия, да се състави и "сив списък". Той ще бъде основан на оценките на Работната група за финансови действия срещу изпирането на пари (FATF), световната група за наблюдение за прането на пари и финансирането на тероризъм, създадена от Г7. Държави, включени в списъка на FATF, ще бъдат част и от списъка на ЕС, като съюзът ще има право и на допълнения въз основа на автономни оценки на риска. За страните, попаднали в някои от двата списъка, ЕС ще прилага мерки, пропорционални на рисковете за финансовата система на ЕС, породени от съответната държава.


Досега България не е била член на FATF, с която сътрудничат 35 държави, 14 от тях от ЕС.


Нова европейска агенция


За да се улесни координацията на европейско ниво и прилагането на разпоредбите, се предлага създаването на нова европейска агенция за борба с прането на пари. Тя ще надзирава националните надзорни органи и ще улеснява връзките между службите за финансово разузнаване. В регламента, с който тя ще бъде учредена ѝ се възлагат и преки функции да контролира големи финансови институции, работещи в няколко държави или пък създаващи непосредствени рискове.


Очаква се новата агенция да заработи от 2024 г., като 100 души от 250-членния ѝ персонал ще се занимават само с надзора на финансовите и нефинансовите компании в страните членки.


Парламентарната група на ЕНП в Европарламента обаче предупреди, че създаването на "шапка" над националните служби за финансово разузнаване може да доведе до смесване на правомощия. Говорителят на групата в комисията по Икономически и парични въпроси Маркус Фербер предупреди, че европейската агенция трябва ясно да поеме от националните власти функциите по надзора на най-рисковите финансови институции.


Повече за новата агенция вижте тук


Според изпълнителния вицепрезидент за икономиката на Европейската комисия Валдис Домбровскис ЕС и сега има най-строгите правила срещу прането на пари, но сегашните предложения ще позволят те "да се прилагат последователно и под строг надзор, за да е сигурно, че наистина хапят".

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Оттук насетне все повече ще намаляват парите в кеш, за сметка на безкасови операции, напълно логично с оглед и на правната рамка, но и на икономическите трансконтинентални разплащания.

 2. 2 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  "Парламентарната група на ЕНП в Европарламента обаче предупреди, че създаването на "шапка" над националните служби за финансово разузнаване, може да доведе до смесване на правомощия. Говорителят на групата в комисията по Икономически и парични въпроси Маркус Фербер предупреди, че европейската агенция трябва ясно да поеме от националните власти функциите по надзора на най-рисковите финансови институции."

  ---------------------------------------

  явно има за овладяване още финансови институции... това е целта.
  Иначе Швейцария защо не е член на ЕС, защото са най-голямата перачница на пари и никой не ги закача, даже ни ги дават за пример, как добре и богато живеят.

  Любовта ще спаси света!!!
 3. 3 Профил на rhk011076282
  rhk011076282
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Положението става все по-зле с налагането на административни мерки за целите на наказателното преследване. Това показва импотентността на институциите, както изглежда - в световен мащаб.

 4. 4 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  А защо не премахнат банковите такси? Или еа направят европейска система за разплащане без такси?

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  Че това не е ли задължително, че сега пак го предлагат.

 6. 6 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 588 Неутрално

  "Ограничението за 10 хил. евро за големи плащания в брой според Еврокомисията е достатъчно висок, за да не накърнява позициите на еврото като световна валута, но и ще затрудни престъпниците, които избягват по-лесно откриваемите транзакции, като плащат в брой."

  Само ако получаващата страна оперира на светло. Сега си представих как някой наркодилър дава стока за 20 хиляди евро на дилъра от по-ниско ниво, и онзи отсреща казва – ще ти дам този куфар с 20 хиляди евро на 2 транзакции :-)

 7. 7 Профил на Destino
  Destino
  Рейтинг: 106 Разстроено

  Мисля, че борбата с тероризма е предлог.
  Не ми харесва всичко това. Държавата иска да контролира и да се информира за всяко наше движение. Май истинската свобода на човека е била за много кратко.

 8. 8 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3886 Неутрално

  Тегленето на милиони кеш от Черепа, няма ли да се разследват от органите къде са отишли , за какво са похарчени. Те не могат да потънат в дън земята. Вероятно са напълнили някое чекмедже в нощно шкавче със зареден пистолет на него.

 9. 9 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 228 Неутрално

  И ЕС и ЮС и ЮК знаят, че пътя на големите мръсни кинти минава през офшорните пространства, анма не се пипа там....

 10. 10 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  "Нова европейска агенция - За да се улесни координацията на европейско ниво и прилагането на разпоредбите, се предлага създаването на нова европейска агенция за борба с прането на пари."

  Демек ЕС ще бори пера§ите на мангизи с бюрокрация!
  Аре нема нужда!

  I Want To Believe
 11. 11 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4129 Любопитно

  "За да се улесни координацията на европейско ниво и прилагането на разпоредбите, се предлага създаването на нова европейска агенция за борба с прането на пари."

  Хайде още една агенция с неконтролируем бюджет и няколко хиляди служители. После нова сграда, нови коли, нови офиси в страните членки.... Бавно но сигурно целият контрол над държавите се отнема и подчинява на една структура. ЕК...няма не искам, няма недей, целият живот ще се контролира от тях......
  Нека сега някой да ме убеди, че това е ЕС който сте си представяли......

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 12. 12 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4129 Любопитно

  Оттук насетне все повече ще намаляват парите в кеш, за сметка на безкасови операции, напълно логично с оглед и на правната рамка, но и на икономическите трансконтинентални разплащания.
  —цитат от коментар 1 на save_knforest


  Ти не схващаш ли, че всичко това се прави с цел да се контролират хората? Ако имаш 10 хилки в брой ти ги ползваш както искаш. Ако обаче всичко е виртуално, ти нямаш никакъв контрол над тях. Утре ти дръпват шалтера и си беден и на улицата.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  Направо приемете, всеки път като плащаме нещо, 2 лева да отиват за банката и това е. Какво ни мъчите. Знаем, че го правите за работодателите си, не за борба с "мръсните" пари! Те минават през офшорни зони, които си съществуват и никой не ги закача.

 16. 16 Профил на Ivanov
  Ivanov
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#12] от "padrino":
  Те може и да не го правят с описаната от вас цел, но резултатът ще точно такъв :)

  Поздрави!
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Андерсен
  Андерсен
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Трябва пълна забрана на кешовите плащания до няколко години. Това силно ще ограничи корупцията и измамите на дребно. Вече всеки получава заплатата или пенсията си по банков път, така че няма да е проблем.

 19. 19 Профил на kim15650948
  kim15650948
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Трябва пълна забрана на кешовите плащания до няколко години. Това силно ще ограничи корупцията и измамите на дребно.
  —цитат от коментар 18 на Андерсен


  Поздрав с това парче TOOL - Useful Idiot

  https://www.youtube.com/watch?v=nVbO7pFkAe8

 20. 20 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  До коментар [#18] от "Андерсен":

  Пълни глупости.. Следващата идея е да се забрани кеша изобщо, предполагам? Парите единствено виртуални и единствено контролирани от банките и държавите? Оруел ряпа да яде!

  Sic transit gloria mundi
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK