Суперправомощията на главния прокурор тревожат Европа

Суперправомощията на главния прокурор тревожат Европа

© Лили ТоушекГлавният прокурор на България - независимо кой заема този пост - разполага с необичайно много правомощия в правораздавателната система, които практически са оставени без контрол. Въпреки някои опити за промяна през последните десетина месеца те се провалиха и ситуацията остава същата. Предизвиква загриженост отсъствието на съдебен контрол над решенията на прокурор да откаже да започне разследване.


Това са само част от констатациите, включени в годишния Доклад за върховенството на закона в частта за България. Документът бе разпространен днес от Европейската комисия и в него са събрани заключенията на институции на ЕС, на Съвета на Европа, на международни и неправителствени организации. Той обхваща периода от публикуването на предишния доклад (30 септември 2020 г.) до края на април 2020 г., т.е. последните месеци от живота на правителството на Бойко Борисов и 44-ото Народно събрание.


Документът не съдържа препоръки, няма и механизъм за някакви санкции при установени груби нарушения. Целта му е превантивно да се посочват проблеми и по тях да започват по-активен диалог в страната, както и с европейските партньори и институции.
На независимостта, качеството и ефективността на правораздаването е отделена значителната част от текста. Общото впечатление е, че има някои малки стъпки, както и план за действие от 6 декември, но някаква по-значима промяна няма.


Ето каква пише в уводната част на доклада:


"Правосъдната реформа в България е постепенен процес с важни последици за независимостта на правораздаването и общественото доверие, но предизвикателствата остават.


Нов закон за главния прокурор и неговите заместници влезе в сила. В същото време този закон бе оспорван пред Конституционния съд и той обяви, че противоречи на конституцията. В резултат на това остава предизвикателството за отговорността и наказателната отговорност на главния прокурор.


Загрижеността за съставянето и функционирането на Висшия съдебен съвет също остава. Реформа по този въпрос бе предложена в проекта за нова конституция, но в крайна сметка не бе приет.


Главният инспектор и инспекторите в Инспектората на ВСС продължават да работят, макар мандатите им да изтекоха през април 2020 г.


Режимът за професионално издигане на магистратите предизвиква загриженост, тъй като назначенията на съдии на по-високи постове не се извършват съгласно обичайна процедура за открита конкуренция.


Въпреки законодателните опити цифровизацията на правораздаването все още изостава."


Добър ход на България е приемането от правителството на План за действие, но въпросът е за реалния капаците за изпълнението му, коментира еврокомисарят за правосъдие Дидие Рейндерс след въпрос на кореспондента на БНТ на брифинг в Брюксел. Според него същото важи и за антикорупционната рамка и реформата на начина, по който се назначават съдиите на различни места в България - нещо, което е обсъждал с министъра на правосъдието в София. Трябва да се вложат ресурси във всичко това, допълни той.


В доклада са посочени като положителни процеси "значителният напредък в ефективността на системата за административно правораздаване", както и "консолидирането на прилагането на институционални реформи в борбата с корупцията" чрез нови приоритети и увеличен капацитет, описани в стратегия за периода 2021-2027 г. и др.


Но веднага следва заключението, че "значителни предизвикателства остават за ефективността на мерките за интегритета на обществената администрация, лобирането и защитата на източниците за корупция, където няма необходимите регулации. Въпреки увеличената активност при разследванията и подсилените ресурси, остава нисък броят на делата за корупция по високите етажи и тепърва трябва да се види солиден набор от окончателни осъдителни присъди".


Както е обичайно за този тип доклади, по-конкретните разяснения и примери се съдържат в бележките под линия, където по-обширно са цитирани заключения на други авторитетни институции.


Ето няколко посочени примера за властта на главния прокурор:


"В мнение на Венецианската комисия (CDL-AD(2019)031) се казва: Мнозинството разследващи са служители на полицията, процедурно надзиравани от прокурорите; малък броя следователи имат статут на магистрати и работят в Националната следствена служба или в разследващи поделения, които са част от прокурорските служби на регионално ниво. Процедурно, всички те са под надзора на прокурорите. Процедурният надзор означава, че всички решения на разследващ могат да бъдат отменени от надзираващия прокурор. Надзираващият прокурор, от своя страна, е обект на надзор от прокурор на по-високо ниво в йерархията, достигащ чак до нивото на главния прокурор."


"Главният прокурор може да анулира или поправи всяко решение от който и да е прокурор, което не е било прегледано от съдия. Нещо повече, той може да командирова прокурори без съгласието им за период от 3 месеца в рамките на календарна година (бел.ред. - това е известен начин да се заобикалят конкурси за по-високи постове, както и да се оказва натиск със заплаха за изпращане в друг район), както и да дава писмени инструкции на прокурори във връзка с прилагането на закона, включително по конкретни случаи. Главният прокурор разполага и със значителна власт над прокурорите, ръководещи служби на районно и окръжно ниво."


"Потенциалните кандидати за прокурори може да се опасяват от рискове за кариерата си, в случай, че главният прокурор е против тяхната кандидатура, тъй като всички членове на Прокурорската колегия във ВСС също са подчинени на главния прокурор" (из Меморандум H/Exec(2021)9 от 11 март 2021 г. за Департамента за изпълнение на решенията на Европейския съд за правата на човека).


В доклада се напомня, че в Плана за действие от 6 декември 2020 г. изрично е поет ангажимент да се намери решение за липсата на контрол и наказателна отговорност за главния прокурор. Посочва се, че все още няма конкретен график за приключване на поправките в отговор на повдигнатата в миналогодишния доклад загриженост за независимостта на съдиите и натиска над тях. Остава и тревогата от потенциала за влиянието на главния прокурор над ВСС.


Четвъртата, последната, част от доклада за България се спира на взаимозависимостта и взаимното ограничаване на институциите (т.нар. checks and balances). В нея се посочва, че още не е приключено създаването на национален механизъм за мониторинг на съдебната реформа, борбата с корупцията и с организираната престъпност след като приключи Механизмът за сътрудничество и проверка - нещо, което започна преди две години и бе напомнено в миналогодишния доклад за върховенството на правото. Причината е блокирането на процедурата за определяне представители на гражданския сектор в бъдещия Съвет за координация и сътрудничество.


Няма решение на проблема с недостатъчните или напълно отсъстващи обществени обсъждания на законодателни инициативи, загриженост предизвиква прокарването на законови промени в една сфера през заключителните разпоредби на съвсем други закони, гражданският сектор е притиснат и в някои случаи под натиск чрез кампании за очерняне, изнудване и разговаряне на учатващите в него в изключително негативен тон.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (115)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на fantomas
  fantomas
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#1] от "Контрол на съзнанието":

  Ако не тревожи теб, значи имаш ниска правна култура.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1332 Весело

  Това не е вярно! Гешев е радост! Тия са платени от Божков както и Радев, Христо Иванов и всички останали! Стъки ще им спретне един протест и ще видят те, че всички в България обичат Гешев! :)

 5. 5 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 408 Разстроено

  До коментар [#1] от "Контрол на съзнанието":Ако не тревожи теб, значи имаш ниска правна култура.
  —цитат от коментар 2 на fantomas


  Ми прав си,не съм умнокрасив!От пазарджишките села съм ,тъп и грозен!😢

  Много съм прост
 6. 6 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  мда - хората от години повтарят едно и също, а тук единствено Демократична България ги чува и разбира какво казват

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 7. 7 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 201 Неутрално

  Мале, цяла Европа се е разтреперала от нашия главен прокурор, даже и на Марс са притеснени. "Дневник", вече не сте и смешни...

  Няма мрак, който светлината да не може да разсее.
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Разстроено

  Много отдавна е време да бъде сложен край на схемата "вишински" за българският главен прокурор!!!

 11. 11 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  Повече ме тревожат телефонниоте разговори на Радев със руски шпиони работещи за него в президентството. Заради това е цялата дандания, защото Гешев явно не е удобен за руснаците, а Радев като верен руски пудел започна кампанията срещу Гешев. Явно по нареждане от Москва. Рашков е само машата в случая.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 12. 12 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 408 Любопитно

  мда - хората от години повтарят едно и също, а тук единствено Демократична България ги чува и разбира какво казват
  —цитат от коментар 6 на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ


  Е па там са умнокрасивите 🤡👍

  Много съм прост
 13. 13 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#10] от "selqnin":

  В Росенец не мислят така....

 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  До коментар [#7] от "1908":

  ""Дневник", вече не сте и смешни..."

  Ти изобщо разбра ли за какво става дума в статията?

  Дневник цитира "Доклада за върховенството на закона", а не си измисля неща, за да дразни Негово Високопреосвещенство с Каскета.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#11] от "emil":

  Тва Чайка ли му го е казал в Масква?!

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 750 Неутрално

  [quote#16:"Контрол на съзнанието"][/quote]

  Ааа чадо, закъснелите с над 1 година!

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на bulit
  bulit
  Рейтинг: 535 Весело

  Абе защо парламента не премахне тая длъжност напълно?Така ви свършват мъките.Само срещу главния прокурор се вика.Какво толкова ви правят тия главни прокурори,не знам:))))))))))На мен хич не ми пречат.

 20. 20 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 750 Неутрално

  [quote#18:"Контрол на съзнанието"][/quote]

  АМи проблемът е, че все едно да ме обявят за невинен, че съм окопал тревата в двора. Няма го обвинението в НПК.

 21. 21 Профил на velbg
  velbg
  Рейтинг: 458 Неутрално

  На български, "свръхправомощия".

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Абе защо парламента не премахне тая длъжност напълно?Така ви свършват мъките.Само срещу главния прокурор се вика.Какво толкова ви правят тия главни прокурори,не знам:))))))))))На мен хич не ми пречат.
  —цитат от коментар 19 на bulit


  Няма проблем чадо! Само дето трябват барем 2/3, а най-добре е 3/4 мнозинство.
  За да го намериш трябва да се съгласи някой от тези дето го е сложил. Трябва да се почака.....

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25 Профил на Animals As Leaders
  Animals As Leaders
  Рейтинг: 398 Неутрално

  До коментар [#4] от "У Чен":

  ФЪСТЪКИ е олицетворение на цялото герб!

 26. 26 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4271 Весело

  До коментар [#11] от "emil":

  "Повече ме тревожат телефонниоте разговори на Радев със руски шпиони работещи за него в президентството. Заради това е цялата дандания, защото Гешев явно не е удобен за руснаците, а Радев като верен руски пудел започна кампанията срещу Гешев. Явно по нареждане от Москва. Рашков е само машата в случая."

  Напиши и ти един доклад и го публикувай ! Може даже да го предложиш на ЕК ! Та и тя да се разтревожи покрай теб ! 🤦‍♂️😂

 27. 27 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  За да има явлението ГРАНДОМАНИЯ е нужно едно важно условие.
  Лицето, поддало се на това заболяване да е обградено от ЛАСКАТЕЛИ, угодници, нагаждачи и кариеристи !

  кратък
 28. 28 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5603 Неутрално

  Не се различават с много последните доклади, но ние за съжаление не променяме нищо.

 29. 29 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Нали знаете, че в България, когато искате тотално да прецакате нещо – създавате комисия! Ако искате на един човек или институция да им счупите зъбите им орязвате правомощията! Досега 30 години не беше арестуван нито един червен номенклатурчик, приватизатор, мафиот, търговец на влияние, крадец на пазари и тъкмо арестуваха няколко човека и държавата избухна от свития Юмрук на един обединител на нацията!
  Махнете правомощията на гл. прокурор и го направете отговорен пред мафията, престъпността и политиците – разхвърляйте отговорността и тогава ще видим като започнат да ви изнасилват жените и децата кой ще ви защити! Не се ли е случвало по време на ТОТАЛИТАРНИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ РЕЖИМ! Тодор Славков осъдиха ли го за изнасилване или го оправдаха!!!
  Докато комунизма е тук, ние ще сме някъде другаде!

 30. 30 Профил на ALEX BA
  ALEX BA
  Рейтинг: 274 Неутрално

  90% от текста е преливане от пусто в празно

  Въпреки това има смисъл да му се отдели малко внимание, за да се открие някаква промяна - ако не в България, поне в Брюксел. Лицето, което е споменавано най-често като проблемен фактор в правосъдната система, е главният прокурор. Еврокомисията изглежда започна да схваща по бавния начин, че той е запушил като тромб главна артерия на България и затова нейното самоочистване от корупцията не напредва.

  По традиция както авторите на доклада, така и визираните лица не са назовани поименно. Но поне всички знаят кой е главен прокурор на България. Възникващият от него проблем е, че той не дължи никаква отчетност. Може да прави и особено да не прави каквото си иска. ЕК само констатира мъдро: "Остава предизвикателството с отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор".....

  За свой най-голям срам

  ЕК се е почувствала принудена да посочи (пак под линия), че американското Министерство на финансите е наложило санкции на "няколко български граждани (включително и бивш член на парламента)". Американците не се стесняваха да назоват по име Делян Пеевски, но брюкселският етикет не позволява да се накърнява ничия чест даже когато става дума за уличени в корупция влиятелни лица. По тази причина България продължава да се слави в ЕС като най-корумпирана държава, но без корумпирани...

  аферата с маските на ББ и Меркел галиба е прашинка в окото, та се не види гредата ...

  ЕС е беззъб и немощен дядка, почукваш с бастончето си случайни минувачи за забавление...

 31. 32 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 531 Весело

  Интересни са четящите/коментиращите на Дневник.
  Когато от ЕС казват че съдебната система в България е скапана бият браво на ЕС.
  Когато от ЕС казват че съдебната система в Унгария и Полша е скапана бият браво на Унгария и Полша.

 32. 33 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  До коментар [#32] от "gabrovski":

  Всяка страна сама си е виновна за състоянието на вътрешните и дела.
  Но тук стаи основателен въпрос - за какво ни е тогава ЕС, след като седи отстрани, вижда, че имаме проблем, а не се намесва ?
  Ако ти имаш добър приятел, и си паднал на земята и те нападат кучета, а той стои отстрани и те гледа и ... пише доклади, тогава ти нямаш добър приятел.

  кратък
 33. 34 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 848 Неутрално

  От утре парламента почва работа. Какъв е проблемът да се промени съставът на ВСС и след това да се махне Гешев. Да се свършва и тази работа и да видим дали ще се оправат нещата.

 34. 35 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  Ма как тъй Брюксел пак недоволен? Човекът сума шпиони излови, те пак недоволни. Ми да кажат най-после какво искат?

 35. 36 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#32] от "gabrovski":Всяка страна сама си е виновна за състоянието на вътрешните и дела.Но тук стаи основателен въпрос - за какво ни е тогава ЕС, след като седи отстрани, вижда, че имаме проблем, а не се намесва ?
  —цитат от коментар 33 на Мариана Кълвачева


  Намесват се ама със закъснение. Явно очакват проблемите върешно да се оправят.
  На Унгария миналата седмица им спраха парите за възтановяване след Ковид.
  На Полша ще им ги спрат на 15-16 август, ЕС преди малко даде ултиматум на Полша. Информацията още не се е появила по българските медии, но като гледам полските тамошните граждани са възхитени от това развитие на нещата.

 36. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 39 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  Повече ме тревожат телефонниоте разговори на Радев със руски шпиони работещи за него в президентството. Заради това е цялата дандания, защото Гешев явно не е удобен за руснаците, а Радев като верен руски пудел започна кампанията срещу Гешев. Явно по нареждане от Москва. Рашков е само машата в случая.
  —цитат от коментар 11 на emil


  И Херо Мустафа е част от схемата! И тя подкрепя този руски шпионин в борбата му с шкафчо и инструмента му.

 39. 40 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2198 Любопитно

  : "Остава предизвикателството с отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор".....
  +++ точно! И какво трябва да се направи, да се смени закона или само да сменим главатаря на прокурорите? Защото всички протести, юмруци, домати и яйца, стачки, въстания.... са за смяна на прокурора, не за въвеждане отговорност и отчетност!
  Някой усети ли разликата? Само днес на 20-тина места чета за оставка и смяна на Гешев... и нито една статия за промяна на отговорността и отчетността!!!
  Какво излиза, да махнем Гешев за да освободим от преследване руските шпиони, Черепа, Бобокови......

  Русия- проказата на планетата Земя.
 40. 41 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#29] от "konservator.bg":

  тук никога не е имало комунизъм, само бял национал-социализъм, или по-скоро бял национал-тероризъм, който е обличал червени дрехи при нужда. след 89-та спря да облича и дрехите и си стана 100% бял тероризъм.

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 41. 42 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  От утре парламента почва работа. Какъв е проблемът да се промени съставът на ВСС и след това да се махне Гешев. Да се свършва и тази работа и да видим дали ще се оправат нещата.
  —цитат от коментар 34 на pepisky


  Проблемът е в неграмотността ви. Членовете на ВСС си имат мандати и никой не може да ги сменя, когато на вас ви хрумне.

 42. 43 Профил на sanyu
  sanyu
  Рейтинг: 86 Неутрално

  Тревожи ама другия път.
  ЕС подкрепят боко и компания. Слаба и бедна България означава още евтина работна ръка за тях.

 43. 44 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#40] от "chichka":

  Има 3 партии в една коалиция., ама ти не си гласувал за тях!
  Иначе само да ти кажа, че по-лесно се сменя ВСС, отколкото Конституцията.

 44. 45 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 750 Неутрално

  [quote#42:"3biri"][/quote]

  Може, може!

 45. 46 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#33] от "Мариана Кълвачева":

  Въпросът е кой приятел има тояга. САЩ имат и я използваха, само че кучетата са прекалено много.

 46. 47 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 982 Неутрално

  От като България е влязла в ЕС, се осъществява наблюдение върху правораздавателната ни система. Въпреки многобройните доклади, които се посочват много негативни елементи на тази система и правораздаване то сега положителна промяна няма, въпреки опитите да бъдат замазани очите на наблюдаващите с промени в закона, които уж дават възможност главния прокурор да бъде разследван. Само че това няма как да стане, тъй като всички прокурори са му подчинени, а правен абсурд е назначаването на независим прокурор, който да се занимава само с това.

 47. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 48. 49 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#44] от "Oleg Shishmanov":

  България има една-единствена конситуция и това е Търновската конституция. Всичко останало е дело на чужди окупационни сили.

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 49. 50 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4008 Неутрално

  До коментар [#40] от "chichka":

  🏑👍👍👍

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 50. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 52 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2198 Весело

  До коментар [#44] от "Oleg Shishmanov":

  Помним инструкциите на Черепа! Засега РРадев ги изпълнява.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 52. 53 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2198 Весело

  До коментар [#49] от "Alan Blackmore":

  Точно търновската е наложена от окупационни сили! И по нея конституция дълги години плащаме "Окупационен дълг"!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 53. 54 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4008 Неутрално

  До коментар [#35] от "Judjuk":

  Ти, умнико, правиш ли разлика между правомощията на главния прокурор и лицето Гешев? Къде ви обучават другарите?😛😛😛

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 54. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 56 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4251 Неутрално

  Суперправомощията на главния прокурор са заложени в конституцията , която комунистите си гласуваха с ясното съзнание , че прокуорът ще е техен човек , който няма да им търси отговорност за престъпленията , които са вършили и ще бъде като бухалка към тези , които не са съгласни с тяхната власт , прикрита като власт на поделенията на БКП , а имено БСП, ГЕРБ и ДПС.

 56. 57 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4497 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Радост под каскет бе.

  Призрак плашущий Европа??

  "Суперправомощията на главния прокурор
  тревожат Европа"

 57. 58 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Слави ще оправи нещата. Слави ще оправи всичко. Слави е цар и бог.

 58. 59 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2198 Весело

  До коментар [#54] от "Петър Самсонов":

  + Имаме проблем с институцията Главен прокурор! От ЕС често го напомнят. Но тук конюктюрно РРадев и сие обръщат темата на анти Гешев, защото настъпи руските шпиони и далаверите на спонсорите на РРадев! А неграмотната тълпа припява.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 59. 60 Профил на svv03688321
  svv03688321
  Рейтинг: 456 Неутрално

  За България Гешев изглежда най правилния и точния човек който само така ще спре корупцията правата му са оправдани за да се постигне необходимия му успех .
  Европа е далеч от това което се случва в България тези дни и точно за това трябва да си трае вместо да се бърка в правната система .
  Дори и САЩ всеки щат си има отделни щатски закони съобразени със щата.

 60. 61 Профил на ykv43523606
  ykv43523606
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Ако България се оттърси от мафията и главната прокарутара заедно с всички уроди там, има уникалния шанс да бъде инициатор на "Балканско Семейство", ако ли не, по-добре да ни превзема някой вече...

 61. 62 Профил на tsefan_92
  tsefan_92
  Рейтинг: 286 Гневно

  "Суперправомощията на главния прокурор тревожат Европа"

  Не само Европа- и нас силно ни тревожат!

  Да изринем ГРОБ-авите комунисти с 200! Да си върнем държавата!
 62. 63 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  До коментар [#35] от "Judjuk":Ти, умнико, правиш ли разлика между правомощията на главния прокурор и лицето Гешев? Къде ви обучават другарите?😛😛😛
  —цитат от коментар 54 на Петър Самсонов


  "Правомощията на главния прокурор" се упражняват от лицето Гешев. Тебе какво не ти е ясно? Както го е казал другарят Сталин "Кадрите решават всичко". Гешев е много як, сортиран и внимателно избран кадър. С ясни и точни пълномощия. "Ти си го избра", казва една съдийка по този повод.
  Впрочем пълномощията на длъжността "Главен прокурор" точно такива трябва да са - неограничени. Иначе ще го командорят и сменят всеки сезон. Порочността не е точно на главния прокурор, а на властта която той обслужва. Почтен човек няма да обслужва криминална власт.
  Къде са ме обучавали? Не е важно. Важното е къде сега обучават бъдещите прокурори, как ги мотивират и възпитават. Време е държавата да започне сама да си създава читави кадри. Време е да стане нормална и истинска.
  Аааа, такова, тебе коя агенция те обучава?

 63. 64 Профил на Любен
  Любен
  Рейтинг: 184 Весело

  Татарки, Цацарки, Гешефки - открийте 3те разлики )))

 64. 65 Профил на stinkfoot
  stinkfoot
  Рейтинг: 259 Весело

  Ей Богу, докато Цацката беше главен прокурор нямаше един ред за свръхправомощията му в този сайт. Смешни сте.

 65. 66 Профил на Habibi
  Habibi
  Рейтинг: 32 Неутрално

  Европа била тревожна, завалийката. Ми да я пратим на ходжа да й лее куршум против страх ...
  САЩ удрят директно, когато сметнат за необходимо, а лигльовците в Брюксел били "угрижени" ...

  Представете си Сизиф като хоум-офис уъркър ...
 66. 67 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4497 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Правилно се тревожите.
  Щом всеки слуша конференции на президент в президентство
  с руски шпиони...
  Аларма!

  А Гешев не е "всеки".
  Суперменът тревожи (И!) Европа.

  "Суперправомощията на главния прокурор
  тревожат Европа"

  До коментар [#11] от "emil":

  Повече ме тревожат
  телефонниоте разговори на Радев със руски шпиони
  работещи за него в президентството.

  Заради това е цялата дандания,
  защото Гешев явно не е удобен за руснаците

 67. 68 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1603 Гневно

  Мале, цяла Европа се е разтреперала от нашия главен прокурор, даже и на Марс са притеснени. "Дневник", вече не сте и смешни...
  —цитат от коментар 7 на 1908


  Бъркате, цяла Европа не се е разтреперала от Гешев. Той е едно нищожество, което не може да изплаши никого извън България.

  Цял ЕС се ужасява от системата в която са принудени да живеят българите, която позволява на главната прокуратура без контрол да обслужва мафията и да служи за бухалка размахвана от власта срещу политическите и противниците! Тази система е среда, в която основно корупцията може да вирее (и освен да отнема перспективите за по-добър и почтен живот за българите води до кражба на средствата на европейските данъкоплатци, които те са заделили за по-добър живот на българите)!

 68. 69 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  "От като България е влязла в ЕС, се осъществява наблюдение върху правораздавателната ни система."
  До коментар [#47] от "Voiko":

  Те други неща наблюдават. Пристанищата например. Летищата също. И стратегическите пътища. На кого му пука за прокурори, съдии и ..... други мръвки.

 69. 70 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  То и нас тревожат отдавна, ама който си го избира, той го и пази.

 70. 71 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 148 Неутрално

  Народния съд ше оправи всичко 🎃☪️🇹🇷

 71. 72 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#11] от "emil":

  Емчо,искаш да кажеш че брюксел е подчинен на москва ли:))))е ,не си ли глупав:)))

 72. 73 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2198 Весело

  Копнато от мрежата:
  "Васил Божков е просто Пророк! Новия Нострадамус! Велик астролог, предсказващ бъдещето!

  Божков предсказа бъдещето и записа предсказанията си в прочутите записи от 2020 година! Васил Божков- Нострадамуса предсказа протестите, предсказа че "Влади" (Владислав Горанов) пръв ще бъде "ударен", предсказа свалянето на правителството, говори за фигуранта, дето щял да назначи служебно правителство! Всичко се сбъдна!

  Божков- Нострадамоса говори за свалянето на Иван Гешев и съдебна реформа, която щяла да го направи "фигурант като президента"! И това е на път да се сбъдне! Оставката на Гешев и реформа искат Румен Радев, Бойко Рашков, Христо Иванов-Бойкикев, Мая Манолова, Слави Трифонов, Янаки Стоилов, Татяна Дончева...

  Божков е Пророк! Всичко се сбъдна!"

  Русия- проказата на планетата Земя.
 73. 74 Профил на Sevdelina Boikova
  Sevdelina Boikova
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Силни сигнали и ясни знаци от Европа, вече 12 години, все се тревожат, все докладват и все нищо 🤘
  Накрая на американците им писна и изкараха част от кирливите ни ризи, та на Европа да и светне.
  Проблемът не е толкова в главния прокурор, като длъжност, а в недоразуменията, които се озовават накичени с тази позиция, притежаваща свръх власт. За съжаление, Каскета е абсолютното дъно в 32 годишния преход, еманация на глупостта, дебелоочието, тарикатлъка, ината и некадърността. Това жалко милиционерче, в една нормална държава и за метач нямаше да го вземат в Прокуратурата. Каскета прекрасно осъзнава колко ниско ниво е, и че му липсват качества за позицията, на която е попаднал, но се е вкопчил в шанса на живота си и властта няма да я сдаде доброволно.

 74. 75 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 861 Неутрално

  ГЕШЕВ Е "ИНСТРУМЕНТ НА ГОСПОД".
  а сте го барнали, а господ ви е барнал вас.

 75. 76 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4631 Неутрално

  Европа се тревожи от действията на хунтата. Но за това нито дума.

 76. 77 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  ГЕШЕВ Е "ИНСТРУМЕНТ НА ГОСПОД".а сте го барнали, а господ ви е барнал вас.
  —цитат от коментар 75 на scott


  Ма ГОСПОД го закъса.

 77. 78 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  [quote#5:"Контрол на съзнанието"][/quote]


  « Ми прав си, от пазарджишките села съм, тъп и грозен . «


  Браво !
  Така те искам и теб и другите герболяци !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 78. 79 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  90% от коментарите са първосигнални.

  Докладът не взема отношение към Гешев, а към правата дадени на Главния Прокурор (и липсата на контрол в/у дейността му) по Конституция.

  Това е проблем, който съществува откак съществува Конституцията (1991).

  Смяната на Гешев сама по себе си няма да реши този проблем.

  Единственото, което би могло да го реши е ремонт на Конституцията.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 79. 80 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  До коментар [#4] от "У Чен":

  Това вашето може да се окачестви не като шега, а като пълна глупост.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 80. 81 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  До коментар [#79] от "Николов":

  Което съвсем не значи че Гешев не трябва да бъде съден най-малкото за престъпна безотговорност.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 81. 82 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4631 Любопитно

  До коментар [#81] от "Храбър":

  Ей, все искате да съдите някого. Ами ако някой ви съди вас? Например, теб за набеждаване?

 82. 83 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#65] от "stinkfoot":

  Глупосрти на търкалета!
  Нали точно по повод реформата прокуратурата през 2015 г. екипът на Хр. Иванов изготви проекта за изменение на Конституцията и точно в последния момент агент Гоце внесе промяна, като премести един член на ВСС от квотата на НС от прокурорската в съдийската колегия и така бетонира мнозинството на Главния прокурор? Това мнозинство, заедно с правомощията, дадени му в Закона за съдебната власт, които след това Цецка Цачева не пожела да ограничи и обяви съдебната реформа за приключена, гарантират на Главния прокурор и непропорционално влияние в Пленума на ВСС.
  Точно тогава Главен прокурор не беше Каскета, а Цацаров. Боко отиде да рита топка и остави плазмодиите от ПГ на ГЕРБ да си плюят на подписите и да бламират проекта за реформа на Хр. Иванов, който си подаде оставката моментално. А Боко се изока, че реформата на прокуратурата ще остане за след мандата на ... Цацаров.
  В архива на "Дневник" си седят статиите, анализите и мненията по темата. Отделно в "Дневник" беше остро критикувана още процедурата за избора на Цацаров през 2012 г.

 83. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 85 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  До коментар [#84] от "David Moyseev":

  И какво прочисти великия Гешев за две години? Нищо. Нула. Показни акции без абсолютно никакъв ефект. Дори и само заради това заслужава да си ходи. И между другото не съм умнокрасавец, с тази групичка глупаци не искам да имам нищо общо, но и не мога да стоя със затворени очи, когато прокуратурата е абсолютно неефективна и е превърната в бухалка за неудобни на властта.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 85. 86 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#30] от "ALEX BA":

  Прочетох с интерес разсъжденията ти, но аз имам малко по-различен прочит на ЕС "загрижеността".
  Последните десетина години ЕС отъждествяваше страната ни с Борисов. Нямам обяснение, но въпреки нарастващото недоволство у нас, Борисов беше харесван от тях. Даже си мисля, че точно този абсурд засилваше ( виждам го и при теб) анти ЕС настроенията тук.
  Вероятно правомощията и статута на главния но прокурор са им добре известни не от вчера. Но за тях тази фигура и статута им няма никакво значение, щом "техния" човек е на власт. "Загрижиха" се, когато стана категорично ясно, че той е минало. Едва сега нечии правомощия ги "разтревожиха". Този доклад е в защита на Борисов. В това, според мен са " останалите 10 %"...

  От идиоти отговор не чакам
 86. 87 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  Гешев е избран за 7 години през 2019 г. Протестът срещу избирането му беше отхвърлен от Конституциония съд като противоконституционен. Не Европа се тревожи, а бандюгите около Радев, Черепа, Бобокови и прочие влечуги са разтревожени, че няма как да премахнат опасността, който ги дебне мигом след като Фатмака изхвърчи от Резиденството през ноември. Успех на Гешев и Спецпрокуратурата в прочистването на Бг от мафия и олигарси!
  —цитат от коментар 84 на David Moyseev


  ++++++

  Русия- проказата на планетата Земя.
 87. 88 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  "Супер правомощията на главния прокурор тревожат Европа."
  И ние сме в Европа и ние се тревожим. Само гражданите заЕвропейско развитие , наречени за кратко БУДАли не се тревожат а защитават.

  SHADOWS of SOFIA
 88. 89 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Неутрално

  До коментар [#7] от "1908":""Дневник", вече не сте и смешни..."Ти изобщо разбра ли за какво става дума в статията?Дневник цитира "Доклада за върховенството на закона", а не си измисля неща, за да дразни Негово Високопреосвещенство с Каскета.
  —цитат от коментар 14 на Norman Granz  Къде виждаш цитати, освен уводните думи и тук там някои пасажи?

  Статията тълкува доклада както е изгодно с доста съмнителни изводи и заключения!

 89. 90 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Неутрално

  Гешев е избран за 7 години през 2019 г. Протестът срещу избирането му беше отхвърлен от Конституциония съд като противоконституционен. Не Европа се тревожи, а бандюгите около Радев, Черепа, Бобокови и прочие влечуги са разтревожени, че няма как да премахнат опасността, който ги дебне мигом след като Фатмака изхвърчи от Резиденството през ноември. Успех на Гешев и Спецпрокуратурата в прочистването на Бг от мафия и олигарси!
  —цитат от коментар 84 на David Moyseev


  Аз ли се лъжа или е верно, че Гешев е започнал борба с червената олигархия на БСП?

  И затова Радев инициира протестите с вдигане на юмрук тип Рот фронт?

 90. 91 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  Тревожат, дръжки.

  Европа е в паника от разюзданата рекомунизация в България.

  И само Гешев може да работи без да го засяга.

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 91. 92 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  И сега какво, с криптонит ли да го тричаме, че да загуби superpower-а?

 92. 93 Профил на p_h_v
  p_h_v
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Интересно, какво търсят мненията на неправителствени органозации в доклада?

 93. 94 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  До коментар [#5] от "Контрол на съзнанието":

  Добре, че поне осъзнаваш, че си тъп и грозен. Типичен гербаджия с полиран мозък – верен последовател на Тиквата и Каскета. Самият ти го каза!

 94. 95 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Не мога да разбера, тоя Гешев що се е запънал за тая службица?! Що не си гледа кефа някъде на Малдивите или където си поиска - сигурно бая сделки има реализирани вече. какво толкова се пени и се инати. Не вижда ли че само ни излага и никой вече не го иска, освен Баце и Пеевски. Ама тея и двамата са аут. За какво му още да се чекне. Да си ходи! Трудно ли му е да го разбере?

 95. 96 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  До коментар [#93] от "p_h_v":

  Интересно, какво търсят мненията на неправителствени органозации в доклада?
  —цитат от коментар 93 на p_h_v


  Е как какво? Както Рашков срещу Гешев - изрезки от вестници.

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 96. 97 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  : Какво излиза, да махнем Гешев за да освободим от преследване руските шпиони, Черепа, Бобокови......
  —цитат от коментар 40 на chichka


  Извинявам се за въпроса, но Гешев какво по-точно им направи на изброените по-горе?

 97. 98 Профил на shumnalia
  shumnalia
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Тия от Европейската комисия не си ли дават сметка, че вече прекаляват и на повечето нормални българи тотално им писна от дипломатичността им. Аман!!!
  Нормално и разбираемо е при 1-вия, 2-рия, 3-тия... хайде и при 5-тия, 6-тия доклад да са дипломатични. Ние обаче дори не сме на 14-тия доклад, а сме на 14-тата година от както сме член на ЕС и НИЩО не се прави за да се реформира прокуратурата ни, НИЩО!
  Въпреки това голямо и подигравателно "НИЩО" от наша страна, от Европейската комисия продължават с АБСУРДНАТА си дипломатичност.
  Тази дипломатичност прави тези доклади напълно безсмислени.
  Нещата ми изглеждат вече толкова абсурдни, че би следвало да им се потърси сметка на тези в комисията, за какво харчат пари и за какво събират информация месеци наред (пак харчейки парите на данъкоплатеца), след като накрая за пореден път изваждат един беззъб доклад. Колкото безсмислени са докладите им, толкова има смисъл и от тези които ги пишат!

 98. 99 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Заради това е цялата дандания, защото Гешев явно не е удобен за руснаците...
  —цитат от коментар 11 на emil


  Много лъжете бре, герп е сбириток от комунисти, доносници и русофили. Ето тук, на сайта на руската прокуратура, на снимка 3, може видим лъснатата глава на таваришч гешев. Посетил генералната прокуратура на расийката, на инструктаж при чайка.

  https://www.genproc.gov.ru/smi/news/genproc/news-1381972/

 99. 100 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Ами да. Щом главният прокурор може да прави такива поразии, няма значение кой точно ще е главен прокурор, поразии ще има. И всъщност българската история го доказва - ор Филчев до Гешев всичките са чудовища. Което показва, че проблемът не е САМО в личностите, а в самата позиция. Щом държавата има власт, например, да подслушва МАСОВО гражданите, въпрос на време е някой държавник да използва тази власт. Комунистическите глупости като тази длъжност "главен прокурор" са измислени тъкмо с тази цел - централната власт да може да потиска гражданите. Изходът в дългосрочен план е един - тази и подобни позиции да се премахнат напълно и хора, които са извършвали престъпления докато са заемали тази позиция, да отидат в затвора.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK