Върховенството на правото в ЕС: Картината е смесена, има влошаване в медиите и правосъдието

Вицепрезидентът Вера Йоурова и еврокомисарят за правосъдието Дидие Рейндерс представиха втория доклад за върховенството на правото в ЕС

© European commission (audiovisual service)

Вицепрезидентът Вера Йоурова и еврокомисарят за правосъдието Дидие Рейндерс представиха втория доклад за върховенството на правото в ЕСНезависимостта на съдебната система и свободата и плурализма на медиите са основен повод за загриженост в годишната оценка на Европейската комисия за състоянието на върховенството на правото в ЕС. Това става ясно от публикувания във вторник втори доклад, обхващащ всичките 27 страни.


Според комисията част от държавите са използвали времето от първото издание на доклада миналия септември да направят реформи, но в други ситуацията е без промяна и дори има влошаване.


Европейската комисия оцени състоянието на законността по четири показателя: независимост на съдебната власт, борба с корупцията, свобода на медиите и плурализъм и разделение на властите


Здравето на правосъдните системи
Почти всички държави членки предприемат реформи по отношение на правосъдните си системи, макар и с различен обхват, форма и напредък. В редица държави членки са предприети или се предприемат стъпки за укрепване на независимостта на съдебната власт чрез реформи, свързани например със съдебните съвети, назначаването на съдиите и независимостта и автономността на прокуратурата, се казва в доклада. Правосъдният еврокомисар Дидие Рейндерс похвали специално усилията в Германия, Испания, Италия и Люксембург.


Няколко държави членки обаче продължиха да провеждат реформи, които намаляват гаранциите за независимост на съдебната власт, с което дават повод за загриженост или задълбочават съществуващите опасения, свързани с повишеното влияние на изпълнителната и законодателната власт върху функционирането на правосъдната система. В тази част докладът е най-подробен за Полша, която получи ултиматум да изпълни разпореждането на Съда на ЕС да не прилага промените в законодателството си за кариерното развитие на магистратите, заплашена от глоба.


Европейската комисия констатира, че пандемията от COVID-19 е придала ново чувство за неотложна необходимост от модернизиране на правосъдните системи, като поощри усилията на държавите, които са подобрили цифровизацията на управлението на съдебната власт.


Запитан за ситуацията в България, Рейндерс каза, че комисията е доволна от факта, че България е признала отправените й критики в миналогодишния доклад, като е подготвила план за отстраняване на недостатъците, но че все още предстои да се направи оценка за изпълнението на обещанията. Рейндерс посочи единствено предложението за пътната карта за правосъдието, което беше внесено във ВСС и предвиждаше закриване на множество регионални съдилища и промяна в назначенията на магистрати по места.


Още за изводите за България вижте тук


Борбата с корупцията


Картината в борбата с корупцията също е смесена, казва Еврокомисията, посочвайки, че 10 от членките на ЕС са сред страните с най-малка корупция в света, но че това не навсякъде е така.


Рейндерс подчерта, че макар и важни, приемането на стратегии не е показателно за ефективността на вземаните мерки, и заяви, че органите, които са упълномощени да се борят с корупцията, трябва да бъдат достатъчно финансирани, за да постигат резултати.


Еврокомисията смята, че остават проблемите с наказателните разследвания и с присъдите за корупция в някои държави. Наложителните реформи в тях са били отложени още повече заради пандемията, неутешително заключава докладът.


Свобода и плурализъм на медиите


Пандемията е влошила условията за работа на журналистите и те са били подложени на допълнителен натиск. Сигналите, свързани със заплахи и оказване на натиск върху журналистите, са се увеличили в много държави, заяви вицепрезидентът за прозрачността и ценностите Вера Йоурова. Затова Европейската комисия е решила да напише указания до националните власти как да гарантират по-добрата сигурност на журналистите по време на работа. Докладът потвърждава, че заради ограниченията достъпът до информация за журналистите е бил по-труден, а икономическото състояние на медиите се е влошило. Като признава необходимостта от подкрепа на медиите, Еврокомисията обаче предупреждава, че схемите за финансова подкрепа от страна на държавата "трябва да се прилагат прозрачно и справедливо".


Докладът констатира, че не всички медийни регулатори са свободни от политическо влияние и в някои държави съществува голям риск от политическа намеса в работата на медиите.


Разделение на властите


Разделението на властите е претърпяло позитивна еволюция въпреки предизвикателствата на пандемиите. Някои държави дори са успели да направят конституционни реформи, които да гарантират прозрачността на управлението, качеството на законотворчеството и участието на гражданите в законодателния процес, се казва в доклада.


Според комисията националните механизми за работата на законодателната, изпълнителната, съдебната власт и независимите органи са се справили успешно с теста за устойчивост, какъвто е бил пандемията.


В същото време докладът отбелязва, че извънредната ситуация на места е използвана за прилагане на ускорени процедури и извънредно законодателство. В някои държави са били отправяни заплахи спрямо представители на гражданското общество, имало е физически и словесни атаки, които са разкрили недостатъчна защита на гражданското общество.


Комисията не пропуска да отбележи и няколко случая, включително в Германия и в Полша, където решения на Съда на ЕС бяха оспорвани или имаше отказ за тяхното прилагане. Вера Йоурова заяви, че европейското право има върховенство спрямо националното и че всички държави са длъжни да изпълняват разпорежданията на съда в Люксембург, както и че "по това не може да има компромис".


Европейската комисия планира да организира дебати в националните парламенти на страните членки, в Европейския парламент и в Съвета на ЕС, за да обсъди необходимите реформи за подобряване на законността в ЕС. За разлика от миналата година, този път Рейндерс предлага отделна дискусия за положението във всяка държава да бъде организиран в Европарламента.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Влошаването на медийната среда е основано, защото се налага левичарството като единствено и неоспоримо. Същото важи и за всички останали сфери.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  "Комисията е доволна от факта, че България е признала отправените й критики в миналогодишния доклад като е подготвила план за отстраняване на недостатъците, но че все още предстои да се направи оценка за изпълнението на обещанията."
  Могат да са сигурни, че само обещаваме,без да изпълняваме.

 3. 3 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2958 Неутрално

  Цитат:
  Свобода и плурализъм на медиите

  ---------
  Голям шалник!

  Плурализм в медиите!?
  Освен филантропското слово някой да е чул нещо друго!?
  Човек да го е страх, дори в жегите, да включи хладилника - и той ще задудне за Единствено Правилната Линия!

  Такава цензура като днешната, според мен, няма аналог в Историята!

 4. 4 Профил на rhk011076282
  rhk011076282
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Това ми напомня на един скеч на Камен Донев още от Улицата, в който казва:
  -С мъмрене не става. Все едно Симеон да мъмри войниците, разбираш ли, кога са се били на Шипка, горе... Клокотница...
  https://youtu.be/T9mk0WsUkFA?t=150

 5. 5 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  "....не всички медийни регулатори са свободни от политическо влияние..."

  На запад свободни са само жълтите жилетки и живеещите под мостовете. Всичко останало е в регулация.

 6. 6 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  ми влошаване и още как.

  Стари олигарси се ритат с по-нови

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK