Полша получи ултиматум за независимостта на съдиите

Дисциплинарната камара на Върховния съд на Полша. Висшият съд на ЕС постанови тя незабавно да бъде разпусната, на което Варшава се съпротиви

© Associated Press

Дисциплинарната камара на Върховния съд на Полша. Висшият съд на ЕС постанови тя незабавно да бъде разпусната, на което Варшава се съпротивиЕвропейската комисия даде на Полша срок до 16 август да приложи разпореждането на висшия съд на ЕС за разпускане на камарата, която се занимава с наказанията на съдии, и да се откаже от новия режим за санкционирането им.


Миналата седмица Конституционният трибунал (конституционният съд) реши, че постановлението на Съда на ЕС не трябва да се прилага, тъй като европейското право има ограничени правомощия по отношение на суверенитета на полската съдебна система.


Европейската комисия обаче не е съгласна и припомни, че европейското право има върховенство над националното и решенията на топ съда на ЕС имат задължителна сила за националните съдилища и за властите на държавите членки.

"Европейското право има върховенство над националното. Всички решения на европейския съд, включително разпорежданията за обезпечителни мерки, са задължителни за органите на всички държави членки и националните съдилища. Правата на гражданите и бизнеса трябва да бъдат защитени по един и същ начин във всички държави членки и няма да правим компромис по този въпрос", заяви вицепрезидентът на Европейската комисия Вера Йоурова.

Не мога да предполагам какво ще е решението на съда - дали глобата ще трябва да се плати наведнъж, или ще се начислява дневно, каза още Йоурова.
По-късно се разбра, че еврокомисарите са решили да дадат три седмици на Полша, след като в понеделник техните висши сътрудници препоръчаха едноседмичен срок.


На 14 юли висшият съд на ЕС в Люксембург разпореди на Полша да разпусне дисциплинарната камара към Върховния съд, като обяви, че тя не създава гаранции за безпристрастност и независимост от влияния от законодателната и изпълнителната власт. Магистратите на ЕС решиха, че новият дисциплинарен режим в Полша позволява съдиите да бъдат преследвани за издаваните от тях присъди, което може да се използва за политически натиск върху тях, както и няма разпоредби, гарантиращи, че делата срещу магистрати ще се разглеждат в разумни срокове. Новата система за наказанията позволява магистрати да бъдат санкционирани за това, че са искали тълкувания от Съда на ЕС, се казва още в решението.


Отсъждането беше по искане на Европейската комисия, че новият дисциплинарен режим за съдиите от върховния съд и от обикновените съдилища противоречи на европейското законодателство. Това дава право на комисията да поиска финансово обезщетение, ако Полша не се откаже от оспорваните разпоредби след произнасянето на Съда на ЕС.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3945 Любопитно

  Да ви видим какво ще направите по отношение на нашия ВСС. То зависи и от това какви яйца ще боядисат днес в нашето Народно събрание.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1759 Разстроено

  В Полша съдиите не са независими. В България главния прокурор си прави каквото иска...

 3. 3 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 701 Весело

  На което поляците отговорили: "Idź się pieprzyć"

 4. 4 Профил на pilis
  pilis
  Рейтинг: 514 Весело

  "Това дава право на Комисията да поиска финансово обезщетение, ако Полша не се откаже от оспорваните разпоредби след произнасянето на Съда на ЕС."........................Добре де,ако Полша се подчини на решението на съда на ЕС ,въпреки решението на своя Конституционен съд това дава ли и право на финансово обещетение от Комисията/например намаляне вноската в бюджета на ЕС/ ?Ха-ха-ха...............

 5. 5 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4494 Весело

  ЕС налага УЛТИМАТУМ на Конституционният трибунал (конституционният съд)на независима и суверенна държава....😂😂😂

  Я пак ми обяснете каква грешка направиха Британците като напуснаха ЕССР....😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 6. 6 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2462 Весело

  Много са зле поляците. Не се прави така. Трябва да се учат от батковците. Вместо да правиш някакви официални органи, работещи според официален закон, друго се прави. Когато някой съдия прекали със соросоидлъка или се похвали на маса, че смята да реши дело така, че de facto да принуди държавата да признае еднополовите бракове, започваш яка очерняща кампания за него и семейството му до девето коляно във всички медии, мобилизираш тълпи да "протестират" пред дома му, пращаш екипи на телевизии да питат децата и внуците му на излизане от училище "Вас срам ли ви е от баща ви/майка ви?", работодателите уволняват жената/мъжа на съдията, както и синове, дъщери, зетьове и снахи. Ако последните имат бизнес - партньорите ги изоставят. Вадят се кирливи ризи от детската градина насам - примерно "Съдия Х набил заради жена момче в неравностойно положение през 1987-ма година докато е бил на море в България." и т.н. Всичко това се представя като съвсем нормален, очакван и оправдан "backlash" на "противоречивата" практика на лицето. Ако не знаят как се прави да питат разни като любимите на редакцията Гардиън, ВВС, WaPo, CNN и т.н. Двама-трима като бъдат принудени да подадат оставки по тоя начин останалите ще забравят и за семинари на "Отворено общество" и за Европейски съд и за фон Лайнен. Крайно време е да започнем да използваме болшевишките прийоми в борбата с тях.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 7. 7 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Представяте ли си през 50-те години, когоато се наливаха основите на този съюз, Германия да беше дала на Франция 3-седмичен срок да си поправи законите и съдебната система?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 8. 8 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Иначе, когато на Дневник му разрешат, ще бъде публикувана и сериозната новина за постигнатото споразумение между САЩ и Германия относно северния паток. То безмерно ощастливява Путя и хвърля в ужас и демократи, и републиканци.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 9. 9 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3945 Неутрално

  На което поляците отговорили: "Idź się pieprzyć"
  —цитат от коментар 3 на Бубенце


  На което отговорът е "кто шйе бенджйе пйепшит в коньцу".

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 10. 10 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4494 Весело

  Иначе, когато на Дневник му разрешат, ще бъде публикувана и сериозната новина за постигнатото споразумение между САЩ и Германия относно северния паток. То безмерно ощастливява Путя и хвърля в ужас и демократи, и републиканци.
  —цитат от коментар 8 на Един вампир броди из Европа


  Това не отговаря на партийната линия. Дневник имат "навика" да не съобщават такъв род новини. Те пропуснаха да съобщат и за решението на съда в Брюксел по делото на ЕС срещу Астра Зенека 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  До коментар [#2] от "plamen_b":

  " Полша съдиите не са независими. В България главния прокурор си прави каквото иска..."

  В България има ли свестни хора, съпротивителни сили и воля за промяна или сме просто географска територия във физическите рамки на ЕС ? Мисля че има надежда за промяна ! Но от нас си зависи ! Изцяло !

 12. 12 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  До коментар [#7] от "Един вампир броди из Европа":

  Ми нямаше да да има ЕС сега.
  Тогава политиците са били мнго различни от сегашната бюрократична клика.

  Panta rhei....
 13. 13 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1375 Весело

  До коментар [#5] от "padrino":

  Голяма грешка направихте.
  Я кажи Падрино има юи някакъв недостиг на сроки из Британия, защото едни шознати вече 4 ти месец им мотаят ремонта на къщата, нямало материали налични, не длстигали шофьори на камиони и недостиг имало на материали...

 14. 14 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  Само припомням, че преди години Австрия беше поставена "на трупчета" от еС заради управляващата към онзи момент партия в Австрия...

 15. 15 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1375 Весело

  До коментар [#10] от "padrino":

  За представител на нация която доскоро беше съставена от поданици е разбираемо да не разбираш защо ЕС се грижи за правата на ЕС гражданкте, дори и когато тези права се нарушават от управляващите отделни държави. Какво да се прави при вас нали си имате кралица, вашата е лесна, наясно сте , че никой не може да и търси сметка, при нас е сложно дори и да си управляващ или конституционен съдия гражданкте имат лостове да ти търсят отговорсност...

 16. 16 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4494 Весело

  До коментар [#5] от "padrino":Голяма грешка направихте.Я кажи Падрино има юи някакъв недостиг на сроки из Британия, защото едни шознати вече 4 ти месец им мотаят ремонта на къщата, нямало материали налични, не длстигали шофьори на камиони и недостиг имало на материали...
  —цитат от коментар 13 на mso011053684


  Твоите познати да не живеят в пещера? 😂😂😂 Попитай ги да ти кажат точно какви материали липсват, за да видим каква глупост ще напишат 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 17. 17 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4494 Весело

  До коментар [#15] от "mso011053684":

  Ти изобщо нямаш понятие от структурата на управление в ОК след като споменаваш Кралицата, но продължавай да се упражняваш 😂😂😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 18. 18 Профил на tsefan_92
  tsefan_92
  Рейтинг: 257 Любопитно

  Много интересно как върховенството на закона е изключително важно според ЕС само в някои държави. Ние сме на дъното на класациите, не показваме и минимално желание за промяна и за 17 години нито един ултиматум. Какви са тези двойни стандарти? Или полските "управници" не са си платили на когото трябва, докато наш Ганьо си е плащал редовно :)

  Да изринем ГРОБ-авите комунисти с 200! Да си върнем държавата!
 19. 19 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#5] от "padrino":Голяма грешка направихте.Я кажи Падрино има юи някакъв недостиг на сроки из Британия, защото едни шознати вече 4 ти месец им мотаят ремонта на къщата, нямало материали налични, не длстигали шофьори на камиони и недостиг имало на материали...
  —цитат от коментар 13 на mso011053684


  Баси глупостите, абе не се ли научихте поне малко по-интелигентно да лъжете?
  В клас си? 4?

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 20. 20 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Полша е на поне 20 години преди нас, направиха лустрация още през 1990 година, имат специализирани прокуратура и съд, които дебнат за корупция!

  И въпреки това отделни съдии се изкушават да не съдят според доказателствата!

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Защо Брюксел не се занимае и с нас така сериозно, както с Полша.

 22. 22 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#21] от "Роси":

  Зашото слушкаме и не се репчим с християнски цености

 23. 23 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 191 Неутрално

  Na koncu ta Unią sie rozpierdoli i tyle

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK