САЩ заплашиха да изтеглят инвестиции, ако Полша затвори телевизия

Централата на TVN24 във Варшава

© Associated Press

Централата на TVN24 във ВаршаваБъдещите американски инвестиции в Полша могат да бъдат застрашени, ако не бъде подновен лицензът на 24-часовия новинарски канал TVN24, заяви съветникът на Държавния департамент на САЩ Дерек Чолет.


Коментарът беше направен по повод на проект за закон, обсъждан в полския парламент, който забранява собственост върху медиите от компании, регистрирани извън ЕС и Европейската икономическа зона. Ако бъде приет, законът ще доведе до отнемането на лицензите на американската медийна компания "Дискавъри" (Discovery Inc.), която притежава и новинарския канал TVN24 .


Телевизията е в процес на подновяване на лиценза си, но подготвяните от управляващата националистическа партия "Право и справедливост" могат да принудят "Дискавъри" да продаде мажоритарния си пакет, пише Ройтерс.
Националният съвет за радио и телевизионно излъчване (KRRiT) гласува лиценза на TVN24 в четвъртък, който изтича на 26 септември, но резултатът не е окончателен.


"Това е много значителна американска инвестиция в Полша. И ще има последици, ако лицензът не бъде подновен, за бъдещи инвестиции в САЩ", каза Чолът в интервю за TVN24, цитирано от "Ройтерс".


Той добави, че е повдигнал въпроса по време на срещи с полски официални лица.


TVN, чиято стойност се оценява на над 1 млрд. долара, е най-голямата американска инвестиция в Полша.


През юли депутати от "Право и справедливост" внесоха в парламента изменения в Закона за радиоразпръскването, които ще ограничат компании извън Европейското икономическо пространство да контролират полските радио и телевизионни станции. Според опозицията инициативата е пореден опит за ограничаване на свободата на медиите.


"Право и справедливост" твърди, че чуждестранните компании имат твърде голямо влияние в медийния сектор и по този начин изкривяват обществения дебат.


Европейската комисия също обяви, че наблюдава внимателно процедурата за законодателни промени и анализира дали предложението не нарушава европейските стандарти за свобода на медиите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK