България не участва в поръчката на ЕС за лекарство срещу COVID-19, изпуснала срока

България не участва в поръчката на ЕС за лекарство срещу COVID-19, изпуснала срока

© Associated PressБългария не е сред 16-те европейски държави, които участват в обща поръчка за медикамент за лечение на COVID-19, потвърди здравното министерство в отговор на въпрос на "Дневник", зададен след читателски въпрос.


Европейската комисия съобщи в сряда, че е подписала обща обществена поръчка за препарата сотровимаб (sotrovimab (VIR-7831) на "Глаксо Смит Клайн" (GlaxoSmithKline) и "ВИР байотекнолоджи" (VIR biotechnology), който вече се използва в САЩ за лечение на пациенти с висок риск от тежко протичане и смърт.


Според информацията, предоставена от здравното министерство, правителството на Бойко Борисов е гласувало за включване в общата поръчка за медикамента, но пет дни след изтичането на крайния срок, даден от Европейската комисия.
Въпреки, че здравното министерство е препоръчало медикаментът на "Глаксо" да се поръча още на 24 февруари 2021 г., Министерският съвет е разрешил това едва на 17 март. Срокът за участие в общата поръчка, организирана от Еврокомисията, е бил до 12 март, съобщават от здравното ведомство.

"Решението е взето извън предоставения от Европейската комисия изключително кратък срок - 12.03.2021 год. за заявяване на позиция за присъединяване. Предвид това, в документацията на рамковото споразумение не фигурира Република България", се казва в отговора до "Дневник", изпратен от Министерството на здравеопазването.
От там добавят, че сега властите ще се опитат да сключат двустранен договор с "Глаксо Смит Клайн", за осигуряване на терапията с моноклонални антитела за пациентите, които се нуждаят от нея в България.


"Невключването на Република България в рамковото споразумение на ЕК не лишава страната ни от възможността да сключим двустранен договор с GlaxoSmithKline за осигуряване на моноклонални антитела", информират от здравното ведомство.


Антителният коктейл на "Глаксо" и "ВИР" е вторият медикамент от този тип, за който ЕС резервира количества. Той още не е одобрен за употреба в ЕС и очаква резрешение от европейския лекарствен регулатор. Доставките ще започнат след получаването на пазарен лиценз, което се очаква да стане до октомври.


През април Комисията резервира 55 хил. дози от друго потенциално лечение на COVID-19 въз основа на коктейл от моноклонални антитела на "Регенерон" (Regeneron) и "Хофман" - "Ла Рош" (Hoffmann-La Roche Ltd). В поръчката участат 37 държави, сред тях и всички европейски.


Клиничните изпитвания паказват, че сотровимоб намалява с 85% риска от хоспитализация и смърт при пациенти с леки симптоми, но с висок риск от тежко протичане на заболяването. Медикаментът се прилага до петия ден от появата на симптомите. ЕС е поръчал 220 хил. курса на лечение, които ще бъдат разпределени между 16-те държави, участвали в обществената поръчка.


Сотровимаб се прилага в САЩ от май. Моноклоналните антитела са изкуствено създадени протеини, които имитират способността на имунната система да се бори с коронавируса. Те се прикрепят към протеина в "шиповете" на вируса и по този начин блокират "закачането" му към човешките клетки.


Европейската комисия преговаря с още три компании, разработващи антителни коктейли срещу COVID-19, след като преди месец обяви препаратите на "Глаксо Смит Клайн" и "ВИР", "Регенерон" и "Хофман- Ла Рош", "Селтрион" (Celltrion Healthcarе) и "Ели Лили" (Eli Lilly) за достатъчно перспективни да бъдат използвани като терапия при пациенти, диагностицирани с COVID-19. Всички те се намират в процедура на текущ преглед от Европейската агенция по лекарствата.


Здравното министерство е препоръчало на Министерския съвет България да участва в европейските поръчки за купуване на всички селектирани моноклонални антитела в края на февруари, става ясно от отговора на ведомството.


След успеха на договорите за осигуряване на ваксини, Европейската комисия реши да продължи да организира общи обществени поръчки за резервиране на медикаменти и консумативи, тъй като е в позиция да договори по-благоприятни условия от отделните държави заради по-големия обем на поръчките и високия си кредитен рейтинг.


България се включи в европейските поръчки за доставки на ваксини, на единственото досега одобрено в ЕС лекарство срещу COVID-19 - ремдесивир, за игли и спринцовки за ваксиниране, за тестове, за консумативи като маски, ръкавици и облекла.


В началото на пандемията, през март 2020 г., отново заради закъснение, България не успя да се включи в първата обща европейска поръчка за защитни маски. Преди това тя отказа да участва и в резервирането на ваксината на "Джонсън и Джонсън" и сега използваните количества бяха събрани в последствие от недопоръчаните от останалите държави дози. Швеция организира пренасочването им към София по поръчение на Еврокомисията.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK