Еврокомисията призова Скопие, Тирана и Подгорица да се откажат от "златните визи"

Еврокомисията призова Скопие, Тирана и Подгорица да се откажат от "златните визи"

© European commission (audiovisual service)Европейската комисия препоръча на държавите от Западните Балкани да прекратят схемите за предоставяне на гражданство в замяна на инвестиции, известни още като "Златни визи". Тя е включена в доклад за визовата либерализация в Северна Македония, Сърбия, Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, както и в Грузия, Молдова и Украйна, публикуван в сряда.


Брюксел наблюдава как седемте държави се справят с изискванията на ЕС, срещу което гражданите им с биометрични паспорти могат да пътуват без визи в Шенген.


Еврокомисията настоява по-специално Северна Македония и Черна гора да отменят действащите правила възможно най-бързо, а Албания да не въвежда подобни, заложени в новия проектозакон за гражданството.

"Законът за гражданството на Северна Македония позволява придобиването на гражданство при специален икономически интерес, без никакви предходни изисквания за пребиваване. Европейската комисия е насочила вниманието на Северна Македония към рисковете, произтичащи от разрешаването на гражданство срещу инвестиции, използвани за заобикаляне на процедурата за виза за краткосрочно пребиваване и задълбочената оценка на индивидуалните миграционни рискове и рискове за сигурността, които тя носи", се казва в документа
.
Правителството в Подгорица реши през март да прекрати в края на годината схемата за "златни визи", която се прилага от 2019 г. Засега въпреки правителственото решение Черна гора продължава да приема кандидати за гражданство, което притеснява ЕС, защото те биха получили безвизов достъп в Шенген.


Наскоро Европейската комисия даде под съд Кипър за предоставяне на европейско гражданство на чужденци чрез инвестиции в местната икономика. България е обект на наблюдение заради подобни практики, като засега Европейската комисия продължава да очаква, анонсираните от предишното правителство промени в закона за гражданството, да бъдат приети.


Като цяло четирите балкански и трите държави от Източното партньорство, чиито граждани пътуват безвизово в Шенген, следват препоръките. Повечето от тях, включително Сърбия, трябва да правят повече в борбата с корупцията и преследването на тероризма, се казва в доклада на Брюксел.


За Албания и Украйна се иска да работят по-усърдно за намаляване на неоснователните искания за закрила и убежище, които техни граждани подават към ЕС. През 2020 г. почти седем хиляди албанци са поискали бежански статут в ЕС, като едва 5.3% от молбите са уважени. Почти толкова са и украинците, поискали закрила в ЕС, намаление с повече от една трета през последната година. Уважените молби са 11%.


Комисията констатира, че заради пандемията миграционният натиск сериозно е намалял, както и молбите за предоставяне на убежище. Въпреки възходящата тенденция напоследък, нивата все още са по-ниски, отколкото преди коронакризата.


Еврокомисията наблюдава ситуацията в безвизовите държави съгласно Механизма за визова либерализация. В зависимост от оценката ѝ, а също и по искане на някоя от членките на ЕС, визите могат да бъдат върнати. Засега това не се предлага, като Еврокомисията смята, че седемте държави "отговарят на изискванията за либерализиране на визовия режим и са постигнали напредък в изпълнението на миналогодишните препоръки".


В доклада се посочва също, че безвизовото движение продължава да носи положителни икономически, социални и културни ползи за държавите - членки на ЕС, и за страните партньори.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  Ами че то и ние издаваме такива паспорти! Банките са разработили даже специална схема, как да "подпомогнат" желаещите да станат български граждани вместо срещу 2 милиона инвестиции, срещу педесетина хиляди лева.

 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3898 Любопитно

  " Законът за гражданството на Северна Македония позволява придобиването на гражданство при специален икономически интерес, без никакви предходни изисквания за пребиваване. Европейската комисия е насочила вниманието на Северна Македония към рисковете, произтичащи от разрешаването на гражданство срещу инвестиции, използвани за заобикаляне на процедурата за виза за краткосрочно пребиваване и задълбочената оценка на индивидуалните миграционни рискове и рискове за сигурността, които тя носи", се казва в документа "

  Всеки мафиот, включително и нашенските, лесно може да вземе македонско гражданство, ако това по някакъв начин е в престъпните му схеми и интереси ! После от ЕС ми настояват, че РСМ били напълно готови да преговарят за еврочленство !..........

 3. 3 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Балканска му работа. Целта на всичко е да пада кьораво.
  Слагам и нашата държава в това число - вижте коментар 1 на 3 бири.
  Не го знаех. Благодаря за инфото.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 4. 4 Профил на zaj37648507
  zaj37648507
  Рейтинг: Неутрално

  Обаче били готови за преговори за членство в ЕС. Добре че е България да им вади горещите картофи, но за благодарност се дръвчат на нас после.

 5. 5 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Бивша Югославия много хитрее напоследък. Хибридния им проект "миШенген" или "сърбославия" също е нещо от типа.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 6. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5173 Неутрално

  ЕК прави опити да пресече "златните визи", ама те затова са измислени

 7. 7 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Макетата от сега ли се правят на тарикатчета? Е няма лошо - нека ги видят в цялата им хубост

 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3823 Весело

  Големи балъци, ще се връзват на акъла на србите!?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 9. 9 Профил на Dimitar Kafaliev
  Dimitar Kafaliev
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Кой ходи да си купува албански или фиромски паспорт?? хахаха

 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2559 Неутрално

  Балканска му работа. Целта на всичко е да пада кьораво.Слагам и нашата държава в това число - вижте коментар 1 на 3 бири. Не го знаех. Благодаря за инфото.
  —цитат от коментар 3 на kvasimodo  До коментар [#3] от "kvasimodo":

  А каква "работа" е да пуснеш МИЛИОНИ варвари в Европа,както направи Меркел?! Не ми отговаряй,всъщност.

 11. 11 Профил на hieros_logos
  hieros_logos
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Ха-ха-ха. Тея от ЕК са страшни смешници. Милиони бежанци, от който огромен процент са потенциални джихадисти след няколко години, ги напускаха из ЕС през граничните бразди, без документи, искат да ги интегрираме и да ги гледкаме. Обаче проблем са няколко бедни мафиота с пари, които ще си купят фиромски и албански паспорти, за да седят 3 месеца в ЕС.....

 12. 12 Профил на hieros_logos
  hieros_logos
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Ха-ха-ха. Тея от ЕК са страшни смешници. Милиони бежанци, от който огромен процент са потенциални джихадисти след няколко години, ги напускаха из ЕС през граничните бразди, без документи, искат да ги интегрираме и да ги гледкаме. Обаче проблем са няколко бедни мафиота с пари, които ще си купят фиромски и албански паспорти, за да седят 3 месеца в ЕС.....

 13. 13 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  Правилно. Ще забогатеят много ако приемат няколко милиона джихадисти.

 14. 14 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#7] от "Георги Христов":
  До коментар [#8] от "hamiltonf":
  Ние сме същите по нрав и помисли, само дето даваме паспорти срещу директен подкуп, БЕЗ инвестиция...

  Сидо
 15. 15 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4283 Любопитно

  "Тя е включена в доклад за визовата либерализация в Северна Македония, Сърбия, Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, както и в Грузия, Молдова и Украйна, публикуван в сряда."

  От каква позиция ЕК прави препоръка на държави които не са членки на ЕС?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 16. 16 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4283 Любопитно

  Всеки мафиот, включително и нашенските, лесно може да вземе македонско гражданство, ако това по някакъв начин е в престъпните му схеми и интереси ! После от ЕС ми настояват, че РСМ били напълно готови да преговарят за еврочленство !..........
  —цитат от коментар 2 на samoedin

  Мафиотите поне имат пари и няма да седят на социални помощи докато милионите "инженери", "доктори", " адвокати" и т.н които докара комсомолската секретарка представляват в пъти по голяма опасност за ЕС от колкото няколко стотин души с много пари.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 17. 17 Профил на Ivanov
  Ivanov
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Добре, ама тея дето ги посрещахте с мечета какви визи имаха?

  Поздрави!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK