Порой от амбиции, но климатичната катастрофа остава неизбежна

Порой от амбиции, но климатичната катастрофа остава неизбежна

© Associated PressВъпреки неотдавнашния порой от нови обещания за намаляване на емисиите от парникови газове светът все още е далеч от предотвратяване на катастрофални промени в климата, казват експерти. Големите замърсители, включително Китай и Русия, все още не са представили ревизирани планове преди голямата среща на върха на ООН по климата през ноември.


Почти половината от 200-те държави, подписали Парижкото споразумение за климата през 2015 г., не представиха нови обещания до крайния срок на ООН в края на юли. Саудитска Арабия и Индия са сред около 90 държави, които все още не са уточнили как ще повишат сегашните си цели.


"Това е ужасно. Абсолютно неприемливо", казва Салемул Хук, председател на експертната консултативна група на Форума за уязвими от климата 48 държави, като добави, че напредъкът на страните трябва да се измерва с реални действия за намаляване на емисиите - не само с техните амбиции за следващите години.

"Това, което страните правят или не правят, е важно, каза Хук, и това, което правят, не ни държи под 1.5 градуса."
Държавите, подписали Парижкото споразумение, се споразумяха да се опитат да предотвратят покачване на средните глобални температури над 1.5 градуса по Целзий, което според учените ще намали най-тежките последици от затоплянето. За да постигне това, светът трябва да намали наполовина световните емисии до 2030 г. и до нула до 2050 г.


Новите обещания, представени през юли, едва придвижиха към тази цел, като много от тях идват от развиващи се страни с малък въглероден отпечатък. Страните, отговорни за над половината (53%) от настоящите световни емисии, все още не са огласили или изпратили своите ревизирани планове за намаляване на емисиите, съобщи Институтът за световни ресурси.


Порой от амбиции, но климатичната катастрофа остава неизбежна


Институтът, който следи националните ангажименти за климата, изчислява, че общите актуализирани обещания към днешна дата биха намалили емисиите от 2030 г. с около 2.3 (гигатонар Gt) еквивалент на CO2 в сравнение с обещанията, които страните са поели първоначално след подписването на Парижкото споразумение през 2015 г. Днес човечеството произвежда около 50 Gt емисии годишно.


През март и САЩ, и Европейският съюз - вторият и третият по големина производители на парникови газове, след Китай, поставиха по-високи цели за намаляване на емисиите. Държавите, които са пропуснали крайния срок от 30 юли за актуализиране на своите планове за климата, наречени "национално определени вноски" (NDC), сега са подложен на силен натиск да го направят, преди ООН да проведе следващата си глобална конференция по климата през ноември в Глазгоу, Шотландия.


Китай заяви, че планира да обяви актуализиран план преди ноември, след като миналата година се ангажира да достигне нулеви нетни емисии до 2060 г. Групата от 20 най-развити държави (Г-20) даде подобно обещание миналия месец.


"Всяка голяма промяна, която ще видим, ще дойде от онези големи излъчватели, които все още не са подали плановете си", каза Тарин Франсен, старши сътрудник в Института за световни ресурси


Докато тенденцията на количеството на глобалните емисии се очаква да се запази до 2030 г. благодарение на поетите досега обещания, ще са необходими по-амбициозни цели от много от големите световни икономики, за да намалят те, смята Никлас Хоне от "Ню клаймът инстититут" (NewClimate Institute), европейски мозъчен тръст който проследява ангажиментите на държавите в областта на климата.


"Тази глобална пропаст е огромна, казва Хоне. Премахването на разликите ще изисква не само по -смели обещания, но и някои страни да надхвърлят целите си през следващите години."


Държавите, чиито актуализирани обещания "не успяха да повишат амбициите", като Австралия, Бразилия и Мексико, също ще трябва да засилят ангажиментите си, категоричен е Алекс Скот от мозъчния тръст E3G за изменението на климата.


Конференцията през ноември се разглежда като решаващ шанс за постигане на споразумения за постепенно прекратяване на използването на въглищата или за финансиране на защитата на горите и приспособяването на инфраструктурата. Но това ще е много по-трудно, ако големите световни емитери не се ангажират с бързо намаляване на емисиите.


По-големите икономики с по-високи нива на емисии трябва да "поемат своя справедлив дял", казва Карлос Фулър, водещ преговарящ за изменението на климата за Алианса на малките островни държави. В миналото нововъзникващите икономики като Индия и Китай се съпротивляваха на действия, които биха могли да ограничат икономическото им развитие. Но тъй като изменението на климата води до екстремни метеорологични условия, от смъртоносни горещи вълни до огромни горски пожари, някои страни, които са особено уязвими, казват, че им е писнало от това, че други се мотаят.


"Забавянето беше невероятно разочароващо", каза Тина Стеге, пратеник на климата за Маршаловите острови в Тихия океан, където повишаването на морското равнище заплашва да залее сушата. Страната беше първата, която представи нов план за намаляване на СО2 емисиите си през ноември 2018 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1141 Неутрално  " Зелените " олигарси се оказаха най - ненаситната порода от всичките . Всички останали олигарси лапат и лапат па накрая спрат да преглътнат . При " зелените " спиране няма , докато не изстискат от населението и последната капка кръв . 2. 2 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  Не знам, дано доживеем, но бих заложил значителна сума на това че "климатичен катаклизъм" няма да има.
  Отделена тема е че за някои жеги посред лято и сняг посред зима са страхотен катаклизъм. Истината е че климатът си е перфектен.

 3. 3 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1423 Гневно

  важното е в ИвроПЪтатъ да напълним гушите на милиардерите :(

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 4. 4 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4060 Любопитно

  Расия и Индия няма и да предприемат мерки в борбата с климатичните промени....Подобни разходи за технологии биха унищожили икономиките им.....А Китай просто не иска...за него е важна цената на труда в безкрайната маса роби,трудещи се.Същото се отнася и за голяма част от Азия-Филипините,Малайзия,Индонезия.......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 5. 5 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Горещо им е на някои,защото са дебели от много ядене и пиене,като американците.Защо африканците не им пука за повишаване на температурите с 1 градус.

 6. 6 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4005 Неутрално

  Разбрахме. Като при ковид, яко ще се мре. То и петрола щеше да свърши, ама си го има. Вместо тръшкане то, по-добре да се залесява юнашки. Изсичат горите в Амазония, ама там много не се вдига джабала.

 7. 7 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1768 Любопитно

  И нищо за изкуствения дъжд в ОАЕ??? Явно всеки ще си прави каквото си иска. Пък който се хване на тази кукичка ще е балъкът.

 8. 8 Профил на Todor Kitov
  Todor Kitov
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Зелените олигарси
  —цитат от коментар 1 на bxr35608444

  Едно не може да им се отрече на руските тролове - креативни са.
  Как им идват на акъла такива дивотии.. не знам.

 9. 9 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Най-актуалните инвестиции - фармация, зелени икономики, ЛБГТИ. Ако може и в трите едновременно най-добре.

 10. 10 Профил на scrapisimo
  scrapisimo
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Истината е че климатът си е перфектен.
  —цитат от коментар 2 на zxp53317185


  Толкова перфектен, че в следващите няколко години няма да останат ледници и полярни шапки? Да, и преди е имало жешки лета и тежки зими, тогава обаче сякаш Арктика е изглеждала малко по-различно на картата.

 11. 11 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  " Днес човечеството произвежда около 50 Gt емисии годишно."
  Не знам дали числото е вярно, но ще го приема...
  Айде сега някой затоплист да ми каже какво е количеството СО2 в атмосферата и тези 50 Gt ако въобще изчезнат до каква промяна ще доведе това. Ако може с конкретни числа...

 12. 12 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  До коментар [#4] от "Willy Messerschmitt":

  Русия е изпълнила ангажимента
  Поради разрухата спада на отделените газове е 60% по малко спрямо отправното, те и България е така послено имаме спад на над 50% на парниковите газове

 13. 13 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  До коментар [#10] от "scrapisimo":

  И ледници ще има и полярни шапки няма да изчезнат. Можеш да спиш спокойно.

 14. 14 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#10] от "scrapisimo":


  Толкова перфектен, че в следващите няколко години няма да останат ледници и полярни шапки? Да, и преди е имало жешки лета и тежки зими, тогава обаче сякаш Арктика е изглеждала малко по-различно на картата
  —цитат от коментар 10 на scrapisimo


  Колко по-различно е изглеждала да кажем през 14-ти век?
  И колко са тези "няколко години", след които ледниците ще изчезнат?
  А дали в момента намаляват ВСИЧКИ ледници?
  А отговор на въпроса в пост #11?

 15. 15 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  извинявам се за грубостта, но статията е идиотска

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  До коментар [#13] от "zxp53317185":

  Добре, че успяха да затворят озоновата дупка, иначе....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  Постепенно месото ще стане лукс, след това транспортът, електрическата енергия и накрая ще се върнем към ръчния труд.
  Ей това ни готвят затоплистите: да работим само за хляба и да живеем дори не като дедите си, а както са живели преди откриването на парната машина.

 18. 18 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Гадна работа. Темата е сериозна, но се ползва само за пари и манипулации .
  Най-очевидното нещо е основната причина за унищожаването на екосистемите и замърсяването - постоянно увеличаващите се население и потребление. Да сте чули някой, да е споменал нещо по въпроса - не , разбира се . Щото се навлиза в щекотливо, меко казано поле ,а там няма там кинти и власт .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 19. 19 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Лошо нема.Тека или иначе ако не измрем от ковидя, ше мрем от рак,спин,донга, ебола ,зика и климатични затопления 🐮🐷🐮🐷🐮

  Много съм прост
 20. 20 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 310 Любопитно

  извинявам се за грубостта, но статията е идиотска
  —цитат от коментар 15 на Николай Теллалов


  Ми тя затва е в "Дневникъ"🐵

  Много съм прост
 21. 21 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1141 Неутрално  До коментар [#8] от "Todor Kitov":

  Тоше не мие ясно защо Руснаците са обсебили бедната ти душа ама ето ти едно филмче направено от Американци :

  https://youtu.be/Zk11vI-7czE

  Изгледай го . И искам после точка по точка да им обориш тезите .

  Чак след това ти разрешавам да ги разобличиш като агенти на Кремъл .

  Цялата зелена истерия представлява най - големия трансфер на богатство от джобовете на най - бедните в джобовете на най - богатите .
  Единствено сега Федералният Резерв се опитва да ги бие като печати неограничено количество Американски Долари и чрез инфлацията отново ще обогати най - богатите за сметка на най - бедните и то в световен мащаб , защото Американският Долар е все още световна резервна валута в момента .

  А инфлацията винаги и по всички времена и режими без изключение е бил грабеж на бедните осъществяван от богатите . 22. 22 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1141 Неутрално  До коментар [#10] от "scrapisimo":

  Пропуснал си само озоновата дупка , за да ни уплашиш напълно .

  Или нея учЕните климатолози успяха някак си да я закърпят ? 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Гълфстрийма спира, Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC) е почти спряло

 25. 25 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 310 Любопитно

  Гълфстрийма спира, Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC) е почти спряло
  —цитат от коментар 24 на accidental


  Ми затва требе се ваксинираме!🥳🖕

  Много съм прост
 26. 26 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1135 Любопитно

  За последните 100 години човешката популация се е увеличила в пъти, гоним 8 млрд човека вече. Сечем гори на поразия, всяка година хиляди квадратни километри изчезват, а това са части от белите дробове на планетата. Изорахме де що има годна и негодна земя, за да сеем житни култури, произвеждаме милиони тонове храна, половината от която се изхвърля, а милиони гладуват въпреки това. Копаем в недрата на планетата, за да търсим минерали и подзмени богатства, а оставяме само разруха след себе си. И понеже западната цивилизация повлече крак в модата да се пазарува постоянно и да имаме всичко (което обаче реално не ни трябва), няма как планетата и всичките й екосистеми да не страдат. Щото я си представете как се движат 8 милиарда коли насам-натам, а? Как е възможно една Индия например да си създаде американския стандарт на живот и дали е възможно изобщо? Ужас! Планетата се задъхва от нашето безхаберие и ще ни тресат проблемите един след друг, неизбежно е, климатът е само едната проява...

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2859 Неутрално

  Не знам, дано доживеем, но бих заложил значителна сума на това че "климатичен катаклизъм" няма да има.Отделена тема е че за някои жеги посред лято и сняг посред зима са страхотен катаклизъм. Истината е че климатът си е перфектен.
  —цитат от коментар 2 на zxp53317185


  Разбира се, че няма да има, Земята е била и много по-топла от сега, това са циклични процеси. Ние ще се борим с вятърните мелници .....

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2859 Неутрално

  До коментар [#26] от "geordgeo":

  Проблемът със свръх популацията го адресирай не към белия човек. Знаеш много добре кои се плодят като хлебарки .... едни политкоректни раси и етноси.

 31. 31 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Поредната -МАНИПУЛАЦИЯ!!!
  —цитат от коментар 29 на Lubomir Velev

  Ма тебе яко те манипулират. Не знам как излизаш от къщи.

 32. 32 Профил на Hristiyan Hristov
  Hristiyan Hristov
  Рейтинг: 78 Неутрално

  До коментар [#2] от "zxp53317185":

  Да, ама това, което не разбират е, че тия зелени комунисти не могат да загубят, господине.

  2 хипотетични ситуации.

  1. Климатична катастрофа има - казахме ли Ви, трябваше да сме много по-радикални, ако ни бяхте послушали навреме, щяхме да избегнем това.

  2. Другари, пардон, дами, господа и всички останали - нашите мерки дадоха резултат и климатичната катастрофа бе избегната.

 33. 33 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Догодина, след три, след пет години, когато процесите се нормализират, никой от зеленките няма да се обади "сбъркахме". Просто ще си затраят и ще си харчат въглеродните долари до началото на следващия естествен природен цикъл, когато пак ще надигнат вой.

 34. 34 Профил на barlog
  barlog
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#11] от "lz73":

  Отговорът е 0,04 от състава на атмосферата! Тоест никак! :) Друг е въпросът, че няма линейностт в увеличаването на приземната температура при увеличаването на въглеродният диоксид, вероятно има праг на насищане след който колкото и въглероден диоксид да отделите това няма да повлияе съществено на температурата, а и това се потвърждава емпирично с паузата в гробалното затопляне, което продължава вече около 7 години! А Зелената сделка е толкова идиотска по начина по който се осъществява, че чак не ми се вярва на очите :)

 35. 35 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "Зелената сделка" – най-голямата недомислица след Втората светона война и със също толкова катастрофални последици за човечството!

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 36. 36 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  Както някой по-горе написа, проблемът е пренаселеността на Земята.
  Да сте чували ООН или някоя друга международна организация да постави сериозно въпроса за контрол над раждаемостта, така че населението да престане да се увеличава, а след това и да започне и да намалява?
  Не сте, няма и да чуете. Защото не е политически коректно, а и не носи печалби.
  Европа е богата и затова оттам има какво да се взема за всякакви безполезни мерки за борба с природата.

 37. 37 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1141 Неутрално  До коментар [#35] от "konservator.bg":


  "Зелената сделка" – най-голямата недомислица след Втората светона война и със също толкова катастрофални последици за човечството!
  —цитат от коментар 35 на konservator.bg


  Каква недомислица бе , братче ? Това си е класически грабеж , откъдето и да го погледнеш . Зелени такси , въглеродни данъци , Водородни стратегии , за които всички нещастници на тая земя трябва да плащаме . 38. 38 Профил на Васил Николов
  Васил Николов
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Едно не може да им се отрече на руските тролове - креативни са.
  Как им идват на акъла такива дивотии.. не знам.
  —цитат от коментар 8 на Todor Kitov

  Предполагам минават някакво обучение. Дават им се постоянно опорки и така. Тва нормален човек не може да го измисли.

 39. 39 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#34] от "barlog":


  До коментар [#11] от "lz73":Отговорът е 0,04 от състава на атмосферата! ...
  —цитат от коментар 34 на barlog


  Всъщност атмосферата на Земята има маса около 5100000Gt....

 40. 40 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1141 Неутрално  До коментар [#26] от "geordgeo":

  Стига си лъгал бе . Земята днес е много по - залесена и зелена , отколкото преди 20 години . Това го казвам не аз , а НАСА :

  https://www.forbes.com/sites/trevornace/2019/02/28/nasa-says-earth-is-greener-today-than-20-years-ago-thanks-to-china-india/

  И резултатът от снимките и изследванията им са напълно логични . При повишаващи се температури и нива на въглероден двуокис в атмосферата е напълно естествено растенията и горите да процъфтяват и нарастват неудържимо навсякъде по света . Колкото повече въглероден двуокис има в атмосферата толкова по - добре за растенията тъй като той е жизнено необходим за фотосинтезата им и като " строителен " материал за структурата им .

  И никакъв човешки фактор не е в състояние да се пребори с природата . 41. 41 Профил на barlog
  barlog
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#39] от "lz73":
  500000 кубически километра :)

 42. 42 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Точно това е дезинформацията, заради която Туитър иска да купи Ройтерс, според другата статия на дневник...

  Който владее дезинформацията, управлява!

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 43. 43 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Добре, че успяха да затворят озоновата дупка, иначе....
  —цитат от коментар 16 на дерибеев


  От чисто нАучна гледна точка озоновата дупка си седи как си е била. Просто спряха да й пускат реклама по телевизора.
  https://ozonewatch.gsfc.nasa.gov/statistics/ytd_data.txt
  Като земеме напредвид, че плашипутарството с нея се точеше 20 години, можем да направим обосновано предположение, че след 18 г и Ковидя ше изчезне.

 44. 44 Профил на barlog
  barlog
  Рейтинг: 320 Неутрално

  А и да добавя, че основен регулатор на земния климат е световния океан, в сравнително краткосрочен план, в по дългосрочен е наклонът на земната орбита, както и влиянието на слънцето, а също и самата земна орбита, която се влияе и от газовите гиганти Юпитер и Сатурн, а и още много и много фактори, някои все още неясни ... На фона на тези сили, ние просто сме толкова малки в енергийно отношение, че даже е излишно да се говори по въпроса! Но се гответе за все по скъп ток, все по скъпи горива, все по скъп живот, масови протести, червени и оранжеви жилетки и накрая революция, защото животът ще стане невъзможно скъп, при условие, че се осъществи Зелената сделка в този и вид.

 45. 45 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1141 Неутрално  Когато на " зелените " тролове им свършат аргументите единственото , което им остава е да започнат да обиждат останалите участници в дискусията и да ни обявяват за Руски тролове и агенти на Кремъл . И то забележете като по команда едновременно всички несъгласни с тях ставаме агенти на Москва . До там им стига ума . Щом не щеш да ни цакаш въглеродния данък значи Путин ти плаща .

  Никой от тях не ще да ни обясни какво ще правим с отработените слънчеви панели , перките на вятърните мелници или с Литиево-йонните батерии .

  Преди седмица един от блоковете Литиево-йонни батерии в Австралия на гуруто Илън Мъск се запали и четири дена пожарникарите не можаха да я изгасят . По същество единственото , което можаха да направят беше да спасят съседните блокове от батерии да не се запалят и те и да изчакат докато въпросният блок не изгори напълно .

  Трябва да се отбележи , че комплексът все още даже не е започнал да работи пълноценно . Пожарът е започнал , когато персоналът се е опитал да включи към мрежата акумулаторната станция блок по блок и да ги натоварва постепенно до номинални те им параметри .

  И на това технологическо " чудо " трябвало да разчита цялата енергийна система на дадения Австралийски Щат и ще борим промените с климата . Пълна Комедия . За подобни глупости отиват парите събрани като " зелени " такси и " въглеродни " данъци от цялото население , за да се обогатят накрая пет човека . 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  1969: Освен ако не сме супер късметлии, ще изчезнем до 20 години
  1970: Учени предвиждат ледена епоха до 2000 или до 2033г.
  1970: В америка ще има купонна система за вода до 1974г. и на храна до 1980г. заради недостиг
  1974: Ледниковата епоха идва по-бързо от очакваното
  1974: Озоновата дупка - най-голямата опасност за живота на Земята
  1988: Прегответе се за дълги и горещи лета
  1988: Малдивите ще са напълно под водата до 30 години
  1989: Повишаването нивото на водата ще заличи цели нации до 2000г.
  1989: West Side Highway ще е под вода до 2019г.
  2000: Децата ни няма да знаят какво е сняг
  2004: Великобритания ще е Сибир до 20 години
  2008: Учени няма да има лед на Северния полюс през лятото
  2009: Принц Чарлз имаме 6 години за да спасим света
  2014: Френския външен министър: Имаме 500 дни за избегнем климатичен хаос
  .............
  2021: Климатичната катастрофа остава неизбежна

  -voxy
 48. 49 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 952 Весело

  До коментар [#47] от "voxy":

  Списание "Космос", 1970: "Петролните залежи ще се изчерпят до 25 години".

 49. 50 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1438 Неутрално
 50. 51 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  До коментар [#45] от "bxr35608444":

  +++!

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 51. 52 Профил на ykv43523606
  ykv43523606
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Ами дъ живее Капитализъма бе, дрогари. То и Комунизъма и той прее**ше планетата. Общо взето лоша раса.

 52. 53 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  До коментар [#47] от "voxy":

  Важно е да се навива пружината!

 53. 54 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1135 Любопитно

  Ще ни се разкаже играта в следващите години и то заради шепа безумци в Брюксел, на които номера им минава засега. Само не ми е ясно защо ние в Европа трябва да се ограничаване във всичко, за сметка на онези в Азия и Африка, които се плодят като мишки, че и трябва да ги приютяваме, щото при тях не ставало за живот?! Ми спрете ги, бе, ООН къде блее? Да инвестират в кондоми и в по-сериозно образование на тема контрацептиви и семейно планиране... Бах то'о живот, дето се задава...

 54. 55 Профил на avi29581655
  avi29581655
  Рейтинг: 35 Неутрално

  Горещо им е на някои,защото са дебели от много ядене и пиене,като американците.Защо африканците не им пука за повишаване на температурите с 1 градус.
  —цитат от коментар 5 на Сд


  Пука им, за това търчат към Европа и Америка. Въобще си мисля, че да си хвърляш боклука от балкона, за да спестиш такса смет, или да пикаеш в басейна, защото те мързи да отидеш до тоалетната си е малко маймунско. То за това някои сменят квартала с панелките, дори държавата. Но малко могат да си позволят да сменят Земята. Не е лошо да си я пазим чиста. Ние сме хора, а не скакалци.

 55. 56 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  До коментар [#55] от "avi29581655":

  Зелената сделка не цели опазването на планетата чиста.
  Тази сделка спекулира със и извращава идеята за опазване на околната среда.
  Не го ли виждате?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 56. 57 Профил на Kostadin Kolarov
  Kostadin Kolarov
  Рейтинг: 111 Неутрално

  Уважаеми,
  А как се вписват днешните колебания в температурите в теорията на Миланкович?
  За незапознатите - https://bg.wikipedia.org/wiki/Милутин_Миланкович

   


 57. 58 Профил на filodendron
  filodendron
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Факт: През 1979 ледът в Арктическо море е бил 8 млн квадратни километра. Сега е 4.
  https://climate.nasa.gov/climate_resources/155/video-annual-arctic-sea-ice-minimum-1979-2020-with-area-graph/
  Факт: В периода 1988-2017 г. средната годишна температура на въздуха за ниската част от България (за районите с н.в. до 800 m) е нараснала средно с 0.85 °С спрямо нормата за референтния климатичен период 1961-1990 г., като се изменя в границите от 10.6 °С до 13.0°С http://www.eea.government.bg/bg/soer/2017/climate/climate0
  Факт: Никога на Земята не е имало 10млрд души, които да горят такова количество изкопаеми горива
  Факт: Земята е била без полярни шапки и преди, но не и в рамките на 200 години
  Факт: През 20ти век имаше две световни войни без особена причина

 58. 59 Профил на filodendron
  filodendron
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#57] от "Kostadin Kolarov":

  От гледна точка на този цикъл в момента сме в период на захлаждане: https://climate.nasa.gov/blog/2949/why-milankovitch-orbital-cycles-cant-explain-earths-current-warming/

 59. 60 Профил на Kostadin Kolarov
  Kostadin Kolarov
  Рейтинг: 111 Неутрално

  Никой не оспорва фактите. Споровете са за ролята на човека в климатичните промени.

 60. 61 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2859 Неутрално

  Факт: През 1979 ледът в Арктическо море е бил 8 млн квадратни километра. Сега е 4. https://climate.nasa.gov/climate_resources/155/video-annual-arctic-sea-ice-minimum-1979-2020-with-area-graph/ Факт: В периода 1988-2017 г. средната годишна температура на въздуха за ниската част от България (за районите с н.в. до 800 m) е нараснала средно с 0.85 °С спрямо нормата за референтния климатичен период 1961-1990 г., като се изменя в границите от 10.6 °С до 13.0°С http://www.eea.government.bg/bg/soer/2017/climate/climate0 Факт: Никога на Земята не е имало 10млрд души, които да горят такова количество изкопаеми гориваФакт: Земята е била без полярни шапки и преди, но не и в рамките на 200 годиниФакт: През 20ти век имаше две световни войни без особена причина
  —цитат от коментар 58 на filodendron


  Земята много пъти в историята е била и по-топла, даже без да го има човека. Факт.

  П.П. предполагам, че и динозаврите са горили огромно количество изкопаеми горива ..... мръсни динозаври ... с техните ТЕЦ-ове, автомобили, самолети .....

 61. 62 Профил на filodendron
  filodendron
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#44] от "barlog":

  Съгласен съм за океаните. Само че не е наклона на земната орбита, а е наклона на оста на земята спрямо слънцето. Казва се цикъл на Миланкович и според него сме в период на захлаждане.

  https://climate.nasa.gov/blog/2949/why-milankovitch-orbital-cycles-cant-explain-earths-current-warming/

  Океаните пък от своя страна подобно на газираните напитки, колко по-топли стават толкова повече им се намалява способността да резорбират въглероден диоксид.

  https://earthobservatory.nasa.gov/features/OceanCarbon

 62. 63 Профил на filodendron
  filodendron
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#60] от "Kostadin Kolarov":

  Обиколката на Земята е 40 000 км. Ние сме 8 милиарда. Ако се хванем за ръце (1м дължина) това са 8 милиарда метра. Или 8 милиона километра. В задачата се пита колко пъти човешкото население може да опаше Земята?

  (200 пъти населението на земята може да опаше екватора хванати за ръце :))

 63. 64 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2859 Неутрално

  До коментар [#60] от "Kostadin Kolarov":Обиколката на Земята е 40 000 км. Ние сме 8 милиарда. Ако се хванем за ръце (1м дължина) това са 8 милиарда метра. Или 8 милиона километра. В задачата се пита колко пъти човешкото население може да опаше Земята?(200 пъти населението на земята може да опаше екватора хванати за ръце :))
  —цитат от коментар 63 на filodendron


  Виж сега, за милиардите не към нас .... знаеш много добре кои политкоректни раси и етноси се плодят като хлебарки. Ние, бялата раса, даже се топим със скоростни темпове.

 64. 65 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#2] от "zxp53317185":

  а дано. но коректното е да ричеш, че нема да има въпреки неоморните осилия на куп изроди да го докарат уж спасявайки ни от него.

 65. 66 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 770 Неутрално

  значи реутерса уж си има вътрешни стандарти. та според тях подобно ултраманипулативно заглавие е недопусимо. та- морал. от едно 30 години реутерса става все по жалък. кви ора са бачкали в него, а сега кви отрепки са....а бе като в спрота.

 66. 67 Профил на filodendron
  filodendron
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#64] от "Alex Ivanov":

  Кой как ще да се плоди твърдението, че човекът няма ефект върху климата е меко казано наивно.

  Освен това на глава от населението средния американец произвежда 3 пъти повече емисии от средния китаец. Да не говорим къде се произвеждат повечето "американски" стоки. При две световни войни Европа от 400млн в момента наближава 800млн като също потребява като за 2млрд.

  ПС: Експлозията на населението се дължи на неочаквано намаление на детската смъртност заради ваксините и хигиената. В България семейството на прадядо ми са били 13 деца, а са доживели 3 до 18г. Едно поколение по-късно от 3 деца са доживели 3 до дълбока старост.

  Средната класа в Китай и Индия ражда по 1-2-3 деца. Китай също застарява.

 67. 68 Профил на filodendron
  filodendron
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#61] от "Alex Ivanov":

  Вярно е, че е била по-топла, както и че е била без полярни шапки.

  Само, че никога не се е затопляла в с тази скорост в рамките на 100 години. Например, цикълът на Миланкович (промяната в оста на земята спрямо слънцето) отнема 40 000 години. А сега сме в цикъл на захлаждане.

 68. 69 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2859 Неутрално

  До коментар [#61] от "Alex Ivanov":Вярно е, че е била по-топла, както и че е била без полярни шапки. Само, че никога не се е затопляла в с тази скорост в рамките на 100 години. Например, цикълът на Миланкович (промяната в оста на земята спрямо слънцето) отнема 40 000 години. А сега сме в цикъл на захлаждане.
  —цитат от коментар 68 на filodendron


  Никога ??!

  От кога се правят точни изследвания на климата ??

 69. 70 Профил на filodendron
  filodendron
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#69] от "Alex Ivanov":

  От 800 000 години. Балончета въздух замръзват в леда. Който от своя страна се наслоява.
  https://earthobservatory.nasa.gov/features/GlobalWarming/page3.php
  Общо взето така Миланкович е открил неговите цикли. :)

 70. 71 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#10] от "scrapisimo":

  http://nsidc.org/arcticseaicenews/

  Прочети малко инфо преди да си блъска- главата в земята.

  https://earthobservatory.nasa.gov/world-of-change/sea-ice-antarctic

  http://nsidc.org/greenland-today/

  Нямам обяснение за масовото затъпяване на човечеството, но всички затоплистки ''светила'' цитирани в статията, без поднесен нито ЕДИН факт от измервания и анализи ... Н'еам думи.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 71. 72 Профил на Красимир Калинов
  Красимир Калинов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо никой не говори за слънчевата активност, чиято цикличност е основната причина за климатичната цикличност. И когато сериозните климатолози кажат или напишат нещо подобно биват оплюти. Очевидно цялата суматоха е за пари.

 72. 73 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#15] от "Николай Теллалов":

  Меко казано е идиотска. Това е манипулация от най- елементарен вид, Нещо от рода айде сега, доказвай че нямаш сестра.
  Такива писания се финансират от безскрупулни и алчни типчета, пишат се от неуки активисти и таргета им е от полуидиоти до кръгли идиоти.
  Нищо лично към затоплистите.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 73. 74 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Предлагам, всички пари с които са ни взели досега и за в бъдеще, най отявления затоплист да го изпратят на експедиция до слънцето че да му врътне термостата към минимум.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 74. 75 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#26] от "geordgeo":

  Това е вярно, но как се отнася към евентуални промени в климата?

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 75. 76 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  цикълът на Миланкович (промяната в оста на земята спрямо слънцето) отнема 40 000 години
  —цитат от коментар 68 на filodendron

  моля, виж откъде си прочел това и ГО ПРЕПРОЧЕТИ ВНИМАТЕЛНО

  защото фразата "промяна В оста на Земята спрямо Слънцето" 1) е нелепа и безсмислена 2) няма нищо общо с циклите на Миланкович

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 76. 77 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  До коментар [#15] от "Николай Теллалов":

  Няма какво да си извиняваш.
  Да вземе да се извини аворът на статията, това че си я прочел, по никакъв начин не прави виновен.

  Panta rhei....
 77. 78 Профил на avi29581655
  avi29581655
  Рейтинг: 35 Неутрално

  До коментар [#56] от "Николай Теллалов":

  Ники, ти прочете ли какво написах?

 78. 79 Профил на amity
  amity
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#10:"scrapisimo"][/quote]

  ХААРП.

  Йоан 3:30. Той трябва да расте, а пък аз да се смалявам.
 79. 80 Профил на amity
  amity
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#76] от "Николай Теллалов":

  Така е, защото:

  1. Земята е плоска и не се върти около слънцето, а то - над нея;
  2. Поради това тя не може да наклони оста си - неподвижен предмет не може да се накланя.

  Ако човек е наясно с това, няма да се хваща на басните за климатични промени, за озонова дупка, за падащи метеорити, за пътувания до луната или за нашествия на извънземни.

  https://ok.ru/video/2462947347181

  Йоан 3:30. Той трябва да расте, а пък аз да се смалявам.
 80. 81 Профил на Валери Миланов
  Валери Миланов
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#54] от "geordgeo":

  Виж сега. В азия и африка може да са много, но консумират много кратно по малко ресурси дори от средния българин. В някой случай десетки пътио малко. Така че не са те проблема

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK