Брюксел не възразява Литва да огради границата с Беларус

Мигрантите си готвят в новоизградения бежански лагер във военния полигон Руднинкай, на около 38 км южно от Вилнюс. Беларус обяви в петък, че ще подсили контрола по границата, за да попречи на Литва да връща незонните имигранти обратно.

© Associated Press

Мигрантите си готвят в новоизградения бежански лагер във военния полигон Руднинкай, на около 38 км южно от Вилнюс. Беларус обяви в петък, че ще подсили контрола по границата, за да попречи на Литва да връща незонните имигранти обратно.Изграждането на ограда по границата между Литва и Беларус за предотвратяване на нелегално преминаване на имигранти е "добра идея", но няма да бъде финансирано от европейския бюджет, заяви говорител на Европейската комисия във вторник.


Миналата седмица еврокомисарят за вътрешните работи Илва Йохансон, която беше на границата на ЕС с Беларус каза, че гледа "благосклонно" на плановете на опъването на телена ограда. Тя определи като "акт на агресия" насочването на хиляди мигранти от Ирак, Афганистан и Африка от режима на Александър Лукашенко към съседна Литва.


"Това не е миграционна криза, а акт на агресия", каза Йохансон.
По-рано президентът на Лукашенко беше заявил, че ако Европа иска той да престане да насочва мигрантите, които пристигат с чартърни полети в Минск, трябва да си плати за услугата.


От началото на годината над 4100 души са влезли незаконно в Литва и са поискали политическо убежище, като Вилнюс трябваше да построи лагери, за да ги приюти, докато се разглеждат молбите им.


Говорител на Европейската комисия заяви във вторник, че Брюксел по принцип е против вдигането на стени и бариери, но че в някои случи оградата може да е добро решение.


"Това обаче не означава, че европейските средства ще бъдат използвани за финансиране на тази ограда", каза говорителят и добави: "Комисията няма да финансира никаква ограда, нито стена."


Предишният състав на Европейската комисия категорично се противопостави на плановете на Унгария и на България да се предпазят от мигрантите със стени и огради, но сега ЕС вече не изключва, че по външните граници на съюза те са възможно решение.


"Няма противоречие между това да се каже, че изграждането на ограда е добра идея и да се откаже финансиране за подобни цели", каза говорителят.


Литовските власти започнаха да монтират ограда от бодлива тел по 679-километровата границата с Беларус. Парламентът във Вилнюс обсъжда днес дали да построи ограда с височина четири метра на участък от 508 километра по общата граница с Беларус. Цената на съоръжението ще е около 152 млн. евро.


Правителството предлага още военните да подсилят граничните патрули и временно да се ограничи подаването на молби за убежище само на определени места, като ГКПП и посолства, а не на цялата територия на Литва.


Вилнюс поиска финансова помощ от ЕС, за да се справи с миграционния натиск и говорителят на Комисията съобщи, че в близките дни ще стане ясно какви проекти ще бъдат подпомогнати с европейски средства. Той уточни, че вероятно ще става дума за "интегрирани решения за охрана на границата" като електронни системи за откриване на движение и за компърни решения за управление на граничния контрол.


Полша и Латвия също се оплакват от увеличаване на незаконните пресичания по своите общи граници с Беларус.


Латвийските граничари задържаха повече от 200 нелегални мигранти през последното денонощие, опитали се да преминат границата с Беларус, съобщи днес началникът на латвийската Държавна служба за гранична охрана Гунтис Пуятс, цитиран от БТА.


Властите са започнали да изграждат нов палатков лагер, за да ги приютят.


"Отчитайки вчерашните и днешните задържания, фактически вече няма свободни места за настаняване на хората, потърсили убежище. Все още има места за задържане на чужденци, които не искат убежище, но по принцип всички възможности за настаняване са пред изчерпване", каза Пуятс.


Латвия също прави телена ограда по браздата с Беларус, която трябваше да бъде завършена до края на годината. Рига иска да огради 135 км, срещу 27.7 млн. евро. Заради недостатъци на държавния контрол обаче, строителният процес забуксува.


Миналата седмица еврокомисията поздрави правителството на Ирак за отмяната на няколко чартърни полета до Минск.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK