Слънчевата енергия с рекорд, но в Европа токът от въглища е повече

Слънчевата енергия с рекорд, но в Европа токът от въглища е повече

© Associated PressЕвропа все още произвежда повече енергия от въглища, отколкото от възобновяеми източници. Това установява проучване на независимия изследователски център Ember, публикувано в сряда.


Въпреки, че през 2021 г. доставките на електроенергия от слънчеви централи в ЕС са достигнали рекордни стойности и вече се равняват на 10% от провежданото електричество в Европа, въглищната енергетика остава с малко по-голям дял.


Най-добрите в Европа


27-те страни от ЕС са произвели близо 39 тераватчаса (TWh) електроенергия от слънчеви панели през юни и юли - пиковите месеци за соларната енергетика. Това е с една четвърт (10.9 TWh) повече от 2018 г. Нови рекорди са достигнати в осем страни от ЕС, сред които Испания, Португалия, Нидерландия и Германия. Половината държави, отбелязващи пикови стойности на производство на слънчева енергия са в Източна Европа - Полша, Унгария, Естония и Литва. България също увеличава производството на енергия от слънчеви панели, но резултатът й не й позволява да се нареди сред водещите в Европа.


Унгария - революционерът на годината
Слънчевата енергийна революция в източната част на континента се случва най-бързо в Унгария, посочва Ember За първи път тя изпреварва въглищните мощности, което Ember определя като "ключов момент, който вече беше постигнат през предходната година в Гърция и Португалия, а преди няколко години в Нидерландия, Италия, Франция, Испания, Австрия и Белгия.


Според анализа, публикуван във вторник Унгария отбелязва увеличение на слънчевата енергия от 3% на електроенергията през юни-юли 2018 г. на 12% това лято. За сравнение, енергията на въглищата в Унгария спадна от 17% от електроенергията си през юни-юли 2018 г. до едва 10% това лято.


В Германия, Великобритания, Италия, Франция и Испания токът от слънчева енергия е по-евтин от този от централи, работещи на въглища, посочва организацията.Средната глобална изравнена цена на електроенергията (LCOEs) за слънчева фотоволтаична мрежа за комунални услуги се срина от $ 381/MWh през 2010 г. до $ 57/MWh през 2020 г.


Според анализатора от Еmber Чарлз Мур има впечатляващи "зелени наченки" на основни пазари, където слънчевата енергетика се развива бързо, но като цяло растежът й не е достатъчен.


Общото производство от слънчеви панели изостава от производството на електроенергия от въглища в Европа, което възлиза на 14% за процента за юни и юли 2021 г.


Слънчевата енергия с рекорд, но в Европа токът от въглища е повече

© Associated Press


Като част от климатичната си политика през юли Еврокомисията предложи преразглеждане на правилата за възобновяемата енергия, определящи колко бързо съюзът трябва да увеличи употребата на източници като вятъра, слънцето и биомасата. Брюксел предлага той да стигне 40% от крайното потребление до 2030 г. вместо определените през 2019 г. 20%.


Законодателството е водещо


Данните на Еmber показват, че Германия има най-голям дял производство на слънчева енергия в Европа - между 11.5 и 13.4 TWh, което представлява 17% от общата електроенергия, произведена в страната през лятото на 2021 г.


Испания отчита най-голямо разрастване на сектора през летния период в разстояние на четири години, като е увеличила производството над два пъти - от 3.1 TWh през 2018 г. до 6.4 през двата най-слънчеви месеци сега. Това е 16% от енергийния микс на страната. Следват Нидерландия, където делът на слънчевата енергия се е увеличил от 10 до 17 на сто.


"Същественото увеличение в тези две страни се дължи на амбициозно законодателство", отбелязва Чарлз Мур.


Италия е третият най-голям производител на електроенергия от слънчеви панели през 2021 г., но ръстът е незначителен - от 5.7 тераватчаса до 6 тераватчаса.


Доставките на електроенергия от слънчеви инсталации в ЕС са нараствали средно с 14 тераватчаса годишно през 2019 и 2020 година и се очаква също такъв растеж и през 2021 г. За постигане на климатичната цел през 2030 година обаче е необходимо производство от 30 тераватчаса годишно, отбелязват авторите на проучването.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK