СЗО призова за отваряне на училищата и за ваксиниране на децата

Ханс Клюге, регионален директор на СЗО за Европа

© Associated Press

Ханс Клюге, регионален директор на СЗО за ЕвропаРегионалната служба на Световната здравна организация (СЗО) призова за отваряне на училищата за новата учебна година.

"Пандемията причини най-катастрофалното прекъсване на образованието в историята. Ето защо е жизненоважно обучението в класната стая да продължи непрекъснато в целия европейски регион. Това е от първостепенно значение за образованието на децата, за тяхното психично здраве и социални умения", заяви Ханс Клюге, регионален директор на СЗО за Европа в понеделник.


"За разлика от миналата година сега можем да гарантираме, че това може да стане безопасно", добави той.


За да останат отворени училищата, СЗО съветва усилията да се насочат към ваксиниране на учителите, училищния персонал и децата над 12 години, както и да се вземат допълнителни мерки за осигуряване на санитарни условия в учебните заведения, подходяща вентилация, носене на маски, спазване на физическа дистанция, хигиена и където е възможно - намаляване на паралелките.
Според СЗО в училищата, където не може да се осигури физическа дистанция, трябва да се въведат програми за шроко тестване, чрез които да се избегне налагането на общи карантини при влошаване на епидемичната ситуация в учебните занедения.


По данни на агенцията на ООН за децата - УНИЦЕФ, 25 млн. деца в Европа не са успели да се включат в дистанционното обучение, а 5 млн. са отпаднали от училище. Средно в региона училищата са били затворени 28 седмици през миналата учебна година, най-дълго в Босна и Херцеговина и в Северна Македония.


Ваксинирането


Според СЗО децата над 12 години трябва да бъдат ваксинирани, ако им бъде предложена имунизация, особено тези с повишен здравен риск от тежко протичане на COVID-19.


"В контектста на "Делта" варианта, неваксинирането на децата представлява предизвикателство", заяви Клюге.


Директорът на СЗО заяви, че повишаването на нивата на заболеваемост в Европа е "силно тревожен". 33 от 53 държави, които регионалният офис наблюдава в Европа и Централна Азия, докладват за над 10% увеличаване на новите случаи през последните две седмици, а няколко и за претоварване на здравните системи. С 11% са се увеличили смъртните случаи, а според прогнозата на организацията над 236 хил. души ще починат от COVID-19 в Европа преди края на годината.


Клюге съобщи, че ситуацията е особено тревожна на Балканите, в Кавказ и в Централна Азия, където ръстът на новите инфекции е най-стремителен.


СЗО отбелязва, че през последните шест седмици се отчита отслабване на темповете на ваксиниране, като разликите между по-богатите и по-бедните държави в региона стават все по-отчетливи. Докато средно за Европа половината от населението вече е имунизирано, в по-бедните страни са ваксинирани едва 6%. Сред медицинския персонал трима от четирима са ваксинирани средно за региона, но в източните му краища това е факт само за един от 10 здравни специалисти.


"Ваксинирането е право, но и отговорност", заяви Клюге и добави, че отхвърлянето на ваксините и на науката е пречка за поставяне на епидемията под контрол.


Според Клюге има много причини за неуспеха на Европа да достигне нива от 80% имунизирани, сред които нежеланието за ваксиниране, недостига на ваксини, преждевременното облекчаване на ограниченията от властите и липсата на достатъчно усилия за разработване на лекарства срещу COVID-19.


СЗО смята, че налагането на задължително ваксиниране на най-рисковите професии и разширяването на кампаниите, така че да обхванат децата, ще помогнат за овладяване на ситуацията, както и поставянето на трета доза на най-уязвимите групи.


"Третата доза не е луксозен бустер, отнеман от някой, който чака за първа доза, а начин да се запазят най-уязвимите", каза Клюге.


Той подчерта обаче, че все още няма достатъчно медицински доказателства за повсеместно предлагане на подсилващи дози, но че такива се очакват в скоро време.


По-рано директорът на СЗО Тедрос Гебрейесус призова развитите държави да изчакат до края на годината с бустерното ваксиниране, за да дадат шанс на по-бедните страни да получат повече ваксини за защита на своето население. Повечето държави, които вече бяха заявили планове за поставяне на трета доза, като САЩ, Великобритания, Германия, Израел, обаче заявиха, че ще продължат с плановете си. Израел съобщи, че вече е поставил усилваща доза на 20% от пълнолетното си население.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1604 Любопитно

  Кога СЗО и етиопският комунист ще застанат на съдебната скамейка за умишлено укриване на първоначалните данни за вируса пуснат от китайските им аверчета?!

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Световната фармация плаща, но и изисква.

 3. 3 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Някак си подозирам, че след 3-тата ще има нужда и от 4-та на пролет и 5-та следващата есен и т.т.

  Този нов вид ваксини са пълна глупост !!!

 4. 4 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  Добре, че децата ми пораснаха. Преди мислех, че няма нищо по-ужасно съчинено от училището, а сега виждам колко по-скапано е можело да бъде...
  Родители, направете усилие...

 5. 5 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  До коментар [#3] от "svetlio_rm":

  Олигофр§нът фаучи е казал - на пет месеца...

 6. 6 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  Нашите алчни пиявици сигурно ще побързат да приложат препоръката на СЗО за ваксане на децата. Днес Кантарджиев каза, че преболедувалите са в пъти по-защитени от повтрно заразяване спрямо ваксинираните: "Тодор Кантарджиев: 0.7% от боледувалите и 5% от ваксинираните могат да се разболеят отново". Та здравните ни власти ще си направят ли поне труда да проверят, дали децата са преболедували вече ковид? Или всичко под ножа!

 7. 7 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1823 Неутрално
 8. 8 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1468 Весело

  То ваксинирането с туй е важно за децата, колкото е обрязването :))) Друг решава, а последствията са за тях цял живот, ползите са минимални в най добрия случай и не си струват рисковете и загубата на чувствителност.. Има много обрязвания, които са завършили в смяна на пола също поради грешка или възпаление :))))

  Та да за мен тая ваксина специално е на същото ниво като обрязването, напълно ненужна варващина :))) А и експериментирането с деца е някак..

 9. 9 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 833 Весело

  До коментар [#1] от "venci4":

  Абе да не са луди да го съдят. Създаде устойчив бизнес за стотици милиарди.

 10. 10 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  Кога СЗО ще одобри сертификата за преболедувалите, въпреки, че те са най-защитени? Никога! Защото целта не е нашето здраве. Ако беше така, до сега да са променили малумните критерии за тоя сертификат.

 11. 11 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  НАЙ-СТРАШНИЯ ЧИП Е СТРАХА – НАЙ-ГОЛЯМАТА ЗАПЛАХА Е ГЛУПОСТТА!

 12. 12 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  Гледайте да се минете, но внимвайте и да не настинете!

 13. 13 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  Нас могат да ни правят на маймуни, но защо посягат на децата?! Фашисти!

 14. 14 Профил на cwb54648490
  cwb54648490
  Рейтинг: Неутрално

  Напълно излишно. Ваксинирането на 50+ годишните, болните, с наднормено тегло и работещите с хора е достатъчно. След това умерени мерки докато пандемията не изчезне.

 15. 15 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2623 Весело

  До коментар [#11] от "konservator.bg":

  Броят на вирусите и бактериите на планетата вероятно е краен, милиард ли са десет ли, докато човешката глупост е безкрайна и нелечима.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 16. 16 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Децата в училище. Възрастните ваксинирани.

 17. 17 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 211 Неутрално

  На оная очилата маймуна да и набият 346 -та игла, и да излети в осмия парсек вече.

 18. 18 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5546 Неутрално

  До коментар [#3] от "svetlio_rm":

  "Някак си подозирам, че след 3-тата ще има нужда и от 4-та на пролет и 5-та следващата есен и т.т."

  Остава организма на човек да може да ги понесе, без да му оставят сериозни отклонения

 19. 19 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  НАЙ-СТРАШНИЯ ЧИП Е СТРАХА – НАЙ-ГОЛЯМАТА ЗАПЛАХА Е ГЛУПОСТТА!
  —цитат от коментар 11 на konservator.bg


  Бати малоумните са теа ковидисти..

 20. 20 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  Гледайте да се минете, но внимвайте и да не настинете!
  —цитат от коментар 12 на konservator.bg


  Путин им плаща на вакстърите..
  До коментар [#11] от "konservator.bg":Броят на вирусите и бактериите на планетата вероятно е краен, милиард ли са десет ли, докато човешката глупост е безкрайна и нелечима.
  —цитат от коментар 15 на Consumer


  Не е от тъпота - рублите..

  Русия - вакстърският Мордор..

 21. 21 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 833 Весело

  До коментар [#18] от "pet_fire":

  Там идва втората фаза от бизнес плана. Пациентите с хронични заболявания са златните кокошки на фарма индустрията. Еле пък ако си отключиш някое автоимунно заболяване, всичко е на Шес. Фармата е освободена от отговорност, приходите са гарантирани.

 22. 22 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4703 Любопитно

  Това същото СЗО ли е, което само преди няколко месеца обясняваше как децата не трябва да се пипат????

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 23. 23 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#7] от "jazzdevil":

  ВСЕ ПАК НАЙ ГОЛЯМ ДЯЛ ОТ ФИНАНСИРАНЕТО ИДВА ОТ БИЛЕ ГАТЕК

 24. 24 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#21] от "pantyshot":

  С КОВИД ИСТЕРИЯТА ОСВЕН ВСИчКО ДРУГО(чУДОВИщНИ СОЦИАЛНИ ЕКСПЕРИМЕНТИ) СЕ ПОСТИГНА И МЕчТАТА НА БИГ ФАРМА -ВСИчКИ СА ОБЯВЕНИ ЗА БОЛНИ(НИщщ ,чЕ СА ЗДРАВИ) И ВЛАСТТА НИ НАТИКВА В РЪЦЕТЕ НА ТЕЗИ ...... КАКТО ИСКЛАТЕ ГИ НАРЕчЕТЕ)

 25. 25 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#15] от "Consumer":

  АКО СЕ СЪДИ ПО ОВчЕДУшИЕТО ,С КОЕТО НАРОДИТЕ СЕ НАПЪХАХА В КОшАРИТЕ ПРЕДВИДЕНИ ОТ ПЛАНДЕМОЛОЗИТЕ ЗООТЕХНИЦИ ,СТЕ ПРАВ.

 26. 26 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#11] от "konservator.bg":

  АМИ ЗНАчИ ВЕчЕ ВИ чИПИРАХА

 27. 27 Профил на alfanero
  alfanero
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Тази китайска кукла на конци, трябваше да е одавна в затвора...

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7790 Неутрално

  Защо срещу глупостта няма ваксина?

 29. 29 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  До коментар [#28] от "Роси":

  >Защо срещу глупостта няма ваксина?

  Дори и да има, на теб не може да ти помогне.
  Това да си клонинг на ПКП хич не е лесно.

 30. 30 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  До коментар [#6] от "4u4o":

  Чичовото, що мрънкате пак? Какво са направили нашите власти, че да ви разсърдят с нещо?
  Кого са ваксинирали насила?
  Кого са принудили да си помисли дори да се ваксинира?
  Те са толкова пасивни, че чак ви дразнят, че не ви дават повод да мрънкате?

 31. 31 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Децата са ниско-рискови, затова не трябва да се ваксинират, освен, ако няма медицински причини на индивидуална база. Фен съм на ваксинацията, но е малоумно да бочим децата, за да пазим възрастните. Не се прави така.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 32. 32 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  До коментар [#25] от "bnc59488372":


  Няма нужда да крещиш, споко.
  Какво ви става, бе?

 33. 33 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  НЕ ПИПАЙТЕ ДЕЦАТА, ЕЙ!

 34. 34 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  До коментар [#6] от "4u4o":Чичовото, що мрънкате пак? Какво са направили нашите власти, че да ви разсърдят с нещо? Кого са ваксинирали насила?Кого са принудили да си помисли дори да се ваксинира?Те са толкова пасивни, че чак ви дразнят, че не ви дават повод да мрънкате?
  —цитат от коментар 30 на taratanki


  С лъжите и слугуването на външни елементи (все едно нямаме никакъв здравен ноу-хау), с връткането на 180 градуса, с безразличието към здравната търговия (пътеките-схеми), с неглижирането на доболничната помощ, с измамите...

 35. 35 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  Не трябва ли първо да се ваксинират, а после да отварят ? А то обратното.

 36. 36 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#3] от "svetlio_rm":"Някак си подозирам, че след 3-тата ще има нужда и от 4-та на пролет и 5-та следващата есен и т.т."Остава организма на човек да може да ги понесе, без да му оставят сериозни отклонения
  —цитат от коментар 18 на pet_fire


  Целта на бигфарма компаниите е да налучкат доколко джоба на човека може да понесе разходите. Изобщо не им пука дали организма може да го понесе.
  Брашняния чувал трябва да се тупа.

 37. 37 Профил на wwy531073384
  wwy531073384
  Рейтинг: 255 Неутрално

  Сакатлъка започва, когато се посегне на децата и на хляба.


  На децата вече посегнаха... предстартово броене за хляба.

 38. 38 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  Децата нямат нужда от точно тези ваксини, те без това не боледуват, изкарват вируса на крака!

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 39. 39 Профил на goodtime
  goodtime
  Рейтинг: 461 Гневно

  Българите сме търпелив народ, но когато стане въпрос за децата - освирепяваме! Тук няма партии, няма етноси, няма бедни - богати - всички ще бъдем като един.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK