ЕС достигна 70% ваксинирани срещу COVID-19, България с 20% е последна

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен показва ваксинационния си сертификат на чешки полицай при посещение в Прага през юли

© European commission (audiovisual service)

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен показва ваксинационния си сертификат на чешки полицай при посещение в Прага през юлиЕвропейската комисия съобщи, че във вторник е достигната целта 70% от пълнолетното население на съюза да бъде напълно ваксинирано.


Над 256 млн. европейци са завършили пълния курс на ваксинация, като Европейската комисия съобщи още в края на юли, че е осигурила достатъчно дози ваксини за постигане на целта.


Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заяви, че постигането на 70-те процента още през август вместо на 21 септември, както се планираше, "е голямо постижение".
В същото време тя предупреди, че "пандемията не е приключила", и призова " всички, които могат, да се ваксинират".


Здравният еврокомисар Стела Кириакиду каза, че Еврокомисията ще подкрепя държавите, "които продължават да изпитват трудности", във ваксинацията и ги призова да не забавят темповете на имунизация.

"Трябва да затворим имунитетната празнина, както и вратата пред новите варианти, и за да го постигнем, ваксинациите трябва да спечелят съревнованието с вариантите", заяви Кириакиду.


България, която се движи последна в ЕС от самото начало на ваксинациите през декември, запазва мястото си с едва 20% напълно ваксинирани по данни на европейската здравна агенция. 21.8% от българите са с поставена поне една доза. От доставените и платени 5.14 млн. дози ваксини 2.85 млн. не са използвани.


България изостава значително и от предпоследната Румъния, която е постигнала завършен ваксинационен цикъл за 31.9% от гражданите си и е поставила първа доза на 32.8% от пълнолетното си население.


Най-напред във ваксинацията е Малта, която ваксинирала напълно 90.3% от населението си, следвана от Ирландия с 85.5% от пълнолетното си население, Дания - 83.5%, Белгия - 82.9%, и Португалия, където 82.4% са получили две дози ваксина.


ЕС успява да постигне целта си от 70% главно заради добрите постижения на петте най-големи държави: Испания със 76.6% напълно ваксинирани, Франция - 72.5%, Германия - 70.6%, Италия - 69.2%, и Полша - 58.1% имунизирани.


Резултатите на централноевропейските държави са по-ниски от тези в западните, като най-висок процент напълно ваксинирани има в Австрия - 68.5%, и в Унгария - 64.9%. На Балканите най-успешно се справя Гърция с 63.4% напълно ваксинирано население.


Безопасна и ефективна ваксина е най-добрата ни възможност да победим коронавируса и да се върнем към нормалния си начин на живот, казва Европейската комисия. Неин говорител съобщи, че тя подпомага българските власти със съвети и информационни материали, за да им помогне да убедят повече българи да се ваксинират.


До момента Брюксел е осигурил до 4.6 милиарда дози ваксини срещу COVID-19. 625 млн. от тях вече са доставени, а 530 млн. са поставени в ЕС и държавите от Европейското икономическо пространство.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK