Задължителната ваксинация на деца: Кой може да я нареди

Задължителната ваксинация на деца: Кой може да я нареди

© Associated PressСъс 70% от пълнолетното си население напълно ваксинирано срещу COVID-19 само осем месеца след появата на ваксините, подрастващите остават най-голямата възрастова група в Европа, все още изложена на висок риск от заразяване с коронавирусната инфекция.


Според Световната здравна организация имунизацията на децата над 12-годишна възраст е желателна, за да се осигури безопасно присъственото обучение в училище и силно препоръчителна за младежите с висок здравен риск от тежко протичане на COVID-19.


Кой решава за ваксинирането на децата?


Епидемичната картина за младежите в Европа се промени на 28 май, когато европейският лекарствен регулатор ЕМА разреши употребата на ваксината на "Бионтех"/"Пфайзер" за лица между 12 и 15 г. В края на юли и вторият производител на иРНК ваксини - "Модерна", получи лиценз за работа във възрастовата група от 12 до 17 г.
Но пазарният лиценз за ЕС не е достатъчно условие за започване на ваксинацията на младежите. Лекарствените регулатори във всяка държава членка трябва да допуснат препаратите за използване в по-младата възрастова група, а здравните власти да определят условията, при които може да става това. Повечето европейски държави вече са го направили, като три от най-големите вече са имунизирали повече от половината от тинейджърите си.


С 20-дневно закъснение, на 21 юни българското здравно министерство съобщи, че ваксинацията на деца над 12 г. с ваксината на "Пфайзер" е била разрешена на 3 юни, като:

"Родителите, които искат децата им да бъдат имунизирани срещу COVID-19, могат да го направят при общопрактикуващия лекар или във ваксинационен център. Имунизирането се осъществява по общия ред, като е необходимо единият от родителите да попълни формуляра за информирано съгласие".


Няма информация за взето подобно решение за използването на "Модерна". Здравното министерство на България е публикувало само прессъобщението на европейската лекарствена агенция, според която ползите от ваксинацията с "Модерна" надвишават рисковете сред младежите и най-вече за тези от тях с повишен здравен риск.


Засега не е публикувано и мнението на специалистите по педиатрия в България, като само в листовките на ваксините на "Бионтех"/"Пфайзер" и на "Модерна", по указание на ЕМА, е добавено, че се наблюдавани "много редки случаи на миокардит и перикардит. Тези случаи са настъпили предимно в рамките на 14 дни след ваксинация, по-често след втората ваксина и по-често при по-млади мъже".


Проучвания, направени в няколко държави уточниха, че те засягат възрастовата група от 18 до 24 г. Изследване на Харвардския университет, публикувано през юли, установи 1000 случая на миокардит и перикардит при 300 млн. ваксинации в САЩ с двете иРНК ваксини, както и че 79 % от тези случаи при млади хора са били леки. САЩ не съобщават за нито един случай на починал от усложнението.


Самата лекарствена агенция на ЕС казва, че поради ограничените клинични изпитвания сред младежите, направени от двамата производители, не могат да се прецизират всички странични реакции. Въпреки това ваксините на "Бионтех"/"Пфайзер" и на "Модерна" гарантират висока защита, като нито един от участниците в клиничните изпитвания, на който е поставена ваксина, не е развил COVID-19.


За кампания по ваксинация на учениците над 12-годишна възраст в България властите изобщо не споменават.Притесненията са по-скоро свързани с това колко са ваксинирани учителите. Според данни от юли, предоставени на "Дневник" от Министерството на науката и образованието, в България с приключило поставяне на дози са около 40% от директорите на образователни институции и около 30% от учителите.


Миналата седмица ведомството публикува и съгласувани със здравното министерство Насоки за обучение в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата. В тях като препоръчителна мярка е записано не ваксинирането, а само тестването на учениците. То ще е безплатно и ще се прави веднъж седмично само ако родителите на най-малко 90% от децата в конкретното училище са съгласни.


Защо трябва да се ваксинират децата?


Според епидемиолозите освен предпазването на децата от тежко протичане на COVID-19, ваксинирането е необходимо за постигането на колективен имунитет. А при разпространението на по-заразния вариант "Делта" - и предизвикателство, тъй като е необходимо по-висок процент хора да бъдат ваксинирани, за да се прекрати разпространението на вируса.


Заради избрания в почти цяла Европа модел на ваксинация - от по-възрастните към по-младите, в повечето държави хората под 30 г. се оказаха в най-голяма степен неваксинирани преди четвъртата вълна. Тъй като те са най-мобилни, се смята, че в значителна степен допринасят за разпространението на инфекцията.


По данни на европейската здравна агенция само 2% от българите между 18 и 24 г. са ваксинирани, а информация за 12-17-годишните липсва.


Задължителната ваксинация на деца: Кой може да я нареди

© Associated Press


Специалистите заговориха за "подмладяване" на пациентите с COVID-19 в болниците и дори за деца, като само допреди година се смяташе, че децата боледуват предимно безсимптомно или че заболяването при тях протича леко. С "Делта" вълната, когато европейците са изморени от затварянията и ограниченията, натискът за връщане към присъственото обучение е по-силен от всякога и властите бяха изправени пред трудни решения.


Агенцията на ООН за децата - УНИЦЕФ, призова за отваряне на училищата, като, за да стане това ваксинационните кампании се отворят към младежите над 12 г., наред с имунизацията на учители, спазването на санитарни мерки и широкомащабно тестване в училище за избягване на налагането на национални карантини в образованието.


Разделение на правомощията


Европейските институции обаче нямат правомощия да разпореждат ваксиниране. До момента те само са препоръчали ваксините като сигурно средство за превенция на COVID-19. В съвместно изявление на лекарствената и на здравната агенция се казва, че те "силно насърчават тези, които отговарят на условията за ваксинация, но не са все още са ваксинирани, да започнат и завършат своевременно препоръчания график за ваксинация срещу COVID-19".


"Пълната ваксинация с някоя от одобрените от ЕС ваксини предлага високо ниво на защита срещу тежко протичане на заболяването и смърт, причинени от SARS-CoV-2, включително при варианти, като "Делта", казват европейските агенции. "Ваксините остават най-добрия наличен вариант за избягване на увеличаване на тежките заболявания и смърт", се казва още в становището.


Европейската здравна агенция публикува и препоръка за критериите, от които здравните власти трябва да се водят при решаването как да се ваксинират децата. Според тях децата биха имали по-малко преки ползи от ваксинирането заради по-лекото протичане на заболяването при тях, макар че ваксинирането им може да увеличи общия имунитет на населението и да намали разпространението на вируса. Според здравните експерти на ЕС е по-добре националните кампании първо да приключат ваксинирането на по-застрашените възрастни индивиди преди да се фокусират върху непълнолетните.


Всички мнения, идващи от Брюксел, имат препоръчителен характер, тъй като ЕС няма много права в здравеопазването. Европейската комисия отчете това като слабост и поиска да влияе по-отблизо поне върху координацията при здравни кризи. И докато изграждането на здравен съюз и назначаването на европейски епидемиолог са въпрос на бъдещето, цялата тежест на решенията за предприемане на задължителни мерки, пада на националните власти. В някои федерални държави, тя може да бъде споделена и с регионалните органи.


В България ваксините могат да станат задължителни с решение на здравния министър.Организацията на ваксинационната кампания, дори и при доброволния характер, която тя има за COVID-19, също е национална отговорност. Правителството трябва да купи ваксините и да организира кампанията. Европейските лидери трябваше лично да се споразумеят за поставяне на цел от 70% ваксинирани срещу коронавируса до края на лятото и във вторник Европейската комисия отчете, че тя е постигната. Но дори тяхното решение е само пожелателно и не води санкции за правителствата, които не го изпълняват. Цялата власт за вземането на решения е на националните здравни власти, в някои случаи - на правителствата.


Къде се ваксинират деца?


Ваксинирането на младежи е най-напреднало в САЩ (където има разлики в отделните щати) и Израел - първите държави, чиито власти разрешиха използването на ваксини срещу COVID-19 за над 12-годишни. Но повечето държави, които разполагат с достатъчни количества ваксини, последваха техния опит. Сред тях са и европейските страни, но процесът е различен в отделните държави, както и при кампаниите за ваксиниране на пълнолетното население. В момента половината европейски държави провеждат имунизационни кампании сред всички младежи, а остаалите са ограничили възрастово или по медицински показатели ваксинацията в тази група в очакване на нови данни от изпитванията.


В България здравните власти не публикуват редовно информация за хода на ваксинирането по възрастови групи. Подава се информация само за потвърдените инфекции, но и там разпределението е направено така, че не може да прецени какво е разпространението на вируса сред децата. Избраната скала обхваща деца и младежи 0 до 19 г., излизайки извън училищната възраст. В групата са регистрирани 18 207 случая на COVID-19, но няма подробности за тежестта на заболяването. Данни за имунизацията сред децата липсват.


Задължителната ваксинация на деца: Кой може да я нареди

© Associated Press


В Европа най-напреднала е ваксинацията на децата в Дания. От юли, когато беше одобрено използването на двете ваксини за младежи, досега са имунизирани 58.2% с първа доза, 43.6% са със завършена ваксинация. Франция - една от първите европейски държави, отворили ваксинационните си програми за малолетните още на 15 юни, вече са имунизирани 56% от групата. 32.4 % са напълно ваксинирани. От края на септември младежите под 18-годишна възраст ще влязат в системата от задължителни здравни пропуски, които осигуряват достъп до обществени места за развлечение и до заведенията. Пропуските дават информация дали приносителят е ваксиниран или тестван през последните 72 ч.


Въпреки общественото недоволство италианските власти въведоха "зелен пропуск" за достъп до университетите за студентите и преподавателите. От юли насам 49.9 % от тийнейджърите вече са получили по една доза, а 28.5 % са напълно ваксинирани. От средата на август младежите могат да се ваксинират без предварително уговорен час.


Германия предприе по-предпазлив подход като здравните експерти първоначално препоръчаха да се ваксинират само младежи с повишен риск от тежко развитие на COVID-19, но след като "Делта" варианта започна да увеличава заразените, съветът беше променен и ваксините вече се предлагат на всички деца над 12 г. Експертният съвет, който консултира правителството съобщи, че препоръката е ревизирана въз основа на нови данни от САЩ, където вече са ваксинирани над 10 млн. младежи. Първоначалните опасения за кардиологичните рискове от ваксинацията бяха преценени като по-малки от негативните последици за сърцето от прекарването на тежък COVID-19. Една трета от младежите вече са имунизирани с по една доза, а 21% вече са напълно ваксинирани.


В съседна Австрия децата над 14 г. могат самостоятелно да вземат решение да се ваксинират и само тези на 12 и 13 г. се нуждаят от родителско съгласие. Правителството си е поставило за цел да предложи ваксини на всички 340 хил. деца между 12 и 17 г. преди началото на учебната година. В Нидерландия решението също е на непълнолетните, като властите съветват 12-16 г. да обсъдят въпроса с родителите си.


В Ирландия, където 84% от пълнолетните са ваксинирани с две дози, имунизацията сред младежите започна на 11 август и за първите 48 часа 75 хил. деца са били записани от родителите за ред във ваксинационните центрове.


След тежката трета вълна през зимата, испанците излязоха първи във ваксинирането сред големите европейски държави. Според здравното министерство в Мадрид към 20 август, 55.4 % от 12-19-годишните вече са получили първата си доза ваксина срещу COVID-19. Решението дали да се предложи ваксината на лица под 18 г. се взема от регионалните власти и затова .различните провинции започнаха да предлагат ваксини по различно време.


Швеция, Финландия и Португалия започнаха да ваксинират непълнолетните от 16-18-годишните, като за по-малките препоръката е да се имунизират деца с рискови заболявания или живеещи с хора, при които COVID-19 може да протече тежко. С началото на новата вълна Лисабон също промени позицията си и е отворил камапнията за всички тийнейджъри.


Полша, която често е давана за пример за модерно мислене сред източноевропейските членки на ЕС, над 685 хил.младежи до 17 г.вече са получили първата си доза ваксини, а над 578 хил.са напълно ваксинирани. В Унгария, която е най-напред с ваксинацията в Източна Европа, имунизациите са отворени за всички младежи над 12 г., като се изисква съгласие на родител за поставянето на дозата. За удобство, ваксинационни пунктове са поставени и в училищата.


Задължително ваксиниране на децата


Освен, ако някой не ги изпревари, САЩ ще поведат и в задължителните ваксинации на учениците. Съветникът на Белия дом за COVID-19 Антъни Фаучи вече каза, че това не би трябвало да се възприема като голяма новина, тъй като децата са подложени на множество задължителни ваксинации за други болести. Според него решението ще бъде взето след излизането на резултатите от няколко клинични изпитвания на ваксини сред деца под 12 г., които се очакват през октомври.

До момента нито една държава в света не е направила имунизацията срещу COVID-19 условие за посещаване на детска градина или училище, макар че няколко държави вече задължиха възрастните да избират между работата си ваксините.


В Австралия всички отбори от Параолимпийските игри бяха ваксинирани, както и служителите в карантинните хотели. Решението на британските власти в социалните домове да могат да работят само ваксинирани, накара по-квалифицираните да си търсят нова работа в болниците и медицинските центрове. САЩ и Канада изискват държавните служители да са ваксинирани. Във Фиджи неваксинираните чиновници бяха изпратени в неплатен отпуск, а ако не се ваксинират до ноември, ще бъдат уволнени.


Ваксините са задължителни за здравните работници във Франция, Италия, Унгария и в Гърция.


Засега Индонезия, Микронезия и Туркменистан са единствените държави, обявили ваксинацията срещу COVID-19 задължителна за пълнолетните си граждани. Саудитска Арабия не разрешава на своите да напускат страната, ако нямат поставени две дози ваксина.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (98)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  Експериментът продължава. Играят непочтено със страховете на хората.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6005 Любопитно

  „Последното място по ваксинация води до първо място по смъртност.''каза здравният министър Стойчо Кацаров

  [email protected]
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6005 Любопитно

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кой си играе, кажи - Радев и служебният му кабинет играят непочтено със страховете на хората.

  [email protected]
 4. 4 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  > Според епидемиолозите освен предпазването на децата от тежко протичане на COVID-19,

  Щото всички вече знаем че децата са най-застрашената група,при която КОВИД протича най-тежко:

  https://www.statista.com/statistics/1107913/number-of-coronavirus-deaths-in-sweden-by-age-groups/

  કટાક્ષ
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Експериментът е на много по-високо ниво. Ти убеди ли се, че аз знам как да се оправяш от тази гад?
  Знам и как да се предпазиш и как да го лекуваш.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":

  > Знам и как да се предпазиш и как да го лекуваш.

  Ми айде казвай и да разтуряме седянката.

  કટાક્ષ
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6005 Неутрално

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Благодаря ти !
  Наистина помогна!

  [email protected]
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ан Он":

  Няма да се повтарям. Зависи на коя фаза от болестта си. Ето че Карата потвърди, че не лъжа.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Мислех че е по-просто да го приложим на национално ниво, но щом не искаш да споделяш - добре.

  Ако не дай си боже някой роднина пипне заразата може да те потърся - щото настаняването в болница сериозно увеличава вероятността за летален изход...

  કટાક્ષ
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#9] от "Ан Он":

  Не мога да давам подобни съвети без лиценз. Тук е пълно с милиционери. Най- важното е да си познаваш тялото и да се вземат незабавно мерки още при първото усещане за неразположение. Тогава и най-баналния парацетамол или аспирин преборват гадината.
  Незабавно. Най-добре е да си ги носиш с теб колкото и да е смешно и невероятно.

  Има много аспекти на борбата. Проф. Кантарджиев препоръчва ментолови и евкалиптови бонбони. И те помагат много. Винаги носи по някой бонбон с теб и ги ползвай при първи симптоми в носоглътката или превантивно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  До коментар [#10] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Разбрах всичко. Дано не се налага да те разпитвам пак по темата.

  Лек ден, дълъг живот и крепко здраве пожелавам.

  કટાક્ષ
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#12] от "Ан Он":

  Как да ти помогна като не вярваш? Затова не давам публично съвети.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Задължителната ваксинация на деца: Кой може да я нареди?

  Единствено родителите ;)

 16. 16 Профил на Андерсен
  Андерсен
  Рейтинг: 565 Любопитно

  Децата като най-сополиви и разнасящи всякакви бацили трябва да бъдат ваксинирани с приоритет, защото те се заразява помежду си и после възрастните.

 17. 17 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  До коментар [#14] от "КМЕТ В СЯНКА":

  > Как да ти помогна като не вярваш?

  Вярвам в адекватно и навременно лечение на медицинските проблеми. Твоите съвети се вписват в моята религия.

  > Затова не давам публично съвети.

  Разбрах те, затова казах че няма да разпитвам повече в публичен форум. Недай си боже, ако се наложи да спасявам някого ще пиша на лични за съвет.

  И благодаря предварително.

  કટાક્ષ
 18. 18 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Дано да наложат задължителна ваксинация, за да може най-сетне масата да се осъзнае и да измете тази корумпирана фарма-сган европолитиците.

 19. 19 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Не пипайте децата, педофили извратени!

 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#16] от "Андерсен":

  Преди една година "учените" твърдяха точно обратното. Кога лъжат?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#17] от "Ан Он":

  ОК.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  До коментар [#20] от "КМЕТ В СЯНКА":

  >Преди една година "учените" твърдяха точно обратното.

  Това се нарича Научно Техническо Прогрес.

  Понеже живеем в изключително динамично време, вече се смята за нормално Науката да си сменя Мнението и Препоръките на всеки 3 месеца (при спешни ситуации и на по-кратък период от време).

  કટાક્ષ
 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#17] от "Ан Он":

  Имаш лично.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на Put in, put out
  Put in, put out
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Ваксинирайте си възрастните и рисковите първо в тая територия и тогава мислете за децата. Тая държава по-невежо и глупаво дали може да се управлява се чудя... 20% има-няма ваксинирани и форумните капацитети се затревожили за децата. В Европа могат да мислят за това след като си ваксинираха огромна част от най-рисковите.

 25. 25 Профил на Put in, put out
  Put in, put out
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#22] от "Ан Он":

  Това, че за вас науката е някаква константа, която явно не трябва да си сменя мнението е проблем на вашето неразбиране на науката. За сметка на това всеки научен работник знае, че науката се променя както и мненията му по даден въпрос. Науката се учи и развива. Ганьо чете статийки за ваксините, опъва крачка, пърди шумно и заспива с мисълта, че за днес е взел своята доза наука.

 26. 26 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  До коментар [#25] от "Put in, put out":

  > За сметка на това всеки научен работник знае,
  > че науката се променя както и мненията му по даден въпрос.

  Разбира се. И това отнема години, преосмисляне, peer review, експериментално потвърждение на теоретичните хипотези и тн.

  Тази 'Бърза Наука' дето ни я рекламират последните две години няма нищо общо с Науката а си е чиста Пропаганда и Маркетинг.

  કટાક્ષ
 27. 27 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2074 Неутрално

  В България ваксините могат да станат задължителни с решение на здравния министър.
  —цитат от коментар 0 на статията  А, ама това сериозно ли?!?
  А само преди две денонощия
  някои подържници на ваксинацията
  ми обясняваха, че не била "задължителна"?!?
  От ранна утрин пак ни почнаха с помията.
  Всеки ден ни заливат безспирно!
  Ама, като гледам по нашите земи май
  обратната реакция се увеличава!

 28. 28 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Тълпата ще я нареди - който е различен е лош .

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 29. 29 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Трябва да си пълен изрод, за да ваксинираш деца с експериментални препрати.
  Които април месец имаха 97% ефиктивност и о, шок - само 3-4 месеца вече се казва как възможно най-скоро трябва да вземеш нова доза. Защитата ти била под въпрос.
  Не знам как още има хора, които вярват на откровени лъжи.
  Промиваха мозъци един месец как ако се ваксинираш, можеш да прегръщаш близките си, защото вече няма как да заразяваш. След 2-3 месеца същите "експерти" казват, че такова нещо няма и ваксинираните не само че разнасят вируса, но могат и да се разболеят. И всички пляскат. Щото Науката се е изказала.

 30. 30 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 684 Неутрално

  За "ваксини", за които вече се тръби, че май не са чак толкова ефективни (настрана от страничните им ефекти, за които гръмогласно се мълчи).

  Злоупотреба с власт за масов контрол над популацията.

  Последната новина от СЗО е, че с финансиране от фондациите на Гейтс, Рокфелер и правителството на Кувейт се разработва блокчейн апп за Вашия телефон, който ще ви "отключва" дребни удоволствия като да отидеш на концерт, кино или да си напазаруваш в супермаркета.

  Не е смешно, когато конспиративни теории стават спойлери.

 31. 31 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  На пръв поглед материалът съдържа единствено факти: разрешенията на регулаторите са такива и такива; в една страна е процентът ваксинирани деца е такъв, в друга - онака. И все пак това е материал, написан против правилата на журналистиката. Много зле прикрита пристрастност на журналистката; бута нахално читателите към определено мнение. Да не говорим, че и половин дума няма казана за виждания, различни от поддържаното от автора внушение. Зле.

 32. 32 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  70 % от ЕС е ваксиниран , колективния имуните е достигнат !

  НЕ НИ ЗАНИМАВАЙТЕ ПОВЕЧЕ !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 33. 33 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2240 Разстроено

  До коментар [#13] от "radelmarfx":

  Ти дете с детски паралич виждал ли си?

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 34. 34 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#13] от "radelmarfx":Ти дете с детски паралич виждал ли си?
  —цитат от коментар 33 на fpyyh


  А ти дете с аутизъм причинен от ваксиниране виждал ли си?

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 35. 35 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  Не пипайте децата, педофили извратени!
  —цитат от коментар 19 на Bond007


  Само с писане по форумите няма да стане ... и на площада ще трябва да се ходи

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 36. 36 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Дневник, имам чувството, че бъркате в казана с новини за вирОса, и вадите една. Има ли някаква стойност, или е поредният разтеглив буламач, няма значение. Важното е да ни бомбардирате с глупости.
  Трябва да призная, че ви се отдава. Заприличахте на блоговете от Фейсбук .
  Мда

 37. 37 Профил на nassaux
  nassaux
  Рейтинг: 644 Весело

  До коментар [#16] от "Андерсен":

  Аха, щото ваксинацията прекъсва разнасянето на заразата? Като в Израел?

  Аман от лоботомизирани папагали!

 38. 38 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#32] от "dark'star":

  Наскоро го бяха ъпдейтнали. Вече се стремим към заветните 90 %.
  А, и вметнаха, че с ваксини това няма как да стане, но това са подробности.

 39. 39 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#29] от "Х":

  Да припомним някои Истини, казани по телевизора и радиото от многоуважаваната от всички коронопоклонници, проф. Радка Аргирова, шеф на Българското дружество по медицинска вирусология.

  БТВ - 23.02.2021 г.
  "Установено е, че след имунизация с Пфайзер не предаваме заразата"
  (демек, щом не можем да предаваме, значи не можем и да се заразим)

  https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/prof-argirova-ustanoveno-e-che-sled-imunizacija-s-pfajzer-ne-predavame-zarazata.html

 40. 40 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#39] от "Bond007":

  и след 6 месеца

  БНР - 30.08.2021 г.
  "Тук искам да подчертая за кой ли път – ваксината не предпазва от заразяване, но пази от тежко протичане болестта"
  (демек, преди шест месеца ви излъгах, за да тръгне ваксинацията и сега пак ви лъжа)

  https://bnr.bg/horizont/post/101519853

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  До коментар [#32] от "dark'star":Наскоро го бяха ъпдейтнали. Вече се стремим към заветните 90 %.А, и вметнаха, че с ваксини това няма как да стане, но това са подробности.
  —цитат от коментар 38 на Х


  Киргистан откри начин да се ваксинира и чрез домати > едно намаление в Кауфланд и ни пиши ваксинирани до един ... ако се цели ваксинация , а не сертификати , пропуски, тормоз и конртрол

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 43. 43 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Добре де, представете си, че ги ваксинираме и страничните ефекти са след 10 години. Да кажем, сегашните деца почват да имат репродуктимвни проблеми?
  Кой ще е отговорен? Кого трябва да обесим? Това е въпроса, на който чакам отговора?

 44. 44 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":Експериментът е на много по-високо ниво. Ти убеди ли се, че аз знам как да се оправяш от тази гад?Знам и как да се предпазиш и как да го лекуваш.
  —цитат от коментар 5 на КМЕТ В СЯНКА


  И аз знам - чрез Мерки !!

 45. 45 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#25] от "Put in, put out":

  Тук се дискутират конкретни неща, но има и такива приказващи общо за наука, прогрес, ..политики. тоест, като теб.
  Присъщо за партийни секретари.

 46. 46 Профил на mario_m35
  mario_m35
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Що бре льольо? Не съм Чул Радев и компания нито веднъж да говорят за чували за трупове и глупости от този род. Много ти липсва Тиквун. е, поплачи си, щото няма да се върне никога на власт.

 47. 47 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  Не пипайте децата, само това ще ви кажа!

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 48. 48 Профил на mario_m35
  mario_m35
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#41] от "burevestnika":

  Дневник /Икомедиа са най силни изявено $$$$ платена про американска "медия" в България. Плаща им се за короната, Тръмп, Китай, Русия, Ебални, Беларус и т.н. Всичко което преписват им е спуснато от Козяк.

 49. 49 Профил на old school
  old school
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Целта на цялото това активно мероприятие от самото начало са децата. Планът няма да проработи, поне не в България. Спестете си манипулативните статии. Маската възпрепятства кислорода и е опасна за деца, "ваксините за Ковид" предизвикват миокардит при деца, много случаи има на пострадали. Проверете сами.

 50. 50 Профил на klb091008761
  klb091008761
  Рейтинг: 203 Неутрално

  Добре че моите деца са 100% ваксинирани, ама с истински ваксини, не маркетингови измишльотини.

 51. 51 Профил на icg53696231
  icg53696231
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "Bond007":

  Цялата статия е написана с цел да подейства подсъзнателно.
  Като почнем още от заглавието "Защо трябва да се ваксинират децата?" - не "Дали трябва....." а "Защо трябва...." , т.е. да въздейства подсъзнателно че трябва да се ваксинират. Подзаглавията са в същия дух.
  Може и да е добре да се ваксинират но това ще покаже времето и клиничните изследвания за странични ефекти които сега липсват в голям мащаб, което не пречи да пробутват готов "отговор".
  Прови впечатление, че Дневник са много са загрижени за децата като съдя по статиите им които излизат поне веднъж в седмицата за "джендърско" образование а сега и за задължителна ваксинация.

 52. 52 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  До коментар [#34] от "radelmarfx":

  Не, защото това е доказана измама от бивш лекар, чийто лиценз е отнет.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 53. 53 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Ако задължават ще стане гигантски скандал. По-скоро на доброволен принцип. Макар и рядко при децата също има заболявания, които ги вкарват в рисковата група.
  Иначе масова ваксинация при децата звучи абсурдно. Те са си безсимптомни разпространители. Като ги набоцкат по-безсимптомни ли ще станат?

 54. 54 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 197 Неутрално

  Не искам да съм на мястото на родител, чието дете умре заради ваксинацията. Това неминуемо ще се случи някъде с някого. Не пипайте децата!

  Няма мрак, който светлината да не може да разсее.
 55. 55 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#54] от "1908":

  Е ти явно не си родител и не можеш да се поставиш и от другата страна - на родител, чието дете умре без ваксинация.

 56. 56 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 197 Неутрално

  До коментар [#54] от "1908":Е ти явно не си родител и не можеш да се поставиш и от другата страна - на родител, чието дете умре без ваксинация.
  —цитат от коментар 55 на falcone


  Родител съм на две деца и съм запознат, че при децата ковид протича леко, а смъртността е почти нула.

  Няма мрак, който светлината да не може да разсее.
 57. 57 Профил на wwy531073384
  wwy531073384
  Рейтинг: 136 Неутрално

  Никой не може да нареди нищо когато става дума за децата ми!

  Заврете си ваксините в корумпираните дирници.

 58. 58 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Дневник", 7500 деца в цяла Европа. Тук го пише - https://dnes.dir.bg/obshtestvo/bogdan-kirilov-kanim-eksperti-ot-izrael-i-sasht-zaradi-busternata-doza . Баси безбожниците сте, като сте "пропуснали" да го уточните и така остава впечатление, че тези деца са българчета. Всеки ще си плати, когато му дойде времето...

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги (Еф. 5:10-12).
 59. 59 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3578 Неутрално

  Целта на цялото това активно мероприятие от самото начало са децата.
  —цитат от коментар 49 на old school


  И аз вече си мисля, че е задействано активно мероприятие с цел децата.
  Всички типични белези вече започнаха да се появяват.

  Тази откровена статия на Йовка не е единствена, подобни "материали" се размЕтани из всички медии, а мернах по талавизуръ, че напоително въртят и пропаганден "пилотен случай" с прогресивен баща, който страшно искал, но имал големи проблеми да си ваксинира малолетното дете. Но той се борел усърдно, обикалял и накрая успял!

 60. 60 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "подрастващите остават най-голямата възрастова група в Европа, все още изложена на висок риск от заразяване"
  Едно е заразяване, друго е тежко прекарване, трето е смърт! НЕ ПИПАЙТЕ ДЕЦАТА!

 61. 61 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#56] от "1908":

  А при ваксините колко е смъртността? Ти не си в ред.

 62. 62 Профил на wwy531073384
  wwy531073384
  Рейтинг: 136 Неутрално

  До коментар [#13] от "radelmarfx":Ти дете с детски паралич виждал ли си?
  —цитат от коментар 33 на fpyyh


  Предполагам, че не. Но със сигурност пост от дете с аутизъм. На са ти се отразили добре ваксините.

 63. 63 Профил на wwy531073384
  wwy531073384
  Рейтинг: 136 Неутрално

  Но със сигурност пост
  —цитат от коментар 62 на wwy531073384


  *Но със сигурност чете пост

 64. 64 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  До коментар [#54] от "1908":Е ти явно не си родител и не можеш да се поставиш и от другата страна - на родител, чието дете умре без ваксинация.
  —цитат от коментар 55 на falcone


  А зашо просто не спазвате Мерките - и детето ти няма даже и да се зарази??

 65. 65 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3099 Неутрално

  Не искам да съм на мястото на родител, чието дете умре заради ваксинацията. Това неминуемо ще се случи някъде с някого. Не пипайте децата!
  —цитат от коментар 54 на 1908


  Има случаи с деца, но Дневник няма да го напише. Преди време писах за 13 годишно дете е останало на инвалидна количка.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 66. 66 Профил на wwy531073384
  wwy531073384
  Рейтинг: 136 Неутрално

  До коментар [#49] от "old school":
  До коментар [#59] от "xm...":

  Децата са фокуса и основен път към нормализирането на ваксинационните паспорти залегнали в Адженда 2030 на ООН.

  https://www.who.int/teams/immunization-vaccines-and-biologicals/strategies/ia2030

  Без да са ваксинирани децата плана за ковид паспорт контрол върху населението и сегрегацията (вкснати / невакснати) му не работят.

  Пример: Ресторант приема само ваксинирани, децата не са ваксинирани. Семейства не посещават ресторантите и кината. Концепцията за "паспорт" е счупена.

 67. 67 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Бахти и промиването на мозъци. Синът ми на 18 години преди три седмици загуби обоняние и кихаше. Мина му като на куче. Аз нито маска си сложих, нито избягах от него. Нищо ми няма. Е и? Малко руска рулетка. И без това прецакахме природата. Само вижте колко пластмаса има навсякъде. Хайде престанете с този ковид. Кога не се е умирало?

 68. 68 Профил на Emil Daskalov
  Emil Daskalov
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Ех, Дневник, Дневник, пак ударихте дъното. Аман от пропагадни поръчкови статийки. Поне да си бяхте оправили стилистичните и пунктуационни грешки! Но явно толкова сте бързали да пуснете поредния пасквил, че не ви е останало време за това.

 69. 69 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3578 Неутрално

  „Последното място по ваксинация води до първо място по смъртност.''каза здравният министър Стойчо Кацаров
  —цитат от коментар 2 на karabastun


  Кара, Кацаров е прав, но казването само на част от истината като цялата истина го превръща в манипулация.
  Защото българите са на последно място и като здравен статус.
  И като притурим и че Здравеопазването от години вече е превърнато в "Здравна услуга" - и ей ти и резултата!

  Какъв е профилът на починалите?
  Основно възрастни и със 100% придружаващи сериозни и хронични заболявания.
  Които, на всичкото отгоре, ги поема болница в доста напреднал статий на заболяването.

  Ваксинацията трябваше, както и сам Кацаров говореше миналата година още, да започне и обхване първо възрастните и тези с тежки хронични заболявания.
  Но не го направиха. Оше при Баце и Ангелов вдигнаха ръце и фърлИха ваксините на "граби, народе!" - който където намери и както си поиска, а не целево. Както го направиха в "цивилизованият свят".
  А пенсионерите са си на отчет, всеки месец нали им се превеждат пенсиите - базата данни е налице. Та проблемът е единствено в ... желанието. Защото организацията не би трябвало сред пенсионерските маси да е някакъв голям проблем.

  Но понеже това не е направено, а вече май е късно, предвид създадените настроения - и се ръсят и такива умнотии. Само и само да прехвърлят отговорността другаде, а не да остане у "отговорните фактори" Черният Петър.
  И както винаги е било - мат'рялът ПАК се оказва "виновен"!

 70. 70 Профил на Emil Daskalov
  Emil Daskalov
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#65] от "AModoMio":
  Е, няма как Дневник да го напише. Иначе си рискува финансирането - знаем от кого.

 71. 71 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#25] от "Put in, put out":

  Науката наистина е динамична. Но когато под "наука" ти пробутват мнения и предположения, сменящи се на всеки 4-5 месеца, но които за тези 4-5 месеца са задължителни и дискусия по тях не се допуска, можеш да бъдеш сигурен, че в това няма капчици наука.

 72. 72 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  Стойте далеч от децата, иди@ти!

 73. 73 Профил на Emil Daskalov
  Emil Daskalov
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Йовке, поне имай доблестта да се подпишеш под това, което си се опитала да напишеш. Статии анонимки - колко убедително!

 74. 74 Профил на Paines Prosta
  Paines Prosta
  Рейтинг: 117 Неутрално

  Тълпата ще я нареди - който е различен е лош .
  —цитат от коментар 28 на Петър Петров


  Така си е ваксърите не искат само те да рискуват с тази нова технология така че в тяхния мозък ако аз ще мра трябва колкото се може повече да зема.

 75. 75 Профил на wwy531073384
  wwy531073384
  Рейтинг: 136 Неутрално

  Ваксинацията трябваше, както и сам Кацаров говореше миналата година още, да започне и обхване първо възрастните и тези с тежки хронични заболявания.
  Но не го направиха. Оше при Баце и Ангелов вдигнаха ръце и фърлИха ваксините на "граби, народе!"
  —цитат от коментар 69 на xm...


  Така и не разбрахте, че народа просто не ще да "граби". Не и когато всичко е една психоза насаждана от медиите.

  Ако наистина имаше смъртоносен вирус сред нас и ваксините доказано помагаха щеше да се извият километрични опашки. Ваксинират се предимно психирани и малодушни индивиди без собствено мнение и самоуважение.


 76. 76 Профил на Paines Prosta
  Paines Prosta
  Рейтинг: 117 Неутрално

  До коментар [#54] от "1908":Е ти явно не си родител и не можеш да се поставиш и от другата страна - на родител, чието дете умре без ваксинация.
  —цитат от коментар 55 на falcone


  Рано или късно всички умираме, не бягай от смърта ще я посрещнеш изморен само а постояната намеса в функциите на тялото ти пада жизненоста и си като жив труп.

 77. 77 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  Споко, невротици. Ваксинацията на широкото население не е задължителна. Ще изчакаме още половин година, и ако хване декиш, това, което правят в Западна Европа, ще го направим и ние. Ако не, нема да сме се минали много, щото драматично по-бедни няма да станем.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 78. 78 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  А иначе, опътеделено трбява да е задължително да са ваксинирани учители, лекари, социални работници и полиция, въобще всички държавни служители. Ползвта ебаси привилегиите, сега трябва да дадат пример как се грижат за общественото благо.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 79. 79 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2216 Любопитно

  Ограничения за неваксинираните, при условие, че никой не крие факта - ваксинираните също заразяват.

  Задължителна ваксина за деца, когато всички казват, че усложненията са само при възрастните над 60 години.

  Само аз ли виждам безумие и липса на каквато и да е логика.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 80. 80 Профил на nassaux
  nassaux
  Рейтинг: 644 Весело

  До коментар [#39] от "Bond007":

  Кой е установил? Кога е установил? Да вярваме на БТВ-то на култирата и каквото кажат от талавизора или на официални документи от разните там регулаторни и медицински органи?

  Ама верно спрете се - лоботимията не е клизма и не прочиства....

 81. 81 Профил на wwy531073384
  wwy531073384
  Рейтинг: 136 Неутрално

  А иначе, опътеделено трбява да е задължително да са ваксинирани учители, лекари, социални работници и полиция, въобще всички държавни служители. Ползвта ебаси привилегиите, сега трябва да дадат пример как се грижат за общественото благо.
  —цитат от коментар 78 на motochristo


  Няма как да е задължително освен ако не искаш да останеш без учители, лекари, полицаи и т.н. Разбирам, че с вкарването на елемент на задължителност за определени сектори слугите на фарма мафията по-известни като политици опипват почвата за бъдещи още по-ширроки ваксинационни мандати.

  Но просто няма как да мине номера. Да ваксинираш насила възрастни хора, които хапят, ритат, бият и стрелят ако е нужно е пълен абсурд.

  Политиците удариха дъното на жаждата за пари и власт, лудостта и отчаянието.

 82. 82 Профил на nassaux
  nassaux
  Рейтинг: 644 Весело

  До коментар [#39] от "Bond007":

  Оф, така става, коги чете човек избирателно....

  Ще да ме прощаваш за коментара по-горе... че и минус отнесе....

 83. 83 Профил на mitaka_1
  mitaka_1
  Рейтинг: 429 Разстроено

  В съвременния медицински фашизъм и тъпо до отчаяние "гражданско общество" задължителната фъкцинация предстои...докато някое дете не каже както в приказката за новите дрехи на царя от Андерсен,че царят,всъщност е гол.....

  Изпреварващо увеличение на доходите-стимул за икономиката..John Maynard Keynes
 84. 84 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Интересно, че сега след мой коментар #31, продължение на няколко часа, нямам възможност да пусна никакъв коментар (неактивни бутони "преглед", "изпращане"). Интересно, че и вчера, след коментари в подробен дух под друга статия, се случи същото. И май проблемът не е технически, а политика на модератори/медията. Ако наистина е така, много жалко - не мога да допусна такова падение от една би трябвало уважаваща себе си медиа.

 85. 85 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Мда, "конспирациите" за задължително ваксиниране стават реалност пред очите ни. Само дето като се събудим от тая "колективна халюцинация" и един нов Нюнбергски процес ще стане реалност.

 86. 86 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  До коментар [#81] от "wwy531073384":

  Само гледай как няма да стане. Мърлявите правителства без обществена подкрепа, като нашето, чакат дали ще сработи в държавите, където вече са ги вкарали. А и на работодателите започва да им писва от егоцентрични лигни.
  Идва и то със страшна сила, колкото и да се въртите, гъзо се ще ви е отзад.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 87. 87 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  А иначе, опътеделено трбява да е задължително да са ваксинирани учители, лекари, социални работници и полиция, въобще всички държавни служители.
  —цитат от коментар 78 на motochristo


  Путин обяви насилствена ваксинация и за служители в частни фирми , транспорт, услуги , обществено хранене ..

  Който не иска - не се допуска до работа..
  Започнаха дела, дали при такова положение са им дължими заплатите?

  За сега - в Русия печелят служителите, а не работодателите и съдилищата решават, че заплатите им са дължими!
  Да видим , как ще е и у нас ..

  Ако и тука неваксинирани учители, полицаи, държавни служители бъдат отстранени , а съдилищата решат, че трябва да им се дават заплатите - парите от бюджета ли ще бъдат?

 88. 88 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  До коментар [#81] от "wwy531073384":

  Не е лошо да проумееш, че проблемите, които носи т.н. учене от къщи са в пъти по-големи от това да боднат по рамото 200 лигнясали даскалки, които и без това са в риск.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 89. 89 Профил на Martin Marinov
  Martin Marinov
  Рейтинг: 211 Неутрално

  ще повърна, дори не го прочетох това

 90. 90 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  До коментар [#81] от "wwy531073384":Не е лошо да проумееш, че проблемите, които носи т.н. учене от къщи са в пъти по-големи от това да боднат по рамото 200 лигнясали даскалки, които и без това са в риск.
  —цитат от коментар 88 на motochristo


  Ако откажат даскалите - ги отстраняваме , безпощадно, както прави Путин !..

  Заплатите ще им ги плащаме - пари са, печелят се..

 91. 91 Профил на bbtzvtzv
  bbtzvtzv
  Рейтинг: 487 Неутрално

  дневникза загрижени за хамериканското финансиране, щото подобна безумна (платена) статия не виждам защо биха написали

  До коментар [#19] от "Bond007":Цялата статия е написана с цел да подейства подсъзнателно.Като почнем още от заглавието "Защо трябва да се ваксинират децата?" - не "Дали трябва....." а "Защо трябва...." , т.е. да въздейства подсъзнателно че трябва да се ваксинират. Подзаглавията са в същия дух.Може и да е добре да се ваксинират но това ще покаже времето и клиничните изследвания за странични ефекти които сега липсват в голям мащаб, което не пречи да пробутват готов "отговор".Прови впечатление, че Дневник са много са загрижени за децата като съдя по статиите им които излизат поне веднъж в седмицата за "джендърско" образование а сега и за задължителна ваксинация.
  —цитат от коментар 51 на icg53696231


 92. 92 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  "А при разпространението на по-заразния вариант "Делта" - и предизвикателство, тъй като е необходимо по-висок процент хора да бъдат ваксинирани, за да се прекрати разпространението на вируса."

  Ок, ама това влиза в противоречие с твърдението че дори и ваксинираните предават заразата?
  Т.е. ваксинираните не предават вируса и не се разболяват?
  Ами тогава откъде е бума на инфектираните в Израел?
  Само от неваксинираните?
  Не.
  И от ваксинираните.

  Panta rhei....
 93. 93 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1734 Неутрално
 94. 94 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#79] от "biss Mark":

  Търси логиката на друго място:

  За производителите на ваксини печалбата е огромна!
  А как може да си увеличиш печалбите;
  Ми като продаваш още повече.
  И тогава сумите за индиректна реклама(като на настоящата статия) са жълти стинки на фона на уредените парички.
  Просто е.
  Да се ваксинират възрастни е добре.
  Тези с хронични болести и вероятност за тежко протичане - добре.
  Но за децата?
  Ми те почти нямат симптоми.
  Карат го леко.
  Другата тееза - че така ще предпазват другите от заразяване - да ама не.
  Не предпазват, дори и да са ваксинирани.
  Изобщо логиката на подобни статии може само да откаже желаещите да се ваксинират.


  Panta rhei....
 95. 95 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  Не закачайте децата към тази идиотия!

 96. 96 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  До коментар [#90] от "sim4o":

  Не схващаш. Учителите над 40 са в риск и ще изкапят, ако не са ваксинирани. Ако децата не са на училище, на родителите им се разказва играта, защото не могат да работят, а оттам и на бизнеса.
  Ясно е, че ще има дела и пр., ама въпросът е откъде накъде държавни служители откровено ще саботират официалната държавна политика по въпроса за вируса.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 97. 97 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  До коментар [#90] от "sim4o":Не схващаш. Учителите над 40 са в риск и ще изкапят, ако не са ваксинирани. Ако децата не са на училище, на родителите им се разказва играта, защото не могат да работят, а оттам и на бизнеса. Ясно е, че ще има дела и пр., ама въпросът е откъде накъде държавни служители откровено ще саботират официалната държавна политика по въпроса за вируса.
  —цитат от коментар 96 на motochristo


  Учителите ще изкапят, рано или късно , като мухи..

  Изходът им е един - да не се ваксинират, да бъдат отсранени и да си вземат заплатите вкъщи ..

 98. 98 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  ''...лиценз за работа във възрастовата група от 12 до 17 г.''

  тва след ''предоставяне на здравни услуги'' , кърти миФки .
  здравеопазването стана търгашески бизнес .
  алчна , ненаядена измет:
  https://www.courthousenews.com/sandoz-pfizer-and-2-dozen-accused-of-fixing-generic-drug-prices/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK